Българите не знаят, че ядат храни, които ги убиват…



Проф. Христо Мермерски е роден през 1934 година в село Ботево, Врачанско. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Първата си докторантура е защитил в Москва. Специализирал е в Илинойския университет, САЩ, през 1980 г. Работил е като зам.-генерален директор на “Агропромкомплект”. Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Има издадени няколко книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето.

- Проф. Мермерски, защо в книгата си “ Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни” отделяте повече внимание на храните, които ни разболяват?
Новата книга на проф. Христо Мермерски “Лечение и забавяне на стареенето (Antiaging) чрез хранене с лечебни и противоракови храни”, С., Унискорп, 2008 г.

- Природата е най-добрият лечител, казва византийският природоизпитател Клавдий Гален. Тя лекува 66% от всички болести. А Хипократ казва, че храната трябва да бъде нашето лекарство. Миналата година излезе едно изследване на Световната здравна организация, което установило, че 70% от преждевременната смърт на хората е вследствие неправилен или престъпен начин на хранене…То ме предизвика да напиша тази книга. В изследването се посочват и етапите, през които човек преминава при преждевременна смърт. Най-напред той чувства тeжест в стомаха, след това се явяват киселините, после гастритът и язвата, дисбактериозата и накрая рак на стомаха. Не можеш да седнеш на масата и да опиташ всичко, което е сложено на нея, да го вкараш в стомаха си като в циганска торба.

- Как храната ни убива?

- Нека вземем луканка, саздърма или каквито и да са салами, които хората обичат да консумират. В тях има толкова много сол, че съдържанието й надвишава 5-10 пъти количеството, което е необходимо на организма. Солта има интересното качество да задържа натриевия катион, той задържа водата и цялата система заедно със сърцето се натоварват. Освен това, за да запазят свежестта и цвета на луканката и да не се разваля, й слагат нитрати. След известно време те преминават в нетрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб, за пикочния мехур и т.н.

- Всички меса ли са опасни?

- Не, не. Тези, които са в прясно състояние, не са опасни. Каквито и преработени продукти да вземете – те са натъпкани със сол. Дори сирената, които иначе трябва да са полезни. Видяли ли сте какво предлагат на децата в училищните лавки – освен солети, които са пресолени, там има толкова вредни храни, направо отрови. Затова се смъкват годините на инфарктно болните. И на инсулта се понижават годините. При неправилно хранене получаваш гастрит и язва. При неправилно хранене получаваш подагра. Не случайно наричат подаграта царска болест, защото е болест на тези, които много ядат. При неправилно хранене получаваш и диабет. На база на него се увреждат бъбреците, черния дроб, сърцето.
Проф. Мермерски. Снимки: авторката

- Има ли спасение - каквито храни се предлагат, такива ядем?


- Счупи черупката на един орех. Не може да не ти направи впечатление, че орехът прилича на мозъка на човека. Замисляла ли си се? И това не е случайно, защото след лимона и меда орехът е уникален с две неща. Първо той възстановява клетките на мозъка и второ - запазва паметта на човека. Затова аз препоръчвам на хората, даже на младите, да смелят 30-50 грама орехи, да прибавят хубав мед и се получава една великолепна питка.
Не се осъзнава, че лечението чрез хранене не е мъчително. Дори може да ни доставя удоволствие. Няма продукт, с изключение на лютия, към който човек да изпитва отвращение както при лекарствата, при които се получават и вредни странични ефекти.

- Лютите чушки не са толкова неприятни. Направиха дори шоколад с люти чушки?

- Знаете ли, че в три чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм лимони?

- Чувала съм, че лютите чушки помагат при белодробни заболявания?


- Даже един лекар казва: “Ако не можеш да ядеш люто, вземай го като лекарство.” То помага на хора, които страдат от емфизем на белите дробове, които имат проблеми с много храчки от дробовете, които ги задушават. Сигурно си виждала човек, който яде много люто, той почервенява, поти се. Освен това отделя много сокове.

- Да се върнем към вредните храни, които ни разболяват.

- Не мога да ти изброя тук всичките. Преди време един приятел ми се хвалeше как вземали с жена си парче сланина, посолена хубаво (защото сланината се осолява жестоко), слагали й малко пиперец и я изяждали. Това е ужасно. Сега отива в болница, защото има 90% запушване на артериите.
Вредни са всички храни, които съдържат консерванти. Бозата, например. На времето бозата, която купувахме, сутринта е сладка, привечер става резливо-кисела. Това е защото в бозата има т. нар. дрожди на ферментация. Тя е уникална, защото в нея се образуват витамини В комплекс, образуват се минерални соли, редица вещества, които са изключително полезни. Преди половин година купих боза, която стоя дълго без да се промени, защото са й сложили жестоки консерванти, оцветители, стабилизатори.
На времето проф. Беров реши да произвежда натурални сокове и даде такива в Института по хранително-вкусова промишленост да изследват техния биологичен, витаминен, минерален и всякакъв състав. Нали върху етикета им е написано „мултивитамини”.

