50 Съвета за Отслабване на Крис Пирило50 Съвета за Отслабване

Крис Пирило

Отслабнах с почти 15 кг за 3 месеца. Ако искате да научите как успях и как задържам теглото си, прочетете тези лесни 50 съвета за отслабване. Не съм експерт, говоря от личен опит. Ще съм щастлив, че съм ви помогнал - дори само да съм подкрепил усилията, които вече полагате. Повечето научих сам или от близки приятели и роднини.1. Контролирайте храната и се упражнявайте.

Това което казват е истина – трябва да знаете с какво се храните и да изразходвате повече енергия отколкото получавате. Какво по-просто от това? Вече можете да спрете с четенето на списъка – това е всичко, което ви е нужно и няма нужда да пилеете луди пари за привилегията някой да ви каже тайната как се отслабва. Няма нужда да четете дебели книги, няма нужда да купувате филми, няма нужда да стоите будни до късно в очакване на телешоп реклами, за да разберете това просто правило. То е 100% вярно.

2. Контролирайте храната и се упражнявайте.

Това което казват е истина – трябва да знаете с какво се храните и да изразходвате повече енергия отколкото получавате. Какво по-просто от това? Вече можете да спрете с четенето на списъка – това е всичко, което ви е нужно и няма нужда да пилеете луди пари за привилегията някой да ви каже тайната как се отслабва. Няма нужда да четете дебели книги, няма нужда да купувате филми, няма нужда да стоите будни до късно в очакване на телешоп реклами, за да разберете това просто правило. То е 100% вярно.

3. Станете член на някоя онлайн група за подкрепа.

В моя случай аз създадох собствена - FatBlasters. Основната цел е да не се чувствате сам. Да се обградите с приятели (стари или нови) е добър ход. Скоро научих за PeetTrainer, но не знаех за тях, когато започнах с моето отслабване. Трябва да знаете, че има кой да ви подкрепи – хората знаят неща, които вие не знаете и вероятно и те са били на вашето място някога (или сега). Споделете какво ви се случва, смешните ситуации, сълзите, успехите и неуспехите – раказвайте за всичко. Има хиляди общества, така че търсете докато не откриете това, което най-много ви допада.

4. Направете си снимка „преди и сега“.

Знам - гадно е да се гледаш каква си „зелка дебелка“ (съжалявам, така наричах себе си – само и само да се мотивирам и успея да отслабна). Обаче няма по-лесен начин от това да илюстрираш собствения си успех. Да се снимаш „след“ е далеч по-забавно и приятно. Качете снимките в Flickr! Полезно е да видиш как другите те възприемат. Харесваш ли се? По много начини Flickr ми помогна да отслабна.

5. Научете се да замествате.

Не посягайте към марките, които познавате и обичате или поне се замислете преди това. Яйцата са „добри“ за вас, но потърсете подходящите им заместители (много ресторанти вече предлагат и ниско калорична храна). Има безброй „ниско калорични“ алтернативи, които е време да опитате. Ако нещо от новите храни не ви е вкусно, открийте по-добър заместител или яжте по-малко от оригинала. В някои случаи храната заместител може да бъде по-лоша от оригинала. Добрата новина е, че лека полека по-здравословните храни изместват обичайните и при това новото ви меню става все по-вкусно и по-вкусно.

6. Започнете да четете етикетите.

Знам, че е досадно, но трябва да го правите – и няма начин да не спазвате този съвет. Може ли да не знаете какво слагате в устата си ? Не предполагайте – ако трябва три пъти прочетете състава на продукта, енергийното му съдържание и теглото му. Трябва да разчитате само на себе си за това – вие трябва да отслабнете и няма кой друг да смята вместо вас. Не е толкова трудно, но изисква да направите някакво усилие. Ако не друго, поне обърнете внимание колко калории съдържа продукта.

7. Какво им е толкова забавното на кравите?

Ако си падате по сиренето, трябва да си купувате марката „La vache qui rit“ (Засмяна крава) и да си имате в запас от този продукт. Самостоятелно пакетираните парченца са перфектни за закуска и са прекрасни леко разтопени върху каквото и да е ядливо нещо. Трябва да внимавате, защото много от традиционните сирена са твърде мазни и не особено полезни за новото ви меню. Ще ми се да намеря още нещо толкова вкусно и ниско калорично като „La vache qui rie“ (чудя се как ли го правят това сирене).

8. Кажете на семейството си.

Няма да отслабнете сам, макар и да СТЕ САМ в отслабването. Ако живеете със семейството си, споделете с тях намерението си – един път стига, не прекалявайте с тази тема. Кажете им какво смятате да правите и че искате (и се нуждаете) от тяхната подкрепа. Ако те не знаят, може съвсем несъзнателно да саботират вашите усилия. Вие искате те да ви помогнат в отслабването. Вие искате да споделите с тях радостта си от постигнатото. Кой знае? Може би някой от новите ви навици ще им хареса и те ще споделят по-здравословния ви начин на живот ?

9. Обявете публично, че ще отслабнете.

Ако искате да минимизирате риска да се откажете, най-добре е да обявите публично намерението си. Това е първата стъпка към евентуален успех. Аз станах отговорен за действията си, защото всички мои приятели знаеха какво правя. Няма връщане назад, иначе рискувам да поставя сам под въпрос моето чувство за отговорност. Не исках да разочаровам хората, които ме познават. А пък и така е по-лесно да разберете кои от близките ви са минали по този път и да получите техните съвети. А може и да вдъхновите някои от хората около вас да последват примера ви, стига само да направите първата стъпка.

10. Изберете си свои упражнения.

