Как да снижим темпа на нервност?


| Прочетено Прочетено: 1594 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да снижим темпа на нервност?

За нервността, която става все повече част от живота ни разговаряме с психоложката на „Здравница” доц. Маргарита Бакрачева.

- Доц.Бакрачева, защо сме нервни - бързо ядем, бързо говорим, не си оставаме в къщи, когато боледуваме, все бързаме...
- Днес тази нервност е изцяло социално породена.  Факторите са навсякъде около нас. Професионални изисквания. Стресиращи решения и проблеми, които не търпят отлагане. Забързани хора по улиците, динамиката в рекламите, филмите …. Целият свят около нас бърза и е изнервен, което малко или повече се отразява на всекиго, дори на уравновесените хора. В допълнение към това е и общата несигурност на средата – природни бедствия, кризи, ненаказани престъпления. Усещането, че  трябва да внимаваме, да се пазим, да решаваме, да действаме.  Стресът е болестта на века.

- Нервността на какво е признак?
- Тъй като се абстрахираме с горния отговор от личностните особености и говорим за социално придобитата нервност, тя  е причинена от мултитаскинга (криворазбрана продуктивност) и недостига на време и от друга страна, от липсата на контрол, който имаме върху всички събития извън нас, които не зависят от добрите ни намерения и от усилията ни.
 
-Има ли степени - по-малко нервни, безпричинно нервни…?
- Тук вече може да  вкараме и факторът личностна предразположеност.  Хората, които се описват с по-висок невротизъм обикновено се познават. Именно те са носители на  безпричинната нервност, която ги съпровожда навсякъде.

- Кога става опасно и може да прерасне в нещо по-сериозно...
- Изнервеността  е пряко свързана със стреса.  Освен, че поглъща огромна част от енергията и изтощава  хроничните състояния  водят до различни здравословни проблеми, сигналът на тялото, че вече много сме го претоварили и то отказва да ни слуша. Честите главоболия също са сигнал за това.

- Как да тушираме нервността?
- Начинът за преодоляване  е на първо място търпение. Отделяне на време за пренастройване и написване на една нова програма, която да следваме. Няма как да се получи да решим от утре да не сме нервни.  Самата програма може да съдържа различни  действия, избрани от нас в зависимост от това какво ни дава възможност всеки различен ден.  Най-лесният вариант е да си задаваме въпроса „И какво, ако…?”. В зависимост от ситуацията. Така  виждаме по-обективно най-лошия сценарий на проблема / взаимоотношенията, които са ни изнервили. Проблемът остава, но  намалява нервността ни – имаме картината на най-лошия сценарий. Виждаме, че това не е краят. Това на свой ред провокира и решения.

Вторият момент от анти-стрес програмата е да не жертваме себе си заради задачи и „трябва”,  а всеки ден да си оставяме време за презареждане и почивка.  Основен фактор тук, който често е и единствено условие, е  да знаем, че това време  е само за нас, вълшебната градина, в която влизаме и зад чиято порта остават всички проблеми.

Тези две лесни за изпълнение неща, практикувани всеки ден поне един месец, половин или един час на ден, водят до осезаема промяна.

Съвет на Здравница

виж повече или се свържи с доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница


Още полезна информация от доц. Маргарита Бакрачева:

прочети още Когато се сърдим, манипулираме другите

прочети още Какво първо ти идва наум, като чуеш щастие?

прочети още Снимка първо, после ако има време, я изживей

прочети още Пълноценната почивка държи далеч професионалния срив

прочети още Доц. Маргарита Бакрачева: Езикът на тялото издава болестите ни?

прочети още Намерете своя начин да кажете сбогом на гадните емоции

прочети още С емоционална подкрепа децата по-лесно се справят с проблемите си












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email