Кой лекар от античността е казал Животът е кратък, изкуството-вечно?


| Прочетено Прочетено: 619 пъти | КоменариКоментари: 0Кой лекар от античността е казал Животът е кратък, изкуството-вечно?

Здравница продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкусто, чийто принос е позабравен в наши дни.

Познатата ни крилата фраза принадлежи на големия лекар на античността Хипократ, а цялото изречение изглежда така : „Животът е кратък, изкуството – вечно, удобният случай е бързоотминаващ, опитът –измамен,  преценката – трудна”.

Почитан като баща на европейската медицина, Хипократ от остров Кос (около 460-370 г.пр.Хр.) се прославил през вековете не само като лекар, но и като философ, а клетвата му от Хипократовия корпус е основна за лекарската етика. Той получава неувяхващата си слава благодарение на изкусността в лечението, създаването на собствена школа и написаните съчинения.

Изследователите му нямат достатъчно достоверни данни за живота и съчиненията му. Римският лекар Авъл Целз  разказва за постиженията му, а също и Клавдий Гален (ок.130-210), най-известният римски лекар и медицински автор, оставил над 400 съчинения, цитира и коментира съчиненията от Хипократовия корпус, хвалейки самия Хипократ.

Запазили ли се до днес три биографии на Хипократ, като 2 от тях са  от византийски автори. Според една от тях Хипократ е роден на о.Кос през 460 г. пр.Хр.,(островът бил посветен на бога на медицината- Асклепий), заминал да учи медицина в Тесалия ( и по-конкретно в Лариса), където и умрял през 371 г.пр.Хр.

Завистници и зложелатели на Хипократ разказват, че  било обичай излекуваните в храма на Асклепий да записват целебните средства, които са им помогнали, така че същото по-късно да помогне и на други, а пък Хипократ ги преписал. Според Варон, след като храмът бил изгорен, на негово място Хипократ направил лечебница, наричана клиника.

Въпреки дейността си, лекарят не бил оценен от философи като Платон и Аристотел. Хвалебствията по негов адрес се появили значително по-късно, чак през римската епоха.

Целз бил първият римски автор, който обстойно разглежда съчиненията от школата на Хипократ като на места цитира цели пасажи,пише в „Античното лечебно изкуство”. Хипократ и неговите последователи поставят началото на рационалната медицина, като в съчинението „За свещената болест” се отхвърлят идеите, че болестите могат да са божествени или свещени. За пръв път се обръща внимание на климата и влиянието на климатичните промени, а също и на здравословните места за живеене.

Въз основа на възгледите за 4-те елемента, които съставят света (земя, вода, огън и въздух), а също те присъстват в човешкото тяло,  Хипократ създава теорията, според която в тялото има четири течности: кръв, жлъчка, черна жлъчка и флегма, а здравето и болестите зависят от тяхното съотношение. Това е описано в неговото съчинение ”За природата на човека”. Сърцето, стомахът, черният дроб и слезката са резервоарите на четирите течности, които се движат между тях. Кръвта от сърцето дава топлината, флегмата, идваща от мозъка дава студа, жлъчката, идваща от черния дроб дава сухотата, черната жлъчка от слезката и стомаха дава влагата.

Сред заслугите на Хипократ и неговата школа е формулирането на здравословния начин на живот, разглеждането на околната среда като фактор за появяващите се заболявания, разработването на лечения с храни, природни средства, фитотерапията, хидротерапията и др.

През елинизма в средата на 3 в. пр.Хр. в Александрия 60 ранногръцки медицински произведения са събрани под  името Хипократов корпус.В Рим по времето на Нерон те са каталогизирани от лексикографа Ероциан, а по-късно ревизирани от самия Гален. Основната заслуга за славата на Хипократ и школата му е на александрийските учени, съставили в периода 430- 330 пр.Хр. т.нар Хипократов корпус. Съчиненията, които се считат за негови са : „За раните на главата”, „За ставите”, „За счупванията”, „За лекарския кабинет” и много още. Първото съвременно издание на Хипократовия корпус  принадлежи на известния френски филолог Емил Литре, Париж, 1839 г.

Съвет на Здравница

прочети още Елизабет Блакуел или трудният път на жените в медицината

прочети още Дядо Влайчо и неговите съвети за здраве

прочети още Калните бани за здраве у нас и техният родоначалник

прочети още Какво знаем за диетите на Озава?

прочети още Как д-р Бах стигна до извода, че се лекува пациента, а не болестта?

прочети още Как д-р Ливинтстън откри билката строфантус?

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?

прочети още Руски кибернетик въвел метода на единствения флакон в хомеопатията

прочети още Децата на кои български фамилии са учили медицина във Виена?
Акценти от Здравница"Коледата Здравословна" на "Здравница" започна с празнично ниски цени!

Тази година промоциналната кампания "Коледата Здравословна" ще стартира точно в 6.00 ч. на 15-ти декември и ще продължи до 24.00 ч. на 20-ти декемрви....още

Какво трябва да знаем ако ни се наложи да пием антибиотици?

Какво трябва да знаем ако ни се наложи да пием антибиотици?

Някои хора вземат антибиотици по принцип, а други по правилния начин. Обикновено принципните умират по-млади. Нека да разгледаме някои основни правила при приема на тези лекарства....още

Розмаринът – любима билка в унгарската народна медицина

Розмаринът – любима билка в унгарската народна медицина

Розмаринът е главна съставка в „Унгарската вода”. Казват, че кралица Елизабет Унгарска (1236-1271) изобретила този лосион през 13-и век, за да възвърне чувствителността на парализираните си крайници....още

Нов 4D ехограф за фетална морфология получи УМБАЛ Бургас

Нов 4D ехограф за фетална морфология получи УМБАЛ Бургас

Нов 4D ехограф за фетална морфология получи Отделението по гинекология на УМБАЛ Бургас АД. Апаратът бе доставен по проект "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи"....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Желатин, свински, за здрави стави - 200 гр. Желатин, свински, за здрави стави - 200 гр.

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 10.00 лв.


Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Рожково брашно, Здравница
Рожково брашно, Здравница

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Рибен колаген, Здравница
Рибен колаген, Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email