Книга за проф. д-р Никола Шипковенски най-после и у нас


| Прочетено Прочетено: 2667 пъти | КоменариКоментари: 0



Книга за проф. д-р Никола Шипковенски най-после и у нас

„Здравница” продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината, чийто принос е позабравен в наши дни.

През 2016 година се навършват 110 години от рождението и 40 години от смъртта на проф. д-р Никола Шипковенски, виден български психиатър, основоположник на психопатологията и в частност на модерната съдебна психиатрия в България.
Отбелязвайки тази годишнинаq най-после на български език излиза неговата книга „Ятрогения или освобождаваща психотерапия“.
Книгата е написана на немски език и излиза първо в Германия (1965 г.), след което в Япония (1975 г.) благодарение на проф. Осаму Наката от Токийския университет по медицина и стоматология. Месеци наред той и  трима негови асистенти отделят от времето си и я превеждат pro bono, убедени, че е необходима за японските лекари. През 1977 г. книгата намира своите читатели в САЩ и Швейцария.

Едва през 2016 г. тя достига българските читатели благодарение на издателство „Изток-Запад“. Преводът на български език е дело на дъщерята на автора – Мариана Шипковенска.

Тази книга поставя съществения въпрос за отношението и поведението на лекаря към пациента. Терминът ятрогения е образуван от гръцките думи  iatros (лекар) и genesis (произход), обхваща възможните вреди, които лекари или лица без медицинско образование могат да причинят на болни и дори на здрави хора.

Става дума за отрицателните въздействия, които разстройват душевността по психичен път. Разсъжденията, аргументите и заключенията на автора се основават на неговия 40-годишен лекарски опит (цитирани са над 80 лични наблюдения), както и на осмислянето на позициите на именити негови колеги от различни области на медицината.

Десетки са положителните отзиви от изтъкнати специалисти, обнародвани в различни страни (Германия, Унгария, Чехия, Франция, Канада, Япония и др.). В редакционна статия в списание Actapaedopsychiatricа, издавано от Международната асоциация на детските психиатри, главният редактор проф. Ван Кревелен препоръчва:  „Изучаването на забележителната монография на Шипковенски да бъде въведено задължително за студентите по медицина в целия свят...”

Кой е проф. д-р Никола Шипковенски?

Проф. д-р Никола Шипковенски е  виден български психиатър, основоположник на психопатологията и в частност на модерната съдебна психиатрия в България. От 1960 година е член на Международния съвет по групова психотерапия.

Издава във Виена „Болестни реакции на личността – невроза и психогенни психози” (1961) и „Слабоумие и престъпление” в Йена (1962). Особено интересна е публикацията му "Психопатология на ръкуването", която и до днес е уникална в световната психиатрична литература.

През 1963 г. проф. Шипковенски става член на Френското дружество за психосоматична медицина и на Световната федерация по неврология, издава на немски език „Ятрогения или освобождаваща психотерапия – кръстопът на всеки лекар”.

През 1968 г. защитава дисертация на тема „Проблеми на шизофренните и циклофренните умъртвявания” за научна степен „доктор на медицинските науки”.

Шипковенски има огромен брой научни публикации на немски, френски, италиански, полски и руски езици.

В България предлага създаване на Институт по съдебна психиатрия, който да се ангажира с проблемите на съдебнопсихиатричната и съдебнопсихологичната експертиза.

Съвет на Здравница

прочети още Елизабет Блакуел или трудният път на жените в медицината

прочети още Дядо Влайчо и неговите съвети за здраве

прочети още Калните бани за здраве у нас и техният родоначалник

прочети още Какво знаем за диетите на Озава?

прочети още Как д-р Бах стигна до извода, че се лекува пациента, а не болестта?

прочети още Как д-р Ливинтстън откри билката строфантус?

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?

прочети още Руски кибернетик въвел метода на единствения флакон в хомеопатията

прочети още Децата на кои български фамилии са учили медицина във Виена?












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email