Физическите упражнения не са еднакви. Може да харесвате бягането – тогава бягайте. Ако предпочитате джогинг – изберете него. Може пък да харесвате карането на стационарно колело – карайте го. Намерете това, което е най-подходящо за вас – това, което не е прекалено тежко, за да го правите ежедневно. Не избирайте нещо, което мразите и което с времето може да спрете да правите. Не ви препоръчвам да се поддавате на приказки от рода на „трай бабо за хубост“ и „без болка няма успех“. Аз отслабнах без излишни усилия, не виждам защо и вие да не можете.

11. Станете „Газела“.

Вероятно сте гледали по телевизията реклами за домашни фитнес уреди за ходене от рода на този. Мога да ви кажа – вършат работа. Удобни са за краката и ме тренират добре. Накои хора казват, че са неприятни за ползване, но аз обичам моята Газела и бих ви препоръчал да не харчите пари за скъпи уреди на този етап. Все пак сме обикновени хора, които просто трябва да изгорят малко калории.

12. Изключете.

Има причина хората по време на тренировка да слушат любимата си музика – слушането ви разсейва от физическото усилие. Това е тайната как времето за тренировка да мине неусетно.Ако се концентрирате върху това какво прави вашето тяло, тренировката ще ви се струва безкрайна. Купете си портативен плейър или се упражнявайте по време на любимо телевизионно предаване.

13. Не разчитайте на това, че все нещо върви по телевизията.

Важно е да стимулирате своя мозък докато тялото ви се упражнява по някакъв начин. Обаче никога не разчитайте, че все нещо върви по радиото или телевизията. Вместо „да изключите“, ще започнете да сменяте каналите и времето пак ще започне да се влачи все едно мислите за тренировката. Ползвайте или предварителен запис или по-добре карайте без това.

14. Видео игрите ми помогнаха да отслабна.

Аз пазя теглото си с моята „Газела“ (някои не я харесват). По време на тренировката често играя видео игри. Още първия път забелязах, че се потя много повече, отколкото при пасивно гледане на телевизия! Причината е проста – адреналин. Вече тренирам и играя едновременно. Жанра на играта е от съществено значение. Състезателните игри са просто идеални. Колкото по-малко мислите, толкова повече изгаряте и като бонус времето за тренировката минава неусетно.

15. Поставяйте си реалистични цели.

Можете да отслабнете с 20 килограма само за седмица ако работите по 12 часа на ден и ядете само целина – но не и ако сте човек. Бавните, но постоянните печелят маратоните. Не напразно хората казват: „Не отхапвай повече, отколкото можеш да сдъвчеш“. Поставяйте си малки и достижими цели. Накрая ще сте постигнали повече, отколкото сте предполагали (и за по-малко време).

16. Избягвайте алтернативните мазнини и глюкоза.

Има няколко причини да ви дам този съвет. Първо и двете са вредни за вас. Второ ще премахнете много от „лошите храни“ с един замах. Трябва да обръщате повече внимание на това какво ядете и да избягвате на всяка цена тези две съставки. Те участват в много повече продукти, отколкото предполагате.

17. Не слушайте винаги близките си.

Вече ви посъветвах да споделите със семейството си, но понякога те могат да се опитата да ви откажат от намерението да отслабнете. Просто е: може да не искат вие да успеете там, където те вече са се провалили, понякога съзнателно, понякога не. Внимавайте за изказвания от рода на: „Вече си отслабнал достатъчно.“ или „Харесвам си те такава каквато си“. Важното е, че ВИЕ НЕ СЕ харесвате и ВИЕ трябва да се погрижите за себе си, без значение кой какво казва. А те, те пак ще ви обичат (поне на теория).

18. Не се сравнявайте с другите.

Хората са различни и отслабват по различен начин. Дори да правите съвсем същите неща, които правя аз, няма да отслабвате със същите килограми, с които аз отслабвам. Трябва да откриете вашите начини. Ако започнете да имитирате чужди навици, най-много съвсем да се обезкуражите и да се откажете без дори да сте си дала сметка, че физически е невъзможно да бъдеш някой друг, освен самия себе си.

19. Жените не са мъже.

Доказано е, че мъжете отслабват по-бързо от жените благодарение на физиологичните си особености (жените са предразположени да имат повече мазнини, защото са възпроизвеждащия пол). Това не е сексистко твърдение – просто такава е истината. Поради тази причина жените трябва да си поставят различни цели от мъжете – особено ако отслабвате заедно с някой от другия пол.

20. Вземи вълшебно хапче.


Глупости! Няма такова нещо като вълшебно хапче. Не ставайте жертва на последните реклами на някоя си фармацевтична компания. Ако четете и слушате внимателно, ще разберете че тези хапчета дават ефект само ако са съпроводени със съответна диета и тренировки (което се казва директно и в самата реклама). Страничните ефекти от тези медикаменти са дори по-лоши от наднорменото ви тегло.

21. Витамините са добри за вас.


Ако искате да взимате някакви хапчета, нека да бъдат естествени добавки (като есенциални мастни киселини или мултивитамини). Обаче не прекалявайте, особено с добавките на билкова основа. Прекалено много от каквото и да е не е добре. Можете да се консултирате с диетолог, но винаги си купувайте добавките и хапчетата сам от аптеката - и ползвайте този тип добавки минимално. Имайте предвид, че определени витамини не са добри ако не се комбинират с определени минерали.

22. Програма за следене на теглото.

В началото мои приятели ми изпратиха сложни таблици, за да следя напредъка си. Ъх, не – не стават за мен. Аз съм човек, който направо хваща лесната пътечка. Потърсих в Мрежата коя е най-добрата програмка и открих CalorieKing. Няма нещо по-лесно за ползване. Вярвайте ми, тази е единствената. Мога да си записвам всичко, което изяждам и изгарям (безболезнено). Хем статистиките й са подробни и задълбочени, хем ползването на програмката не предполага никакви технически умения. Сайта и безплатните услуги, които предлагат CalorieKing са супер, но това, което ви трябва е десктоп приложението. Платете регистрационната такса – колко струва според вас собственото ви здраве?

