Край на природната медицинаНатуралните продукти, включително витамините и минералите, скоро може да станат недостъпни като хранителни добавки, ако Европейският съюз и фармацевтичната индустрия решат да ги превърнат в лекарства

Намирате се две години напред в бъдещето - август 2012, във вашия любим магазин за хранителни добавки във Великобритания - пише най-известното списание за алтернативна медицина в тази страна "Това, което докторите не ви казват" (What Doctors Don't Tell You). - На пръв поглед нищо не се е променило. Основните витамини са по рафтовете, както и основните билкови средства за защита.
Вие питате продавача, който е бил винаги много любезен и услужлив, за най-добрия билков препарат за облекчаване на мигрена. Той ви информира, че според новия европейски закон няма право да разпространява хранителни добавки.
Вие се чудите дали мигрената ви не е резултат от липса на витамини, така че решавате да изпробвате някои от високите дози витамини, които вие сте използвали за терапевтични цели. Къде да идете да попитате? Продавачът ви казва, че законодателите са спрели тяхното производство, отново поради ограниченията, наложени от Европейския съюз. Фармацевтичните компании сега произвеждат повечето от стандартните витамини.
Ако самолечението е трудно, вероятно трябва да посетите лекуващия си лекар. Вие искате да видите списъка с лекарите, занимаващите се с алтернативна медицина в района. Оказва се обаче, че има само двама, които използват билколечение.
Вие питате какво се е случило с всички лекари, прилагащи природни продукти. Продавачът ви обяснява, че повечето са преустановили дейността си поради невъзможност да си набавят необходимите им билки и билкови препарати.
Хомеопатичните болници също много скоро ще затворят врати, обяснява продавачът. И няма да има никакви природни средства за защита? Те могат да бъдат намерени в магазините - в секциите "Плацебо".
Раздразнени, вие питате какви са другите ви възможности за лечение на мигрената. А той отвръща "Идете до вашия личен лекар, той ще ви посъветва и ще ви даде лекарство по рецепта."

Тази картина може да стане реалност след две години, ако се приемат обсъжданите в момента промени в законодателството относно хранителните добавки

Привидно повечето от тези мерки са в името на безопасността на потребителите и стандартизиран пазар в Европейския съюз. Въпреки това влиянието на фармацевтичната индустрия, изглежда, цели контрол върху цялата медицина и елиминира магазините и дрогериите, предлагащи хранителни добавки, които се конкурират с техните продукти. Фармацевтичната индустрия вече е подпомогнала забраната на всички витамини и минерали, които имат превантивна или терапевтична стойност и също прекласифицира витамините като лекарства.
Друг аспект от постоянното нападение ще бъде липсата на избор за потребителите. Ако искате да се погрижите за здравето си, ще ви бъдат предлагани химически продукти от фармацевтичната индустрия.
Другите правителства и здравни власти по света наблюдават с голям интерес въвеждането на тези драстични мерки, като те виждат европейските регулаторни мерки като модел, който да бъде приет и в техните страни. Европейските регулатори са работили внимателно с Комисията на Codex Alimentarius - група, която се занимава с установяване на стандарти и контрол върху всички хранителни продукти, включително витамини и хранителни добавки, по целия цвят. CODEX сам по себе си осигурява план, основан на европейските регулаторни органи, за да се въведе и следва и в другите страни.
Пречка за европейските регулатори е съпротивата от страна на потребителите, пациентските групи, както и на алтернативната медицина, които до този момент са успели да спрат еврочиновниците. Във Великобритания групите на потребителите, като например Алианс за природно здраве и Потребители за здравен избор, са поставяли правни и политически бариери.

