Намерете своя начин да кажете сбогом на гадните емоции


| Прочетено Прочетено: 3637 пъти | КоменариКоментари: 0



Намерете своя начин да кажете сбогом на гадните емоцииКак да изпуснем "парата", за природата на гнева и други бушуващи в душата ни  чувства,  разговаряме със психоложката на "Здравница" доц.Маргарита Бакрачева.

- Доц. Бакрачева, има ли еднозначен отговор – кога сдържането на емоции е вредно и кога – полезно?

Емоциите са това, което ни кара да се чувстваме живи. От друга страна обаче, отрицателните емоции, особено в продължителен период или интензивност,  са вредни и разболяващи. Отговорът е еднозначен до известна степен, но индивидуален, тъй като се определя от личния праг на поносимост и толерантност. Нещо повече, това важи както за показването, така и за потискането на емоциите.

 - Да вземем напр. заболяване на близък. Това е нещо, което ни връхлита неочаквано и способността на човек да овладее емоциите си е от полза, така ли е?
Когато става въпрос за близки хора “овладяването“ е много трудно, защото се разпознават и най-деликатните симптоми. Разбира се,  в тази ситуация се очаква семейството да излъчва позитивизъм. За да го постигнат и да могат да окуражат близкия си, който се нуждае от подкрепа и положително стимулиране, задачата на близките е първо  сами да приемат и да се справят с възникналата ситуация и да се освободят от страховете и емоциите, които бушуват. С други думи, да намерят отдушник, за да  се освободят от натрупалите се опасения, гняв, мъка, което да им помогне да бъдат по-искрени в поведението си, а не престорени.
В друга ситуация - напр. когато човек има проблеми в службата заради слабо представяне - нещо, което индивидът може да контролира, сдържането на емоциите само може да навреди и да доведе до депресия”, твърдят US психолози.
Отново се връщаме на въпроса, че ако трупаме и потискаме чувства, те в един момент избухват – капацитетът не е безграничен. Тук идват на помощ различни дейности, разговори, които  дават възможност ако не за пряко,  поне за косвено  освобождаване на негативните емоции.Това е задължително, за да може човек да се освободи и да  не се фокусира само в една точка. По този начин  хоризонтът се разширява и някои незабелязани възможности могат да попаднат в центъра на внимание.

- Кога за изпуснем "парата" и начините, които са здравословни?

В идеалния вариант напрежението се изпуска всеки ден или възможно най-често. Начините са  безброй и зависят от личните  предпочитания. Една от класическите форми е с физическо натоварване или поне ходене пеша. Всяко действие може да бъде полезно, стиган да му придадем значението на разтоварване и  освобождаване на "парата".

- Не е ли най-добре да не си позволяваме да избухваме?
Характерът и темпераментът ни  определят една основна линия на поведение. Знаем, че хората се различават в склонността си към избухване - при някои е по-изразено, при други по-слабо.  И при двата типа хора редовното осъзнато разтоварване  и почивка помагат за  поддържането на вътрешния баланс.

- Споделяш ли мнението, че бурният изблик не успокоява гнева, а напротив, подклажда го?
Разбира се, но това важи за тези хора, които търсят усещания по този начин. Те могат от нищо да направят проблем, а  изливайки гнева си, се опияняват от него  и  сами се настройват.  Ако поведението не е тенденциозно насочено в такава линия,  а се ограничава до спонтанно избухване, това по-скоро се дължи на дълго потискане на  мисли и чувства, които са свързани с лично значима тема или въпрос.
 Много хора от опит знаят, че  гневът е разрушителен не само на момента, но и след това дни наред трябват да се поправят нанесените в общуването щети. Въпреки популярната заблуда, че сексът след скандал е страхотен, много двойки споделят, че им трябва време, за да почувстват отново прилив на любов.
Под силата и влиянието на афекта най-често казваме думи първосигнално, обикновено неща, които не мислим. Отсрещната страна ги приема директно  и няма как да знае дали  това не е израз на цялостно отношение. Обикновено след бурен изблик, когато единият партньор се почувства „освободен“ е склонен да  продължи все едно нищо не се е случило и не отдава значение на  думите, които само преди минута е казал. Другият обаче  се явява платно, на което тези думи се запечатват и предизвикват реакция.

- Каква е природата на гнева, какво не знаем за него, как да го контролираме?
В много филми е застъпена темата за насилствено записване на курсове за овладяване на агресията. В действителност това се налага рядко и изобщо не би било необходимо, ако човек се научи да разпознава емоциите си. Признаването им е първата стъпка към овладяването и контролирането. Получава се значително по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед. Емоциите са невидими и това не ни дава възможност да  се чувстваме  наясно с тях и достатъчно силни. Ако ги приемаме и не се страхуваме самите ние от тях, вече сме изминали половината път. Другата половина е да открием начините, които ни помагат да възстановим вътрешната си хармония и това могат да са най-обикновени ежедневни действия-  като миене на съдовете напр. стига да сме си задали сами програмата, че това ще ни освободи от напрежението.

Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email