Десет често срещани грешки по време на хранене


| Прочетено Прочетено: 558 пъти | КоменариКоментари: 0



Десет често срещани грешки по време на хранене

Както всяка наука, така и тази, която се занимава с нашите хранителни навици, постоянно се променя. Днешните знания за витамините, за необходимостта от микро- и макроелементи са много повече, отколкото преди 10 и 20 години.

1. Не мислете, че има всеобщовалидна схема, колко и какво трябва да изяждаме. Една стара поговорка гласи: "Полезното за ковача бива изхвърлено от шивача". Освен това нашият инстикт се извисява над всяка книжна мъдрост.

2. Вечер не се хапват ябълки.
Една друга народна мъдрост казва: "Сутрин ябълката е злато, на обяд- сребро, вечер- олово". Вярваме, че чрез вечерното изяждане на 1 ябълка правим нещо добро за себе си, а всъщност поставяме още една тухла в основата на бъдещите заболявания.

Ферментационните процеси през нощта са особено активни, затова вечер в никакъв случай не трябва да се ядат лесно ферментиращи храни: плодове, зеленчуци, салати, компоти, тестени изделия и сладкиши.

3.Възпитавайте у вас вкус към яденето!
Не залитайте към чревоугодничество, към пикатни и силно подправени ястия. Възпитавайте себе си  към любов към обикновените, постните храни, които са по-здравословни и по-истински.

4. Млякото не е напитка за утоляване на жаждата.
Това разбиране и приложение в храненето може да има фатални последици.Ако се пие за утоляване на жаждата, то се пресича в стомаха, с което храносмилането силно се затруднява и трудно може да се справи.Затова е целесъобразно млякото да се намокри с филийка хляб, не случайно нашите деди са си правели попара с мляко.

5. Вишните са за препоръчване!
Вишните като плод са силно пренебрегвани в наши дни, освен това все по-трудно се намират на пазара. Техните сокове действат в тялото като основа.

6. Захарта влияе неблагоприятно върху съдържанието на витамин В в организма.
Точно витамините от група B като последица от неправилно хранене и недостатъчно количество бактерии в червата, са в недостиг в тялото. Здравословнота чревна флора ни прави независими от необходимостта от добавки на витамините В, защото тя сама си ги произвежда.
Косумацията на захар стимулира всички прояви и заболявания,свързани със свръхкиселиността. Това са преди всичко заболявания на нервната система и ревматични болести, също увреждания на сърдечния мускул, смушения в жлезите с вътрешна секреция, някои видове анемии и много други.

Захарта се очерта един от виновниците и при смущения по време на бременност и кърмене, преди всичко преждевременни раждания, недостатъчно родова активност и липса на достатъчно кърма.

7. Кафето е вредно за здравето.
Кафето също съдържа дразнещи вещества, които въздействат преди всичко върху нервната система. Трябва да се избягва употребата му късно следобед или вечер, както обикновено са свикнали да правят повечето хора. Кафето допринася за увеличаване киселинността на организма.

8. Бъдете в добро психично здраве.
Това не трябва да се подценява. Научете се да сте в добро настроение, въпреки трудностите,които изпитвате, да намирате сили да продължите напред, умът ви да е бистър, а душата ви-здрава.

9. Не изпадайте във фанатизъм по отношение на храненето.
По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента.

10. Вечеряйте рано и оскъдно! Вечер хапвайте лека храна, напр. кофичка кисело мляко, като не поемате храни, които предизвикват силна ферментация, напр. сладкиши, торти и пр.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email