- И какво стана?


- Оказа се, че в тях няма нищо. Има само следи от витамини и минерални соли. Аз също бях потресен, защото дотогава пиех тези сокове. Те се правят от полуразвалени и развалени плодове. Взема се месестата им час . След това ги пастьоризират при висока температура, която унищожава всичко. Слагат им много захар, консерванти, оцветители. Слагат стабилизатори, защото иначе месестата им част е по-лека и ще изплува отгоре.
Проф. Мермерски. Снимки: авторката

- Какви сокове да дават хората на децата си?


- Ще дават прясно изцедени плодове. Баща ми, селският даскал дедо Мико непрекъснато ми внушаваше правила от ценностната система на старите хора. Казваше ми: “Няма труд, който да не бъде възнаграден рано или късно.” Или “Запомни, сине, всяка крайност е лоша.” Аз не съм против човек да хапне малко тлъстичко. Но в същото време, трябва да балансира с храни с целулоза, която да намали холестерола. Знаеш ли каква е трагедията на българина? Че няма мярка. Сяда на вечеря, на банкет, на сватба и изяжда една салата от туршия (другата не е страшна) и я полива с ракия. После му слагат ордьовър със салами, саздърми, които са ужасни. После супа, второто ядене с вино. Хубаво е да се пие вино от грозде, но не повече от 400 грама дневно, а не 4 литра. Десерт, плодове и ако се сетят още нещо друго. И този стомах се чуди откъде да започне. Едно има алкална реакция, друго кисела, трето неутрална. И се получава тежестта, за която ти говорих, първия етап на преждевременната смърт. Инсултът, инфарктът, атеросклерозата са все болести главно на нерационалното хранене.

- А полезните храни или храните, които лекуват?


- На руския лекар Борис Толкин му направило впечатление, че в Азербайджан, където правят пелмени с мръсни престилки, мръсни ръце и при голяма жега, няма заболявания. Поинтересувал се и разбрал, че чесънът е причината. И за да се убеди, че е така, направил следния експеримент. Счукал чесън в една чаша. В друга сложил 80 болестотворни микроби и бактерии. Похлупил с капак и след 1 час под него не открил нито една бактерия. Каква е причината ли? В чесъна има летливи химически съединения, които са убили микробите.
Той направил още един експеримент. Отново чаша с микроби сложил под орех и след 25 минути вътре нямало нищо. Под елха, под бор, под бряст, под ясен и т.н. - всъщност основното е, че там няма болестотворни микроби и организми. Никой не говори за тези неща.
Вземи например соколечението. Освен, че изцедените плодове трябва веднага да се консумират, ако човек иска да се лекува, трябва да изпива не по-малко от 600 грама дневно сок. Ти не можеш да изядеш 4 килограма моркови, но можеш да изпиеш два литра сок. И сокът веднага се усвоява – след 15 минути вече се е усвоил от организма.
Природата е създала храни, които имат лечебно качество. Ти просто трябва да знаеш тези храни. Не може като седнеш на масата, да не знаеш това полезно ли е или не е полезно. Колко да го ядеш, колко да не го ядеш. В какво състояние да го ядеш.
В книгата съм разделил полезните храни – зеленчуците, плодовете, гроздето, виното, бобовите култури, рибата, покълналите семена, натуралния шоколад и други на 11 групи. Описвам химичните и биологични съставки на даден продукт, плод, зеленчук, за да стане ясно защо има определени полезни свойства. А на базата на полезните свойства може да се определи какви болести лекува и да се предложат рецепти за лечение. Имаш някакъв продукт в къщи, отваряш книгата и виждаш как той въздейства на човешкия организъм.

- Ако имам в къщи картофи?

- Много малко хора знаят, че картофът е един от уникалните продукти, които имат алкална реакция. Северните народи не страдат от гастрит на стомаха и не боледуват от рак на дебелото черво.

