Кой лекар от античността е казал Животът е кратък, изкуството-вечно?


| Прочетено Прочетено: 439 пъти | КоменариКоментари: 0Кой лекар от античността е казал Животът е кратък, изкуството-вечно?

Здравница продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкусто, чийто принос е позабравен в наши дни.

Познатата ни крилата фраза принадлежи на големия лекар на античността Хипократ, а цялото изречение изглежда така : „Животът е кратък, изкуството – вечно, удобният случай е бързоотминаващ, опитът –измамен,  преценката – трудна”.

Почитан като баща на европейската медицина, Хипократ от остров Кос (около 460-370 г.пр.Хр.) се прославил през вековете не само като лекар, но и като философ, а клетвата му от Хипократовия корпус е основна за лекарската етика. Той получава неувяхващата си слава благодарение на изкусността в лечението, създаването на собствена школа и написаните съчинения.

Изследователите му нямат достатъчно достоверни данни за живота и съчиненията му. Римският лекар Авъл Целз  разказва за постиженията му, а също и Клавдий Гален (ок.130-210), най-известният римски лекар и медицински автор, оставил над 400 съчинения, цитира и коментира съчиненията от Хипократовия корпус, хвалейки самия Хипократ.

Запазили ли се до днес три биографии на Хипократ, като 2 от тях са  от византийски автори. Според една от тях Хипократ е роден на о.Кос през 460 г. пр.Хр.,(островът бил посветен на бога на медицината- Асклепий), заминал да учи медицина в Тесалия ( и по-конкретно в Лариса), където и умрял през 371 г.пр.Хр.

Завистници и зложелатели на Хипократ разказват, че  било обичай излекуваните в храма на Асклепий да записват целебните средства, които са им помогнали, така че същото по-късно да помогне и на други, а пък Хипократ ги преписал. Според Варон, след като храмът бил изгорен, на негово място Хипократ направил лечебница, наричана клиника.

Въпреки дейността си, лекарят не бил оценен от философи като Платон и Аристотел. Хвалебствията по негов адрес се появили значително по-късно, чак през римската епоха.

Целз бил първият римски автор, който обстойно разглежда съчиненията от школата на Хипократ като на места цитира цели пасажи,пише в „Античното лечебно изкуство”. Хипократ и неговите последователи поставят началото на рационалната медицина, като в съчинението „За свещената болест” се отхвърлят идеите, че болестите могат да са божествени или свещени. За пръв път се обръща внимание на климата и влиянието на климатичните промени, а също и на здравословните места за живеене.

Въз основа на възгледите за 4-те елемента, които съставят света (земя, вода, огън и въздух), а също те присъстват в човешкото тяло,  Хипократ създава теорията, според която в тялото има четири течности: кръв, жлъчка, черна жлъчка и флегма, а здравето и болестите зависят от тяхното съотношение. Това е описано в неговото съчинение ”За природата на човека”. Сърцето, стомахът, черният дроб и слезката са резервоарите на четирите течности, които се движат между тях. Кръвта от сърцето дава топлината, флегмата, идваща от мозъка дава студа, жлъчката, идваща от черния дроб дава сухотата, черната жлъчка от слезката и стомаха дава влагата.

Сред заслугите на Хипократ и неговата школа е формулирането на здравословния начин на живот, разглеждането на околната среда като фактор за появяващите се заболявания, разработването на лечения с храни, природни средства, фитотерапията, хидротерапията и др.

През елинизма в средата на 3 в. пр.Хр. в Александрия 60 ранногръцки медицински произведения са събрани под  името Хипократов корпус.В Рим по времето на Нерон те са каталогизирани от лексикографа Ероциан, а по-късно ревизирани от самия Гален. Основната заслуга за славата на Хипократ и школата му е на александрийските учени, съставили в периода 430- 330 пр.Хр. т.нар Хипократов корпус. Съчиненията, които се считат за негови са : „За раните на главата”, „За ставите”, „За счупванията”, „За лекарския кабинет” и много още. Първото съвременно издание на Хипократовия корпус  принадлежи на известния френски филолог Емил Литре, Париж, 1839 г.

Съвет на Здравница

прочети още Елизабет Блакуел или трудният път на жените в медицината

прочети още Дядо Влайчо и неговите съвети за здраве

прочети още Калните бани за здраве у нас и техният родоначалник

прочети още Какво знаем за диетите на Озава?

прочети още Как д-р Бах стигна до извода, че се лекува пациента, а не болестта?

прочети още Как д-р Ливинтстън откри билката строфантус?

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?

прочети още Руски кибернетик въвел метода на единствения флакон в хомеопатията

прочети още Децата на кои български фамилии са учили медицина във Виена?
Акценти от ЗдравницаЗащо народната медицина не прави разлика между малина и къпина?

Защо народната медицина не прави разлика между малина и къпина?

Приложението на малиновите и къпиновите листа съвпада, затова в старите билкови книги не се прави разграничаване, което фактически дава отражение и върху съвременната фитотерапия....още

10 малко известни факти за лечебната сила на семената

10 малко известни факти за лечебната сила на семената

Семената на краставиците премахват белези, семената на пъпеша усилват половата потенция, семена от магданоз се използват при нарушения на месечния цикъл....още

Всеки втори млад медик не вижда мотивация да работи в България

Всеки втори млад медик не вижда мотивация да работи в България

Всеки втори млад медик не е мотивиран да се реализира в България. Това съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС), цитирайки данни от анкета сред 515 млади лекари....още

Как се появява химнът „Върви, народе възродени

Как се появява химнът „Върви, народе възродени"?

През 1892 г., големият български писател и общественик Стоян Михайловски, тогава преподавател по френски език в Русенската мъжка гимназия, написва възторженото стихотворение Химнъ на Св. Св. Кирилъ и Методи....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - Здравница (100 мл.) Масло от черен кимион - Здравница (100 мл.)

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.00 лв.


Рибен колаген, Здравница
Рибен колаген, Здравница

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Рожково брашно, Здравница
Рожково брашно, Здравница

Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email