Какво първо ти идва наум, като чуеш щастие?


| Прочетено Прочетено: 2522 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво първо ти идва наум, като чуеш щастие?Къде да търсим  щастието, защо понякога се получава така, че имаме материален стандарт, а чувстваме пустота в душата си. По темата разговаряме с доц. Маргарита Бакрачева, психоложка на "Здравница".

- Не малко българи се оказват в това положение - имат работа, дом, семейство, дете и не са щастливи? Защо така се получава?
Нека първо да  си дадем отговор на въпроса: "Какво означава „имам всичко“ – по чий стандарт?  Ако се измерваме спрямо  обективно изтъкваните неща, те ли са наистина тези, които ни правят щастливи?  Щастието е доста по-индивидуална,  непребродима територия, която има силно изразено субективно значение.  За съжаление, и обратната тенденция е вярна – ако ни липсват основни неща в ежедневието, това се отразява на чувството на щастие. Наличието им обаче не  гарантира щастие.

- Ако изпаднем в такава  ситуация, какво да  направим?
Всеки трябва да си отговори на въпроса: "Кои  са думичките, които свързва с „щастие“, без да се замисля, а да изброи първите неща, които му идват на ум, когато затвори очи. Това е първата индикация за лично значимите неща. На тази база може да се стъпи за очертаване на липсите – това може, както много често се случва, да е свързано с любовта. Но може и да се отнася до нещо, което  е съвсем "маловажно" и човек пренебрегва в ежедневието -  като разходка в парка например. Добре е да се комбинира и с отговор на въпроса „Кога за последен път се чувствах щастлив(а)? / Кога съм се чувствала най-щастлив(а)?“

- Мъжете или жените се чувстват по-нещастни?
Този  отговор ми е любим. В общ план няма разлика, но в ежедневието разликата е огромна. Защо няма разлика ? Защото дамите изживяват по-интензивно и по-често както положителни, така и отрицателни емоции.  Те  ги разкриват по-свободно и спокойно им дават израз, за разлика от мъжете. Силният пол също е силно чувствителен, но за много по-малък кръг теми и проблеми. И като се  тегли чертата се оказва, че полът не оказва значение върху чувството на щастие.А  най- хубавото е, че  независимо от географски, икономически, социални и индивидуални фактори, повечето хора се чувстват по-скоро щастливи, отколкото нещастни.

- Доколко максимата, че трябва да загубим нещо, за да разберем, че сме били щастливи е валидна?
Тя е валидна, но може да бъде много пагубна, когато стигнем до нея. Напълно естествено е да съжаляваме за нещо, което сме изгубили. В такива моменти от самосъжаление си слагаме розовите очила и гледайки назад, се връщаме  само към хубавите моменти, изкривявайки спомени. За да не потънем в такива мрачни мисли, е добре да си изведем нещата, които ценим, за да ги потърсим и намерим отново.

- Щастието може ли да е свързано с по-общо усещане - казваме, че българите сме по-негативно настроени,  а също, че  човек не може да бъде щастлив, докато има толкова страдащи около него?
Щастието зависи от много неща,  то в известна степен има и генетична предразположеност. Влияние оказват хормоналните промени, храната, която човек приема. Стресът и здравето са факторите, които пагубно влияят на чувството на щастие, както и липсата на достатъчно и здрав сън. Социалните и материалните фактори  също имат своето отражение. В цялата тази бъркотия на влияния нека се върнем км позитивното и да кажем най-общо,че то не подлежи на измерване – една пета от начина, по който се чувстваме, зависи от нас. Една пета понякога е цялото богатство на света.

Светлана ЖЕЛЕВА












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email