Здравни претенции

От 2012 година ще бъде незаконно производителите или доставчиците на хранителни добавки да съобщават за каквито и да било положителни ефекти на техните продукти. Въпреки че може да има много изследвания, показващи, че омега-3 рибеното масло помага например при депресии, производителите на омега-3 капсулите няма да имат разрешение да представят каквато и да било информация за този продукт. Ако производителите искат да изтъкнат ползите за здравето, те трябва да поставят въпроса пред европейския орган по безопасност на храните (EFSA), основан в Парма, Италия. Той трябва да даде своето "научно мнение" за прилагане на закона от страна на производителите. (Бел. ред. Естествено не само на производителите, но и на всички издания, публикуващи статии за предимствата на натуралните продукти, ще бъде забранено да казват истината. Т.е. ще бъде въведено едно пълно информационно затъмнение, в което дори и мислещите хора ще станат жертва на фармацевтичната пропаганда.)
До този момент EFSA е дала хиляди мнения главно за хранителните добавки, получени от растения и фитохимикали, като в почти всички случаи те са били негативни и насочени срещу производителите. Глюкозаминът и пробиотиците вече са си навлекли гнева на EFSA. Много скоро на производителите ще им бъде забранено производството на глюкозамин и полизахариди, добивани от черупчести морски животни, които помагат за поддържане здравето на ставите. Въпреки многото изследвания, които демонстрират техните положителни ефекти! Също така производителите нямат право да предявяват претенции, че техните продукти, съдържащи пробиотици, могат по някакъв начин да подобрят вътречревното здраве - още едно решение, което противоречи на научните доказателства.
Надежда се вижда от САЩ, област Колумбия. Може би от тази година съдът ще отмени решението на американските регулаторни власти, което забранява на производителите да твърдят, че добавки със селен могат да помогнат за намаляване на риска от рак.
Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) е представила забраната през 2009 година. Въпреки решаващите и заслужаващи доверие доказателства в подкрепа на твърдението, че селенът предпазва от рак. Ищците, водени от Алианса за природното здраве, твърдят, че забраната спира производителите да съобщават достоверна здравна информация на обществото.

След решението д-р Робърт Въркърк, директор на алианса, коментира: "Присъдата срещу FDA трябва да достигне и до EFSA."

Дозировките на витамините

Потребителите в така наречените свободни страни - като например Великобритания, Швеция и Холандия - в момента купуват високи дози витамини за терапевтични цели в местните дрогерии. Тези продукти съдържат нива, които са далеч над допустимите дневни дози - минимално количество, което правителствените агенции са предвидили за поддържане на добро здраве.

От 2012 година добавки, съдържащи високи дози витамини, ще бъдат спрени.
Също така, въпреки че "максимумът на разрешените нива" все още се дискутира, бъдещето изглежда мрачно за пазара на хранителни добавки. Шефът на Европейската комисия за Закона за храните - Базил Матиодакис, е заявил, че се надява да постави извън закона използването на хранителни добавки в клиничното хранене, функционалната медицина и природната терапия. С други думи, витамините и минералите са храна, а не лекарство и не бива да бъдат използвани за терапевтични цели. Матиодакис също така е и европейски представител на CODEX.

И сега витамини във високи дози, продавани във Великобритания, трябва да включват предупреждение, че дозировката може да бъде опасна. Това е направено от 2004 г., след като Британската експертна група за витамините и минералите публикува своето заключение за максималната им безопасна доза.

В момента Европейската комисия обсъжда предложения за максимално позволените нива на витамините. Предложените безопасни нива за добавки, съдържащи бета-каротин например, са еквивалентни на тези, които се получават при консумация на два моркова, докато препоръчителните дози за селена са подобни на яденето на два бразилски ореха.

Активисти от Алианса за природно здраве се опасяват, че "максимално позволените дози" може да бъдат използвани за създаване на фалшиво разграничение между храни и лекарства.

Само защото специалното хранене или хранителните добавки са здравословни и имат полезни ефекти върху организма, не означава, че те трябва да бъдат класифицирани като лекарства. Определянето на малки граници между храните и лекарствата очевидно е с политическа, а не научна причина.
Докато позволените максимални нива са определени, витамините във високи дози и добавките ще се превърнат в медикаменти и само тогава те ще могат да са достъпни за употреба. Тъй като, за да се получи дадена хранителна добавка, трябва да се пише рецепта за нея, магазините и дрогериите несъмнено ще загинат.
По-голямата част от витамините ще бъде управлявана от фармацевтичните компании. Така ще бъде унищожен пазарът на хранителни добавки по целия свят.

