Колосите на европейската медицина


| Прочетено Прочетено: 300 пъти | КоменариКоментари: 0Колосите на европейската медицина

"Здравница" продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкуство, чийто принос е позабравен в наши дни.

Първите сведения за европейската медицина са свързани с минойската цивилизация на о-в Крит от ок. 2000 г.пр.Хр., когато благодарение на връзките с Египет и Западна Азия, се поставили основите на античното лечебно изкуство.

Гърците вярвали в бога на медицината Асклепий и посещавали храмовете му, за да получат изцеление за тежки болести. Най-известните храмове били в Епидавър, Пергам и на о-в Кос. Тази традиция останала до края на античността. В края на VІ в.пр.Хр.в Гърция се обособили конкуриращи се медицински центрове с школи в гръцките колонии в Кротон в Южна Италия, Кирене в Северна Африка и Книд в Мала Азия.

Почитан като баща на европейската медицина, Хипократ от о-в Кос (ок. 460–370/7 г.пр.Хр.) се прославил през вековете като лекар и философ. Той получил неувяхващата си слава благодарение на изкусността в лечението, създаването на собствена школа и написаните съчинения.

Хипократ е създател на хуморалната теория, според която в тялото има четири течности: кръв, жлъчка, черна жлъчка и флегма, а здравето и болестта зависят от тяхното съотношение. Сред заслугите на Хипократ и неговата школа е формулирането на здравословния начин на живот, разглеждането на околната среда като фактор за появяващите се заболявания, разработването на лечения с храни, природни средства, фитотерапия, хидротерапия и др.

Епохата на елинизма бележи следващия разцвет в заниманията с медицина.

В Александрия работели последователно Херофил (335–280 г.пр.Хр.), считан за родоначалник на описателната анатомия и Еразистрат (315–240 г.пр.Хр.), родоначалник на физиологията, които извършвали дисекции на осъдени престъпници.
Заслуга на александрийските лекари е откриването на нервите, мозъчните стомахчета, камерите и клапите на сърцето, частите на окото, яйчниците и други структури, като описали. Изучавали дишането, храносмилането, пулса, възпроизводството, нервната и мускулната активност.

В гръцката колония Кротон в края на VІ в.пр.Хр. се установила и развила медицинска школа, обучаваща гърци и римляни. По времето на Римската република медицината се практикувала предимно от гърци, роби или освободени роби. Едва през ІІІ в.пр.Хр. свободни гърци и римляни се посветили на лечебното изкуство.

Дотогава основни лечебни познания имали patres familias (главите на фамилиите), които се грижели както за близките и робите си, така и за животните в стопанството, като ползвали лечебни методи, наследени предимно от етруските.

В началото на І в.сл.Хр. Авъл Корнелий Целз написал медицинския трактат в осем книги De medicina („За медицината“), част от енциклопедията Artes („Изкуства“), посветена на земеделието, медицината, военното дело, реториката, философията и правото. Извън историческия преглед на развитието на медицината и кратките анатомични бележки за вътрешните органи и опорно-двигателния апарат, съчинението представя всички аспекти на здравето, болестите и леченията им. Последните две книги са посветени на хирургията. Целз убедително защитава  тезата, че медицината е не само практическо занимание, но има нужда и от разработена теория.

Най-известният римски лекар и учен е Клавдий Гален (129–216 г.), роден в малоазийския град Пергам. Гален създал епоха в областта на европейската медицина и не случайно през Средновековието е смятан за втория най-велик лекар след Хипократ и неоспорим авторитет в науката. Той е писал трактати по философия, логика и филология. Занимавал се с различни аспекти на теорията и практиката на лечебното изкуство, анатомията и физиология, научната методология, клиничната практика и фармакологията. Запазил и систематизирал най-доброто от гръцката и римската медицинска литература. Съчиненията на Гален имали различна съдба през вековете. Манускриптите били превеждани след V в. от старогръцки език на арабски, иврит и латински, а по-късно и на различни европейски езици, като се превърнали в канон за изучаване в медицинските университети на Изток и в Западна Европа. През ХVІ в. били открити нови манускрипти, а някои от съчиненията били преведени отново на латински език.

Сред арабските учени в областта на медицината се откроява Ибн Сена (980–1037 г.), известен с латинското си име Авицена, автор на известното съчинение в 5 книги Canon Medicinae („Канон на медицината“), преведено през ХІІ в. на латински език и станало едно от основните произведения, изучавани в средновековните медицински университети.

През Ренесанса повратен момент в напредъка на анатомията станали рисунките на Леонардо да Винчи (1452–1519), в които художникът детайлно изследвал структурата и функцията на костите, мускулите, вътрешните органи, главния мозък и др.

Началото на модерната анатомия поставил фламандецът Андреас Везалий (1514–1564) с издаването през 1543 г. на изключително задълбоченото, систематично и богато илюстрираното съчинение De Humani Corporis Fabrica („За строежа на човешкото тяло“), плод на дисекциите, които извършил като професор по анатомия в Падуа, Болоня и Пиза. Везалий реформирал и анатомичната терминология, обръщайки се към класическия латински език.

През ХVІІ в анатомите започнали да изучават по-акуратно вече познатите органи и тъкани, като получавали по-точна представа за организацията на човешкото тяло. Уилям Харви открива кръвообращението, а след изобретяването на микроскопа настъпва нова ера в съвременната медицина.

Съвет на Здравница

прочети още Ханеман, основоположникът на хомеопатията

прочети още Елизабет Блакуел или трудният път на жените в медицината

прочети още Дядо Влайчо и неговите съвети за здраве

прочети още Калните бани за здраве у нас и техният родоначалник

прочети още Какво знаем за диетите на Озава?

прочети още Как д-р Бах стигна до извода, че се лекува пациента, а не болестта?

прочети още Как д-р Ливинтстън откри билката строфантус?

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?

прочети още Руски кибернетик въвел метода на единствения флакон в хомеопатията

прочети още Децата на кои български фамилии са учили медицина във Виена?
Акценти от ЗдравницаКак да подсилим детския имунитет?

Как да подсилим детския имунитет?

Въпросът за детския имунитет е актуален през цялата година, но особен интерес предизвиква той на прага на есента и идващите студени месеци. Съвети за това ще ни дава д-р Василка Юрукова....още

Тръстиката - храна и лекарство

Тръстиката - храна и лекарство

В много страни на Източна и Югоизточна Азия, на Африка и Южна Америка, различните видове тръстика са източник на храна. Младите филизи се ядат сурови или в салати, супи, пюрета, задушени и др....още

В Пловдив вече диагностицират с последно поколение скенер

В Пловдив вече диагностицират с последно поколение скенер

Последно поколение многослайдов мултидетекторен спирален компютърен томограф /скенер/ вече е денонощно на разположение на нуждаещите се от Пловдив и страната....още

Нов прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи

Нов прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост” от 17.09.2019 г. до изчерпване на финансовия ресурс....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Течно Рибено масло, от норвежка треска, Здравница, 125 мл. Течно Рибено масло, от норвежка треска, Здравница, 125 мл.

Натурално, пречистено масло от черен дроб на норвежка треска. Натурален източник на Омега-3. С натурален вкус на малина. Подходящо за възрастни и деца...


Цена: 15.60 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email