Снимка първо, после ако има време, я изживей


| Прочетено Прочетено: 3216 пъти | КоменариКоментари: 0



Снимка първо, после ако има време, я изживейИмат ли личностни проблеми, тези, които непрекъснато се снимат и заливат интернет пространството със собствените си физиономии? Какво казват за себе си хората, които  често качват в социалните мрежи своите селфи-та? Отговорите са на психоложката на "Здравница" доц. Маргарита Бакрачева.

- Психиатри коментират, че селфи-то (постоянното снимане и качване на снимки в социалните мрежи) е вид лудост, че тези хора запълват така липсата на интимност в личния си живот. Съгласна ли си с тези твърдения?

Да, днес вече има специални мрежи, които стимулират постването на снимки и изтриват текстовите съобщения към тях, ако не се добавят  снимки в рамките на 1 час. Това води до конкретни „модни“ течения – група снимки от гробища, група снимки след секс и т.н. Селфитата станаха толкова популярни, че вече и политиците, дори и папата, повишават рейтинга си, следвайки глобалната тенденция. Да покажем, че живеем, тук и сега, новото мото се превръща в „Снимай първо, после ако има време -  го изживей“.
Когато се превърне в самоцел, освен зарибяваща, тази тенденция поглъща цялото внимание и време. За съжаление, това става за сметка на реално изживяваните мигове, количеството за сметка на качеството.

- Снимането – какво всъщност казва за нас и какво ние казваме на другите?
Снимането е собствената визитка. То отразява какво чувстваме, какво ни интересува, какъв е нашият поглед. От друга страна, това е най-лесният начин да съберем лайкове, да бъдем видими и в крак с нещата, да повишим собствената си значимост. Както и при ползването на социалните мрежи, първоначалните мотиви в един момент престават обаче да имат значение и се превръщат просто в модел, навик, който следваме, без да се замисляме защо и какво ни носи. Движим се по течението.

- Кога да спрем?
Няма външно правило,  дори за броя цигари, които пушачите консумират на ден. Човек сам определя кога и къде да спре – или когато удовлетвори потребността си, или когато установи, че не това е правилният или точният начин да направи това.
Това е индивидуално решение, всеки определя доколко и докъде. Има  един момент на пренасищане, който рано или късно се появява, обикновено след като нещо ново и различно погълне вниманието ни. По същия начин  е със зарибяването при създаването на нов профил в някоя мрежа – първите дни са значително по-активни и интензивни обикновено.

- А  защо използваме пак чужда дума за тази тенденция?
Това е поредната чуждица, която може би е по-добре да остане така, като фешън линия, докато вниманието към нея отслабне. Ако си вкараме и собствена дума, още веднъж бихме само утвърдили значението на това явление.

- Кога снимането може да  има терапевтичен ефект, като артерапията напр.?
Имаме специална програма по фототерапия. Това е отделен специфичен метод, при който се работи само със снимки – готови, правени по дадени теми с цел разрешаване на вътрешните конфликти и наместване на вътрешния свят.

- Не го ли каза и Бил Гейтс, че очакванията  към цифровизацията не се оправдаха, тъй като  не решават големите проблеми на нашия живот- социалните разлики, проблема с глада, глобалното затопляне,  самотата...
Да, но за сметка на това отвличат вниманието ни. Едно безплатно забавление, което ни носи чувство за свързаност. То има безспорни и многобройни ползи, стига да не се преминава границата…

Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email