Какво всъщност представлява кашлицата и каква функция има тя?


| Прочетено Прочетено: 5596 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво всъщност представлява кашлицата и каква функция има тя?

Настинка, вирусни заболявания, грип и куп други заболявания имат един общ симптом - кашлицата. Гърлото мравучка, хрипове прескачат в дробовете, мъчителни пристъпи дерат гърдите. След продължително кашляне, пристъпът се успокоява. Минута-две и сценарият се повтаря.

В периода октомври-март малките деца боледуват средно 7 пъти, а тези от началните класове поне 4 пъти. Често простудните заболявания са придружени и с кашлица.

Кашлицата естествено засяга и възрастните. В есенно-зимния период се обаждат хроничните бронхити, характерни с разни варианти на кашлица- мъчителна, суха, дразнеща или влажна с гнойни секрети. Активизират се инфекциозно алергичните астми.

Често не обръщаме достатъчно внимание на кашлицата с неразумната идея, че ще си мине сама. Тя обаче подсказва, че белите дробове трудно се чистят сами. Обикновено очистващата система работи тихо.

Повърхността на бронхите е покрита с епителни клетки, които произвеждат "смазка", други клетки с реснички като с метла изтикват секрета, в който се съдържат микроби, прах и частици. Тютюнопушенето, замърсеният въздух в големите градове обаче пречат на "ресничестите чистачи" да си вършат работата. Недолекуваните вирусни инфекции - също.

В същност кашлицата се прибавя като очистващ механизъм, когато секретът е станал много обилен или храчките са гъсти и лепкави. Получава се застой в бронхите и за да се отърват от замърсяването, бронхите се съкращават активно, появява се кашлица.

И ето първата препоръка, родена по пътя на логиката. Преди всички сиропи и таблетки за кашлица е важно доброто оводняване. Да се пият много течности, не по-малко от 2 литра топла вода, а още по-добре билков чай. Така гъстият секрет ще се разреди и отделянето ще е много по- лесно. На всеки се е случвало да изпитва жажда и да усети как слюнката се сгъстява и лигавицата в устата съхне. Нещо подобно се случва и на нивото на бронхите.

Чайовете за кашлица са по-ефикасни подсладени. Защото в устната кухина има вагусови рецептори. Тяхното стимулиране осигурява ритмичните съкращения на гладката мускулатура в белодробното дърво.

Цялото количество секрет обаче не може да се изкашля, особено ако лечението е закъсняло и неправилно. В далечните бронхи остава секрет, който е чудесна среда за разможаване на бактерии. Получава се постоянно възпаление и се развива хроничен бронхит. Проявява се най-вече със сутрешната кашлица при промяна положението на тялото. Често пристъпите идват при ставане от леглото.

Постоянното обостряне на хроничните бронхити води до склерозиране на активната белодробна тъкан. И няма какво друго да се случи освен да се стигне до дихателна недостатъчност- задух и при малки физически усилия. Обикновено състоянието се съпровожда и с увреждане на сърцето, тъй като органите са свързани.

Диагнозата хроничен бронхит се поставя около 7 години след старта на заболяването, когато белодробната тъкан е обхваната в значителна степен от процесите на склерозиране. Затова кашлицата трябва да се лекува още при при проява на първите симптоми, а не да чакаме тя да се задълбочи.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email