23. Определете идеалното тегло за вас.

За всяка височина и телесна структура, има най-подходящо тегло. Намерете вашето и го направете своя цел. Ако нямате идея колко килограма трябва да тежите, потърсете в Мрежата калкулатор (резултатите им варират в малки граници). Вече имате тегло, в което да се прицелите.

24. Обмислете източника.

Малко ще се „изцепя“ тук, но ... как да се доверя на пухкав закръглен доктор или диетолог ? „Прави каквото ти казвам, а не каквото правя“ не е максима, която мога да приема от някой си, макар и квалифициран да ми казва кое е най-добро за мен. Говерете с хора, които са на вашия хал или които вече са успели да отслабнат. Няма нужда да копирате техния режим, но поне ще получите помощ от някой, който е бил на ваше място.

25. Игнорирайте Роналд Макдоналд.

Няма нужда да се откажете изцяло от бързите закуски, но трябва да ги избягвате на всяка цена. Голяма част от тази храна е гадна и с лоши съставки – ако избщо отидете толкова далеч, че да я наричате храна. Ако я харесвате заради удобството, намерете по-подходящ начин за хранене. Между другото, повечето от нещата, които сервират се считат за хранителни продукти, а не за храна. Разликата е гигантска, има ли нужда да ви напомням?

26. Претегляне.

Ако кантарът ви е разнебитен, сменете го. Ако е аналогов, изхвърлете го. Говорих с много мои приятели за това коя марка везни предпочитат. Много от тях (включително и аз) препоръчват Tanita. Те са с високо качество и голяма точност. Поставете везната си на твърда повърхност (ако везната е поставена върху килим, измерването няма да е вярно).

27. Наблюдавайте теглото си.

Някои твърдят, че не трябва да се теглите по-често от веднъж на седмица. Аз се чувствах много по-щастлив да си отбелязвам всекидневно моя прогрес. Без значение колко често и кога, но трябва да се измервате винаги по едно и също време на деня. За мен е подходящо 10 сутринта (или около 10). Ако решите да се измервате всеки ден трябва да имате предвид че теглото ви се може да се „клати“ с половин или един килограм. Следете само тенденцията на отслабване да се запазва.

28. Половин килограм на седмица.

Ако не отслабвате поне с половин килограм на седмица по избрания от вас режим на хранене, то или сте в застой, или сте изчерпан. Може би трябва да положите още по-големи усилия, за да накарате вашето тяло да започне да губи телесна маса. Ако отслабвате с повече от половин килограм на седмица, значи се справяте по-добре от средното. Но не е реалистично да очаквате, че ще отслабвате с повече от 2 или 3 килограма.

29. Спазвайте своите приоритети.


Разбира се, че сандвичът ви ще е с удивителен вкус ако му сложите още една лъжица майонеза ... но наистина ли имате нужда от нея? Кое е по-важно: да отслабнете или точно този сандвич да е с допълнителна майонеза? Как ще постъпите следващия път, когато се сблъскате със същия проблем? Лесно можете да се подхлъзнете по нанадолнището. Не забравяйте кое е по-важно за вас.

30. Мускули и мазнини.


Мускулната маса е повече от тлъстината, но последното нещо което искате да загубите са мускулите ! Затова редовните физически упражнения са задължителни. Без тренировки тялото ви може да стопи първо мускулите си и вие тогава ще се чувствате по-зле, отколкото преди. Искате тялото ви да стопи мазнините си, а не мускулите. Искате да загубите телесна маса, но за сметка на мазнините, не за сметка на мускулите.

31. Неутрализирайте принципа на запасяване.

Ако увеличите приема на калории без задължително да увеличите изгарянето им, вашето тяло ще се претовари. То ще си каже: „Ха! По-добре да превърна тези излишни калории в мазнина, защото никога не знаеш какво ще се случи утре“. Когато правите физически упражнения, вие принуждавате вашето тяло да „изгаря“, вместо да се „запасява“.

32. Не прекалявайте.

Ако промените начина си на живот, сигурно ще постигнете резулати, но има закон за намаляване на възвръщаемостта с увеличаване на усилието. Може цяла седмица да тренирате по един час повече и пак да отслабвате по същия начин, както преди това. Дайте време на тялото си да се адаптира. Не се напъвайте прекалено, защото има опасност да похабите енергия по нещо, което може да не даде незабавен резултат. Този съвет важи само за тези, които искат отслабнат, а не да станат световни шампиони.

33. Навиците са добро нещо.

Убедите ли се, че нещо дава резултат, направете всичко по силите си, за да го повтаряте. Тренирайте не по-малко от 3 пъти седмично между 40 и 60 минути, но не мислете, че ви трябват повече от 5 пъти. Тялото ви е склонно да гори повече сутрин, но ако вечер тренировките ви разпускат от стреса, не се колебайте да промените графика си. Графиците и спазването им са важни и за други аспекти от живота ви.

34. Наспете се.


За да гори ефикасно мазнини, тялото ви се нуждае от поне 8 часа сън дневно. Ако си мислите, че си правите услуга като спите по-малко, грешите. Дайте време на тялото си да отпочине умствено и физически. Сънят е много, много важен (дори само за умствената ви активност на другия ден). Ако се чувствате уморен, значи тялото ви казва: „Затвори си очите, глупчо!“.

35. Запомнете - вилицата не е лопата.


