Хидросалпингс
Хидросалпингс

Всичко за Хидросалпингс:


Информация за заболяването
Информация за заболяването
Билки
Билки
Народни рецепти
Народни рецепти
Хранене
Хранене
Лекари
Лекари
Статии
Статии
Хидросалпингсът е повреждане на фалопиевата тръба  /тръби /, което е изпълнено с течност. Поради предшестваща инфекция примерно, тръбата се наранява, което често предизвиква запушване. Поражение на края на фалопиевата тръба, ампуларната част и тънките реснички в края – фимбрии, образуващи  фимбриалния апарат, причиняват запушване на тръбата. Жлезите в тръбата произвеждат водниста течност, която обикновено след секретирането се резорбира. Поради нанесените щети на тръбата/те не е възможно тази течност да се резорбира и така се събира в тръбата, която придобива формата на наденичка, така характерна за хидросалпингса. Блокираните  тръби са пречка на  евентуално забременяване.


Причини
Тръбите са предразположени към проблеми и наранявания. Фимбриите са деликатни реснички, които са разположени в края на тръбата към яйчника. Те спомагат за придвижването на освободената яйцеклетка към тръбата, така че след като попадне там да очаква спермата във фалопиевата тръба. В резултат на някаквъв проблем фимбриалния апарат може да се повреди. Течността се събира и запушва тръбата. Обикновено нормалната среда на тръбата сега е станала „мъртвото море” на хидросалпингса. Той обикновено е в резултат на някаква инфекция. Класически причинители са хламидията и гонореята, които може да останат неоткрити с години, но бавно и сигурно да нараняват и разрушават фимбриалния апарат. Спиралите ( IUDs - intrauterine contraceptive device - вътрематочно противозачатъчно средство ), ендометриозата, абортите и коремните операции понякога се асоцират с проблема. Като реакция от вредите тялото атакува заразените клетки на мястото на инфекцията и поради евентуално късно проведено лечение се стига до загуба на фимбриалния апарат и запушване на тръбата/те. Тези инфекции обикновено засягат и двете тръби и въпреки че хидросалпингса може да е едностранен, другата тръба често също е проблемна. За жените с двустранен хидросалпингс, единственият възможен начин да забременеят е като се премахнат тръбите. Хидросалпингса не само води до стерлитет, но също така може и да намали успеха в случай на лечение на фертилността. Запушената тръба има връзка с матката и по този начин течността от нея може да попадне в матката. Тази течност е токсична за ранно развиващия се ембрион и разбира се води до негостоприемна среда за него. Пречи се на имплантацията. Хормоналните лекарства по време на стимулация могат да причинят нарастване на течността в тръбите, тъй като тръбите отговарят на яйчниковите хормони, произведени в течение на стимулацията. Респективно се разраства и хидросалпингса.


Усложнения
Безплодието не е единствения резултат от хидросалпингса. Той също така може да намали шанса на жените, които са подложени на лечение за преодоляване на стерлитета, дори да не е нужно използването на фалопиевите тръби – ин витро, икси. Хормоналната терапия може да влоши нещата, като причини дори разрастване на хидросалпингса. Течността  може да напусне тръбите и да попадне в матката. Тя е токсична за развиващия се ембрион и освен това може да попречи на имплантацията. Изследователите все още провеждат изследвания, които да определят ефекта от излизането на течността в матката. В крайна сметка при жени с хидросалпингс възможността от грешки и неуспехи е голям.
Съществува риск и предразположение към инфекции по време дори на лечение на фертилността. Хистеросалпингографията (или така наречената цветна снимка) е възможно да създаде специфичен проблем, когато по време на вкарването на контрастното вещество през цервикалния канал в матката и оттам в тръбите, може да вкара бактерии, които да доведат до сериозна инфекция като резултат. Процедури като инсеминация или ембриотрансфер могат да причинят подобни проблеми. Инфектирането на маточната тръба, така наречения салпингит (salpingitis), може да доведе до бърза  хирургична намеса и хоспитализация.

