Кашлица – народни, билкови рецепти


| Прочетено Прочетено: 243247 пъти | КоменариКоментари: 0



Кашлица – народни, билкови рецепти

Диагноза кашлица няма да намерите. Тя не е заболяване, а симптом , обикновено на заболяване на дихателните пътища, но с нея се манифестират и някои инфекциозни заболявания или общо неразположение на организма.

Кашлицата може да бъде суха, дрезгава, влажна, коклюшоподобна ( т.е. характерната за магарешка кашлица ), лаеща, пристъпна, спастична; зад това многообразие от имена ( а списъкът може да бъде продължен ), се крият действителните причина за кашлицата.

Гръден компрес при упорита кашлица
Обикновеният гръден компрес може много добре да се замести от „жилетка": двоен лен, старо памучно платно или бархет от един пласт се крои във вид на мъжка жилетка без ръкави по мярка на болния.

Необходима е друга жилетка (или фланела) от вълна с ръкави, с около 4-5 см по-дълга от първата. Памучната жилетка се намокря (във вода или отварка от трина), изстисква се добре, облича се на голо тяло и отгоре веднага се облича вълнената жилетка. След това се бинтова така, че да прилепне до гръдния кош, без да пречи на дишането.

Този компрес е много полезен както при възрастни, така и при по-големи деца, особено при хроничен бронхит и упорита кашлица. Компресът може да престои цяла нощ.

За улесняване отделянето на храчки
Ползвайте целина, хрян, майорана, лопен, мента, жълт кантарион, червен кромид лук, иглика, подбел, трицветна теменуга. Отхрачващо действие имат още лечебна ружа, слез, исландски лишей, борови връхчета, евкалипт, ленено семе, подбел, трицветна теменуга, иглика, липа, кисел трън, медуница, сладък корен.

Билки, които смекчават лигавицата и успокояват кашлицата
Лопен, черен оман, евкалипт, слез, риган, мента,иглика, медуница, мащерка, трицветна теменуга, медицинска ружа, исландски лишей.

Оригинална рецепта при силна простуда
Градински чай, седефче, подбел, босилек, жививляк - смесват се и се вземат 2 супени лъжици. Попарват се в 600 мл вода, захлупват се и престояват до сутринта. След това отварата се прецежда и се пие три пъти на ден по една винена чаша преди ядене.

Още билкови рецепти при кашлица
Взимате сухите люспи на 10 глави лук и ги сварете във вода, все едно варите чай. Прецедете водата през фина цедка и в нея сложете 1/2кг. пчелен мед, 1-2 лъжички счукан синап и 1-2 лъжички ленено семе. Взимайте по 1 лъжичка от тази смес 3 пъти дневно: сутрин, обед и вечер.

Вземете една стиска троскот и да го варите 15 мин. Сутрин, обед и вечер изпивайте по една чаша от отварата. Тя е хранителна, а и от друга страна действа и лечебно. Успоредно с това си намажете гърлото със зехтин и вътрешно вземайте по малко от него.

Против кашлица също се препоръчва и чай от синя тинтява с мед или чай от мащерка, бял и жълт равнец, дребна лайкучка и зелени листа от ягода.

За силна кашлица вземете и настържете черна ряпа. След това я изцедете хубаво и всяка вечер ще изпивате по една кафена чашка.

Ето една лесна и ефикасна рецепта: вземете мед, черен пипер, ленено семе и индийско орехче. Всичко това се счуква и смесва много добре. Взима се на всеки час по една кафена лъжичка.

При кашлица си пригответе индийско орехче, мед и черен пипер. Стопете медът и счукайте индийското орехче и черния пипер. Разбъркайте трите елемента, докато получите еднородна маса, сходна на маджуна. След това си слагайте от него по малко в устата и го смучете.

При магарешка кашлица сварете листа от див кестен на чай и пийте водата.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email