Аз ям бързо (кълна се, че не мога да променя това). Дори и да не съм гладен, мога да натъпча в устата си всичко за по-малко от минута. Но мозъкът ми закъснява с цели 20 минути да разбере факта, че съм изял достатъчно. И аз изяждам много повече от нужното. Опитайте се да изядете само половината от това, което е в чинията ви, изчакайте 10-на минути и ако още усещате глад, приодължете с храненето. Не трябва да се чувствате преяла – никога. Това е сигурен знак, че сте прекалили. Ако се нуждаете от стопер на глада, опитайте с добавките Omega 3 и Omega 6 (EFAs) като ги взимате 20-на минути преди хранене.

36. Леки закуски.

Няма нищо лошо в похапването между основните хранения. Малки закуски през деня са достатъчни, за да ви държат доволен (подобно на усещането за прехранване) и да не чувствате глад. Дайте възможност на тялото си да разбере, че получава редовно определено количество калории по някакъв режим. Вече знаете, че ако изпитвате силен глад по време на основно хранене преди мозъкът да ви е казал да спрете, вероятно ще погълнете много повече храна от необходимото. Мислете за закуската, обядът и вечерята преди всичко като за социални дейности.

37. Обикнете производителите на зехтин.

Точно като автомобилът и тялото ви се нуждае от висококачествена мазнина. Мазнините не са еднакви, но е трудно да се каже коя е най-подходяща за вас. Аз обикнах хубавия зехтин – той е 100% естествен и е богат на мастната киселина Omega 9. Enova (специална мазнина от соя и рапица) е друга марка, която вкъщи всички харесват. Изберете внимателно вашата мазнина. В противен случай опитите ви за отслабване могат да си останат само козметични. Когато става въпрос за храна, винаги важи правилото: колкото е по-естествена, толкова е по-добра.

38. Обратно към мазнините.

Ако си мислите, че за да стопите тлъстините си и да запазите постигнатото е достатъчно да спрете употребата на мазнини, сте в голяма грешка. Ако мислите, че ниско мазнинна диета е това, от което се нуждаете, най-добре да се откажете от идеята овреме. Тялото ви (а и мозъкът ви) се нуждае от мазнини за да съществува! Затова и учените наричат полезните мазнини есенциални мастни киселини. Върнете ги обратно в менюто си. Не избягвайте мазнините – те са полезни и необходими на организма ви.

39. Балансирайте.


Ако ядете една и съща храна непрекъснато, ще ви писне. Разнообразявайте менюто си – нека небцето ви се радва. Балансирайте въглехидрати, протеини и мазнини. Няма нужда менюто ви за обяд и вечеря да е еднакво. И за бога – не пазарувайте в магазините само от секцията за диетични продукти. Няма причина да се отказвате от любимите си храни – просто не трябва да изяждате толкова голямо количество.

40. Трябва да знаете дневния си лимит калории.

Когато отслабвах трябваше на ден да консумирам под 1700 калории. Когато знаете горната си граница, печелите наполовина битката. Може да ядете каквото си поискате, стига да не превишите дневния си лимит. Следете всичко, които изяждате, за да знаете къде сте спрямо дневното си ограничение. Ако не знаете колко е вашата граница, как ще знаете кога да спрете?! Звучи леко тъпо, но тъкмо това е ситуацията, в която изпадат много от хората, спазващи диета (и накрая се провалят)!

41. Фибрите са супер !

Когато започнете да стопявате мазнини, вероятно стомахът ви ще се запича от време на време. Уви, това се случва по-често, отколкото желаем да си признаем (и споделим). Затова трябва всекидневно да се поема голямо количество фибри. Те са много важни за вашето здраве (и за постигане на мечтаното отслабване). Изберете някакъв продукт с голямо съдържание на фибри, за да решите проблема лесно. Ще ви трябва и слабително за тези .. „спечени“ състояния, в които неминуемо ще изпадате от време на време. Имайте си в запас известно количество слабително и не планирайте да ходите където и да е в продължение на 24 часа от приема на поредната доза (повярвайте ми, знам какво говоря).

42. Ходете.

Докато ходите горите калории. Разбира се в много по-малко количество, отколкоте чрез бягането, но фактът си е факт. Обмислете възможността да си купите педометър, за да знаете колко стъпки правите дневно. Ако не друго, поне ще познавате обичайната си дневна активност вкъщи и офиса. Като допълнителен бонус ще можете да включите тези отчети в графата калориен дефицит когато ползвате програми от рода на CalorieKing.

43. Случват се и катастрофи.


Една вечер излизате с приятели и изяждате 1 тон пържоли (сякаш зорлем ви се ще да унищожите всичко постигнато). Вместо да повтаряте тази изцепка отново, просто на следващия ден се вземете в ръце и продължете режима си. Няма нищо лошо от време на време да се случват такива „нередни“ неща. Стига разбира се преяждането да не ви стане навик. Едно преяждане не е страшно. Просто не го правете отново. И отново. И отново. И отново.

44. Да задоволиш желанието си е лошо.

Ако нещо ви се яде, изяжте го. Не си забранявайте и най-простите удоволствия. Ако е възможно, изяжте само половината от това, което ви се ще. Помислете - дали пък вече ненаситното ви желание не е задоволено, дали просто не сте пристрастен към вкуса? Отслабването не трябва да е мъчение за никого. Само се запитайте дали наистина е по-важно да погълнете тая калорична бомба или да изглеждате прекрасно на сватбата на брат си? Вие знаете отговора и ако игнорирате логиката, ще навредите на себе си за дълго напред. Лапнете хапка или две и се спрете – а аз, аз няма да кажа на никого.

45. Водата.

Ако не пиете достатъчно вода, тялото ви ще започне да дава сигнали. Жаждата е удивително усещане – уталожете я. Обезводненото тяло не може да работи на пълни обороти. Ако ви тревожи количеството вода във вас, имайте предвид, че задържате излишна вода само ако не пиете достатъчно. Но ще спра до тук. Не мисля да давам съвет колко чаши на ден ви трябват – това е нещо индивидуално.