Природни продукти от билки

Обикновените билкови лекарства ще бъдат достъпни около година след влизането в сила на европейската легализация на 1 април следващата година. Това е така, тъй като те са защитени от 30-годишно правило, което е включено в Европейската директива за традиционните растителни лекарствени продукти.

Правилата включват всички билкови продукти, които са безопасно използвани в продължение на 30 години, включително 15 години в Европа. Също така правилото ясно разграничава неевропейските билкови продукти, например тези, принадлежащи на традиционната китайска медицина, които не са използвани в Европа отпреди 15 години, независимо че може да са използвани в собствените им страни повече от хилядолетия. В резултат хиляди продукти също ще изчезнат от пазара.

Това правило има още ограничения. То защитава само отделните билки или простите комбинации, които са използвани през последните 30 години. Това означава, че нито един нововъведен продукт, който представлява нова комбинация от билки, не само няма да бъде позволен, но и ще премине строги и скъпи тестове за лицензиране.

Атаката срещу билките ще доведе до края на пазара на билки, които са алтернатива на фармакологичните лекарства. Нови билкови продукти ще може да бъдат достъпни за потребителите, но само ако те преминат строг и скъп процес на лицензиране, което повечето производители не могат да си позволят. Въпреки това отново е малко вероятно лекарите да дават много рецепти за билковите продукти, а лекарите, използващи билкови препарати, няма да съществуват, тъй като правителството на Великобритания се противопоставя на хода за тяхната регистрация.

Здравословна храна

Европейските регулатори гледат на витамините и минералите като на хранителни добавки - те са още източник на хранителни вещества по време или след ползването на диета, но докато дозата е ниска - под ниво, което се счита за терапевтично. Витамините и минералите също могат да бъдат добавени към храната. Въпреки това единствено тези витамини, които са в европейския списък, могат да бъдат използвани като добавки или за подобряване на храната. Този списък е завършен през януари 2009 г. и включва 181 "безопасни" добавки. Извън закона обаче остават редица добавки и витамини, които по-рано са били разрешени във Великобритания и някои други страни. Хранителните добавки, съдържащи например сяра, също ще бъдат забранени. Например добавките с MSM (метил сулфонил метан), който се използва за поддържане на костната система, кожата и ноктите, вече са премахнати от магазините в Обединеното кралство. (Бел. ред. Благодарение на по-разумното финландско законодателство ние все още имаме чудесни продукти като Картимаре МСМ, но никой не знае докога.)

Ако европейското законодателство бъде въведено и представено пред света с помощта на CODEX Alimentarius, ще бъде унищожена природната медицина

Алтернативната и билковата медицина ще бъдат така ограничени, че хората, използващи природни продукти, ще открият, че правото им на избор ще изчезне в близките 24 месеца.

В края на тези две години ще бъде забранено да се споменават ползите от природните продукти, без значение колко това противоречи на здравия разум. Високите дози витамини и минерали ще бъдат премахнати от пазара, както и всеки нов продукт, заедно с много ценни лечебни комбинации на хилядолетните аюрведическа и китайска медицини.

Какво може да се направи?

Великобритания, Швеция и Холандия ще бъдат най-засегнати от европейската легализация. Други страни, като например Германия и Франция, вече контролират дозировката на витамините и минералите, като те са в много ниски дози.
Има четири основни начина за борба с новите регулаторни мерки.
Публични действия. Това е най-малко използваният начин, може би защото изисква по-сериозна организация и отделяне на много време и енергия.
Недоволството на потребителите може да включва протестна стачка срещу някои от предписваните лекарства, както и отказ от приемане на каквито и да било нови медикаменти. Новите лекарства, които са били лицензирани в последните 5 години, са като живителна сила за фармакологичната индустрия и ако потребителите откажат да ги приемат, това ще й нанесе тежък удар.

