Аромотерапия и децата
Аромотерапия и децата

Всичко за Аромотерапия и децата:


Информация за заболяването
Информация за заболяването
Билки
Билки
Народни рецепти
Народни рецепти
Хранене
Хранене
Лекари
Лекари
Статии
Статии
При спазване на някои мерки за сигурност може безопасно и ефективно да използваме етеричните масла при лечение на деца. Децата като цяло много добре реагират на ароматерапията и всички натурални методи на лечение. Те току-що навлизат в този свят и техният мозък все още не е обременен от „достиженията” на съвременната цивилизация, още е много силна тяхната връзка с Природата.

Всички традиционни средства, предлагани от ароматерапията – вани, инхалации, компреси и аерозоли с етерични масла, дават добър ефект при лечение на детските болести. При спазване на всички правила, ароматерапията може да се превърне в основен и успешен метод за лечение и профилактика на детските заболявания.

При използването на етеричните масла за децата трябва стриктно да се спазват следните предпазни мерки:

Внимание! За деца по-малки от 2 седмици, ароматерапия не се препоръчва!

От две седмици до два месеца бебетата могат да вдишват ароматите на следните етерични масла: лайка, лавандула, нероли, розово масло, бензоин и копър. Във ваничката за къпане е позволено да се капне една единсквена капка, а в бебешкото масажно масло /за предпочитане е то да бъде на основата на бадемово масло/ - две капки.

От вторият месец се допуска използването на масло от бергамот, копър, портокал,  иланг-иланг, пачули, сандалово дърво. Концентрацията може да се увеличи с една капка.

Силно възбуждащите масла от типа на евкалиптово и  каептуново масло / Melaleuca leucadendron / е препоръчително да се използват едва, когато детето навърши две години и половина.

До навършване на две години етеричните масла е добре да се приемат единствено след консултация със специалист-ароматерапевт.

Не се препоръчва използването от деца до 1 годинка на - мента, до 6 години – чаено дърво, здравец, розмарин, мащерка, до 12 години - масло от карамфил.

Деца от 1 до 5 години при тези процедури е достатъчно 2-3 капки нетоксично и непредизвикващо раздразнение на кожата ароматно масло от лавандула да се добавят към 1 супена лъжица основно масло.

Деца от 6 до 12 години може да използват същите етерични масла като възрастните, но дозировката трябва да е 2 пъти по-малка.

Децата по-големи от 12 години може да използват същите етерични масла в същите дози, както възрастните.

Избирайте само първокачествени масла, тъй като евтините и със съмнителен произход масла могат да предизвикат непредсказуеми реакции и усложнения при приемането им.
При покупката на масла непременно се възползвайте от препоръките на практикуващ ароматерапевт.
Строго спазвайте дозировката и препоръките на използването им.

Не употребявайте маслата и не допускайте попадането им в устата на децата.
Никога не използвайте чисто етерично масло /единствено изключение правят маслото от лавандула и чайно дърво/, а винаги следвайте препоръката на специалиста.
Не нарушавайте основните правила за съхраняване на етеричните масла – в тъмна бутилка и поставени в хладилника. Флаконът с ароматното масло трябва да е снабден с капкомер или друг подходящ дозатор. Всички дозировки при използването на масла се указват в брой капки.
Никога не се опитвайте да лекувате сериозни заболявания самостоятелно, без помощта на квалифициран лекар, хомеопат или билколечител. Повикайте незабавно лекар, ако в резултат на използване на ароматерапия детето вдигне температура или има други признаци на влошаване на здравословното му състояние.
Извикайте лекар, дори когато в случай на леко заболяване не настъпи подобрение в течение на 24 часа.

Ароматерапия за бебета
На бебетата може да се правят процедури включващи етерични масла не по-често от 3 пъти седмично, независимо от типа на процедурата – вана, масаж и т.н. Непосредственото вдишване на маслените изпарения /инхалация/ не е за нежното детско носле, така че напълно изключете тази процедура.

Етеричните масла трябва винаги да се разреждат преди добавянето им във ваната, особено, когато става въпрос за съвсем малко дете, тъй като бебетата често смучат палците си и търкат с ръка очичките си. Неразтвореното етерично масло плува на повърхността на водата и лесно може да попадне в устата или очите на детето, което е опасно и може да доведе до сериозни и нежелани последствия.