46. Добре дошли в сода клуб.

Както повечето хора и аз обичам газираните напитки. Но за разлика от повечето, аз харесвам най-вече обикновената газирана вода. Ако сте пристрастен към подсладените напитки - време е да се откажете от тях и да станете почитател на обикновената газирана вода. И колкото по-рано, толкова по-добре. В помощ през този преход ползвайте лимон. Ако се каните да пиете нещо различно от вода, убедете се, че няма да пречи на вашия прогрес в отслабването. Давате ли си сметка, че ако се откажете от тези 2-3 литра Кока Кола само за една седмица може да отслабнете с 2 или 3 килограма (БЕЗ да правите нищо друго).

47. Захарта е прекрасният вкус на злото.

Може би не искате да чувате това, но захарта е нещо лошо. В колкото по-чист вид я поглъщате, толкова по-зле вашето тяло реагира на нея. Захар, захар, захар е натъпкана навред навред навред. Ако нещо е сладко, то съдържа захар. Има какви ли не видове захар и всички участват в метаболизма ни. Но мога да се обзаложа, че захарта на една ябълка е много по-добра за тялото, отколкото захарта например в едно бонбонче. Ако сте пристрастена към сладките неща, чакат ви тежки времена, но трябва да се преборите със себе си.

48. Подсладителите са по-страшни от самата захар.

Наистина ли мислите, че вашето тяло може да се справи с нещо, което е създадено от човек? Сериозно?! Тези продукти се добиват чрез химичен синтез и не се срещат никъде в природата. Нe растат дървета Splenda в топлите страни, нито растения NutraSweet в далечна Арктика. На всичко отгоре някои от тези подсладители увеличават чувството на глад! Да не споменаваме за всички здравословни проблеми, които могат да предизвикат тези неестествени субстанции. Ако нямате избор, по-добре давайте на тялото си нещо, с което то знае как да се справя (истинска, нерафинирана захар). Наистина е много по-безопасно (и здравословно) да стоите далеч от сините, розови и жълти пакетчета. Разровете малко Мрежата по този въпрос. Тогава седнете и пак ми кажете, че са супер !

49. Белият хляб.

Знаете ли, че белият хляб е вреден за вас? Поговорете за това с някой диабетик. Изследванията показват, че хората, които консумират силно рафинирани продукти ( например бял хляб) са по-склонни към натрупване на коремни тлъстини. Защо? Много просто - тялото не получава това, от което има нужда. Хранителната индустрия не е здравословна индустрия, нали? Не може наивно да вярвате, че на всяка цена тя защитава вашия интерес (въпреки всичките маркетингови напъни). Ако имате нужда от вкуса на белия хляб, поне яжте бял пълнозърнест хляб. Много вериги произвеждат здравословен и чудесен на вкус хляб. Повтаряйте след мен: пълнозърнест бял хляб, пълнозърнест бял хляб..

50. И накрая за пастата.

Подобно на своя братовчед белия хляб, рафинираните макаронени изделия са вредни за здравето и пречат на опитите ви за отслабване. Не твърдя, че трябва да се откажете напълно от пастата, но поне сменете марката и ползвайте Barilla. Те произвеждат нова пшеничена паста, която няма нищо общо с досегашните „тестени боклуци“, които сте поглъщали. „Barilla PLUS“ е абсолютно фантастичен продукт и прекрасен източник на фибри и протеин. Ще се чувствате по-добре с този вариант, дори да не си падате много много по пастата (все пак за моето небце си е перфектна).Още статии за Затлъстяване
Д-р Енджи Касабие: Стопих Стефан Данаилов със 7 килограма
Факти за кленовото дърво, кленовия сок и кленовия сироп
Решил/а съм - спирам да пуша, но ще напълнея...
Лимонова диета
Бърза диета за спешни случаи
Билкови отвари за отслабване
50 Съвета за Отслабване на Крис Пирило
Напитка с кленов сироп за отслабване
Диета със зеленчуци – топи килца и зарежда с витамини
При затлъстяване - яжте череши
Хапче за бързо отслабване
Изследване показава, че дебелите хора са по-устойчиви на сърдечни удари
Защо напълняваме?
Супите създават усещане за ситост


Всичко за Вашето здраве Последно публикваноКаталог - Заболявания Каталог - Заболявания