Диагноза
Хидросалпингсът  може да се диагностицира по няколко начина:

Хистеросалпингография (hysterosalpingogram - HSG), или така наречената цветна снимка. Това е процедура, при която се вкарва специално контрастно вещество през цервикалния канал в матката и фалопиевите тръби. Рентгеновата снимка дава ясна представа за състоянието и положението на матката и тръбите. Хидросалпингсът се вижда като разширение на тръбата, под формата на салам (наденичка) (large-sausage-shaped). Контрастното вещество не може да се излее през тръбата в коремната кухина и поради тази причина я изпълва, което прави видим хидросалпингса.

Ултразвук – използват се  звукови вълни за преглед на тазовите органи и се прави  оценка на тръбите. Безполезнен, бърз и по-удобен начин от цветната снимка. Най-добра картина, за да се оцени състоянието, се получава с вагинален ултразвук. Нормално фалопиевите тръби не са видими. В случай на проблем обаче, хидросалпингса се вижда с обичайната си форма и събраната течност между яйчника и тръбата. Стената обикновено е дебела и гладка.

Лапароскопия – това е друг способ за оценка на тръбите, но основно се използва за лечение, отколкото за оценка на състоянието. В този смисъл по-често е оперативна, а не диагностична. При лапароскопията се вкарва малка камерка през разрез в пъпа за оглед на тазовите органи. По този начин тазовите органи могат да се визуализират на екрана. Говори се, че лекарите с опит във видео игрите превъзхождат другите по отношение на координацията очи-ръце, когато се провежда тази процедура  ! Лапароскопията е най-добрият начин да се огледат тръбите, и не само, и да се оцени състоянието им. Лапароскопията е изключително точна процедура, която дава най-точното състояние на нещата.

Диагностичните начини от типа на ултразвука и хистеросалпингографията не са на 100 % точни и е възможно да доведат до заблуждаващи резултати. Понякога се пропускат съществени тубарни проблеми, а друг път показват неверни резултати, когато в действителност тръбите са си съвсем наред. Лапароскопията обикновено потвърждава резултата от диагностичните тестове, но може да покаже и че тръбите, за които се е мислело, че са нормални,  имат съществени проблеми, както и обратното.Все пак лапароскопията си е операция – има анестезия и хирургична намеса, така че се използва повече за отстраняването на проблем, а не толкова като диагностичен тест.

Лечение
Инвитрото е крайният начин за лечение на безплодието. Възможността да се оптимизира процента на успеваемост се дава от локализирането на ембрионите на правилното място, както и провеждането на отлична хормонална терапия. При пациенти с хидросалпингс е възможно фалопиевите тръби да бъдат „заобиколени”, яйцеклетките се аспирират от яйчниците и се оплождат в лабораторни условия  след което се трасферират обратно в матката. Но самото наличие на хидрисалпингс обрича опита на неуспех.
Към него може да се подходи лапароскопски, процедура известна като neosalpingostomy. В този случай се прави разрез в края на хидросалпингса и тръбата остава отворена. За съжаление обаче тръбата често се запушва и отново има висок процент за възстановяване на хидросалпингса. Когато той е в начална форма, все още малък, има голям шанс нещата да се оправят. Бременност може да настъпи шест месеца до година след операцията, по-младите жени с  относително добри яйничци и яйцеклетки  и повече време имат тенденция към по-голям успех. Жените с повече усложнения и по-голям хидросалпингс, както и тези, които са на повече години не могат да извлекат полза от хирургичната намеса.
Освен всичко останало хидросалпингсът намалява процента на успеваемост след ин витро процедури. По-скоро успехът след АРТ е по-голям през последните години,  отколкото успехът след хирургична намеса и оправяне на повредените тръби. Проблеми идват и от възможността за повторна инфекция, от токсичността на течността, както и от вероятността хидросалпингсът да се разрасне от хормоналната терапия. Отстраняването на повредената тръба/тръби намалява риска от усложнения по време на хормоналната терапия и подобрява процента на успех при прилагането на метода ин витро.
Днес, повечето от пациентите с хидросалпингс не се опитват да го поправят. Отстраняването на вредите може да стане успешно само при по-млади пациенти с по-леки щети на тръбите, но не и при по-усложнено положение при по-възрастни пациентки. При последните е необходимо да се отстрани тръбата/тръбите чрез лапароскопска салпингоктомия (laparoscopic salpingectomy). Това е лека процедура, която отнема не повече от час. Рисковете при опитни хирурзи са минимални, а ползите съществени. Важно е да се избере опитен хирург и екип, за да мине всичко безопасно и да се запази кръвоснабдяването на яйчника, за да може да се подсигури бременност на по-късен етап.
Хидросалпингсът е класически проблем на фертилността, който възпрепятства ембрионите да достигнат матката, а също и да се имплантират, като така се намалява драстично успехът на една евентуална бременност. Може да причини и проблеми след проведена хормонална терапия при ин витро оплождане.