Етеричното масло винаги трябва да се държи далеч от очите както на децата, така и на възрастните, тъй като предизвиква раздразнение на роговицата. Но докато в такава ситуация у възрастния човек ще се появи просто неприятно усещане, при малкото дете това може да доведе до увреждане на окото или влошаване на зрението.

Чистото масло, попадайки в устата, може да предизвика раздразнение на устната лигавица, а преглъщайки го – на лигавицата на стомаха.

При нарушения на съня се препоръчва изпаряването в детската стая на лавандулово, бергамотово или масло от тамян, а при масаж да се използва основа с лавандулово, розово масло или  масло от градински чай /салвия/.

Ако детето е капризно, проявява безпокойство – направете му отпускаща вана: капка лавандулово масло капнете в основа от бадемово басло и тази смес добре разбъркайте във водата на ваната.  След което може да потопите бебето.

Периодично е добре да слагате етерични масла във ваната – това е добра профилактика против подсичане, тъй като повечето масла имат антибактериално действие.

При поява на подсичане от памперсите е добре да се използва крем, съдържащ лайка или невен.

С помощта на етеричните масла може безопасно и ефективно да се излекува бебето от кашлица, простуда и други респираторни заболявания.  Достатъчно е да капнете една капка от съответното масло на чаршафчето на леглото в близост до главата му, така че да е възможно да вдишва неговия аромат. Този метод без риск се използва и при новородени бебета. За да облекчите кашлицата и да помогнете на бебето да заспи добре е да ароматизирате стаята му. Капнете една капка масло от лавандула на пижамката на неспокойното бебе или поставете в близост до креватчето му съд гореща вода, в който е добавена капка лавандулово масло. Във ваната можете да сложите по две капки лавандулово масло или от чаено дърво. Също помага масаж на гърдите и гръбчето със следните съставки: масло-основа се смесва с три капки чаено и две капки лавандулово масло.

Ако бебето го мъчат колики, нежният масаж на коремчето ще помогне за снемане на дискомфорта. Капнете 2 капки масло от лайка или лавандула в чаена лъжичка бадемово, соево или друго нежно масло, което е предварително леко затоплено. Размажете върху ръката си и с нея леко започнете да галите коремчето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, приблизително около 5 минутки. Ако бебето не реагира на този масаж го сложете по корем напряко на коленете си и нежно масажирайте кръстчето му.

Когато на бебето започват да му никнат зъби или при простуда, често го болят ушите. Най-безопасният метод да намалите болката е нежно да масажирате ушната мида и зоната под ушичките в посока към шията, като използвате разредено масло от лайка.

И бебетата, и по-големите деца добре реагират на обикновен масаж. Майката не е задължително да се обучава специално на някакви масажни техники. Достатъчно е просто с нежни, поглаждащи движения да успокоите болката  и да премахнете напрежението. Има разбира се и достатъчно литература, където точно е описано от специалисти как може да правите това. Още от раждането майката непрекъснато е в допир с детето си – когато го къпе, когато сменя памперса, храни го или го кърми... Ето защо е много лесно да превърнем тези докосвания в нежен масаж с разредено етерично масло. С напредване на растежа, намалява и физическият контакт между бебето и майката, но това може да се избегне, ако детето свикне да му бъде правен редовен масаж. Масажът може да се превърне в част от ритуала на къпането и да е приятна подготовка за сън.

Препоръки на ароматерапевтите за здрави и болни деца
Използването на различни средства на ароматерапията в детската стая, ще осигури добро настроение у децата, а също ще подпомогне лекуването на простудни заболявания и нарушения на съня.

Децата обичат предимно топлите и сладникави аромати. Единствено не бива да забравяме, че техният организъм се намира в състояние на непрекъснато развитие и трябва да се съблюдава стриктно правилото за минималната доза. Най-добре е маслата да се нанасят върху глинени фигурки, аромамедальони, възглавнички. Добре задържат ароматите и различни предмети от необработено дърво, корите на портокала или грейпфрута.

Смес за повишаване на настроението: масло от портокал - 2 капки, масло иланг-иланга - 2 капки.

Антипростудна смес: масло от лайка - 1 капка, масло от мандарина - 2 капки, масло от чаено дърво - 2 капки, масло от мащерка - 1 капка.

При различни болки:
При болки в гърлото – разтрийте областта на тила с масло от сандалово дърво смесено с растително масло (10 капки на 50 мл растително масло). Направете гаргара с една чаша топла вода, в която е разтворена 1 капка масло от лимон или с натурална розова вода. Сместа не бива да се пие!