Политически действия. Във Великобритания организацията Потребители за здравен избор (ПЗИ) са лобирали сред членове на парламента, но без голям успех. Въпреки това Тони Блеър се е съгласил да използва влиянието на Великобритания в Европейския съюз за поддържането на високи дози витамини и минерали. В последно време ПЗИ е насочила своите усилия към Европейската комисия и нейния здравен комисар Джон Дали, призоваващ потребителите да пишат директно до него, протестирайки срещу използването на ниски дози витамини.

Правни действия. Алиансът за природно здраве вярва, че най-добрата надежда се крие в съдебно обжалване на въвеждането на закона за легализация. Досега Алиансът е поставил предизвикателство пред Директивата по хранителните добавки, която се стреми да ограничи достъпните витамини и минерали и да намали горните им безопасни граници.

Дарения. В този момент и при липса на общи действия на потребителите най-добрите надежди за Обединеното кралство остават организациите Потребители за здравен избор и Алианс за природно здраве. Всяка една от тези групи отчаяно се нуждае от средства, които да им позволят да продължат своята борба.

Изтоник: в-к Лечител
Още статии за Лични истории
Край на природната медицина
Кое, какво и как при приготвянето на билки?
Билков Афродизиак
ИЗЛЕКУВАХ ПОДАГРАТА СИ
Страх ме е да отида на доктор!


Всичко за Вашето здраве Последно публикваноКаталог - Заболявания Каталог - Заболявания