- Но наскоро прочетох, че измежду зеленчуците картофите поглъщали най-много пестициди…

- Всеки природен продукт, ако го пръскаш срещу вредители, ще поеме пестициди. Уникалното при картофа е, че той съдържа много витамин С. Но полезен е само печеният и вареният картоф. Пържените картофи са отрова, особено тези, които се приготвят в една и съща мазнина. А точно тях купуваме на децата заради играчките, които предлагат веригите за хранене. Много малко хора знаят, че млякото е единственият продукт, който може да осигури 8-те незаменими аминокиселини за организма. Само един от тях да го няма – лизинът например, и се забавят растежът и развитието на човека.

- Прясно или кисело мляко?


- И прясното, и киселото. По-добре е киселото, разбира се. Прясното и киселото мляко са едни от най-добрите лекарства против рак на дебелото черво и на стомаха. Жените след 50-те не знаят, че ако искат да се спасят от остеопорозата - няма по-лесно усвояем калций от калция в млякото. Затова тези жени трябва да изпиват по 1-2 чаши мляко или да ядат поне една кофичка кисело мляко. Даже на стари години по-добре е възрастните хора вместо да вечерят, да изяждат кофичка с кисело мляко. Хората не знаят, че от 24 микроелемента, необходими за човешкото тяло, 22 ги има в меда. Медът, поради това, че събира нектара от различни билки, съдържа най-ценните им качества. Няма по-добро лекарство срещу вирусите от прополиса. Той има антивирусно, атигъбично, антибактериално и антимикробно действие. И освен това не е скъп.
Проф. Мермерски. Снимки: авторката

- В продуктите, които изредихте като полезни, споменахте и виното?

- Има няколко неща, които трябва да се знаят за виното. Първо виното трябва да е от грозде.

- От какво друго може да бъде, ако не от грозде?

- В пръщината, която е останала, отпадъка, слагат захар и правят така нареченото втора ръка вино. То не е добро. Качественото вино съдържа танин. При последните си изследвания лекари от Калифорния са установили, че това химическо съединение има интересното свойство да срязва опашките на бактериите и ги прави кръгли и неподвижни. Танин има и в зеления чай, и в много плодове. Другото ценно качество на виното е, че в него се съдържат антиканцерогенни вещества. В моята книга има специален раздел: Можем ли да лекуваме рака и с какво да го лекуваме.

- Можем ли да го лекуваме?

- Последните изследвания за рака доказват, че хора, които консумират храни, които съдържат голямо количество витамини от типа антиоксиданти или витамините А, С, Е , не страдат от рак.

- Например, ако ядат моркови…

- Да, но ако ядат морков, без да сложат мазнина в салатата, най-полезната му съставка не може да се усвои от организма.

- Защо?

- Защото витамин А е мастно разтворим. Хората не знаят, че гроздето е уникален продукт, не само защото съдържа много витамини, микроелементи и други полезни вещества, но и защото има много целулоза… Тук , в България правят празник на боба в Самоков, в Смилян, в Добрич, говорят се какви ли не глупости за боба, а не се знае, че продуктът в света, който най-много смъква холестерола, е бобът и бобовите култури. Проф. Андерсън от САЩ е направил изследвания, че именно зрелият боб най-много понижава вредния холестерол.
Фасулът намалява с 12-14% повече холестерола, отколкото овесените ядки. Американците препоръчват всеки ден човек да изяжда по една кафена чаша фасул. Още повече, че той е лекарство и против рак на стомаха и на дебелото черво.

- Не са ли вредни газовете, които се образуват?

- Вредни са, но могат да се премахнат като се изхвърли първата и втората вода на варивото. Хората не знаят, че бобът съдържа и пектинообразни вещества, които абсорбират отровите от тежките метали, токсините, които се отделят от тях. Той понижава кръвната захар. Пектинът (произвежда се от ябълките и портокалите) също забавя развитието на атеросклерозата.

- В книгата ви има разни рецепти?

- При тези рецепти съм се опитал да комбинирам няколко продукта, които имат синергично действие, тоест те имат още по-успокояващо болестта действие. Ще ти кажа една, която има очистващо действие. Вземи три лимона, те не са толкова скъпи. Смели ги и към тях прибави същото количество мед. Всяка сутрин на гладен стомах като си вземеш две лъжички – това е такъв благодат за всички органи на човешкото тяло – за сърцето, за мозъка и за всичко. Или за един отслабнал организъм, след болница, операция, за страдащи от анемия, от туберкулоза няма по-добро лекарство от смлени орехи с мед. Медът е уникално лечебно средство. Ако прибавиш кисело мляко, пектин, канела (която намалява кръвната захар и поддържа сърцето) и няколко капки от прополис (който унищожава вирусите) става чудесна закуска.

