Избор на паста за зъби. Как да изберем правилния продукт?


| Прочетено Прочетено: 850 пъти | КоменариКоментари: 0



Избор на паста за зъби. Как да изберем правилния продукт?

Всеки иска да има здрави, красиви зъби и пленителна, бяла усмивка. Знаете ли обаче как да изберете правилния продукт?  Съветите са на експертите на аптеки Ремедиум.

Ролята на пастата за зъби не трябва да бъде надценявано, защото често здравината на зъбите зависи от общото здраве на човек, но не трябва да бъде и подценявано: без добра устна хигиена идват редица оплаквания, включително и на венците.

Най-често хората прибягват до най-разпознаваемите марки, а също и до най-достъпната цена, водени от ограниченията на домашния бюджет.

В последните години производителите инвестираха много в съдържанието на тези продукти. Разнообразието е голямо, пастите за зъбите предпазват, избелват, освежават и дори лекуват зъбния емайл.

Каква е класификацията на тези продукти?

1. Козметични и хигиенни
Базирани са на абразивни частици и пенести агенти. Те имат за цел да освежат дъха и да отстранят зъбната плака.

2. Избелващи
Според някои специалисти те са агресивни по отношение на зъбния емайл. Зъболекарите препоръчват да не се използват редовно, а хората с чувствителни зъби дори да се откажат от тях.

3. Пасти с калций
Препоръчват се на деца и подрастващи.

4. Пасти за чувствителни зъби
Те са с ниска абразивност и съдържат съставки, които не са агресивни към зъбния емайл.

5. Пасти с флуор
Флуорът се счита за елемент с доказана ефективност за профилактика на зъбния кариес. В процеса на миене на зъбите флуорът се свързва с емайла и образува защитна плака, която го предпазва от киселини.

6.Пасти с билки
Те действат противовъзпалително и антисептично, почистват добре зъбите, намаляват кръвотечението от венците . Препоръчват се за възрастни с гингивит и пародонтит.

7. Пасти със сода
Почистват зъбите добре и притежават лек избелващ ефект. Не се препоръчват за ежедневна употреба.

8. Детска паста за зъби
Изборът на паста за детето е отговорен. Най-важното е да се вземе предвид възрастта. За бебета до 2 годинки е препоръчително да се използва паста без флуорид и да имат мека четка за зъбките.

Цената често е по-висока от тези за възрастни, тъй като производителите влагат по-качествени съставки.

Желателно е да се ползва гел, а не класическа паста, в който да няма много пенещи се компоненти.

Абразивните частици също не са за препоръчване за миене на детските зъби.

Количеството, което трябва да се използва е с големината на грахово зърно.

Важно е пастата да няма силен вкус и аромат. Заложете на продуктите с натурални подсладители, ако тя съдържа такива компоненти.

Безцветните пасти също са за препоръчване. Малчуганите често поглъщат част от нея и така в стомаха им могат да попаднат и изкуствени оцветители.

В детските пасти не трябва да има ментол и мента. Те предизвикват повръщане  поради агресивния ефект върху лигавицата. Освен това малчуганите ще загубят желание да си мият зъбите редовно.

Кои съставки в пастите да избягваме?

На първо място това са триетаноламин и диетаноламин. Те предизвикват алергии, отслабен имунитет и кожни проблеми. Посочените съставки са токсични при повръщане.

На второ място е формалдехидът. Той придава блясък на зъбите, но се смята за канцерогенен. Може да предизвика дразнене на гърлото, очите и белите дробове, както и алергии и ендокринни проблеми.

На трето място са парабените. Те са консерванти, за които се смята, че предизвикват проблеми с метаболизма, хормонален дисбаланс и алергии.

На четвърто място специалистите посочват триклозан. Това съединение помага за избелването и блясъка на зъбите, но крие рискове от срив на имунната система, резистентност към антибиотици и проблеми с храносмилането. Според някои експерти дори може да причини сърдечна недостатъчност.

Съвети за добра зъбна хигиена:

1. Мийте зъбите си поне 2 пъти дневно, а след хранене употребявайте и конец за зъби. Задължително е да си изплаквате с вода устата след всяко хранене, особено, ако сте взели бонбон.

2. Изборът на четка също е важен, а смяната й да се извършва до 3-я месец след интензивната й употреба. Ако сте били болни- напр. грип или друго тежко заболяване, то най-добре си купете нова.

3. Смяната на пастата за зъби е от значение за здравето на зъбите. Факт е, че зъбите свикват с един тип паста и той спира да им действа.

4. Не забравяйте постоянството в миенето на зъбите.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email