Йога за укрепване на нервната система


| Прочетено Прочетено: 215 пъти | КоменариКоментари: 0



Йога за укрепване на нервната система

Съветите са на Илия и Корнелия Илиеви, споделени в книгата им "Йога срещу стрес, депресия и неврози".

Днес хората се нуждаят от духовно пречистване.

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. Нервната система се състои от 72 хил. нерви, наречени нади, и безброй нервни окончания. Само 62 двойки от тези нерви се смятат за важни, а 14 от тях йога приема като достойни за изследване. Още в древността йогите са имали точна представа за дейността на нервната система, което днес се потвърждава от съвременната наука. Според разбирането им нервните фибри са проводниците, които съвременно съзнание може да оприли на електрически кабели, по които протича биоенергията- прана. Всички нервни импулси са всъщност електрически разряди, управлявани от мозъка.

От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото. Не случайно се казва, че всички болести са от "нерви". Заболяванията се дължат на отношението ни към живота. Песимизмът подрива волята, страховете и тревогите водят до нервна слабост, а оттам до заболяванията на органите има само една крачка. Проклятието на съвременната цивилизация е нервното напрежение, светът е пълен с невротици.

Всички нервни неразположения се изразяват в паталогична умора. Нервността всъщност е повик за повече грижи за тялото и за духа. Вече е доказано, че умственото, душевното здраве е един от най-важните фактори за добро телесно здраве и за дълъг живот.
Хигиената на ума е от съществено значение за поддържане на цялостно здраве и йога предлага практиките на яма и нияма, чието следване ни дарява с телесно и морално здраве.

Яма може да се преведе като себеовладяване. Стъпалата за постигането и са ахимса- ненасилие, сатя- правдивост, астея-да не се взема нищо чуждо, брахмачаря- въздържание, апариграха-да не се ламти. Тези степени на яма трябва да се упражняват с мисъл, слово и дело.Докато яма има за цел да ни въздържа от правенето на недобродетелни постъпки, то нияма изисква правенето на добри дела. Нейни степени са шауча-чистота /не само телесна, но и на съзнанието/, сантоша-доволство от моментното състояние на живота, тапа- култивиране на самодисциплина и изправяне лице в лице с трудностите, свадхия- себепознание, ишварапранидхана- приемане на обстоятелствата със смирение.

Ако не ламтите за повече от това, което притежавате, ако сте доволни от живота си, ако не вършите зло, целомъдрени сте, контролирате желанието си, за да не ви заробват, приемате обстоятелствата на живота си и се стремите във всеки един момент да поддържате телесната и умствената си чистота, нима ще ви спохождат тревоги, стрес, нервни разстройства?

Умът трябва да привиква към съсредоточаване - дхарана. Това съсредоточоване премахва напрежението и помага на ума да избегне нервното изтошение.

Дълбокото дишане при йога също осигурява здраве на нервите и мозъка. То зарежда с кислород и подобрява кръвообръщението. Лошото кръвообръшение е една от причините за стареенето на мозъка. Изследванията показват, че мозъкът се захранва с 25 на сто от цялата кръв в тялото, докато за храненето на сърцето са необходими само 5 на сто.  Процесите, протичащи в мозъка, се нуждаят от 20-25 на сто от кислорода, който постъпва в тялото и се пренася чрез кръвта. Детският мозък има още по-голяма нужда от кислород- неговите потребности са около 50 на сто.

Техниките на йога като концентрация, медитация, физически и дихателни упражнения увеличават количеството на кислорода в кръвта, доставят хранителни вешества и ускоряват изхвърлянето на отпадните продукти от мозъчните клетки. Физическите упражнения понижават отделянето на кортизол, намаляват депресията, помагат за стабилизиране нивото на кръвната захар, засилват имунната система, ускоряват обмяната. С други думи, подобряват метаболизма на невроните.