Жени, които имат хидросалпингс и смятат да проведат хормонална терапия с цел ин витро оплождане, обикновено преди това се подлагат на лапароскопия. Изследванията показват, че ако хидросалпингсът е отстранен хирургично, жените, които се подлагат на ин витро могат да очакват същите нива на успех, както жените, които имат нормални и здрави фалопиеви тръби и също използат ин витро като начин за забременяване.За потребителя:Статии за Хидросалпингс
Няма въведени статии! Няма въведени статии!

Всичко за Вашето здраве Последно публикваноКаталог - Заболявания Каталог - Заболявания


Бързо търсене

Категория: зависимости
Алкохолизъм
Наркомании
Пристрастявания
Категория: на бебето и детето
Агресивност
Алергична хрема на бебето и детето
Алергия към белтъка на кравето мляко
Ангина при бебето и детето
Анемия при бебето и детето
Апетит - пълни деца
Аромотерапия и децата
Безапетитие при бебето и детето
Бронхиална астма при бебето и детето
Бронхит и пневмония при деца
Варицела
Висока температура на бебето и детето
Възпаление на ушите на бебето и детето
Глисти
Грижа за пъпа на новороденото
Грип при бебето и детето
Гърч
Да отгледам и възпитам детето си
Детска церебрална парализа
Детски аутизъм
Детски диабет
Екземи при деца
Епилепсия при деца
Жълтеница
Запек на бебето и детето
Заушка
Имунизационен календар
Кашлица при бебето и детето
Коклюш при бебето и детето
Колики
Менингит
Млечни зъби
Млечница
Морбили
Нощно напикаване - енуреза
Отит
Отравяне
Плач
Подсичане
Проблеми в пикочните пътища и бъбреците
Проблеми с очите на бебето и детето
Разстройство - диария при бебето и детето
Рахит
Рубеола
Температура - висока
Травми на бебето и детето
Хрема при бебето и детето
Категория: на бъбреците и отделителната с-ма
Бъбреци
Бъбречна поликистоза
Бъбречна туберкулоза
Бъбречно-каменна болест
Жлъчно-каменна болест - холеритиаза
Остър гломерулонефрит
Пиелонефрит
Подагра
Простатит
Смъкване на бъбрека - нефроптоза
Тумори на бъбреците
Уретрит
Хемороиди
Хипертрофия на простатата
Цистит
Категория: на дихателните органи и слуха
Ангина - възпаление на сливиците
Астма бронхиална
Белодробен абсцес
Белодробен емфизем
Белодробна емболия и белодробен инфаркт
Белодробна склероза
Болки в ушите
Бронхиектазии - разширение на бронхите
Бронхиолит
Бронхит
Бронхопневмония
Възпаление на тъпанчето
Възпалено гърло
Задавяне с чуждо тяло
Кашлица
Кръвоизлив от носа
Ларингит
Мениеров синдром
Моноцитна ангина
Плеврит
Саркоидоза
Сенна хрема
Синуит
Сърбеж в ушите
Трахеит
Туберкулоза
Фарингит
Хрема
Категория: на жлезите с вътрешна секреция