- Откъде имате рецептите? Събирали сте ги през годините или сам сте ги съставил и проверил? Лекарите се объркват с какво лекарство да ни лекуват…

- При мен идват лекари, които ми казват, че не могат да напишат тази книга. Ще ти кажа защо. Аз съм завършил агрономство. Учил съм ботаника 3 семестъра. Последният – систематика. Бях длъжен да знам 1200 растения с латинските им имена и съответните български названия. Да мога, като ми покаже професорът полски букет и ме накара да изтегля стрък, веднага да му кажа латинското и българското название на растението. Този професор беше Михаил Христов, завършил в Америка, много добър генетик. Ние сме учили и ливаделство (от ливада). Като отидеш на полето, над 50% от растенията са билки. Учил съм микробиология с микробиология на млякото. Учил съм 5 химии – органична, неорганична, агрохимия, физиология на растенията или биологична химия. Учил съм лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство, пчеларство, етимология и фитопатология. Учил съм хранене, анатомия и физиология на домашните животни. Преди да се явя на изпита по хранене, трябваше да съставя дажбата на едно 3 до 6 месечно прасенце или теленце. В нея съм длъжен да му осигуря белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, груб фураж, за да може да се развива нормално. Да ми каже някой такива ли са грижите за едно дете? Освен това фуражите, които се дават на животните, се изследваха за алфа токсини.

- Преди година в България внесоха фъстъци с афла-токсини от Судан и Гвинея. И може да сме изяли част от тях с вафлите?

- Това е престъпление по отношение на хората. Афла-токсините са по-опасни от най-опасните химични съединения.

Световната здравна организация казва така: ако не искаш да заболееш от рак и преждевременно да умреш, трябва да консумираш по 400 грама плодове и зеленчуци всеки ден. А Асоциацията на раково болните казва: трябва да консумираш по 800 грама. Добре, представи си, че на един болен с язва или бактериоза му дадеш най-противораковия зеленчук (според китайците това е зелето). Настъргваш към него моркови, които също се препоръчват срещу рак, прибавиш червено цвекло и чесън, които имат уникални качества… И дадеш салатата на този човечец. Какво ще стане с него? Ами ти ще го разболееш повече.

- Защо ще го разболееш?


- Защото той не може да понася целулоза, има болен стомах. Има рани в него. Затова за всяка рецепта съм дал и противопоказания. Не може да се говори по принцип като Световната здравна организация, която съветва – яжте по 400 грама салата на ден, за да сте здрави. Още повече, че всеки организъм има непоносимост към определени продукти.


- Какво е това сдружение, което ще правите?

- Наскоро ме каниха в Плевен. Там има едно сдружение за здраве, участват интелектуалци – лекари, учители, всякакви специалисти. Каниха ме във Враца. Имам покана от Добрич, Варна, от цялата страна. Не мога да ги обходя. Идеята ми е да направим в училищата да има поне 5 часа фитобиология. Децата да знаят поне елементарно кои храни са полезни, кое какво е. Аз съм израснал в учителско семейство. Дядо ми е имал 250 кошера, баща ми е имал 50 кошера. Баща ми е лекувал майка ми от слабо сърце, нервно сърце както го наричаха на времето, с ужилване на една пчела на ден. И майка се оправи. В книгата си съм описал и за пчелната отрова – как лекува, какво лекува… описал съм и за пчелния прашец, за пчелното млечице. Всичко, което е полезно съм дал в най-лесен за възприемане вид. Затова сигурно книгата се търси, защото хората имат нужда от тези знания. Много по-добре е да се предпазиш отколкото да лекуваш едно заболяване.


Съвет на Здравница:
Виж всичко заболявания споменати в интервюто



Още статии за Рак на стомаха




Може ли жен-шенът да помогне при възстановяване след терапия на раково болни?
Българите не знаят, че ядат храни, които ги убиват…






