Десет грешки по време на пости


| Прочетено Прочетено: 705 пъти | КоменариКоментари: 0



Десет грешки по време на пости

Съветите са на клиника Д-р Емилова - Варна.

1. Взели сте решение да направите дългите Великденски пости. Оказва се, че не е толкова лесно. Дебнат ви изкушения на всяка крачка. И вие се отказвате. Това е грешка. Въпреки, че сте нарушили режима си и сте хапнали нещо “забранено”, не се отказвайте. Прекален светец и Богу не е драг, нали? Важното е да сте стремите максимално, доколкото е възможно, да се храните с чиста храна.

2. Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем. Постът не е диета, а и диетите не работят, всеки се е убедил в това. Дийпак Чопра дори нарича диетите „форма на амнезия“. Защо да се хвърляме пак със стискане на зъби и с измъчване на тялото си да постигнем заветните минус няколко килограма? Ако след това ще компенсираме “лишенията” и ще си върнем килограмите, че и отгоре.
Нека с постите да си изградим нови хранителни навици, да усвоим нови рецепти без животински храни, да потърсим своя режим, при който се чувстваме най-добре. Да постим осъзнато, да усещаме с разума и тялото си как постите пречистват организма ни от натрупани токсини, как душата се очиства от токсичните емоции.

3. Хора, които са свикнали да приемат много животински протеини и са решили да се хранят като вегани, изведнъж се изправят пред проблем: постоянно са гладни и им липсва енергия. Как си я набавят с постни храни? Обикновено прекаляват с хляб, мазнини и сладкиши. Ето една основна грешка в храненето по време на пости - ядете повече хляб от обикновено. За да я избегнете, първо заменете белия хляб с пълнозърнест, направен с квас. С него трудно се преяжда, защото той е по-плътен и засищащ. А и доста по-вкусен, ако е направен както трябва. Можете сами да си омесите такъв хляб като си купите изсушен квас от био магазините. А можете и сами да си отгледате квас, ако имате време и търпение. Струва си.

4. Прекаляването със сладкиши, дори и здравословни - без масло, бяла захар и мляко също е една сериозна грешка. За да задоволите глада от сладко, можете да ядете сладки пресни плодове или да носите със себе си шепа сушени фурми. Веганските сладкиши често се правят с блатове от ядки и фурми и са доста тежки, сладки и засищащи. Но не прекалявайте с тях!

5. За много хора ястията от зеленчуци не са така вкусни, както тези с месо. Нищо подобно - те просто не знаят как да ги готвят. Обикновено им прибавят много мазнина и сол, смятайки че така са по-вкусни. И това е грешка. Зеленчуците и варивата имат нужда не толкова от мазнина, колкото от подходящи подправки. Ако не можете без мазнина, добавяйте към ястията студено пресован зехтин след  като са сготвени. На нашите кулинарни курсове в клиниката често демонстрираме как се готви без мазнина и как ястията стават вкусни. Продават се и доста нови уреди за готвене на пара и за пържене без мазнина. Сега е моментът да ги разгледате и да промените нещо в храненето си.

6. Много хора са убедени, че зехтинът е изключително полезен за здравето им и здраво поливат салатите си с него. А трябва да сме внимателни с екстрахираните мазнини. Малко студено пресован зехтин е добра добавка за салата, но в големи количества може да повиши нивата на „лошия“ холестерол в кръвта. Знаете, един от основните принципи на медицината е: Дозата прави отровата. Можете да овкусявате салатите си със смес от лимон и намачкано авокадо, което е богато на растителни мазнини или с пресовани сурови слънчогледови семки и лимонов сок - ей така, за разнообразие.

7. Разнообразие! Това е ключовата дума по време на пости. Правете покупките си така, че да имате освен разнообразни плодове и зеленчуци, и различни зърнени храни - боб, леща, булгур, киноа, просо, елда… Снабдете се с пълнозърнести спагети и паста, които също са много вкусни и с различни видове ориз. Пълнозърнестият ориз е ароматен и  засищащ. Освен разнообразна храна, добре е да имате под ръка и някакви разядки - хумус, паста от маслини, паста от печени чушки, веганска майонеза, сос, който можете да си приготвите от ядки. Те ще направят завършено менюто ви завършено и още по-богато.  

8. Често чуваме от хора, които искат да станат вегани: С какво да заменя месото? С какво да заменя млечните? А защо е нужно да ги заменяте? Има наистина вегански кашкавал и веганско сирене и протеини, които се смятат за заместител на месото - соев и грахов протеин. Но веганската кухня е абсолютно различна концепция, в нея месото и млечните не присъстват не само по време на пости, но и цялата година. Когато хапваме веганско сирене например, трябва да осъзнаваме, че се храним с преработени ядки и наситени мазнини, а не със заместител на  млечните протеини. Отказът от месото и животинските продукти е и морален и етичен избор.

9. Когато намаляваме солта в храната, често забравяме да пием вода. По време на пости приемате повече фибри, които задържат вода и е добре да пиете повече вода, за да улесните метаболизма и да изхвърлите по- лесно натрупаните токсини.

10. Грешка е да приписвате лошото си настроение и изтощение на веганското хранене, с което сте заменили обичайното си хранене. Липсата на енергия, лошото настроение, нервността подсказват, че в тялото ни са се натрупали отрови. Постът, както казахме, не е само за да се освободим на чисто физическо ниво, но и да прочистим душата си. Както обичат на казват някои наши свещеници: И месо яжте, само не се яжте едни други. Смирението, благостта, състраданието, човещината не са абстрактни категории, присъщи само на свещениците и аскетите. Те са белег за здрава душевност, за вътрешна чистота. Ако се стремим към такава вътрешна чистота, тя ще обхване и тялото.

Бъдете добри, бъдете силни, бъдете здрави!











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email