Бързо търсене

Категория: зависимости
Алкохолизъм
Наркомании
Пристрастявания
Категория: на бебето и детето
Агресивност
Алергична хрема на бебето и детето
Алергия към белтъка на кравето мляко
Ангина при бебето и детето
Анемия при бебето и детето
Апетит - пълни деца
Аромотерапия и децата
Безапетитие при бебето и детето
Бронхиална астма при бебето и детето
Бронхит и пневмония при деца
Варицела
Висока температура на бебето и детето
Възпаление на ушите на бебето и детето
Глисти
Грижа за пъпа на новороденото
Грип при бебето и детето
Гърч
Да отгледам и възпитам детето си
Детска церебрална парализа
Детски аутизъм
Детски диабет
Екземи при деца
Епилепсия при деца
Жълтеница
Запек на бебето и детето
Заушка
Имунизационен календар
Кашлица при бебето и детето
Коклюш при бебето и детето
Колики
Менингит
Млечни зъби
Млечница
Морбили
Нощно напикаване - енуреза
Отит
Отравяне
Плач
Подсичане
Проблеми в пикочните пътища и бъбреците
Проблеми с очите на бебето и детето
Разстройство - диария при бебето и детето
Рахит
Рубеола
Температура - висока
Травми на бебето и детето
Хрема при бебето и детето
Категория: на бъбреците и отделителната с-ма
Бъбреци
Бъбречна поликистоза
Бъбречна туберкулоза
Бъбречно-каменна болест
Жлъчно-каменна болест - холеритиаза
Остър гломерулонефрит
Пиелонефрит
Подагра
Простатит
Смъкване на бъбрека - нефроптоза
Тумори на бъбреците
Уретрит
Хемороиди
Хипертрофия на простатата
Цистит
Категория: на дихателните органи и слуха
Ангина - възпаление на сливиците
Астма бронхиална
Белодробен абсцес
Белодробен емфизем
Белодробна емболия и белодробен инфаркт
Белодробна склероза
Болки в ушите
Бронхиектазии - разширение на бронхите
Бронхиолит
Бронхит
Бронхопневмония
Възпаление на тъпанчето
Възпалено гърло
Задавяне с чуждо тяло
Кашлица
Кръвоизлив от носа
Ларингит
Мениеров синдром
Моноцитна ангина
Плеврит
Саркоидоза
Сенна хрема
Синуит
Сърбеж в ушите
Трахеит
Туберкулоза
Фарингит
Хрема
Категория: на жлезите с вътрешна секреция
Адипозо-генитална дистрофия
Базедова болест
Диабет
Ендемична гуша
Затлъстяване
Остър панкреатит
Рак на щитовидната жлеза
Синдром на Кушинг
Тиреотоксикоза
Хипотиреоидизъм
Холестерол
Категория: на кожата и венерически
Белези
Витилиго
Възловидна еритема
Генитален херпес
Гонорея - трипер
Дерматомикози
Екзема
Изгаряне
Измръзване
Импетиго контагиоза
Карцинома базоцелуларе
Карцинома спиноцелуларе
Контактен дерматит
Лупус еритематодис - вълчанка
Меланома малигнум
Пигментни петна
Пруриго на Берние
Псориазис
Розацея
Себорея
Себороична екзема
Слънчево изгаряне
Трихомоназа
Хламидиаза
Червен вятър - еризипел
Категория: на нервната система
Алцхаймер
Анорексия и Булимия
Безсъние
Вирусни менингити
Главоболие
Гнойни менингити
Депресия
Дископатия и дискова херния
Епилепсия
Ишиас
Мениеров синдром
Мигрена
Миелит
Множествена склероза
Мозъчен исхемичен инсулт
Мозъчен хеморагичен инсулт
Невралгия
Неврит на лицевия нерв
Паркинсонизъм
Прогресивна мускулна дистрофия
Радикулит
Стрес
Сътресение на главния мозък
Тумори на главния мозък
Тумори на гръбначния мозък
Херпес Зостер
Категория: на опорно-двигателната
Акушерска парализа
Анкилоза
Артроза
Асептична некроза
Болест на Бехтерев
Дисторзия - навяхване на ставата
Костно-ставна туберкулоза
Луксация - изкълчване на ставата
Остеоартрит
Остеомиелит
Остеопороза
Плоско стъпало
Прогресивна мускулна дистрофия
Рахит
Ревматизъм
Ревматоиден артрит
Сколиоза
Тендовагинит
Травми на гръдния кош
Тумори на костите
Тумори на ставите
Шийна спондилоза
Шип на петата
Категория: на очите
Глаукома
Ечемик
Катаракта - перде
Конюнктивити
Късогледство и далекогледство
Смущения в зрението в детска възраст
Старческо перде - сенилна катаракта
Категория: на половите органи
Аденом
Аменорея
Баланопостит
Безплодие - стерилитет
Болезнена менструация - дизменорея
Бяло течение
Варикоцеле
Възпаление на фалопиевите търби - салпингит
Генитален херпес
Дисменорея
Доброкачествана простатна хиперплазия - нарастване на простатната жлеза
Ендометриоза
Ендометрит
Заболявания на млечната жлеза
Кандида - кандидози
Карцином на матката
Климактеричен синдром
Колпит
Менструален цикъл
Миома на матката
Поликистоза на яйчниците
Простатит
Рак на маточната шийка
Смъкване на матката
Трихомони
Тумори на яйчниците
Урестит
Уро-генитална хламидиаза
Функционални маточни кръвотечения
Хидросалпингс
Категория: на сърцето и кръвоносните съдове
Атеросклероза
Болест /Синдром/ на Рейно
Болест на Бюргер
Инфаркт на миокарда
Исхемична болест на сърцето - ИБС
Миокардиосклероза
Нарушения на сърдечния ритъм
Разширени вени
Ревматизъм
Сърдечна невроза
Тромбофлебит
Хипертония - високо кръвно налягане
Хипотония - ниско кръвно налягане
Хронично белодробно сърце
Категория: на устната кухина
Афти
Възпаление на венците - гингивит
Заболявания на слюнните жлези
Зъбен кариес
Млечни зъби
Пародонтит
Пародонтоза
Херпес
Хигиена на устата
Категория: на храносмилателната с-ма
Гастрит
Жлъчно-каменна болест - холеритиаза
Запек
Киселини
Колит - заболяване на дебелото черво
Пептична язва
Повръщане
Рак на жлъчния мехур
Рак на стомаха
Рак на хранопровода
Стеатоза на черния дроб
Стомашни неразположения
Тумори на дебелото черво
Хепатит
Хернии
Цироза
Черен дроб - как да го предпазим от заболявания
Язвена болест
Категория: остро заразни болести
Бруцелоза
Варицела
Вирусен хепатит - А
Вирусен хепатит - В
Вирусен хепатит - С
Грип
Дизентерия
Епидемичен паротит - заушка
Коклюш
Морбили - брусница
Рубеола
Салмонелоза
Скарлатина
Тетанус
Категория: паразитни болести
Бълхи
Детски глисти
Дървеница
Краста
Кучешка тения
Кърлежи
Лаймска болест
Токсоплазмоза
Хлебарки
Категория: през бременността
Аерофагия - киселини
Анемия и бременност
Бременност и майчинство
Бременност и повръщане
Бронхиална астма и бременност
Гестационен диабет
Запек и хемороиди
Извънматочна бременност
Изтръпване, спазми, крампи
Истмикоцервикална недостатъчност - серклаж
Кървно налягане и бременност
Кърмене
Късна бременност
Листериоза
Мастит
Многоплодна бременност
Нефропатия на бременността
Отоци
Покачване на теглото по време на бременност
Помятане
Преждевременно раждане
Преносване на бременността
Рискова бременност
Следродилна депресия
Сутрешно прилошаване
Категория: сексуални проблеми
Вулводия
Диспареуния
Еякуация
Закъснял пуберитет
Импотентност - еректилна дисфункция
Мастурбация - онанизъм
Фригидност
Категория: тумори
Карцином на матката
Карцинома базоцелуларе
Карцинома спиноцелуларе
Меланома малигнум
Миома на матката
Пролактином на хипофизата
Рак на гърлото
Рак на жлъчния мехур
Рак на маточната шийка
Рак на млечната жлеза
Рак на стомаха
Рак на хранопровода
Рак на щитовидната жлеза
Тумори на бъбреците
Тумори на главния мозък
Тумори на гръбначния мозък
Тумори на дебелото черво
Тумори на костите
Тумори на ставите
Тумори на яйчниците
Други
Абцес
Авитаминоза
Алергия
Анемия
Бели петна по ноктите
Болка. Видове болки
Болки в гърба
Болки в кръста
Глад и апетит
Добави своя тема
Заекване
Здравни проблеми през летните жеги
Как да разчетем поставената ни диагноза
Лимфни възли
Лични истории
Муковисцидоза
Натъртено
Порфирия
Пролетна умора
Психично здраве
Съвети за грижа за косата
Фрактура
Цьолиакия /целиакия/