При зъбобол нанесете на тампон 2 - 3 капки масло от карамфил или босилек и наложете върху зъба.

При болки в ухото - напълнете чаена лъжица олио и я смесете с 3 капки масло от лавандула или салвия. Капнете в ухото 1-2 капки от тази смес, след което поставете памучен тампон.

При болки в корема помага топъл компрес с добавено масло от лавандула. Ако болката е съпроводена с гадене и/или повръщане се препоръчва масло от мента /на деца по-големи от 6 години!/, босилек, сандалово дърво. С тези масла може да се ароматизира помещението, а също да се добавят към масажното масло. Много е полезна отварата от лайка, мента или тамян.

Детски „празнични” смеси:


Лимон - 3 капки,
портокал - 2 капки,
лайка - 2 капки.
Лавандула - 2 капки, канела - 2 капки, роза - 3 капки.
Мандарина - 3 капки, лимон - 3 капки.
Кръвотечение при повърхностни рани и охлузвания. Лимон 1 капка + лайка 1 капка – със сместа се намазва чиста салфетка или бинт и се превързва раната.

Протриване стъпалата на краката. Разтворете 5 капки лавандулово масло в съд с топла вода и направете вана на краката в течение на 15 минути, след което направете превръзка за през нощта с разтвор от следните масла (лавандула 3 капки + лайка 2 капки, разтворете в една чаена лъжица растително масло).

Мехури: върху мехура направете компрес с марля, върху която сте капнали 1 капка лавандула + 1 капка лайка.

Паметта и способността на децата да се съсредоточават се подобрява от масло от розмарин. Капнете няколко капки от него върху носната кърпичка на вашия ученик, преди да тръгне за училище.

Страх: За страхливи деца е подходящо масло от роза, нероли, бергамот. Детето е добре да взема вана преди сън или да ароматизирате стаята му, а на следващият ден му направете масаж с някое от тези етерични масла. Редувайте маслата, с които ароматизирате детската стая.

Цирей (до потърсването на лекарска помощ). Лавандула 1 капка + чаено дърво 1 капка + лайка 2 капки разтворете в 1 супена лъжица растително масло и наложете болното място.

Кръвотечение по тялото –ръце, крака: До 12 часа от момента на травмата - лавандула 2 капки + лайка 2 капки + розмарин 1 капка - разтворете в чаша с ледена вода и налагайте компреси по 5-10 минути, 3-4 пъти на ден.

След 12 часа от момента на травмата - лавандула 1 капка + лайка 1 капка + розмарин 1 капка - разтворете в чаена лъжичка растително масло. Намазвайте мястото няколко пъти на ден.

Изгаряния. Разтворете в течение на 10 минути 5 капки масло от лавандула в една супена лъжица ледена вода. След което, лавандула 3 капки + лайка 2 капки - разтворете в 1 десертна лъжичка растително място и наложете на мястото на изгарянето.

Ужилвания от насекоми:
Лавандула 1 капка + лайка 1 капка или
Чаено дърво 2 капки
разтворете в една чаена лъжичка растително масло. Мажете ухапаното място 3-4 пъти на ден.

Ечемик. В една десертна лъжица топла вода разтворете 1 капка масло от лайка. Промивайте 3 пъти на ден при затворени очи.

Простуда. Евкалипт 2 капки + чаено дърво 1 капка + лавандула 2 капки разтворете в чаена лъжичка растително масло. С получената смес правете масаж на гърба и гърдите.

Висока температура, треска. Евкалипт 2 капки + лавандула 2 капки + чаено дърво 1 капка разтворете в 1 десертна лъжица растително масло. Намазвайте областта на шията, лактите, коленните стави 1-2 пъти на ден.

Остри респираторни заболявания. Необходимо е да правите на детето инхалация с етерични масла от евкалипт, бор, ела (2 капки от едно от тези масла или тяхна смес в съд с гореща вода).

Кашлица:
При суха кашлица (деца над 6 години).
Инхалация - лайка 1 капка + евкалипт1 капка на 1 литър гореща, но не кипяща вода. Инхалацията да се прави в течение на 10 минути, при затворени очи, 1 път на ден. Диша се през устата. Масаж на гърдите и шията преди лягане – чаено дърво 1 капка + евкалипт2 капки + лавандула 2 капки на 1 супена лъжица растително масло.

