Копривата – биостимулатор, суперхрана и билка


| Прочетено Прочетено: 780 пъти | КоменариКоментари: 0



Копривата – биостимулатор, суперхрана и билка

Съветите са на Георги Жеков, специалист по здравословен начин на живот и автор на книги.

Голяма част от хората свързват копривата със спомени за пареща болка и зачервени участъци по ръцете, и най-вече по краката, когато невнимателно са нагазили в избуяла и смесила се с останалата растителност коприва. За тези обаче, които познават уникалните лечебни свойства на това растение, копривата се превръща в безценен и високоефективен помощник.

Дълъг е списъкът на полезните вещества, съдържащи се в жилещите листа на това растение. Съдържанието на белтъчини в прясната коприва е около 3,7%, а в сушената – до 25% (в свинското месо то е 16%, в говеждото – 19%, а в орехите – 14%). В състава на белтъчините на копривата влизат близо 20 аминокиселини, от които 8 незаменими – лизин, аргинин, треонин, валин, метионин, левцин, изолевцин и фенилаланин.

Съдържанието на въглехидрати (захароза, гликоза, фруктоза) е дори по-високо – от 5,5 до 7,5%, на фибри – над 3%, а на липиди (съдържащи полиненаситени, ненаситени и наситени мастни киселини) – около 0,5%. Копривата съдържа богат набор от витамини – А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, Н, К, сред които на първо място са тези с най-мощно антиоксидантно действие – А и С.

Съдържанието на витамин С в копривата е два пъти по-високо от това в касиса и лимоните, а на витамин А – по-високо от това на всепризнатия лидер – морковите! Копривата е едно от малкото растения в света, отличаващо се с високо съдържание на витамин К, който, както е известно, играе ключова роля при съсирването на кръвта. Не случайно още от древността тя се използва като ефективно средство за преустановяване на всякакъв вид кръвотечения.

Внушителният набор от витамини от група В подпомага на практика дейността на всички жизнено важни системи в човешкия организъм, обмяната на веществата и кръвотворния апарат. Благодарение на тях настойката от коприва има подчертан успокояващ ефект и се препоръчва при нервни разстройства, раздразнителност и безсъние. Копривата е прекрасен източник на редица ценни минерали като калий, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, манган, кобалт, хром, фосфор, селен и др.

Съдържанието на желязо също е изключително високо, поради което тя (особено в сухо и стрито състояние) е признато и изключително ефективно средство за подпомагане на хората, страдащи от анемия. По данни на Световната здравна организация около 20% от населението на Земята страдат от тази болест, поради което трябва да сме особено благодарни на Твореца, дарил ни с това така достъпно и високоефективно средство за нейното лечение.

Листата на копривата съдържат още редица други биологично активни вещества – хлорофил, флавоноиди, дъбилни вещества, органични киселини, гликозиди, фитонциди и др. Известно е, че хлорофилът има силно тонизиращо въздействие върху организма, благоприятно повлиява тонуса на сърдечносъдовата и дихателната система, както и дейността на червата, стимулира процесите на възстановяване на тъканите и потиска размножаването на бактериите.

Освен това, понижавайки киселинността на кръвта, той подобрява антиоксидантната защита на организма, т.е. действието на витамините А и С. Както е известно, при по-висока киселинност ефективността на антирадикалното действие на тези витамини е значително по-слаба. През последните години бяха установени и други важни свойства на хлорофила – неговото антимутагенно и противораково действие. Високата му чистота в копривата я прави един от най-важните източници за извличане на това ценно багрило, намиращо широко приложение в хранително-вкусовата промишленост.

В копривата се съдържа растителен секретин – пептидно вещество, което има подчертано стимулиращо действие върху функциите на черния дроб, далака, както и на храносмилателния тракт. Стимулирайки отделянето на храносмилателни сокове и ензими, той оказва тонизиращо и общоукрепващо въздействие върху организма, което се допълва и усилва от това на изброените по-горе биологично активни вещества.

В копривата се съдържа и друго високоефективно вещество – фитостеролът или бета-ситостерол. Доказано е, че той понижава нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и в резултат на блокиране на храненето на раковите клетки проявява силен противотуморен ефект. Списъкът на полезните ефекти върху организма се допълва и от положителното му въздействие върху простатата и намаляването на косопада, което важи особено при мъжете.

Копривата оказва положителен ефект при заболявания като подагра, артрит и отоци. Богатият набор от биологично активни вещества предопределя използването й под формата на сок, запарка или в сухо състояние, като ефективно средство за повишаване на нивото на хемоглобина и еритроцитите в кръвта, за лечение на черния дроб, бъбреците, жлъчния и пикочния мехур, както и за общо укрепване на имунната защита и тонуса на организма. В резултат на комплексното въздействие на съдържащите се в копривата вещества чувствително се подобрява протичането на енергетичните процеси в организма.

Това оказва стимулиращо въздействие върху обмяната на въглехидратите и белтъчините, което е от особено значение в ранна пролет и през периода след продължително заболяване, когато е понижена чувствително имунната защита на организма.

Сами се убеждавате, че копривата заема едно от основните места в нашата класация на суперхраните, като определено включва в себе си един от най-богатите асортименти от полезни вещества.

Добре е да се знае, че тpябвa дa ce бepe, дoĸaтo e млaдa. Изпoлзвaт ce лиcтaтa, ĸopeнитe и ceмeнaтa. Лиcтa ce cъбиpaт oт мaй дo ceптeмвpи, a ĸopeните – oт ceптeмвpи дo нoeмвpи. Корените тpябвa дa ce изчиcтят oт пpъcттa и дa ce измият, пpeди дa ce изcyшaт.

Рецепти:

През годините са разработени и тествани много и различни видове лечебни рецепти с коприва. Някои от тях са особено полезни.

При проблеми с черния дроб и жлъчката
Три с.л. ситно нарязана млада коприва се заливат с 2 ч.ч. кипяща вода. Оставят се да престоят 4 часа. Прецеждат се и получената настойка се приема в рамките на деня на малки порции.

При ангина, пародонтоза и стоматит
С настойка, приготвена по същия начин, както е описано по-горе, се плакне няколко пъти на ден устната кухина.

За прочистване на кръвта
Сваряват се 15 г ситно нарязани корени от коприва в 1 ч.ч. кипяща вода и се оставят да престоят от 15 до 30 минути. Пият се по 2–3 с.л. 1 път на ден.

При анемия
1. Приема се по 1 с.л. на ден копривено брашно с мед. На 1 кг мед се добавят 200 г прах от копривени листа, набрани през май.

2. Заливат се 5 г смес от листа от коприва и медуница (1:1) с 1 л кипяща вода и се варят в затворен съд 1 минута. Охлаждат се и се прецеждат. Приемат се по 100 мл 3 пъти на ден по време на хранене.

При болки по време на менструация
Приема се по 1 ч.л. 3 пъти на ден пресен сок от коприва.

При обилна менструация
Варят се 50 г листа от коприва в 1 л гореща вода. От получения чай се пие по 1 ч.ч. 3 пъти на ден.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Коприва, изсушени листа, семена, или корен, Билкария, 40/30/40 гр.

разгледай и поръчай Здравословни продукти с Коприва

прочети още Три невероятни коктейла с коприва за жегите

прочети още Лечебното смути с коприва на д-р Емилова

прочети още Семената на копривата – истински кулинарен хит

прочети още Семена от коприва действат на потентността (рецепти)

прочети още Благотворната сила на растенията: Коприва












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email