Адипозо-генитална дистрофия
Базедова болест
Диабет
Ендемична гуша
Затлъстяване
Остър панкреатит
Рак на щитовидната жлеза
Синдром на Кушинг
Тиреотоксикоза
Хипотиреоидизъм
Холестерол
Категория: на кожата и венерически
Белези
Витилиго
Възловидна еритема
Генитален херпес
Гонорея - трипер
Дерматомикози
Екзема
Изгаряне
Измръзване
Импетиго контагиоза
Карцинома базоцелуларе
Карцинома спиноцелуларе
Контактен дерматит
Лупус еритематодис - вълчанка
Меланома малигнум
Пигментни петна
Пруриго на Берние
Псориазис
Розацея
Себорея
Себороична екзема
Слънчево изгаряне
Трихомоназа
Хламидиаза
Червен вятър - еризипел
Категория: на нервната система
Алцхаймер
Анорексия и Булимия
Безсъние
Вирусни менингити
Главоболие
Гнойни менингити
Депресия
Дископатия и дискова херния
Епилепсия
Ишиас
Мениеров синдром
Мигрена
Миелит
Множествена склероза
Мозъчен исхемичен инсулт
Мозъчен хеморагичен инсулт
Невралгия
Неврит на лицевия нерв
Паркинсонизъм
Прогресивна мускулна дистрофия
Радикулит
Стрес
Сътресение на главния мозък
Тумори на главния мозък
Тумори на гръбначния мозък
Херпес Зостер
Категория: на опорно-двигателната
Акушерска парализа
Анкилоза
Артроза
Асептична некроза
Болест на Бехтерев
Дисторзия - навяхване на ставата
Костно-ставна туберкулоза
Луксация - изкълчване на ставата
Остеоартрит
Остеомиелит
Остеопороза
Плоско стъпало
Прогресивна мускулна дистрофия
Рахит
Ревматизъм
Ревматоиден артрит
Сколиоза
Тендовагинит
Травми на гръдния кош
Тумори на костите
Тумори на ставите
Шийна спондилоза
Шип на петата
Категория: на очите
Глаукома
Ечемик
Катаракта - перде
Конюнктивити
Късогледство и далекогледство
Смущения в зрението в детска възраст
Старческо перде - сенилна катаракта
Категория: на половите органи
Аденом
Аменорея
Баланопостит
Безплодие - стерилитет
Болезнена менструация - дизменорея
Бяло течение
Варикоцеле
Възпаление на фалопиевите търби - салпингит
Генитален херпес
Дисменорея
Доброкачествана простатна хиперплазия - нарастване на простатната жлеза
Ендометриоза
Ендометрит
Заболявания на млечната жлеза
Кандида - кандидози
Карцином на матката
Климактеричен синдром
Колпит
Менструален цикъл
Миома на матката
Поликистоза на яйчниците
Простатит
Рак на маточната шийка
Смъкване на матката
Трихомони
Тумори на яйчниците
Урестит
Уро-генитална хламидиаза
Функционални маточни кръвотечения
Хидросалпингс
Категория: на сърцето и кръвоносните съдове
Атеросклероза
Болест /Синдром/ на Рейно
Болест на Бюргер
Инфаркт на миокарда
Исхемична болест на сърцето - ИБС
Миокардиосклероза
Нарушения на сърдечния ритъм
Разширени вени
Ревматизъм
Сърдечна невроза