При влажна кашлица с хрипове (деца над 6 години).
Инхалация – чаено дърво 1 капка + евкалипт1 капка на 1 литър гореща, но не кипяща вода. Инхалацията да се прави в течение на 10 минути, при затворени очи, 1 път на ден. Диша се през устата. Масаж на гърдите и шията преди лягане – чаено дърво 1 капка + евкалипт2 капки + лавандула 2 капки на 1 супена лъжица растително масло.

Грип – ароматизиране на помещението. Чаено дърво 4 капки + евкалипт2 капки - еднократно зареждане на аромалампа. Ароматизирането на помещението се прави с цел дезинфекция два пъти на ден.

При кръвотечение от носа -  нанесете капка етерично масло от лимон на памучен тампон и го поставете в кръвотечащата ноздра.

Запек - лек масаж на корема по часовниковата стрелка нормализира работата на стомаха. Масло за масажа:  към 50 мл растително масло добавете 10 капки масла от розмарин, копър, портокал мента – в равни количества.

Най-подходящи масла против диария: нероли, сандал, кипарис. За лек масаж на корема пригответе следното масажно масло: към 50 мл растително масло добавете в равни пропорции 10 капки от гореописаните масла. На детето е добре да се дава също чай от ментови листа.

Нощно напикаване. Преди сън е необходимо да се направи вана, в която да добавите следните капки етерични масла: ела - 2, бергамот - 1, кипарис - 1. Със същата смес от масла ароматизирайте възрухът в детската стая.

Подсилване на имунитета. Етеричните масла - бергамот, евкалипт, мащерка, бор, ела. Начин на използване: вана (до 5 капки); масаж, ароматизиране на въздуха в помещението.

При коклюш използвайте етерично масло от босилек, мащерка; при ангина - лавандула, роза, ела, мащерка; при скарлатина - евкалипт, роза; при варицела - мирта, розмарин.

Между другото, тези рецепти са подходящи и за възрастни, като дозировката на маслата е необходимо да се увеличи два пъти!

Вашият базов набор от етерични масла  - "Домашна арома-аптечка"

Химическият състав и токсикологията на етеричните масла са изследвани достатъчно добро, затова използването им е максимално безопасно за организма на децата. Маслата полезни за оказване на първа, долекарска медицинска помощ при изгаряния, ухапвания, наранявания, а също лечение и възстановяване тогава, когато влошеното здравословно състояние изисква спешна медицинска помощ, хирургическа намеса или прилагане на неотложни действия.

Оптимален набор етерични масла за арома-аптечка:
Етерично масло от карамфил
Етерично масло от гераний
Етерично масло от лавандула
Етерично масло от лимон
Етерично масло от мента
Етерично масло от лайка
Етерично масло от розмарин
Етерично масло от чаено дърво
Етерично масло от евкалипт
В качеството на основа за разреждане на тези масла се препоръчва да имате на разположение в дома си бутилка масло от сладък бадем, което няма мирис, леко попива в кожата и оказва допълнителен лечебен ефект.

Спазването на всички правила прави ароматерапията ефективен метод за помоц при различни детски заболявания, оказва хармонизиращ ефект на целият организъм на детето. И в отличие от много медицински средства, ароматерапевтичните лечебни съставки, са много приятни за използване и се харесват на всяко дете.   


За потребителя:Статии за Аромотерапия и децата
Ароматотерапия и личен опит
Всичко за Вашето здраве Последно публикваноКаталог - Заболявания Каталог - Заболявания