Виж всички заболявания

Каталог - Билки Каталог - Билки


Бързо търсене

Айважива - Alcanna tinctoria
АЙИЕ - Artemisia argyi Levl
Акация - Robinia Pseudoacacia L.
Алкостоп - спри алкохола!
Алое - Aloe Vera
Анасон - Pimpinela Anisum L.
Ангелика - Angelica Archangelica L.
Арника - Arnica montana L.
Ароматна кализия - Callisia Fragans
Арония - Sorbus melanocorpa
Бабини зъби - Tribulus terrestris
Билки за бани при хемороиди
Блатен аир - Acorus calamus L.
Блатен тъжник - Spirea ulmaria L.
Блян
Бобови шушулки - Phaseolus Vulgaris L.
Божур - Paeonia Decora
Борови връхчета - Pinus sylvestris
Босилек - Ocimum Basillicum
Брей - Tamus Communis
Брош - Rubia tinctorum L.
Бръшлян - Hedera helix L.
Бряст - Ulmus
Бушменски отровен храст - Acokanthera oppositifolia
Бял имел - Viscum album L.
Бял оман - Inula Helenium L.
Бял Равнец - Achillea Millefolium L.
Бял трън - Silybum Marianum L.
Бяла бреза - Betula pendula
Бяла върба - Salix Аlba
Великденче - Veronica
Ветрогон - Eryngium Campestre
Вечнозелен кипарис
Вишна - Prunus cerasus L.
Водна детелина - Menyanthes trifoliata L.
Водно Пипериче - Polygonum Hydropiper L.
Волски език - Asplenium scolopendrium
Врабчови чревца - Stellaria media L.
Вратига - Tanacetrum Vulgare
Върбинка - Verbena Officinalis L.
Гинко Билоба - Ginkgo Biloba L.
Гледичия - Gleditsia triacanthos L.
Глог - Crataegus Monogyna L.
Глухарче - Taraxacum Officinale
Гороцвет - Adonis vernalis L.
Горчив пелин
Градински чай - Salvia Officinalis
Гръмотрън - Ononis spinosa L.
Дафинов лист - Laurus nobilis L.
Девесил - Levisticum officinale
Демир Бозан - Кандилколистно обичниче
Джинджифил - Zingiber Officinale L.
Джоджен - Mentha Spicata L.
Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.
Дракови парички - Paliurus spina-christi
Дребноцветна върбовка - Epilobium Parviflorum L.
Ду Хуо
Дъб /кори/ - Cortex Quercus L.
Дюля - Cydonia oblonga Mill
Дяволска уста - Leonurus Cardiaca L.
Евкалипт - Eucaliptus
Енчец - Solidago virga-aurea
Еньовче - Galium verum L.
Ефедра - Ephedra Distachya L.
Ехинацея - Echinacea Angustifolia
Жаблек - Galega officinalis L.
Женшен - Panax Ginseng
Живовлек - plantago major L.
Жълт Кантарион - Hypericum Perforatum
Жълт Равнец - Achillea Clypeolata L.
Жълт Смин - Helichrysum arenarium L.
Жълта тинтява - Gentiana Iutea L.
Зайча сянка - Asparagus officinalis
Здравец - Geranium Macrrorhizium L.
Златовръх - Rhodiola rosea L.
Змийски лапад - Arum Maculatum L.
Змийско мляко - Chelidonium Majus L.
Зърнастец - Rhamnus frangula
Иглика - Fl. Primulae
Изсипливче - Herniaria glabra
Исиот - Zingiber officinale
Исландски лишей - Cetraria Islandica
Исоп - Hyssopus Officinalis L.
Калина - Viburnum opulus L.
Калоферче - Tanacetum Balsamita
Каменоломка - Pimpinella Saxifraga
Камшик - Agrimonia Eupatoria L.
Карамфил - Eugenia Caryophyllata
Кафяво морско водорасло - Cystoseria Barbata L.
Кисел трън - Berberis Vulgaris L.
Клинавче /орлови нокти/ - Lonicera caprifolium
Коило - Stipa spp.
Комунига - Melilotus L.
Коноп - Cannabis Sativa L.
Конски кестен - Aesculus hippocastanum L.
Копитник - Asarum europaeum L.
Коприва - Urtica Dioica
Копър - Anethum graveolens
Кориандър - Coriandrum Sativum
Котешка стъпка - Clinopodium Vulgare L.
Котешки нокът - Uncaria Tomenosta Wild
Кръвен Здравец - Geranium Sanguineum
Кукуряк - Helleborus Оdorus L.
Къпина - Robus Fruticosus
Лавандула - Lavandula Angustifolia
Лазаркиня - Asperula Odorata
Лайка - Matricaria Chamomilla
Лен - Linum usitatissimum L
Лепка - Galium aparine L.