Бързо търсене

Категория: зависимости
Алкохолизъм
Наркомании
Пристрастявания
Категория: на бебето и детето
Агресивност
Алергична хрема на бебето и детето
Алергия към белтъка на кравето мляко
Ангина при бебето и детето
Анемия при бебето и детето
Апетит - пълни деца
Аромотерапия и децата
Безапетитие при бебето и детето
Бронхиална астма при бебето и детето
Бронхит и пневмония при деца
Варицела
Висока температура на бебето и детето
Възпаление на ушите на бебето и детето
Глисти
Грижа за пъпа на новороденото
Грип при бебето и детето
Гърч
Да отгледам и възпитам детето си
Детска церебрална парализа
Детски аутизъм
Детски диабет
Екземи при деца
Епилепсия при деца
Жълтеница
Запек на бебето и детето
Заушка
Имунизационен календар
Кашлица при бебето и детето
Коклюш при бебето и детето
Колики
Менингит
Млечни зъби
Млечница
Морбили
Нощно напикаване - енуреза
Отит
Отравяне
Плач
Подсичане
Проблеми в пикочните пътища и бъбреците
Проблеми с очите на бебето и детето
Разстройство - диария при бебето и детето
Рахит
Рубеола
Температура - висока
Травми на бебето и детето
Хрема при бебето и детето
Категория: на бъбреците и отделителната с-ма
Бъбреци
Бъбречна поликистоза
Бъбречна туберкулоза
Бъбречно-каменна болест
Жлъчно-каменна болест - холеритиаза
Остър гломерулонефрит
Пиелонефрит
Подагра
Простатит
Смъкване на бъбрека - нефроптоза
Тумори на бъбреците
Уретрит
Хемороиди
Хипертрофия на простатата
Цистит
Категория: на дихателните органи и слуха
Ангина - възпаление на сливиците
Астма бронхиална
Белодробен абсцес
Белодробен емфизем
Белодробна емболия и белодробен инфаркт
Белодробна склероза
Болки в ушите
Бронхиектазии - разширение на бронхите
Бронхиолит
Бронхит
Бронхопневмония
Възпаление на тъпанчето
Възпалено гърло
Задавяне с чуждо тяло
Кашлица
Кръвоизлив от носа
Ларингит
Мениеров синдром
Моноцитна ангина
Плеврит
Саркоидоза
Сенна хрема
Синуит
Сърбеж в ушите
Трахеит
Туберкулоза
Фарингит
Хрема
Категория: на жлезите с вътрешна секреция
Адипозо-генитална дистрофия
Базедова болест
Диабет
Ендемична гуша
Затлъстяване
Остър панкреатит
Рак на щитовидната жлеза
Синдром на Кушинг
Тиреотоксикоза
Хипотиреоидизъм
Холестерол
Категория: на кожата и венерически
Белези
Витилиго
Възловидна еритема
Генитален херпес
Гонорея - трипер
Дерматомикози
Екзема
Изгаряне
Измръзване
Импетиго контагиоза
Карцинома базоцелуларе
Карцинома спиноцелуларе
Контактен дерматит
Лупус еритематодис - вълчанка
Меланома малигнум
Пигментни петна
Пруриго на Берние
Псориазис
Розацея
Себорея
Себороична екзема
Слънчево изгаряне
Трихомоназа
Хламидиаза
Червен вятър - еризипел
Категория: на нервната система
Алцхаймер
Анорексия и Булимия
Безсъние
Вирусни менингити
Главоболие
Гнойни менингити
Депресия
Дископатия и дискова херния
Епилепсия
Ишиас
Мениеров синдром
Мигрена
Миелит
Множествена склероза
Мозъчен исхемичен инсулт
Мозъчен хеморагичен инсулт
Невралгия
Неврит на лицевия нерв
Паркинсонизъм
Прогресивна мускулна дистрофия
Радикулит
Стрес
Сътресение на главния мозък
Тумори на главния мозък
Тумори на гръбначния мозък
Херпес Зостер
Категория: на опорно-двигателната
Акушерска парализа
Анкилоза
Артроза
Асептична некроза
Болест на Бехтерев
Дисторзия - навяхване на ставата
Костно-ставна туберкулоза
Луксация - изкълчване на ставата
Остеоартрит
Остеомиелит
Остеопороза
Плоско стъпало
Прогресивна мускулна дистрофия
Рахит
Ревматизъм
Ревматоиден артрит
Сколиоза
Тендовагинит
Травми на гръдния кош
Тумори на костите
Тумори на ставите
Шийна спондилоза
Шип на петата
Категория: на очите
Глаукома
Ечемик
Катаракта - перде
Конюнктивити