Бързо търсене

Категория: зависимости
Алкохолизъм
Наркомании
Пристрастявания
Категория: на бебето и детето
Агресивност
Алергична хрема на бебето и детето
Алергия към белтъка на кравето мляко
Ангина при бебето и детето
Анемия при бебето и детето
Апетит - пълни деца
Аромотерапия и децата
Безапетитие при бебето и детето
Бронхиална астма при бебето и детето
Бронхит и пневмония при деца
Варицела
Висока температура на бебето и детето
Възпаление на ушите на бебето и детето
Глисти
Грижа за пъпа на новороденото
Грип при бебето и детето
Гърч
Да отгледам и възпитам детето си
Детска церебрална парализа
Детски аутизъм
Детски диабет
Екземи при деца
Епилепсия при деца
Жълтеница
Запек на бебето и детето
Заушка
Имунизационен календар
Кашлица при бебето и детето
Коклюш при бебето и детето
Колики
Менингит
Млечни зъби
Млечница
Морбили
Нощно напикаване - енуреза
Отит
Отравяне
Плач
Подсичане
Проблеми в пикочните пътища и бъбреците
Проблеми с очите на бебето и детето
Разстройство - диария при бебето и детето
Рахит
Рубеола
Температура - висока
Травми на бебето и детето
Хрема при бебето и детето
Категория: на бъбреците и отделителната с-ма
Бъбреци
Бъбречна поликистоза
Бъбречна туберкулоза
Бъбречно-каменна болест
Жлъчно-каменна болест - холеритиаза
Остър гломерулонефрит
Пиелонефрит
Подагра
Простатит
Смъкване на бъбрека - нефроптоза
Тумори на бъбреците
Уретрит
Хемороиди
Хипертрофия на простатата
Цистит
Категория: на дихателните органи и слуха
Ангина - възпаление на сливиците
Астма бронхиална
Белодробен абсцес
Белодробен емфизем
Белодробна емболия и белодробен инфаркт
Белодробна склероза
Болки в ушите
Бронхиектазии - разширение на бронхите
Бронхиолит
Бронхит
Бронхопневмония
Възпаление на тъпанчето
Възпалено гърло
Задавяне с чуждо тяло
Кашлица
Кръвоизлив от носа
Ларингит
Мениеров синдром
Моноцитна ангина
Плеврит
Саркоидоза
Сенна хрема
Синуит
Сърбеж в ушите
Трахеит
Туберкулоза
Фарингит
Хрема
Категория: на жлезите с вътрешна секреция
Адипозо-генитална дистрофия
Базедова болест
Диабет
Ендемична гуша
Затлъстяване
Остър панкреатит
Рак на щитовидната жлеза
Синдром на Кушинг
Тиреотоксикоза
Хипотиреоидизъм
Холестерол
Категория: на кожата и венерически
Белези
Витилиго
Възловидна еритема
Генитален херпес
Гонорея - трипер
Дерматомикози
Екзема
Изгаряне
Измръзване
Импетиго контагиоза
Карцинома базоцелуларе
Карцинома спиноцелуларе
Контактен дерматит
Лупус еритематодис - вълчанка
Меланома малигнум
Пигментни петна
Пруриго на Берние
Псориазис
Розацея
Себорея
Себороична екзема
Слънчево изгаряне
Трихомоназа
Хламидиаза
Червен вятър - еризипел
Категория: на нервната система
Алцхаймер
Анорексия и Булимия
Безсъние
Вирусни менингити
Главоболие
Гнойни менингити
Депресия
Дископатия и дискова херния
Епилепсия
Ишиас
Мениеров синдром
Мигрена
Миелит
Множествена склероза
Мозъчен исхемичен инсулт
Мозъчен хеморагичен инсулт
Невралгия
Неврит на лицевия нерв
Паркинсонизъм
Прогресивна мускулна дистрофия
Радикулит
Стрес
Сътресение на главния мозък
Тумори на главния мозък
Тумори на гръбначния мозък
Херпес Зостер
Категория: на опорно-двигателната
Акушерска парализа
Анкилоза
Артроза
Асептична некроза
Болест на Бехтерев
Дисторзия - навяхване на ставата
Костно-ставна туберкулоза
Луксация - изкълчване на ставата
Остеоартрит
Остеомиелит
Остеопороза
Плоско стъпало
Прогресивна мускулна дистрофия
Рахит
Ревматизъм
Ревматоиден артрит
Сколиоза
Тендовагинит
Травми на гръдния кош
Тумори на костите
Тумори на ставите
Шийна спондилоза
Шип на петата
Категория: на очите
Глаукома
Ечемик
Катаракта - перде
Конюнктивити
