Какво знаем за диетите на Озава?


| Прочетено Прочетено: 2966 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво знаем за диетите на Озава?

„Здравница” продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината, чийто принос е позабравен в наши дни.

Макробиотичните диети на Озава отдавна са популярни по целия свят. Но кой е Джордж Озава (1893-1966)?

Основоположник на съвременното макробиотично хранене, роден в Япония. Истинското му име е Нуойши Сакуразава ( Nyoichi Sakurazawa ). Използвал е и името Юкиказу Сакуразава. Той представя на Запад източното разбиране за здравето в средата на 20-и век. За 40- години е автор е на около 300 книги в Япония и още 20  по време на престоя му във Франция.

Какво е да си здрав според разбирането на Озава? То включва 7 критерия: липса на умора и отегчение, добър апетит, добра памет, с чувство за хумор, прецизно мислене и действие, с чувство за благодарност.

Роден е в семейство на беден самурай. Майка му умира от туберкулоза, когато е 30-годишен. Същата болест покосява и преди това две от сестрите му (които нямали и 10- години), както и един от по-малките му братя. Когато е 18-годишен Озава заболява тежко от жълтата гостенка, както наричат тогава туберкулозата. Лекарите му дават месеци живот и признават, че почти нищо не могат да направят за него.

Веднъж, докато се разхождал из дюкянчетата на букинистите, младежът, който се приготвил за смъртта се натъкнал на книгата на д-р Саген Ишузика. В нея той обяснявал как туберкулозата и други болести на модерното общество се дължат на това, че японците са се отказали от традиционната кухня и храна и я заместили с голямо количество рафинирани храни и продукти. Това бил повратен момент в живота на Джорж Озава.

Болният младеж незабавно се озовал в клиниката на д-р Ишузика. Той му предписал диета, състояща се от кафяв ориз, задушени зеленчуци, боб и морски водорасли. Не след дълго симпомите на туберкулозата си отишли. Озава бил изумен от преобразяването, настъпило с него. И посветил целия си живот да лекува болни. Интересното е, че той повече и не боледувал през 72- годишния си живот, с изключение на веднъж, когато за научни цели по време на едно проучване съзнателно си причинил тропическа язва.

Джордж Озава се счита за основател на съвременното макробиотично хранене. Според някои диетолози макробиотиката се прилага повече от 5 хил. в източната медицина. Тя разглежда човекът като цялостна система, в която всички елементи са взаимно свързани.

Диетите на Озава коренно се различават от диетичния модел на западните медици. Той залага на приготвянето на каши , тъй като те не изискват много кислород при смилането си, алкални са и са богати на ципеста тъкан, която лекува язвени колити, запек и друг стомашно-чревни заболявания.

Макробиотиката предлага и идеалното съотношение между белтъчини, мазнини и въглехидрати: 1: 1:4. Освен това съставките са балансирани и на принципа Ин-Ян. Тя залага на прием на по-малко храна, която засища като изисква увеличаване продължителността на дъвченето в устата, т.е активно сдъвкване и пасивно гълтане.

Диетите на Озава изключват употребата на консервирани храни, пушено месо, сланината. Преминаването към неговите каши трябва да стане постепенно, още повече, че има хора, при които е спряло произвеждането на фермент за този вид храна.

Най-популярната му каша включва 100% житни култури с ограничен прием на вода.

Втори вариант е 90% житни култури, 10% задушени или варени зеленчуци (в никакъв случай сурови) с ограничен прием на вода.

Трети вариант- 80%  житни култури, 20% варени зеленчуци с ограничен прием на вода.

Други особености на макробиотичното хранене е, че когато има болен орган се отчи елекрополярността на тялото( дясната страна има положителен заряд, а лявата - отрицателен). При нарушение на органите вдясно трябва да се възстанови положителното влияние като се консумират белтъчини, цитрусови плодове, зеленчуци ( без картофи, които съдържат много нишесте, което е с отрицателен заряд).

На определен етап в макробиотиката се включват иглотерапията, точковият масаж До-ин и самомасажът. Тяхното съчетаване дава поразителен резултат.

Въз основа на учението за 5-те вкуса се определя болният орган( който може и да не боли в момента). Желанието за сладко показва патология на панкреаса, за солено- на бъбреците, за горчиво- на сърцето, за люто- на белите дробове, за кисело – на черния дроб.

Преди да пристъпите към този тип хранене задължително се консултирайте с диетолог.

Съвет на Здравница

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email