Късогледство и далекогледство
Смущения в зрението в детска възраст
Старческо перде - сенилна катаракта
Категория: на половите органи
Аденом
Аменорея
Баланопостит
Безплодие - стерилитет
Болезнена менструация - дизменорея
Бяло течение
Варикоцеле
Възпаление на фалопиевите търби - салпингит
Генитален херпес
Дисменорея
Доброкачествана простатна хиперплазия - нарастване на простатната жлеза
Ендометриоза
Ендометрит
Заболявания на млечната жлеза
Кандида - кандидози
Карцином на матката
Климактеричен синдром
Колпит
Менструален цикъл
Миома на матката
Поликистоза на яйчниците
Простатит
Рак на маточната шийка
Смъкване на матката
Трихомони
Тумори на яйчниците
Урестит
Уро-генитална хламидиаза
Функционални маточни кръвотечения
Хидросалпингс
Категория: на сърцето и кръвоносните съдове
Атеросклероза
Болест /Синдром/ на Рейно
Болест на Бюргер
Инфаркт на миокарда
Исхемична болест на сърцето - ИБС
Миокардиосклероза
Нарушения на сърдечния ритъм
Разширени вени
Ревматизъм
Сърдечна невроза
Тромбофлебит
Хипертония - високо кръвно налягане
Хипотония - ниско кръвно налягане
Хронично белодробно сърце
Категория: на устната кухина
Афти
Възпаление на венците - гингивит
Заболявания на слюнните жлези
Зъбен кариес
Млечни зъби
Пародонтит
Пародонтоза
Херпес
Хигиена на устата
Категория: на храносмилателната с-ма
Гастрит
Жлъчно-каменна болест - холеритиаза
Запек
Киселини
Колит - заболяване на дебелото черво
Пептична язва
Повръщане
Рак на жлъчния мехур
Рак на стомаха
Рак на хранопровода
Стеатоза на черния дроб
Стомашни неразположения
Тумори на дебелото черво
Хепатит
Хернии
Цироза
Черен дроб - как да го предпазим от заболявания
Язвена болест
Категория: остро заразни болести
Бруцелоза
Варицела
Вирусен хепатит - А
Вирусен хепатит - В
Вирусен хепатит - С
Грип
Дизентерия
Епидемичен паротит - заушка
Коклюш
Морбили - брусница
Рубеола
Салмонелоза
Скарлатина
Тетанус
Категория: паразитни болести
Бълхи
Детски глисти
Дървеница
Краста
Кучешка тения
Кърлежи
Лаймска болест
Токсоплазмоза
Хлебарки
Категория: през бременността
Аерофагия - киселини
Анемия и бременност
Бременност и майчинство
Бременност и повръщане
Бронхиална астма и бременност
Гестационен диабет
Запек и хемороиди
Извънматочна бременност
Изтръпване, спазми, крампи
Истмикоцервикална недостатъчност - серклаж
Кървно налягане и бременност
Кърмене
Късна бременност
Листериоза
Мастит
Многоплодна бременност
Нефропатия на бременността
Отоци
Покачване на теглото по време на бременност
Помятане
Преждевременно раждане
Преносване на бременността
Рискова бременност
Следродилна депресия
Сутрешно прилошаване
Категория: сексуални проблеми
Вулводия
Диспареуния
Еякуация
Закъснял пуберитет
Импотентност - еректилна дисфункция
Мастурбация - онанизъм
Фригидност
Категория: тумори
Карцином на матката
Карцинома базоцелуларе
Карцинома спиноцелуларе
Меланома малигнум
Миома на матката
Пролактином на хипофизата
Рак на гърлото
Рак на жлъчния мехур
Рак на маточната шийка
Рак на млечната жлеза
Рак на стомаха
Рак на хранопровода
Рак на щитовидната жлеза
Тумори на бъбреците
Тумори на главния мозък
Тумори на гръбначния мозък
Тумори на дебелото черво
Тумори на костите
Тумори на ставите
Тумори на яйчниците
Други
Абцес
Авитаминоза
Алергия
Анемия
Бели петна по ноктите
Болка. Видове болки
Болки в гърба
Болки в кръста
Глад и апетит
Добави своя тема
Заекване
Здравни проблеми през летните жеги
Как да разчетем поставената ни диагноза
Лимфни възли
Лични истории
Муковисцидоза
Натъртено
Порфирия
Пролетна умора
Психично здраве
Съвети за грижа за косата
Фрактура
Цьолиакия /целиакия/