Късогледство и далекогледство
Смущения в зрението в детска възраст
Старческо перде - сенилна катаракта
Категория: на половите органи
Аденом
Аменорея
Баланопостит
Безплодие - стерилитет
Болезнена менструация - дизменорея
Бяло течение
Варикоцеле
Възпаление на фалопиевите търби - салпингит
Генитален херпес
Дисменорея
Доброкачествана простатна хиперплазия - нарастване на простатната жлеза
Ендометриоза
Ендометрит
Заболявания на млечната жлеза
Кандида - кандидози
Карцином на матката
Климактеричен синдром
Колпит
Менструален цикъл
Миома на матката
Поликистоза на яйчниците
Простатит
Рак на маточната шийка
Смъкване на матката
Трихомони
Тумори на яйчниците
Урестит
Уро-генитална хламидиаза
Функционални маточни кръвотечения
Хидросалпингс
Категория: на сърцето и кръвоносните съдове
Атеросклероза
Болест /Синдром/ на Рейно
Болест на Бюргер
Инфаркт на миокарда
Исхемична болест на сърцето - ИБС
Миокардиосклероза
Нарушения на сърдечния ритъм
Разширени вени
Ревматизъм
Сърдечна невроза
Тромбофлебит
Хипертония - високо кръвно налягане
Хипотония - ниско кръвно налягане
Хронично белодробно сърце
Категория: на устната кухина
Афти
Възпаление на венците - гингивит
Заболявания на слюнните жлези
Зъбен кариес
Млечни зъби
Пародонтит
Пародонтоза
Херпес
Хигиена на устата
Категория: на храносмилателната с-ма
Гастрит
Жлъчно-каменна болест - холеритиаза
Запек
Киселини
Колит - заболяване на дебелото черво
Пептична язва
Повръщане
Рак на жлъчния мехур
Рак на стомаха
Рак на хранопровода
Стеатоза на черния дроб
Стомашни неразположения
Тумори на дебелото черво
Хепатит
Хернии
Цироза
Черен дроб - как да го предпазим от заболявания
Язвена болест
Категория: остро заразни болести
Бруцелоза
Варицела
Вирусен хепатит - А
Вирусен хепатит - В
Вирусен хепатит - С
Грип
Дизентерия
Епидемичен паротит - заушка
Коклюш
Морбили - брусница
Рубеола
Салмонелоза
Скарлатина
Тетанус
Категория: паразитни болести
Бълхи
Детски глисти
Дървеница
Краста
Кучешка тения
Кърлежи
Лаймска болест
Токсоплазмоза
Хлебарки
Категория: през бременността
Аерофагия - киселини
Анемия и бременност
Бременност и майчинство
Бременност и повръщане
Бронхиална астма и бременност
Гестационен диабет
Запек и хемороиди
Извънматочна бременност
Изтръпване, спазми, крампи
Истмикоцервикална недостатъчност - серклаж
Кървно налягане и бременност
Кърмене
Късна бременност
Листериоза
Мастит
Многоплодна бременност
Нефропатия на бременността
Отоци
Покачване на теглото по време на бременност
Помятане
Преждевременно раждане
Преносване на бременността
Рискова бременност
Следродилна депресия
Сутрешно прилошаване
Категория: сексуални проблеми
Вулводия
Диспареуния
Еякуация
Закъснял пуберитет
Импотентност - еректилна дисфункция
Мастурбация - онанизъм
Фригидност
Категория: тумори
Карцином на матката
Карцинома базоцелуларе
Карцинома спиноцелуларе
Меланома малигнум
Миома на матката
Пролактином на хипофизата
Рак на гърлото
Рак на жлъчния мехур
Рак на маточната шийка
Рак на млечната жлеза
Рак на стомаха
Рак на хранопровода
Рак на щитовидната жлеза
Тумори на бъбреците
Тумори на главния мозък
Тумори на гръбначния мозък
Тумори на дебелото черво
Тумори на костите
Тумори на ставите
Тумори на яйчниците
Други
Абцес
Авитаминоза
Алергия
Анемия
Бели петна по ноктите
Болка. Видове болки
Болки в гърба
Болки в кръста
Глад и апетит
Добави своя тема
Заекване
Здравни проблеми през летните жеги
Как да разчетем поставената ни диагноза
Лимфни възли
Лични истории
Муковисцидоза
Натъртено
Порфирия
Пролетна умора
Психично здраве
Съвети за грижа за косата
Фрактура
Цьолиакия /целиакия/