Всичко за Вашето здраве Последно публиквано



Каталог - Заболявания Каталог - Заболявания


Бързо търсене

Категория: зависимости
Алкохолизъм
Наркомании
Пристрастявания
Категория: на бебето и детето
Агресивност
Алергична хрема на бебето и детето
Алергия към белтъка на кравето мляко
Ангина при бебето и детето
Анемия при бебето и детето
Апетит - пълни деца
Аромотерапия и децата
Безапетитие при бебето и детето
Бронхиална астма при бебето и детето
Бронхит и пневмония при деца
Варицела
Висока температура на бебето и детето
Възпаление на ушите на бебето и детето
Глисти
Грижа за пъпа на новороденото
Грип при бебето и детето
Гърч
Да отгледам и възпитам детето си
Детска церебрална парализа
Детски аутизъм
Детски диабет
Екземи при деца
Епилепсия при деца
Жълтеница
Запек на бебето и детето
Заушка
Имунизационен календар
Кашлица при бебето и детето
Коклюш при бебето и детето
Колики
Менингит
Млечни зъби
Млечница
Морбили
Нощно напикаване - енуреза
Отит
Отравяне
Плач
Подсичане
Проблеми в пикочните пътища и бъбреците
Проблеми с очите на бебето и детето
Разстройство - диария при бебето и детето
Рахит
Рубеола
Температура - висока
Травми на бебето и детето
Хрема при бебето и детето
Категория: на бъбреците и отделителната с-ма
Бъбреци
Бъбречна поликистоза
Бъбречна туберкулоза
Бъбречно-каменна болест
Жлъчно-каменна болест - холеритиаза
Остър гломерулонефрит
Пиелонефрит
Подагра
Простатит
Смъкване на бъбрека - нефроптоза
Тумори на бъбреците
Уретрит
Хемороиди
Хипертрофия на простатата
Цистит
Категория: на дихателните органи и слуха
Ангина - възпаление на сливиците
Астма бронхиална
Белодробен абсцес
Белодробен емфизем
Белодробна емболия и белодробен инфаркт
Белодробна склероза
Болки в ушите
Бронхиектазии - разширение на бронхите
Бронхиолит
Бронхит
Бронхопневмония
Възпаление на тъпанчето
Възпалено гърло
Задавяне с чуждо тяло
Кашлица
Кръвоизлив от носа
Ларингит
Мениеров синдром
Моноцитна ангина
Плеврит
Саркоидоза
Сенна хрема
Синуит
Сърбеж в ушите
Трахеит
Туберкулоза
Фарингит
Хрема
Категория: на жлезите с вътрешна секреция
Адипозо-генитална дистрофия
Базедова болест
Диабет
Ендемична гуша
Затлъстяване
Остър панкреатит
Рак на щитовидната жлеза
Синдром на Кушинг
Тиреотоксикоза
Хипотиреоидизъм
Холестерол
Категория: на кожата и венерически
Белези
Витилиго
Възловидна еритема
Генитален херпес
Гонорея - трипер
Дерматомикози
Екзема
Изгаряне
Измръзване
Импетиго контагиоза
Карцинома базоцелуларе
Карцинома спиноцелуларе
Контактен дерматит
Лупус еритематодис - вълчанка
Меланома малигнум
Пигментни петна
Пруриго на Берние
Псориазис
Розацея
Себорея
Себороична екзема
Слънчево изгаряне
Трихомоназа
Хламидиаза
Червен вятър - еризипел
Категория: на нервната система
Алцхаймер
Анорексия и Булимия
Безсъние
Вирусни менингити
Главоболие
Гнойни менингити
Депресия
Дископатия и дискова херния
Епилепсия
Ишиас
Мениеров синдром
Мигрена
Миелит
Множествена склероза
Мозъчен исхемичен инсулт
Мозъчен хеморагичен инсулт
Невралгия
Неврит на лицевия нерв
Паркинсонизъм
Прогресивна мускулна дистрофия
Радикулит
Стрес
Сътресение на главния мозък
Тумори на главния мозък
Тумори на гръбначния мозък
Херпес Зостер
Категория: на опорно-двигателната
Акушерска парализа
Анкилоза
Артроза
Асептична некроза
Болест на Бехтерев
Дисторзия - навяхване на ставата
Костно-ставна туберкулоза
Луксация - изкълчване на ставата
Остеоартрит
Остеомиелит
Остеопороза
Плоско стъпало
Прогресивна мускулна дистрофия
Рахит
Ревматизъм
Ревматоиден артрит
Сколиоза
Тендовагинит
Травми на гръдния кош
Тумори на костите
Тумори на ставите
Шийна спондилоза
Шип на петата
Категория: на очите
Глаукома