Тромбофлебит
Хипертония - високо кръвно налягане
Хипотония - ниско кръвно налягане
Хронично белодробно сърце
Категория: на устната кухина
Афти
Възпаление на венците - гингивит
Заболявания на слюнните жлези
Зъбен кариес
Млечни зъби
Пародонтит
Пародонтоза
Херпес
Хигиена на устата
Категория: на храносмилателната с-ма
Гастрит
Жлъчно-каменна болест - холеритиаза
Запек
Киселини
Колит - заболяване на дебелото черво
Пептична язва
Повръщане
Рак на жлъчния мехур
Рак на стомаха
Рак на хранопровода
Стеатоза на черния дроб
Стомашни неразположения
Тумори на дебелото черво
Хепатит
Хернии
Цироза
Черен дроб - как да го предпазим от заболявания
Язвена болест
Категория: остро заразни болести
Бруцелоза
Варицела
Вирусен хепатит - А
Вирусен хепатит - В
Вирусен хепатит - С
Грип
Дизентерия
Епидемичен паротит - заушка
Коклюш
Морбили - брусница
Рубеола
Салмонелоза
Скарлатина
Тетанус
Категория: паразитни болести
Бълхи
Детски глисти
Дървеница
Краста
Кучешка тения
Кърлежи
Лаймска болест
Токсоплазмоза
Хлебарки
Категория: през бременността
Аерофагия - киселини
Анемия и бременност
Бременност и майчинство
Бременност и повръщане
Бронхиална астма и бременност
Гестационен диабет
Запек и хемороиди
Извънматочна бременност
Изтръпване, спазми, крампи
Истмикоцервикална недостатъчност - серклаж
Кървно налягане и бременност
Кърмене
Късна бременност
Листериоза
Мастит
Многоплодна бременност
Нефропатия на бременността
Отоци
Покачване на теглото по време на бременност
Помятане
Преждевременно раждане
Преносване на бременността
Рискова бременност
Следродилна депресия
Сутрешно прилошаване
Категория: сексуални проблеми
Вулводия
Диспареуния
Еякуация
Закъснял пуберитет
Импотентност - еректилна дисфункция
Мастурбация - онанизъм
Фригидност
Категория: тумори
Карцином на матката
Карцинома базоцелуларе
Карцинома спиноцелуларе
Меланома малигнум
Миома на матката
Пролактином на хипофизата
Рак на гърлото
Рак на жлъчния мехур
Рак на маточната шийка
Рак на млечната жлеза
Рак на стомаха
Рак на хранопровода
Рак на щитовидната жлеза
Тумори на бъбреците
Тумори на главния мозък
Тумори на гръбначния мозък
Тумори на дебелото черво
Тумори на костите
Тумори на ставите
Тумори на яйчниците
Други
Абцес
Авитаминоза
Алергия
Анемия
Бели петна по ноктите
Болка. Видове болки
Болки в гърба
Болки в кръста
Глад и апетит
Добави своя тема
Заекване
Здравни проблеми през летните жеги
Как да разчетем поставената ни диагноза
Лимфни възли
Лични истории
Муковисцидоза
Натъртено
Порфирия
Пролетна умора
Психично здраве
Съвети за грижа за косата
Фрактура
Цьолиакия /целиакия/