Виж всички заболявания

Каталог - Билки Каталог - Билки


Бързо търсене

Айважива - Alcanna tinctoria
АЙИЕ - Artemisia argyi Levl
Акация - Robinia Pseudoacacia L.
Алкостоп - спри алкохола!
Алое - Aloe Vera
Анасон - Pimpinela Anisum L.
Ангелика - Angelica Archangelica L.
Арника - Arnica montana L.
Ароматна кализия - Callisia Fragans
Арония - Sorbus melanocorpa
Бабини зъби - Tribulus terrestris
Билки за бани при хемороиди
Блатен аир - Acorus calamus L.
Блатен тъжник - Spirea ulmaria L.
Блян
Бобови шушулки - Phaseolus Vulgaris L.
Божур - Paeonia Decora
Борови връхчета - Pinus sylvestris
Босилек - Ocimum Basillicum
Брей - Tamus Communis
Брош - Rubia tinctorum L.
Бръшлян - Hedera helix L.
Бряст - Ulmus
Бушменски отровен храст - Acokanthera oppositifolia
Бял имел - Viscum album L.
Бял оман - Inula Helenium L.
Бял Равнец - Achillea Millefolium L.
Бял трън - Silybum Marianum L.
Бяла бреза - Betula pendula
Бяла върба - Salix Аlba
Великденче - Veronica
Ветрогон - Eryngium Campestre
Вечнозелен кипарис
Вишна - Prunus cerasus L.
Водна детелина - Menyanthes trifoliata L.
Водно Пипериче - Polygonum Hydropiper L.
Волски език - Asplenium scolopendrium
Врабчови чревца - Stellaria media L.
Вратига - Tanacetrum Vulgare
Върбинка - Verbena Officinalis L.
Гинко Билоба - Ginkgo Biloba L.
Гледичия - Gleditsia triacanthos L.
Глог - Crataegus Monogyna L.
Глухарче - Taraxacum Officinale
Гороцвет - Adonis vernalis L.
Горчив пелин
Градински чай - Salvia Officinalis
Гръмотрън - Ononis spinosa L.
Дафинов лист - Laurus nobilis L.
Девесил - Levisticum officinale
Демир Бозан - Кандилколистно обичниче
Джинджифил - Zingiber Officinale L.
Джоджен - Mentha Spicata L.
Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.
Дракови парички - Paliurus spina-christi
Дребноцветна върбовка - Epilobium Parviflorum L.
Ду Хуо
Дъб /кори/ - Cortex Quercus L.
Дюля - Cydonia oblonga Mill
Дяволска уста - Leonurus Cardiaca L.
Евкалипт - Eucaliptus
Енчец - Solidago virga-aurea
Еньовче - Galium verum L.
Ефедра - Ephedra Distachya L.
Ехинацея - Echinacea Angustifolia
Жаблек - Galega officinalis L.
Женшен - Panax Ginseng
Живовлек - plantago major L.
Жълт Кантарион - Hypericum Perforatum
Жълт Равнец - Achillea Clypeolata L.
Жълт Смин - Helichrysum arenarium L.
Жълта тинтява - Gentiana Iutea L.
Зайча сянка - Asparagus officinalis
Здравец - Geranium Macrrorhizium L.
Златовръх - Rhodiola rosea L.
Змийски лапад - Arum Maculatum L.
Змийско мляко - Chelidonium Majus L.
Зърнастец - Rhamnus frangula
Иглика - Fl. Primulae
Изсипливче - Herniaria glabra
Исиот - Zingiber officinale
Исландски лишей - Cetraria Islandica
Исоп - Hyssopus Officinalis L.
Калина - Viburnum opulus L.
Калоферче - Tanacetum Balsamita
Каменоломка - Pimpinella Saxifraga
Камшик - Agrimonia Eupatoria L.
Карамфил - Eugenia Caryophyllata
Кафяво морско водорасло - Cystoseria Barbata L.
Кисел трън - Berberis Vulgaris L.
Клинавче /орлови нокти/ - Lonicera caprifolium
Коило - Stipa spp.
Комунига - Melilotus L.
Коноп - Cannabis Sativa L.
Конски кестен - Aesculus hippocastanum L.
Копитник - Asarum europaeum L.
Коприва - Urtica Dioica
Копър - Anethum graveolens
Кориандър - Coriandrum Sativum
Котешка стъпка - Clinopodium Vulgare L.
Котешки нокът - Uncaria Tomenosta Wild
Кръвен Здравец - Geranium Sanguineum
Кукуряк - Helleborus Оdorus L.
Къпина - Robus Fruticosus
Лавандула - Lavandula Angustifolia
Лазаркиня - Asperula Odorata
Лайка - Matricaria Chamomilla
Лен - Linum usitatissimum L
Лепка - Galium aparine L.