Създаването на вътрешене баланс помага да се справим с всяка болест. Особено важно е да не губим радостта от живота, а да се научим да живеем смислено и да вземаме правилни решения.Загубата на радост от живота , неспособността да се изпитва задоволство подсилва стреса. Много важно е да се научим да контролира негативните емоции, защото те ни разболяват. Смята се, че гневът урежда сърдечно-съдовата система, тъгата води до депресия, ниско кръвно налягане, отслабва имунитета, а страхът поразява нервната система. Срамът създава проблеми с кожата, конфликтите в семейството и на работното място водят до рак, а самосъжалението предизвиква болест на Алцхаймер.

Не можем да избегнем стреса, но е по силите ни да овладеем негативните му последици. Напоследък се казва "мениджмънт на стреса". Човек трябва да се научи да понася трудностите в живота, а не да бяга от тях. Бягството го лишава от опит, защото препятствията, трудностите, предизвикателствата пробуждат скритите ни сили да се справим с тях.

Дихателни практики, които поддържат нервната система

Упражение 1: Легнете по гръб. Поемете въздух през носа, като насочите въздушната струя към корема и постепенно го издишвате. Продължете вдишването, като изпълвате гърдите с въздух. Усетете как гръдният ви кош се разширява. Продължете да вдишвате, докато изпълните с въздух и горната част на гърдите, при което раменето ви леко ще се повдигнат. След като сте вдишвали по описания начин, задръжте въздуха за известно време. Започнете издишването, като времетраенето му трябва да е равно на вдишването. Издишвайте въздуха първо от горната част на гърдите, така, че раменете ви да се отпуснат, след това от средната, като свиете гръдния кош и накрая издишайте въздуха от корема, като го приберете навътре. Задръжте в това положение без да вдишвате известно време . След това започнете нов дихателен цикъл. Опитайте да изпълните упражнението със средното времетраене на всеки етап вдишване- 4 секунди, задържане с пълни дробове- 8 секунди, издищване- 4 секунди, задържане без въздух- 8 секунди.Правете по 10 дихателни цикъла от упражнението сутрин и вечер всеки ден, докато не го овладеете напълно, така че да го изпълнявате с лекота и автоматично. Можете да изпълнявате дишането и в друга поза, но винаги гръбначният ви стълб трябва да е изправен. Важно условие е да не сте яли. Упражнението се изпълнява сутрин на гладно или поне 2 часа след прием на лека храна.

Това дихателно упражнение подпомага жизнените функции на мозъка. При издишването придърпването на корема навътре създава отрицателно налягане, което засилва белодробното и мозъчното кръвообръщение. Това укрепва мозъчните клетки и подобрява функциите на мозъка.

Упраженение 2: Седнете с изправен гръб. Поставете дясната си ръка пред лицето и запушете със средния пръст лявата ноздра. Вдишайте през дясната, докато вдишвате напълно, задръжте дъха / за удобство запушете дясната ноздра с палеца/. Отпушете лявата ноздра и издишайте през нея. Веднага вдишайте през лявата ноздра, задръжте дъха, като я запушите, отпушете дясната и издишайте през нея. Повтаряйте дихателните цикли 5-10 пъти. Класическото съотношение на вдишване, задържане и издишане е 1:4:2. Започнете с вдишване на 2 секунди, задържане-8 секунди и издишване-за 4 секунди. Постепенно увеличавайте времетраенето. Напредналите йоги изпълняват това дишане, като вдишват 16 секунди, задържат 64 и издишат за 32.

Това дишане с редуване на ноздрите, наречено алтернативно дишане, прочиста ида и пингала, и осигурява необходимото равновесие на мозъка. Ида, пинагала и сушумна са трите енергийни канала, които са свързани със 7-те чакри.

Упражнение 3: Запушете 1 ноздра и дишайте само през отворената, колкото ви е удобно. Това е също прочистващо дишане за ида и пингала. Ида е свързана с лявата ноздра, а пингала- с дясната. Ако дишате с дясната ноздра по-добре през деня /пингала е слънчевият канал/, то работоспособността ви ще се увеличи.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email