Виж всички заболявания

Каталог - Билки Каталог - Билки


Бързо търсене

Айважива - Alcanna tinctoria
АЙИЕ - Artemisia argyi Levl
Акация - Robinia Pseudoacacia L.
Алкостоп - спри алкохола!
Алое - Aloe Vera
Анасон - Pimpinela Anisum L.
Ангелика - Angelica Archangelica L.
Арника - Arnica montana L.
Ароматна кализия - Callisia Fragans
Арония - Sorbus melanocorpa
Бабини зъби - Tribulus terrestris
Билки за бани при хемороиди
Блатен аир - Acorus calamus L.
Блатен тъжник - Spirea ulmaria L.
Блян
Бобови шушулки - Phaseolus Vulgaris L.
Божур - Paeonia Decora
Борови връхчета - Pinus sylvestris
Босилек - Ocimum Basillicum
Брей - Tamus Communis
Брош - Rubia tinctorum L.
Бръшлян - Hedera helix L.
Бряст - Ulmus
Бушменски отровен храст - Acokanthera oppositifolia
Бял имел - Viscum album L.
Бял оман - Inula Helenium L.
Бял Равнец - Achillea Millefolium L.
Бял трън - Silybum Marianum L.
Бяла бреза - Betula pendula
Бяла върба - Salix Аlba
Великденче - Veronica
Ветрогон - Eryngium Campestre
Вечнозелен кипарис
Вишна - Prunus cerasus L.
Водна детелина - Menyanthes trifoliata L.
Водно Пипериче - Polygonum Hydropiper L.
Волски език - Asplenium scolopendrium
Врабчови чревца - Stellaria media L.
Вратига - Tanacetrum Vulgare
Върбинка - Verbena Officinalis L.
Гинко Билоба - Ginkgo Biloba L.
Гледичия - Gleditsia triacanthos L.
Глог - Crataegus Monogyna L.
Глухарче - Taraxacum Officinale
Гороцвет - Adonis vernalis L.
Горчив пелин
Градински чай - Salvia Officinalis
Гръмотрън - Ononis spinosa L.
Дафинов лист - Laurus nobilis L.
Девесил - Levisticum officinale
Демир Бозан - Кандилколистно обичниче
Джинджифил - Zingiber Officinale L.
Джоджен - Mentha Spicata L.
Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.
Дракови парички - Paliurus spina-christi
Дребноцветна върбовка - Epilobium Parviflorum L.
Ду Хуо
Дъб /кори/ - Cortex Quercus L.
Дюля - Cydonia oblonga Mill
Дяволска уста - Leonurus Cardiaca L.
Евкалипт - Eucaliptus
Енчец - Solidago virga-aurea
Еньовче - Galium verum L.
Ефедра - Ephedra Distachya L.
Ехинацея - Echinacea Angustifolia
Жаблек - Galega officinalis L.
Женшен - Panax Ginseng
Живовлек - plantago major L.
Жълт Кантарион - Hypericum Perforatum
Жълт Равнец - Achillea Clypeolata L.
Жълт Смин - Helichrysum arenarium L.
Жълта тинтява - Gentiana Iutea L.
Зайча сянка - Asparagus officinalis
Здравец - Geranium Macrrorhizium L.
Златовръх - Rhodiola rosea L.
Змийски лапад - Arum Maculatum L.
Змийско мляко - Chelidonium Majus L.
Зърнастец - Rhamnus frangula
Иглика - Fl. Primulae
Изсипливче - Herniaria glabra
Исиот - Zingiber officinale
Исландски лишей - Cetraria Islandica
Исоп - Hyssopus Officinalis L.
Калина - Viburnum opulus L.
Калоферче - Tanacetum Balsamita
Каменоломка - Pimpinella Saxifraga
Камшик - Agrimonia Eupatoria L.
Карамфил - Eugenia Caryophyllata
Кафяво морско водорасло - Cystoseria Barbata L.
Кисел трън - Berberis Vulgaris L.
Клинавче /орлови нокти/ - Lonicera caprifolium
Коило - Stipa spp.
Комунига - Melilotus L.
Коноп - Cannabis Sativa L.
Конски кестен - Aesculus hippocastanum L.
Копитник - Asarum europaeum L.
Коприва - Urtica Dioica
Копър - Anethum graveolens
Кориандър - Coriandrum Sativum
Котешка стъпка - Clinopodium Vulgare L.
Котешки нокът - Uncaria Tomenosta Wild
Кръвен Здравец - Geranium Sanguineum
Кукуряк - Helleborus Оdorus L.
Къпина - Robus Fruticosus
Лавандула - Lavandula Angustifolia
Лазаркиня - Asperula Odorata
Лайка - Matricaria Chamomilla
Лен - Linum usitatissimum L
Лепка - Galium aparine L.