Леска - Corylus avellana
Липа - Tilia Cordata Mill.
Лопен - Verbascum phlomoides L.
Луличка - Linaria Vulgaris L.
Люляк - Syringa L.
Магарешки бодил - Onopordum Acanthium L.
Майчин лист - Cassia Acutifolia
Мак полски
Малина - Rubus Idaeus
Мате
Маточина - Melissa officinalis
Махония - Mahonia
Мащерка - Thymus
Мента - Mentha
Мента Пиперита - Mentha Piperita L.
Метла - Kochia Scoparia
Метличина
Мечо грозде - Thymus sp. Diversa L.
Миши уши - Hieracium pilosella L.
Момина сълза - Convallaria Majalis L.
Морска краставичка - Ecbalium Elaterium L.
Мумио — илирийска смола
Мъртва коприва - Lamium Galeobdolon L.
Нар - Punica Granatum L.
Невен - Calendula Officinalis L.
Обичка - Fuchsia Hybrida
Овчарска торбичка - Capsella Bursa Pastoris
Огниче - Chenopodium Botrys L.
Омайник - Geum Urbanum L.
Орех - Juglans regia L.
Офика - Sorbus Aucuparia
Очанка
Очиболец - Potentilla
Папрат мъжка - Aspidium filix - mas L.
Пача трева - Polygonum aviculare L.
Пелин - Artemisia Absintum L.
Перуника - Iris
Петниста бударица - Galeopsis tetrahit
Петопръстник - Potentilla Reptans L.
Пирей - Agropyrum Repens L.
Плавун - Lycopodium Clavatum L.
Повет - Clematis Vitalba L.
Подбел - Tussilago farfara L.
Подъбиче - Teucrium L.
Полско Огнивче - Anagallis Arvensis L.
Пореч - Borago officinalis или echium amoenum
Пресечка - Cnicus benedictus L.
Птиче просо - Lithospermum Officinale L.
Пчелник - Marrubium vulgare L.
Пъпеш - Cucumis Melo L.
Ранилист - Betonica Officinalis
Ревен - Rheum Palmatum L.
Резене - Foeniculum vulgare
Репей - Arctium lappa L.
Решетка - Carlina Acanthifolia All.
Риган - Оriganum vulgare L.
Роза казанлъшка - Rosa Kazanlika
Розмарин - Rosmarinus officinalis
Росен - Dictamnus Albus
Росопас - Fumaria Officinalis L.
Рубрика: Китайски билки
Ружа лечебна - Althaea Officinalis
Салеп - Orchis Maculata L.
Сапуниче - Saponaria Officinalis L.
Сарсапарила - Smilax Officinalis L.
Седефче - Ruta Graveolens L.
Сена (касия) - Cassia senna L
Синап - Sinapis arvensis L.
Синя жлъчка(цикория) - Cichorium Intybus
Синя метличина - Centaurea Cyanus L.
Синя тинтява - Gentiana Cruciata L.
Синя хвойна - Juniperus Communis L.
Сладник - Glycrrhiza Glabra L.
Слез - Malva Silvestris L.
Сминдух - Trigonella foenum-graecum
Смокиня - Ficus Carica L.
Смрадлика - Cotinus
Софора - Sophora Japonica L.
Стевия - Stevia Rebaudiana L.
Страшниче - Asplenium Trichomanes L.
Съсънка (котенце) - Pulsatilla Pratensis L.
Телчарка - Polygala Major
Тлъстига - Sedum Acre L.
Трепетлика - Populus Tremula L.
Трицветна теменуга
Троскот - Cynodon dactylon L.
Трънка - Prunus Spinosa
Турта - Tagetes Erecta L.
Хвощ - полски
Хмел - Humulus Lupulus L.
Хрян - Armoracia Rusticana L.
Царевична коса - Zea Mays L.
Цариче - Alchemilla Vulgaris L.
Чай при Астма
Чемерика - Veratrum Lobelianum Berhn
Червен кантарион - Centaurium erythraea
Червена боровинка - Vaccinium vitis-idaea L.
Червена детелина - Trifolium Pratense L.
Червено подъбиче - Teucrium Chamaedrys L.
Черен Бъз - Fr. Sambuci Nigrae
Черен оман - Symphytum officinale L.
Череша - дръжки - Prinus Avium L.
Черна боровинка - Vaccinium myrtillus L
Черница - Morus Nigra L.
Чесън - Allium Sativum
Чувен - Chenopodium Bonus-Henricus L.
ШИИТАКЕ - Императорска гъба -„Гъба Жен-Шен”
Шипка - Rosa Canina
Ягода (горска) - Fragaria vesca

Виж всички билкиКаталог - Аптеки Каталог - Аптеки


Виж всички градове

Каталог - Лекари Каталог - Лекари


Виж всички категорииЗа потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email