Виж всички заболявания

Каталог - Билки Каталог - Билки


Бързо търсене

Айважива - Alcanna tinctoria
АЙИЕ - Artemisia argyi Levl
Акация - Robinia Pseudoacacia L.
Алкостоп - спри алкохола!
Алое - Aloe Vera
Анасон - Pimpinela Anisum L.
Ангелика - Angelica Archangelica L.
Арника - Arnica montana L.
Ароматна кализия - Callisia Fragans
Арония - Sorbus melanocorpa
Бабини зъби - Tribulus terrestris
Билки за бани при хемороиди
Блатен аир - Acorus calamus L.
Блатен тъжник - Spirea ulmaria L.
Блян
Бобови шушулки - Phaseolus Vulgaris L.
Божур - Paeonia Decora
Борови връхчета - Pinus sylvestris
Босилек - Ocimum Basillicum
Брей - Tamus Communis
Брош - Rubia tinctorum L.
Бръшлян - Hedera helix L.
Бряст - Ulmus
Бушменски отровен храст - Acokanthera oppositifolia
Бял имел - Viscum album L.
Бял оман - Inula Helenium L.
Бял Равнец - Achillea Millefolium L.
Бял трън - Silybum Marianum L.
Бяла бреза - Betula pendula
Бяла върба - Salix Аlba
Великденче - Veronica
Ветрогон - Eryngium Campestre
Вечнозелен кипарис
Вишна - Prunus cerasus L.
Водна детелина - Menyanthes trifoliata L.
Водно Пипериче - Polygonum Hydropiper L.
Волски език - Asplenium scolopendrium
Врабчови чревца - Stellaria media L.
Вратига - Tanacetrum Vulgare
Върбинка - Verbena Officinalis L.
Гинко Билоба - Ginkgo Biloba L.
Гледичия - Gleditsia triacanthos L.
Глог - Crataegus Monogyna L.
Глухарче - Taraxacum Officinale
Гороцвет - Adonis vernalis L.
Горчив пелин
Градински чай - Salvia Officinalis
Гръмотрън - Ononis spinosa L.
Дафинов лист - Laurus nobilis L.
Девесил - Levisticum officinale
Демир Бозан - Кандилколистно обичниче
Джинджифил - Zingiber Officinale L.
Джоджен - Mentha Spicata L.
Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.
Дракови парички - Paliurus spina-christi
Дребноцветна върбовка - Epilobium Parviflorum L.
Ду Хуо
Дъб /кори/ - Cortex Quercus L.
Дюля - Cydonia oblonga Mill
Дяволска уста - Leonurus Cardiaca L.
Евкалипт - Eucaliptus
Енчец - Solidago virga-aurea
Еньовче - Galium verum L.
Ефедра - Ephedra Distachya L.
Ехинацея - Echinacea Angustifolia
Жаблек - Galega officinalis L.
Женшен - Panax Ginseng
Живовлек - plantago major L.
Жълт Кантарион - Hypericum Perforatum
Жълт Равнец - Achillea Clypeolata L.
Жълт Смин - Helichrysum arenarium L.
Жълта тинтява - Gentiana Iutea L.
Зайча сянка - Asparagus officinalis
Здравец - Geranium Macrrorhizium L.
Златовръх - Rhodiola rosea L.
Змийски лапад - Arum Maculatum L.
Змийско мляко - Chelidonium Majus L.
Зърнастец - Rhamnus frangula
Иглика - Fl. Primulae
Изсипливче - Herniaria glabra
Исиот - Zingiber officinale
Исландски лишей - Cetraria Islandica
Исоп - Hyssopus Officinalis L.
Калина - Viburnum opulus L.
Калоферче - Tanacetum Balsamita
Каменоломка - Pimpinella Saxifraga
Камшик - Agrimonia Eupatoria L.
Карамфил - Eugenia Caryophyllata
Кафяво морско водорасло - Cystoseria Barbata L.
Кисел трън - Berberis Vulgaris L.
Клинавче /орлови нокти/ - Lonicera caprifolium
Коило - Stipa spp.
Комунига - Melilotus L.
Коноп - Cannabis Sativa L.
Конски кестен - Aesculus hippocastanum L.
Копитник - Asarum europaeum L.
Коприва - Urtica Dioica
Копър - Anethum graveolens
Кориандър - Coriandrum Sativum
Котешка стъпка - Clinopodium Vulgare L.
Котешки нокът - Uncaria Tomenosta Wild
Кръвен Здравец - Geranium Sanguineum
Кукуряк - Helleborus Оdorus L.
Къпина - Robus Fruticosus
Лавандула - Lavandula Angustifolia
Лазаркиня - Asperula Odorata
Лайка - Matricaria Chamomilla
Лен - Linum usitatissimum L
Лепка - Galium aparine L.
