Семената на копривата – истински кулинарен хит


| Прочетено Прочетено: 965 пъти | КоменариКоментари: 0



Семената на копривата – истински кулинарен хит

Листата на копривата (Urtica dioica) е използвана най-често като чай и за приготвяне на вкусна супа или яхния. През последните години семената на копривата се превръщат в истински кулинарен хит. Мнозина се страхуват да ги опитват, защото веднага се сещат за парещите листа на лечебното растение, когато минават покрай него или се опитват да откъснат.

Семената на копривата се берат лесно и без опасност от получаване на обриви след докосването й, тъй като  се вземат лесно от порасналите стъбълца на растението, твърди известният свещеник- билкар Бенедикт на своя блог  - blog.kraeuterpfarrer.at.

Те са идеални за по-късна закуска /brunch/. Тези, които още не са ги опитали може да се престрашат и да ги сложат в устата си , и да  ги сдъвчат бавно.

Рецепта №1  - срещу диария
Вземете 1 ч.л. семена от коприва и ги залейте с 250 мл. студена вода. Кипнете чая за кратко и го оставете малко да изстине. Прецедете получената слузеста вода и с малко мед я подсладете. Подходящ и при детска диария, успокоява червата и стомаха.

Добре е , че отминаха времената, когато копривата бе подценявана като лечебно растение, а мнозина я смятаха едва ли не за плевел. Тя е богата на танини, мравчена и оцетна киселина, витамини А и С, а също и много минерални елементи: магнезий, желязо, калий, силиций и натрий.

Корените на копривата са много подходящи за грижи за косата и кожата.

Рецепта №2 - за коса и кожа
За целта е добре да си направим оцет от коприва: накълцайте на ситно корените и ги поставете в съотношение 1:4 във винен оцет. Оставете ги да киснат в продължение на 21 дни, след което прецедете и напълнете в бутилка или буркан. Втривайте от него в корените на косата, ако страдате от пърхот и косопад. Преди употреба добавете към течността малко вода. Същото разреждане /1 пълна ч.л. разредена с малко вода/ може да използвате и за вътрешен прием.

Листата на копривата се използват и за пречистване на кръвта, а семената – като източник на енергия. Семената са подходящи и за хора в по-напреднала възраст. Важното е да се употребяват регулярно.

Рецепта №3 – енергийна природна бомба
Натрошете най-напред семената на копривата в блендър или хаванче. Вземайте по 1 ч.л. 3 пъти дневно преди хранене. За по-лесното им сдъвкване можете да добавите малко мед, вода или плодов сок. Можете да поръсите с тях салати или мюсли или други зърнени храни.

Рецепта №4 - чай, който усилва жлезите
Чаят от коприва, направен без значение от пресни или изсушени листа , е много полезен , напр. при възпаление на жлезите под мишницата.  Ако имате такива проблеми в аксиларната област , то към лечението можете да добавите тази отвара: Вземете 2 суп.л. листа от коприва и ги залейте с 150 мл. вряла вода. Оставете 15 мин. да кисне и след това прецедете. Намокрете с него една памучна кърпа, увийте в ленена тъкан и я поставете за една нощ върху засегнатите места.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email