Билков прах вместо традиционните пасти за зъби


| Прочетено Прочетено: 1611 пъти | КоменариКоментари: 0



Билков прах вместо традиционните пасти за зъби

Съветите са Димитричка Петрова, привърженик на здравословния начин на живот

15 леснодостъпни билки имат лечебно действие върху зъбите и венците. С тях лесно и бързо всеки сам може да си приготви екологично чист натурален продукт за устна хигиена. Те са разумна алтернатива на традиционните пасти за зъби.

Какво представлява билковият прах?
Билковият прах е умела комбинация от билки и/или други натурални средства, които се отразяват чудесно на здравето на нашите зъби и венци. Толкова е лесно: просто намокрете четката, потопете в щипка билкова прах и измийте зъбите, както обикновено. Като начало, докато свикнете с новото почистващо средство , можете да го използвате само веднъж седмично. Определете си един ден от седмицата и нека това бъде вашия ден за почивка от традиционната паста. Когато използвам готово приготвената, после вкуса на консумираните напитки и храна ги усещам променени. Е, това не ми се случва, като използвам билковия прах. Неприятното на праха е, че се ръси из мивката и може да остане между зъбите. Да избегнем това е необходимо по-старателно изплакване на зъбите, а след това и на мивката. Това са неприятностите. Всичко друго са ползи.

Билковият прах за зъби почиства достатъчно ефективно, грижи се за естествената белота на зъбите, освежава дъха, има профилактичен и лечебен ефект. Препоръчва се при пародонтоза, инфекциозни заболявания на устната кухина, кървене на венците и др. Откакто за първи път опитах подобна пудра, закупена от индийски магазин, желанието ми да ползвам обичайната паста за зъби изчезна.

Кои са тези 15 леснодостъпни билки?
Всички изброени билки, могат да влязат в състава на различни билкови пудри. Подберете лечебните растения според вашия вкус и това, върху което желаете да въздействате. За целта са нужни изсушени билки и подходяща кафемелачка, с чиято помощ да ги смелите. Някои от билките, като копривата например, могат да се използват и самостоятелно. Ако не ви се занимава с кафемелачки, можете да закупите готово смляно копривено брашно и да го използвате като пудра за зъби. То лесно се намира в магазините за здравословни храни.

1. Коприва
Копривата е комплекс от витамини и минерали за нашите зъби. Тя е едно от малкото растения, което се отличава с толкова високо съдържание на витамин К, който, както е известно, играе ключова роля за съсирването на кръвта. Поради високото съдържание на този витамин, копривата съдържа уникални кръвоспиращи свойства, което я прави много подходяща за хора с кървящи венци.

Съдържанието на витамин С в копривата е 2 пъти по-високо от това в касиса и лимоните, а на витамин А – по-високо от това на признатия лидер – морковите. Копривата е богата и на витамини от група В. Що се отнася до минералите, билката е прекрасен източник на редица ценни минерали – калций, магнезий, цинк, калий, мед, желязо, манган, кобалт, хром, фосфор, селен.

2. Невен
Невенът е ценен заради своите противовъзпалителни и антисептични свойства. Лечебното растение се препоръчва и при заздравяване на рани. Няма нищо чудно в това, че праха от невен е подходящ и за устната кухина. Той помага в борбата с афтите, при стоматит, при гингивит, при възпалително-дистрофична форма на пародонтит, успокоява възпалени венци. Научно доказано е, че невенът има бактерицидно действие по отношение на стрептококи и стафилококи. Минерализира зъбния емайл и способства за заздравяването му, намалява чувствителността, нормализира киселинно-алакалния баланс.

3. Лайка
Прахът от лайка предпазва зъбите от кариес, има противовъзпалително действие, успокоява венците и намалява кървенето. Премахва неприятната миризма и намалява зъбобола.

Лайката и белият равнец помагат при кървящи венци и свръхчувствителност.

4. Бял равнец
Белият равнец е мощно средство за спиране на кървенето, което бързо лекува лигавиците. Той има дезинфекциращи и успокояващи свойства. Съдържащата се в него салицилова киселина се използва за производство на аспирин и има силата да лекува болката.
Прахът от бял билката е мощен дезинфектант, противовъзпалително средство, което бързо понижава чувството за болка и дискомфорт. Поради вещества, които се съдържат в него, белият равнец може да спре възпалителния процес и да унищожи микроорганизмите, като така подпомага зарастването на раните, особено в чувствителна и деликатна част каквато е устната кухина. Билката лекува гнойни процеси и ранички в устата и успокоява възпалени венци. Парадонтозните венци също се повлияват от белият равнец, като болката и кървенето им намаляват.

5. Мента
Ментата намалява зъбобола, ефективна е при стоматит има приятен вкус и освежава дъха.

6. Полски хвощ
Използва се за справяне с възпалителни процеси.

7. Дъбови кори
Дъбовата кора притежава противовъзпалителни, стягащи венците и дезодориращи свойства. Предотвратява появата на кървене от венците, възстановява увредената тъкан на лигавиците, подпомага укрепването на венците и зъбния емайл, предотвратява развитието на бактерии, свързани с лошия дъх. Има леко избелващо действие и превантивен ефект срещу пародонтоза.

8. Подбел
Прахът от подбел е ефективен при заболявания на зъбите и пародонтоза, намалява болката в зъбите. Има противовъзпалително действие.

9. Корен от глухарче
Благодарение на природносъдържащия се калций, коренът от глухарче подпомага укрепването на зъбите и предотвратява разрушаването им.

10. Листа от касис
Листата от касис подпомагат белотата на усмивката.

11. Люцерна
Билката участва във формирането на зъбния емайл, препятства процесите свързани с развитието на кариес.

12. Брезови листа
Имат леко избелващо свойство.

13. Камшик
Прахът от билката камшик е ефективен при стоматит. Освен това е добро противомикробно и ранозаздравяващо средство.

14. Салвия
Прахът от салвия помага при афтозен стоматит, зъбобол. Укрепва венците.

15. Мащерка
Мащерката помага при възпалителни заболявания на устната кухина. Облекчава зъбобол. Има добър аромат.

Съвет на Здравница

Билките в тази статия можете да закупите от Здравница

разгледай и поръчай Здравословни продукти за здрави зъби

разгледай и поръчай Пасти за зъби

прочети още Полски хвощ - билка за здрави зъби

прочети още Избор на паста за зъби. Как да изберем правилния продукт?

прочети още Паста за зъби с хума и още полезни свойства на продукта












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email