Пълноценната почивка държи далеч професионалния срив


| Прочетено Прочетено: 3605 пъти | КоменариКоментари: 0



Пълноценната почивка държи далеч професионалния сривКак да избегнем професионалното прегряване ( burn out ), съветите са на психоложката на "Здравница" доц. Маргарита Бакрачева.

- Доц. Бакрачева, кое ни идва в повече, че ставаме жертва на професионалния стрес?
- Обикновено бърнаутът (burn out )нe се забелязва даже и след малък „срив“. Това, което го създава обаче  е трайното трупане на хронична умора. Тя  става обикновено незабелязано,  като нито човек, нито близките му си дават сметка за проблема, докато в един момент нещата не излязат от контрол.

- Това означава ли, че не сме достатъчно устойчиви и гъвкави след като се подаваме на подобни кризи?
- Професионалното прегряване няма нищо общо нито със състоянията, които означаваме като неустойчивост, криза или лабилност. Всеки човек има определен лимит. Ако постоянно, в продължение на месеци и години не си осигуряваме почивка, пространство за разпускане, а си мислим, че сме от камък, сривът неизбежно ще се случи. Организмът в един момент отказва повече да слуша и да се подчинява. За съжаление, в някои случаи пораженията са огромни.

- Кои са професии,  които най-често са в капана на "професионалното прегряване"?
- Подобни крайни твърдения не е добре да се отстояват, имам предвид да психолозите да внушаваме, че някои професи автоматично водят до него. То  по-силно е разпространено,  предвид естеството на упражнявания труд  при полицаи, учители и др. Това са професии, свързани с по-висока степен на несигурност, риск и отговорност.

- Как да се избавим от това блато?

- Първото задължително правило е почивката, признанието, че сами сме се докарали до това  положение. Второто, което е по-важно, е вземането на решение за промяна и планирането на промени за бъдещите години.

Трябва да се има предвид, че промените в работата са изключително необходими за поддържане на интереса и тръпката, но не винаги гарантират понижаване  нивото на стрес. Те по-скоро носят адреналин и ни дават сили и криле  да се справяме с нови предизвикателства.

Конкретно за стреса основно е физическото време за почивка и психическата нагласа почивката да бъде пълноценна, т.е. да не мислим за нещата, които ни тревожат.

- Как да  поддържаме професионалната си неудовлетвореност без тя да премине в болестното състояние?

Професионалната неудовлетвореност води по-скоро до депресивни състояние и загуба на усещането за лична стойност.  Когато човек си направи подобна равносметка, е важно да прецени и реши за себе си на какво е готов и какво би искал д промени, за да направи ситуацията по-различна.

- Как да се развиваме като личности и професионалисти без да се превръщаме в работохолици, бърнаут-ици и пр.?
Трябва да следваме  правилото за баланс между професионален и  семеен живот. Когато сме със семейството си, с приятелите, да бъдем наистина 100% с тях. Да не   лишаваме близките си, а и на с самите от  времето, което прекарваме заедно.  Ако се налага,  в списъка със задачите си просто вкарваме и почивката – като ангажимент към самите себе си, за да бъдем във форма, а съответно да  бъдем по-добри и към хората, които обичаме, и по-добри пррофесионалисти.

Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email