Лечебното смути с коприва на д-р Емилова


| Прочетено Прочетено: 3941 пъти | КоменариКоментари: 0



Лечебното смути с коприва на д-р Емилова

Пролетта е вече тук, в разлистващите се дървета, в първата поникнала тревичка и диви цветчета, във вкусните салати, пресните подправки, в листата на копривата, спанака, лапада, левурдата, киселеца… Много от въпросите ви са свързани с въпроса кои от зелените храни да включим в менюто си и как да ги консумираме.

Аз започнах днес деня си със зелено смути от коприва. Препоръчвам го на всички, които нямат проблеми със стомаха или с бъбреците. Хората с такива проблеми трябва да внимават с оксалатите в копривата, лапада, дивия чесън… Ако искате да си направите зелено смути, можете да ги замените с рукола, кейл или зелена салата. Харесвам копривата и готвена, но знам, че 75 процента от хлорофила в нея се унищожава. Нека ви припомня, че хлорофилът, който ви е познат от часовете по биология, поглъща слънчевата светлина и я превръща в енергия, в органични съединения, от които растението се храни и развива. Хлорофилът за растенията е това, което са червените кръвни телца при хората. Дори молекулите на двете вещества са почти идентични. Затова наричат хлорофила зелената кръв на растенията.
Копривата ни помага да се справим с авитаминозата след дългата зима, има противовъзпалително действие, насища тъканите с полезни соли и минерали, с кислород, с тъй необходимото ни желязо за повишаване на хемоглобина, и по естествен начин понижава кръвната захар. Както останалите зелени съкровища на пролетта, копривата има антиоксидантно действие, унищожава вредни бактерии и подпомага нашия имунитет.

Кoприва срещу ко-вирус!
Ето моята рецепта за зелено смути с коприва, която правя по указанията на нашия експерт по веган хранене в клиниката Веселин Станков. Но първо я измийте хубаво, както и останалите зелени съставки - почистете и накиснете копривата във вода за един час, като можете да добавите и лъжичка сода за хляб. Измийте грижливо листата й под течаща вода. Отцедете ги и … действайте!

Коприва, банани, сушени череши
Вземете шепа прясна коприва, измита и почистена от дръжките, два добре узрели банана, няколко сушени череши и 200 мл вода. Сложете всичко в блендера и пасирайте до гладка смес. (Ако копривата не е подходяща за вас, можете да я замените с рукола, кейл или зелена салата.) (можете да замените водата с кокосово или бадемово мляко, а банана с ананас например.)

Друг прекрасен начин да се насладите на копривата е да си направите песто от коприва.
С него можете да овкусявате салати, ориз, паста.

За да го направите, са нужни 300-400 г коприва, почистена от дръжките и измита добре, връзка див чесън (левурда), щипка киселец, рукола. Можете да замените руколата с леко горчивите листа от глухарче, предварително накиснати със сода във вода. Накълцайте ситно и сложете в блендера с щипка сол, зехтин на вкус и прясно изцеден лимонов сок, смлени орехи. Част от това песто, ако решите, можете да сложите във фризера и да използвате за супи.

А можете да си направите и чай от коприва
В алтернативната медицина чаят от коприва се препоръчва при анемия и висока кръвна захар, при болки в жлъчката и черния дроб. Има пречистващо и стимулиращо, както и разхлабващо действие. Може за вкус да добавите стрък мента и лайка. alloescort.ch И вместо захар и мед - стевия. За да се запазят максимално ценните вещества в копривата, чаят само се запарва- пресните или сушени листа се заливат с гореща вода и се запарват само няколко минути.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Коприва на прах (листа), Здравница, 150 гр.

разгледай и поръчай Коприва - изсушени листа или семена, 30/50 гр.

разгледай и поръчай Уртикап, екстракт от коприва, ФитоФарма, 60 капсули

разгледай и поръчай Коприва, билкова тинктура, Хербалкан, 50 мл

виж всичко за Коприва - Urtica Dioica

прочети още Семената на копривата – истински кулинарен хит

прочети още Човечеството трябва да засажда само коприва – толкова полезна е тя?












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email