Леска - Corylus avellana
Липа - Tilia Cordata Mill.
Лопен - Verbascum phlomoides L.
Луличка - Linaria Vulgaris L.
Люляк - Syringa L.
Магарешки бодил - Onopordum Acanthium L.
Майчин лист - Cassia Acutifolia
Мак полски
Малина - Rubus Idaeus
Мате
Маточина - Melissa officinalis
Махония - Mahonia
Мащерка - Thymus
Мента - Mentha
Мента Пиперита - Mentha Piperita L.
Метла - Kochia Scoparia
Метличина
Мечо грозде - Thymus sp. Diversa L.
Миши уши - Hieracium pilosella L.
Момина сълза - Convallaria Majalis L.
Морска краставичка - Ecbalium Elaterium L.
Мумио — илирийска смола
Мъртва коприва - Lamium Galeobdolon L.
Нар - Punica Granatum L.
Невен - Calendula Officinalis L.
Обичка - Fuchsia Hybrida
Овчарска торбичка - Capsella Bursa Pastoris
Огниче - Chenopodium Botrys L.
Омайник - Geum Urbanum L.
Орех - Juglans regia L.
Офика - Sorbus Aucuparia
Очанка
Очиболец - Potentilla
Папрат мъжка - Aspidium filix - mas L.
Пача трева - Polygonum aviculare L.
Пелин - Artemisia Absintum L.
Перуника - Iris
Петниста бударица - Galeopsis tetrahit
Петопръстник - Potentilla Reptans L.
Пирей - Agropyrum Repens L.
Плавун - Lycopodium Clavatum L.
Повет - Clematis Vitalba L.
Подбел - Tussilago farfara L.
Подъбиче - Teucrium L.
Полско Огнивче - Anagallis Arvensis L.
Пореч - Borago officinalis или echium amoenum
Пресечка - Cnicus benedictus L.
Птиче просо - Lithospermum Officinale L.
Пчелник - Marrubium vulgare L.
Пъпеш - Cucumis Melo L.
Ранилист - Betonica Officinalis
Ревен - Rheum Palmatum L.
Резене - Foeniculum vulgare
Репей - Arctium lappa L.
Решетка - Carlina Acanthifolia All.
Риган - Оriganum vulgare L.
Роза казанлъшка - Rosa Kazanlika
Розмарин - Rosmarinus officinalis
Росен - Dictamnus Albus
Росопас - Fumaria Officinalis L.
Рубрика: Китайски билки
Ружа лечебна - Althaea Officinalis
Салеп - Orchis Maculata L.
Сапуниче - Saponaria Officinalis L.
Сарсапарила - Smilax Officinalis L.
Седефче - Ruta Graveolens L.
Сена (касия) - Cassia senna L
Синап - Sinapis arvensis L.
Синя жлъчка(цикория) - Cichorium Intybus
Синя метличина - Centaurea Cyanus L.
Синя тинтява - Gentiana Cruciata L.
Синя хвойна - Juniperus Communis L.
Сладник - Glycrrhiza Glabra L.
Слез - Malva Silvestris L.
Сминдух - Trigonella foenum-graecum
Смокиня - Ficus Carica L.
Смрадлика - Cotinus
Софора - Sophora Japonica L.
Стевия - Stevia Rebaudiana L.
Страшниче - Asplenium Trichomanes L.
Съсънка (котенце) - Pulsatilla Pratensis L.
Телчарка - Polygala Major
Тлъстига - Sedum Acre L.
Трепетлика - Populus Tremula L.
Трицветна теменуга
Троскот - Cynodon dactylon L.
Трънка - Prunus Spinosa
Турта - Tagetes Erecta L.
Хвощ - полски
Хмел - Humulus Lupulus L.
Хрян - Armoracia Rusticana L.
Царевична коса - Zea Mays L.
Цариче - Alchemilla Vulgaris L.
Чай при Астма
Чемерика - Veratrum Lobelianum Berhn
Червен кантарион - Centaurium erythraea
Червена боровинка - Vaccinium vitis-idaea L.
Червена детелина - Trifolium Pratense L.
Червено подъбиче - Teucrium Chamaedrys L.
Черен Бъз - Fr. Sambuci Nigrae
Черен оман - Symphytum officinale L.
Череша - дръжки - Prinus Avium L.
Черна боровинка - Vaccinium myrtillus L
Черница - Morus Nigra L.
Чесън - Allium Sativum
Чувен - Chenopodium Bonus-Henricus L.
ШИИТАКЕ - Императорска гъба -„Гъба Жен-Шен”
Шипка - Rosa Canina
Ягода (горска) - Fragaria vesca

Виж всички билкиКаталог - Аптеки Каталог - Аптеки


Виж всички градове

Каталог - Лекари Каталог - Лекари


Виж всички категорииЗа потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email