Паста за зъби с хума и още полезни свойства на продукта


| Прочетено Прочетено: 2528 пъти | КоменариКоментари: 0



Паста за зъби с хума и още полезни свойства на продукта

Хумолечението не е много използвано у нас. Знаем от нашите баби и майки, че са използвали хумата само за миене на коси, с което те стават гъсти, лъскави и здрави. Тогава те не са страдали от пърхот, себорея и др. болести по главата. И това е много хубава практика да се мие косата с хума, а след това да се отмие с хладка вода.

Хумата всъщност е много полезна за различни болежки и страдания. И едва ли има оплаквания за които да не може да помогне, смята народният лечител Кольо Трапезанов.

Любопитното е, че хумолечението е много добре изучено в Германия, а също и в Русия. Хумата е смес, която се извлича дълбоко от земята и е необходима за тялото. Тя може да е бледозеленикава на цвят, и тогава в нея има железен петоокис и други минерали (алуминий, титан).

Лечебните свойства на хумата:

1. Тя е силно всмукваща, т.е абсорбира болни клетки и така действа оздрявяващо.
2. Има антисептично действие, т.е унищожава микробите
3. Тя е и радиоактивна, но в здравословни граници. Когато е оставена на слънце, тя поема и от него полезни свойства.
4. Тя има пречистващо действие и дава сили, прогонвайки различни болежки.

Хумата може да се приложи върху цялото тяло, т.е няма орган, където да не слага. Външно, преди да се направи на лапи, тя трябва да се счука и да се изложи на слънце, за да увеличи лечебните си свойства. След това се залива с вода (изворна, минерална) или с ябълков оцет (препоръчва се при ставни заболявания), или с прясна сутрешна урина.

Хумата трябва са се постави в буркан, който не трябва да се пълни догоре с вода или друга отвара, за да стане гъста като маджун. Когато е по-течна, по-трудно с нея ще се правят компреси. Изсипва се върху марля с дебелина ( 2-3 см) и се поставя върху болното място. Това улеснява всмукателните свойства на хумата. Компресът се прави като възглавничка, загръща се с хартия или найлон, обгръща се с кърпа и трябва да престои около 2.5 -3 часа. Веднъж употребен компресът с хума се изхвърля, защото е напоен с различни токсини, нечистотии и др.

След това се прави нов компрес по същия начин: с нова хума, с нова възглавничка и така лапите се сменят на всеки 3 часа.

Препоръчва се при навяхвания, при болки в рамото, при болки в ушите ( тогава предварително в ухото се слага памук, за да не попадне от лапата) и се слага върху костта зад ухото, и се завързва. Компресът може да се слага и зад тила. Назначава се при очни проблеми, като се слага допълнителна превръзка на слепоочията, за да въздейства, а също при разширени вени, болки в коляното.

При простуда може да се направят лапи върху гърдите и да се пие.

Освен външно, хумата може да се прилага и вътрешно: При болки в гърлото може да се смуче парченце хума, която после се изплюва, защото е напоена с болни клетки.

Когато се взема вътрешно, хумата пак трябва да се счука и да се напече на слънце, обяснява народния лечител. Разтваря се в 1 /2 ч. ч. чиста вода. Може да се започне с ½ чаена лъжичка хума. Хумата, разтворена във водата се бърка често, за да може водата да се насити със съставките на хумата. И за да се изпробва чувствителността на стомаха, може да се пийне малко само от водата в чашата, когато хумата е утаена. Ако не се получат болки в стомаха, то това означава, че стомахът е здрав. Може да се взема тогава в по по-големи дози от разтвора, който става с плътност като боза.

Разтворът влияе много добре на стомаха и червата. Може да се започне с ½ ч.лъчижка и да се стигне до 3 чаени лъжъчки, но да стане постепенно, за да привикне организма.

Някои германски автори дори препоръчват в малки дози да се дава хума и на бебета.

Тя е полезна още при атеросклероза, при нервни и чревни заболявания.

Хумата е полезна и за лицето, след като се намаже и остане известно време да се отмие с лимонов сок. Маската е полезна и при бръчки.

Най-хубавата паста за зъби е от …хума. Тя действа стягащо и при кървящи венци, и ги укрепва. С приготвения разтвор само мием устата и зъбите,а също киснем четката, а след това изхърляме.

Най-добре е хумата да се съхранява в стъклен съд или картонена кутия, или дървено сандъче, но е и в метални съдове.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email