Ечемик
Катаракта - перде
Конюнктивити
Късогледство и далекогледство
Смущения в зрението в детска възраст
Старческо перде - сенилна катаракта
Категория: на половите органи
Аденом
Аменорея
Баланопостит
Безплодие - стерилитет
Болезнена менструация - дизменорея
Бяло течение
Варикоцеле
Възпаление на фалопиевите търби - салпингит
Генитален херпес
Дисменорея
Доброкачествана простатна хиперплазия - нарастване на простатната жлеза
Ендометриоза
Ендометрит
Заболявания на млечната жлеза
Кандида - кандидози
Карцином на матката
Климактеричен синдром
Колпит
Менструален цикъл
Миома на матката
Поликистоза на яйчниците
Простатит
Рак на маточната шийка
Смъкване на матката
Трихомони
Тумори на яйчниците
Урестит
Уро-генитална хламидиаза
Функционални маточни кръвотечения
Хидросалпингс
Категория: на сърцето и кръвоносните съдове
Атеросклероза
Болест /Синдром/ на Рейно
Болест на Бюргер
Инфаркт на миокарда
Исхемична болест на сърцето - ИБС
Миокардиосклероза
Нарушения на сърдечния ритъм
Разширени вени
Ревматизъм
Сърдечна невроза
Тромбофлебит
Хипертония - високо кръвно налягане
Хипотония - ниско кръвно налягане
Хронично белодробно сърце
Категория: на устната кухина
Афти
Възпаление на венците - гингивит
Заболявания на слюнните жлези
Зъбен кариес
Млечни зъби
Пародонтит
Пародонтоза
Херпес
Хигиена на устата
Категория: на храносмилателната с-ма
Гастрит
Жлъчно-каменна болест - холеритиаза
Запек
Киселини
Колит - заболяване на дебелото черво
Пептична язва
Повръщане
Рак на жлъчния мехур
Рак на стомаха
Рак на хранопровода
Стеатоза на черния дроб
Стомашни неразположения
Тумори на дебелото черво
Хепатит
Хернии
Цироза
Черен дроб - как да го предпазим от заболявания
Язвена болест
Категория: остро заразни болести
Бруцелоза
Варицела
Вирусен хепатит - А
Вирусен хепатит - В
Вирусен хепатит - С
Грип
Дизентерия
Епидемичен паротит - заушка
Коклюш
Морбили - брусница
Рубеола
Салмонелоза
Скарлатина
Тетанус
Категория: паразитни болести
Бълхи
Детски глисти
Дървеница
Краста
Кучешка тения
Кърлежи
Лаймска болест
Токсоплазмоза
Хлебарки
Категория: през бременността
Аерофагия - киселини
Анемия и бременност
Бременност и майчинство
Бременност и повръщане
Бронхиална астма и бременност
Гестационен диабет
Запек и хемороиди
Извънматочна бременност
Изтръпване, спазми, крампи
Истмикоцервикална недостатъчност - серклаж
Кървно налягане и бременност
Кърмене
Късна бременност
Листериоза
Мастит
Многоплодна бременност
Нефропатия на бременността
Отоци
Покачване на теглото по време на бременност
Помятане
Преждевременно раждане
Преносване на бременността
Рискова бременност
Следродилна депресия
Сутрешно прилошаване
Категория: сексуални проблеми
Вулводия
Диспареуния
Еякуация
Закъснял пуберитет
Импотентност - еректилна дисфункция
Мастурбация - онанизъм
Фригидност
Категория: тумори
Карцином на матката
Карцинома базоцелуларе
Карцинома спиноцелуларе
Меланома малигнум
Миома на матката
Пролактином на хипофизата
Рак на гърлото
Рак на жлъчния мехур
Рак на маточната шийка
Рак на млечната жлеза
Рак на стомаха
Рак на хранопровода
Рак на щитовидната жлеза
Тумори на бъбреците
Тумори на главния мозък
Тумори на гръбначния мозък
Тумори на дебелото черво
Тумори на костите
Тумори на ставите
Тумори на яйчниците
Други
Абцес
Авитаминоза
Алергия
Анемия
Бели петна по ноктите
Болка. Видове болки
Болки в гърба
Болки в кръста
Глад и апетит
Добави своя тема
Заекване
Здравни проблеми през летните жеги
Как да разчетем поставената ни диагноза
Лимфни възли
Лични истории
Муковисцидоза
Натъртено
Порфирия
Пролетна умора
Психично здраве
Съвети за грижа за косата
Фрактура
Цьолиакия /целиакия/