Леска - Corylus avellana
Липа - Tilia Cordata Mill.
Лопен - Verbascum phlomoides L.
Луличка - Linaria Vulgaris L.
Люляк - Syringa L.
Магарешки бодил - Onopordum Acanthium L.
Майчин лист - Cassia Acutifolia
Мак полски
Малина - Rubus Idaeus
Мате
Маточина - Melissa officinalis
Махония - Mahonia
Мащерка - Thymus
Мента - Mentha
Мента Пиперита - Mentha Piperita L.
Метла - Kochia Scoparia
Метличина
Мечо грозде - Thymus sp. Diversa L.
Миши уши - Hieracium pilosella L.
Момина сълза - Convallaria Majalis L.
Морска краставичка - Ecbalium Elaterium L.
Мумио — илирийска смола
Мъртва коприва - Lamium Galeobdolon L.
Нар - Punica Granatum L.
Невен - Calendula Officinalis L.
Обичка - Fuchsia Hybrida
Овчарска торбичка - Capsella Bursa Pastoris
Огниче - Chenopodium Botrys L.
Омайник - Geum Urbanum L.
Орех - Juglans regia L.
Офика - Sorbus Aucuparia
Очанка
Очиболец - Potentilla
Папрат мъжка - Aspidium filix - mas L.
Пача трева - Polygonum aviculare L.
Пелин - Artemisia Absintum L.
Перуника - Iris
Петниста бударица - Galeopsis tetrahit
Петопръстник - Potentilla Reptans L.
Пирей - Agropyrum Repens L.
Плавун - Lycopodium Clavatum L.
Повет - Clematis Vitalba L.
Подбел - Tussilago farfara L.
Подъбиче - Teucrium L.
Полско Огнивче - Anagallis Arvensis L.
Пореч - Borago officinalis или echium amoenum
Пресечка - Cnicus benedictus L.
Птиче просо - Lithospermum Officinale L.
Пчелник - Marrubium vulgare L.
Пъпеш - Cucumis Melo L.
Ранилист - Betonica Officinalis
Ревен - Rheum Palmatum L.
Резене - Foeniculum vulgare
Репей - Arctium lappa L.
Решетка - Carlina Acanthifolia All.
Риган - Оriganum vulgare L.
Роза казанлъшка - Rosa Kazanlika
Розмарин - Rosmarinus officinalis
Росен - Dictamnus Albus
Росопас - Fumaria Officinalis L.
Рубрика: Китайски билки
Ружа лечебна - Althaea Officinalis
Салеп - Orchis Maculata L.
Сапуниче - Saponaria Officinalis L.
Сарсапарила - Smilax Officinalis L.
Седефче - Ruta Graveolens L.
Сена (касия) - Cassia senna L
Синап - Sinapis arvensis L.
Синя жлъчка(цикория) - Cichorium Intybus
Синя метличина - Centaurea Cyanus L.
Синя тинтява - Gentiana Cruciata L.
Синя хвойна - Juniperus Communis L.
Сладник - Glycrrhiza Glabra L.
Слез - Malva Silvestris L.
Сминдух - Trigonella foenum-graecum
Смокиня - Ficus Carica L.
Смрадлика - Cotinus
Софора - Sophora Japonica L.
Стевия - Stevia Rebaudiana L.
Страшниче - Asplenium Trichomanes L.
Съсънка (котенце) - Pulsatilla Pratensis L.
Телчарка - Polygala Major
Тлъстига - Sedum Acre L.
Трепетлика - Populus Tremula L.
Трицветна теменуга
Троскот - Cynodon dactylon L.
Трънка - Prunus Spinosa
Турта - Tagetes Erecta L.
Хвощ - полски
Хмел - Humulus Lupulus L.
Хрян - Armoracia Rusticana L.
Царевична коса - Zea Mays L.
Цариче - Alchemilla Vulgaris L.
Чай при Астма
Чемерика - Veratrum Lobelianum Berhn
Червен кантарион - Centaurium erythraea
Червена боровинка - Vaccinium vitis-idaea L.
Червена детелина - Trifolium Pratense L.
Червено подъбиче - Teucrium Chamaedrys L.
Черен Бъз - Fr. Sambuci Nigrae
Черен оман - Symphytum officinale L.
Череша - дръжки - Prinus Avium L.
Черна боровинка - Vaccinium myrtillus L
Черница - Morus Nigra L.
Чесън - Allium Sativum
Чувен - Chenopodium Bonus-Henricus L.
ШИИТАКЕ - Императорска гъба -„Гъба Жен-Шен”
Шипка - Rosa Canina
Ягода (горска) - Fragaria vesca

Виж всички билкиКаталог - Аптеки Каталог - Аптеки


Виж всички градове

Каталог - Лекари Каталог - Лекари


Виж всички категорииЗа потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email