Леска - Corylus avellana
Липа - Tilia Cordata Mill.
Лопен - Verbascum phlomoides L.
Луличка - Linaria Vulgaris L.
Люляк - Syringa L.
Магарешки бодил - Onopordum Acanthium L.
Майчин лист - Cassia Acutifolia
Мак полски
Малина - Rubus Idaeus
Мате
Маточина - Melissa officinalis
Махония - Mahonia
Мащерка - Thymus
Мента - Mentha
Мента Пиперита - Mentha Piperita L.
Метла - Kochia Scoparia
Метличина
Мечо грозде - Thymus sp. Diversa L.
Миши уши - Hieracium pilosella L.
Момина сълза - Convallaria Majalis L.
Морска краставичка - Ecbalium Elaterium L.
Мумио — илирийска смола
Мъртва коприва - Lamium Galeobdolon L.
Нар - Punica Granatum L.
Невен - Calendula Officinalis L.
Обичка - Fuchsia Hybrida
Овчарска торбичка - Capsella Bursa Pastoris
Огниче - Chenopodium Botrys L.
Омайник - Geum Urbanum L.
Орех - Juglans regia L.
Офика - Sorbus Aucuparia
Очанка
Очиболец - Potentilla
Папрат мъжка - Aspidium filix - mas L.
Пача трева - Polygonum aviculare L.
Пелин - Artemisia Absintum L.
Перуника - Iris
Петниста бударица - Galeopsis tetrahit
Петопръстник - Potentilla Reptans L.
Пирей - Agropyrum Repens L.
Плавун - Lycopodium Clavatum L.
Повет - Clematis Vitalba L.
Подбел - Tussilago farfara L.
Подъбиче - Teucrium L.
Полско Огнивче - Anagallis Arvensis L.
Пореч - Borago officinalis или echium amoenum
Пресечка - Cnicus benedictus L.
Птиче просо - Lithospermum Officinale L.
Пчелник - Marrubium vulgare L.
Пъпеш - Cucumis Melo L.
Ранилист - Betonica Officinalis
Ревен - Rheum Palmatum L.
Резене - Foeniculum vulgare
Репей - Arctium lappa L.
Решетка - Carlina Acanthifolia All.
Риган - Оriganum vulgare L.
Роза казанлъшка - Rosa Kazanlika
Розмарин - Rosmarinus officinalis
Росен - Dictamnus Albus
Росопас - Fumaria Officinalis L.
Рубрика: Китайски билки
Ружа лечебна - Althaea Officinalis
Салеп - Orchis Maculata L.
Сапуниче - Saponaria Officinalis L.
Сарсапарила - Smilax Officinalis L.
Седефче - Ruta Graveolens L.
Сена (касия) - Cassia senna L
Синап - Sinapis arvensis L.
Синя жлъчка(цикория) - Cichorium Intybus
Синя метличина - Centaurea Cyanus L.
Синя тинтява - Gentiana Cruciata L.
Синя хвойна - Juniperus Communis L.
Сладник - Glycrrhiza Glabra L.
Слез - Malva Silvestris L.
Сминдух - Trigonella foenum-graecum
Смокиня - Ficus Carica L.
Смрадлика - Cotinus
Софора - Sophora Japonica L.
Стевия - Stevia Rebaudiana L.
Страшниче - Asplenium Trichomanes L.
Съсънка (котенце) - Pulsatilla Pratensis L.
Телчарка - Polygala Major
Тлъстига - Sedum Acre L.
Трепетлика - Populus Tremula L.
Трицветна теменуга
Троскот - Cynodon dactylon L.
Трънка - Prunus Spinosa
Турта - Tagetes Erecta L.
Хвощ - полски
Хмел - Humulus Lupulus L.
Хрян - Armoracia Rusticana L.
Царевична коса - Zea Mays L.
Цариче - Alchemilla Vulgaris L.
Чай при Астма
Чемерика - Veratrum Lobelianum Berhn
Червен кантарион - Centaurium erythraea
Червена боровинка - Vaccinium vitis-idaea L.
Червена детелина - Trifolium Pratense L.
Червено подъбиче - Teucrium Chamaedrys L.
Черен Бъз - Fr. Sambuci Nigrae
Черен оман - Symphytum officinale L.
Череша - дръжки - Prinus Avium L.
Черна боровинка - Vaccinium myrtillus L
Черница - Morus Nigra L.
Чесън - Allium Sativum
Чувен - Chenopodium Bonus-Henricus L.
ШИИТАКЕ - Императорска гъба -„Гъба Жен-Шен”
Шипка - Rosa Canina
Ягода (горска) - Fragaria vesca

Виж всички билкиКаталог - Аптеки Каталог - Аптеки


Виж всички градове

Каталог - Лекари Каталог - Лекари


Виж всички категорииЗа потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email