Виж всички заболявания

Каталог - Билки Каталог - Билки


Бързо търсене

Айважива - Alcanna tinctoria
АЙИЕ - Artemisia argyi Levl
Акация - Robinia Pseudoacacia L.
Алкостоп - спри алкохола!
Алое - Aloe Vera
Анасон - Pimpinela Anisum L.
Ангелика - Angelica Archangelica L.
Арника - Arnica montana L.
Ароматна кализия - Callisia Fragans
Арония - Sorbus melanocorpa
Бабини зъби - Tribulus terrestris
Билки за бани при хемороиди
Блатен аир - Acorus calamus L.
Блатен тъжник - Spirea ulmaria L.
Блян
Бобови шушулки - Phaseolus Vulgaris L.
Божур - Paeonia Decora
Борови връхчета - Pinus sylvestris
Босилек - Ocimum Basillicum
Брей - Tamus Communis
Брош - Rubia tinctorum L.
Бръшлян - Hedera helix L.
Бряст - Ulmus
Бушменски отровен храст - Acokanthera oppositifolia
Бял имел - Viscum album L.
Бял оман - Inula Helenium L.
Бял Равнец - Achillea Millefolium L.
Бял трън - Silybum Marianum L.
Бяла бреза - Betula pendula
Бяла върба - Salix Аlba
Великденче - Veronica
Ветрогон - Eryngium Campestre
Вечнозелен кипарис
Вишна - Prunus cerasus L.
Водна детелина - Menyanthes trifoliata L.
Водно Пипериче - Polygonum Hydropiper L.
Волски език - Asplenium scolopendrium
Врабчови чревца - Stellaria media L.
Вратига - Tanacetrum Vulgare
Върбинка - Verbena Officinalis L.
Гинко Билоба - Ginkgo Biloba L.
Гледичия - Gleditsia triacanthos L.
Глог - Crataegus Monogyna L.
Глухарче - Taraxacum Officinale
Гороцвет - Adonis vernalis L.
Горчив пелин
Градински чай - Salvia Officinalis
Гръмотрън - Ononis spinosa L.
Дафинов лист - Laurus nobilis L.
Девесил - Levisticum officinale
Демир Бозан - Кандилколистно обичниче
Джинджифил - Zingiber Officinale L.
Джоджен - Mentha Spicata L.
Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.
Дракови парички - Paliurus spina-christi
Дребноцветна върбовка - Epilobium Parviflorum L.
Ду Хуо
Дъб /кори/ - Cortex Quercus L.
Дюля - Cydonia oblonga Mill
Дяволска уста - Leonurus Cardiaca L.
Евкалипт - Eucaliptus
Енчец - Solidago virga-aurea
Еньовче - Galium verum L.
Ефедра - Ephedra Distachya L.
Ехинацея - Echinacea Angustifolia
Жаблек - Galega officinalis L.
Женшен - Panax Ginseng
Живовлек - plantago major L.
Жълт Кантарион - Hypericum Perforatum
Жълт Равнец - Achillea Clypeolata L.
Жълт Смин - Helichrysum arenarium L.
Жълта тинтява - Gentiana Iutea L.
Зайча сянка - Asparagus officinalis
Здравец - Geranium Macrrorhizium L.
Златовръх - Rhodiola rosea L.
Змийски лапад - Arum Maculatum L.
Змийско мляко - Chelidonium Majus L.
Зърнастец - Rhamnus frangula
Иглика - Fl. Primulae
Изсипливче - Herniaria glabra
Исиот - Zingiber officinale
Исландски лишей - Cetraria Islandica
Исоп - Hyssopus Officinalis L.
Калина - Viburnum opulus L.
Калоферче - Tanacetum Balsamita
Каменоломка - Pimpinella Saxifraga
Камшик - Agrimonia Eupatoria L.
Карамфил - Eugenia Caryophyllata
Кафяво морско водорасло - Cystoseria Barbata L.
Кисел трън - Berberis Vulgaris L.
Клинавче /орлови нокти/ - Lonicera caprifolium
Коило - Stipa spp.
Комунига - Melilotus L.
Коноп - Cannabis Sativa L.
Конски кестен - Aesculus hippocastanum L.
Копитник - Asarum europaeum L.
Коприва - Urtica Dioica
Копър - Anethum graveolens
Кориандър - Coriandrum Sativum
Котешка стъпка - Clinopodium Vulgare L.
Котешки нокът - Uncaria Tomenosta Wild
Кръвен Здравец - Geranium Sanguineum
Кукуряк - Helleborus Оdorus L.
Къпина - Robus Fruticosus
Лавандула - Lavandula Angustifolia
Лазаркиня - Asperula Odorata
Лайка - Matricaria Chamomilla
Лен - Linum usitatissimum L
Лепка - Galium aparine L.
