Кой лекар от античността е казал Животът е кратък, изкуството-вечно?


| Прочетено Прочетено: 690 пъти | КоменариКоментари: 0Кой лекар от античността е казал Животът е кратък, изкуството-вечно?

Здравница продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкусто, чийто принос е позабравен в наши дни.

Познатата ни крилата фраза принадлежи на големия лекар на античността Хипократ, а цялото изречение изглежда така : „Животът е кратък, изкуството – вечно, удобният случай е бързоотминаващ, опитът –измамен,  преценката – трудна”.

Почитан като баща на европейската медицина, Хипократ от остров Кос (около 460-370 г.пр.Хр.) се прославил през вековете не само като лекар, но и като философ, а клетвата му от Хипократовия корпус е основна за лекарската етика. Той получава неувяхващата си слава благодарение на изкусността в лечението, създаването на собствена школа и написаните съчинения.

Изследователите му нямат достатъчно достоверни данни за живота и съчиненията му. Римският лекар Авъл Целз  разказва за постиженията му, а също и Клавдий Гален (ок.130-210), най-известният римски лекар и медицински автор, оставил над 400 съчинения, цитира и коментира съчиненията от Хипократовия корпус, хвалейки самия Хипократ.

Запазили ли се до днес три биографии на Хипократ, като 2 от тях са  от византийски автори. Според една от тях Хипократ е роден на о.Кос през 460 г. пр.Хр.,(островът бил посветен на бога на медицината- Асклепий), заминал да учи медицина в Тесалия ( и по-конкретно в Лариса), където и умрял през 371 г.пр.Хр.

Завистници и зложелатели на Хипократ разказват, че  било обичай излекуваните в храма на Асклепий да записват целебните средства, които са им помогнали, така че същото по-късно да помогне и на други, а пък Хипократ ги преписал. Според Варон, след като храмът бил изгорен, на негово място Хипократ направил лечебница, наричана клиника.

Въпреки дейността си, лекарят не бил оценен от философи като Платон и Аристотел. Хвалебствията по негов адрес се появили значително по-късно, чак през римската епоха.

Целз бил първият римски автор, който обстойно разглежда съчиненията от школата на Хипократ като на места цитира цели пасажи,пише в „Античното лечебно изкуство”. Хипократ и неговите последователи поставят началото на рационалната медицина, като в съчинението „За свещената болест” се отхвърлят идеите, че болестите могат да са божествени или свещени. За пръв път се обръща внимание на климата и влиянието на климатичните промени, а също и на здравословните места за живеене.

Въз основа на възгледите за 4-те елемента, които съставят света (земя, вода, огън и въздух), а също те присъстват в човешкото тяло,  Хипократ създава теорията, според която в тялото има четири течности: кръв, жлъчка, черна жлъчка и флегма, а здравето и болестите зависят от тяхното съотношение. Това е описано в неговото съчинение ”За природата на човека”. Сърцето, стомахът, черният дроб и слезката са резервоарите на четирите течности, които се движат между тях. Кръвта от сърцето дава топлината, флегмата, идваща от мозъка дава студа, жлъчката, идваща от черния дроб дава сухотата, черната жлъчка от слезката и стомаха дава влагата.

Сред заслугите на Хипократ и неговата школа е формулирането на здравословния начин на живот, разглеждането на околната среда като фактор за появяващите се заболявания, разработването на лечения с храни, природни средства, фитотерапията, хидротерапията и др.

През елинизма в средата на 3 в. пр.Хр. в Александрия 60 ранногръцки медицински произведения са събрани под  името Хипократов корпус.В Рим по времето на Нерон те са каталогизирани от лексикографа Ероциан, а по-късно ревизирани от самия Гален. Основната заслуга за славата на Хипократ и школата му е на александрийските учени, съставили в периода 430- 330 пр.Хр. т.нар Хипократов корпус. Съчиненията, които се считат за негови са : „За раните на главата”, „За ставите”, „За счупванията”, „За лекарския кабинет” и много още. Първото съвременно издание на Хипократовия корпус  принадлежи на известния френски филолог Емил Литре, Париж, 1839 г.

Съвет на Здравница

прочети още Елизабет Блакуел или трудният път на жените в медицината

прочети още Дядо Влайчо и неговите съвети за здраве

прочети още Калните бани за здраве у нас и техният родоначалник

прочети още Какво знаем за диетите на Озава?

прочети още Как д-р Бах стигна до извода, че се лекува пациента, а не болестта?

прочети още Как д-р Ливинтстън откри билката строфантус?

прочети още Как бе създаден тритомника?

прочети още Ботаникът, който нарече домата помидор

прочети още Кой е откривателят на маскираната хранителна алергия?

прочети още Кой е личният лекар на императрица Мария Терезия?

прочети още Местната упойка - посрещната с ледено мълчание от лекарското съсловие

прочети още Гален - придворният лекар на Марк Аврелий

прочети още Рентген - прадядото на модерния скенер

прочети още Кой е бащата на модерната химиотерапия?

прочети още Най-благородният очен лекар

прочети още Кой е бил личният лекар на Гьоте?

прочети още Руски кибернетик въвел метода на единствения флакон в хомеопатията

прочети още Децата на кои български фамилии са учили медицина във Виена?
Акценти от ЗдравницаЗащо е критикувана хомеопатията?

Защо е критикувана хомеопатията?

„Здравница” потърси мнението на Деян Пенчев, доктор по философия, изследовател на хомеопатията и квалифициран класически хомеопат, за критиките към хомеопатията и какво представлява тя....още

За първи път у нас се извърши лъчелечение с кибернож на тумори в подвижни органи

За първи път у нас се извърши лъчелечение с кибернож на тумори в подвижни органи

За първи път в страната в УМБАЛ Свети Георги – Пловдив бе извършено лечение с кибернож на пациенти със злокачествени формации на подвижни органи – двама мъже с карцином на простатата и един мъж с тумор на гръбначния стълб....още

Пирогов провежда скрининг за хроничната гранолуматозна болест

Пирогов провежда скрининг за хроничната гранолуматозна болест

От 26.02. до 09.03.2018 в Пирогов се провежда скирининг на вроденото генетично заболяване хроничната гранолуматозна болест с NBT тест....още

Витаминозната С бомба с черен бъз (подбрани рецепти)

Витаминозната С бомба с черен бъз (подбрани рецепти)

Независимо дали е на сироп, чай или на мармалад черният бъз (Sambucus nigra) е толкова полезен, че можем да го наречем витаминозната С - бомба....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Слънчогледов лецитин, на прах, Здравница, 150 гр. Слънчогледов лецитин, на прах, Здравница, 150 гр.

Слънчогледовият лецитин е богат на фосфолипиди и холин. Подходящ за вегани. Не съдържа лакттоза, алергени и глутен. Продукт на Здравница....


Цена: 23.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Картофено брашно, Здравница
Картофено брашно, Здравница

Рибен колаген, Здравница
Рибен колаген, Здравница

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email