Леска - Corylus avellana
Липа - Tilia Cordata Mill.
Лопен - Verbascum phlomoides L.
Луличка - Linaria Vulgaris L.
Люляк - Syringa L.
Магарешки бодил - Onopordum Acanthium L.
Майчин лист - Cassia Acutifolia
Мак полски
Малина - Rubus Idaeus
Мате
Маточина - Melissa officinalis
Махония - Mahonia
Мащерка - Thymus
Мента - Mentha
Мента Пиперита - Mentha Piperita L.
Метла - Kochia Scoparia
Метличина
Мечо грозде - Thymus sp. Diversa L.
Миши уши - Hieracium pilosella L.
Момина сълза - Convallaria Majalis L.
Морска краставичка - Ecbalium Elaterium L.
Мумио — илирийска смола
Мъртва коприва - Lamium Galeobdolon L.
Нар - Punica Granatum L.
Невен - Calendula Officinalis L.
Обичка - Fuchsia Hybrida
Овчарска торбичка - Capsella Bursa Pastoris
Огниче - Chenopodium Botrys L.
Омайник - Geum Urbanum L.
Орех - Juglans regia L.
Офика - Sorbus Aucuparia
Очанка
Очиболец - Potentilla
Папрат мъжка - Aspidium filix - mas L.
Пача трева - Polygonum aviculare L.
Пелин - Artemisia Absintum L.
Перуника - Iris
Петниста бударица - Galeopsis tetrahit
Петопръстник - Potentilla Reptans L.
Пирей - Agropyrum Repens L.
Плавун - Lycopodium Clavatum L.
Повет - Clematis Vitalba L.
Подбел - Tussilago farfara L.
Подъбиче - Teucrium L.
Полско Огнивче - Anagallis Arvensis L.
Пореч - Borago officinalis или echium amoenum
Пресечка - Cnicus benedictus L.
Птиче просо - Lithospermum Officinale L.
Пчелник - Marrubium vulgare L.
Пъпеш - Cucumis Melo L.
Ранилист - Betonica Officinalis
Ревен - Rheum Palmatum L.
Резене - Foeniculum vulgare
Репей - Arctium lappa L.
Решетка - Carlina Acanthifolia All.
Риган - Оriganum vulgare L.
Роза казанлъшка - Rosa Kazanlika
Розмарин - Rosmarinus officinalis
Росен - Dictamnus Albus
Росопас - Fumaria Officinalis L.
Рубрика: Китайски билки
Ружа лечебна - Althaea Officinalis
Салеп - Orchis Maculata L.
Сапуниче - Saponaria Officinalis L.
Сарсапарила - Smilax Officinalis L.
Седефче - Ruta Graveolens L.
Сена (касия) - Cassia senna L
Синап - Sinapis arvensis L.
Синя жлъчка(цикория) - Cichorium Intybus
Синя метличина - Centaurea Cyanus L.
Синя тинтява - Gentiana Cruciata L.
Синя хвойна - Juniperus Communis L.
Сладник - Glycrrhiza Glabra L.
Слез - Malva Silvestris L.
Сминдух - Trigonella foenum-graecum
Смокиня - Ficus Carica L.
Смрадлика - Cotinus
Софора - Sophora Japonica L.
Стевия - Stevia Rebaudiana L.
Страшниче - Asplenium Trichomanes L.
Съсънка (котенце) - Pulsatilla Pratensis L.
Телчарка - Polygala Major
Тлъстига - Sedum Acre L.
Трепетлика - Populus Tremula L.
Трицветна теменуга
Троскот - Cynodon dactylon L.
Трънка - Prunus Spinosa
Турта - Tagetes Erecta L.
Хвощ - полски
Хмел - Humulus Lupulus L.
Хрян - Armoracia Rusticana L.
Царевична коса - Zea Mays L.
Цариче - Alchemilla Vulgaris L.
Чай при Астма
Чемерика - Veratrum Lobelianum Berhn
Червен кантарион - Centaurium erythraea
Червена боровинка - Vaccinium vitis-idaea L.
Червена детелина - Trifolium Pratense L.
Червено подъбиче - Teucrium Chamaedrys L.
Черен Бъз - Fr. Sambuci Nigrae
Черен оман - Symphytum officinale L.
Череша - дръжки - Prinus Avium L.
Черна боровинка - Vaccinium myrtillus L
Черница - Morus Nigra L.
Чесън - Allium Sativum
Чувен - Chenopodium Bonus-Henricus L.
ШИИТАКЕ - Императорска гъба -„Гъба Жен-Шен”
Шипка - Rosa Canina
Ягода (горска) - Fragaria vesca

Виж всички билки



Каталог - Аптеки Каталог - Аптеки


Виж всички градове

Каталог - Лекари Каталог - Лекари


Виж всички категории



За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email