Сънна апнея - причини, симптоми и лечение


| Прочетено Прочетено: 383 пъти | КоменариКоментари: 0



Сънна апнея - причини, симптоми и лечение

54% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат сънна апнея – заболяване, при което човек спира да диша по време на сън. Един от основните белези на заболяването е хъркането през нощта, но не всички хора, които хъркат, страдат от сънна апнея, обяснява д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Съвсем наскоро д-р Калайджиев, който е асистент към Катедра „Спешна медицина“ на МУ-София, защити своя дисертационен труд на тема „Остра сърдечна недостатъчност и нарушения на съня“ за придобиване на научна и образователна степен „Доктор“. Оказва се, че проблемите със съня и в частност сънната апнея са сериозен рисков фактор за развитие на инфаркт или инсулт и затова трябва да бъдат лекувани навреме.

Какво причинява сънната апнея?
Сънната апнея може да има сериозни последици върху сърдечно-съдовата система. Ефектите включват:
- Повишено кръвно налягане: Прекъсванията в дишането, които са характерни за сънната апнея, могат да повишат кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания като инсулт и сърдечен удар.
- Сърдечна аритмия: Сънната апнея може да доведе до сърдечни аритмии като резултат от стреса, на който е подложено сърцето поради недостатъчно кислородно насищане и повишено кръвно налягане.
- Нощни аритмии: Прекъсванията в дишането, които характеризират сънната апнея, могат да предизвикат нощни аритмии, които могат да влошат качеството на съня и да увеличат риска от сериозни сърдечни проблеми.
- Повишен риск от сърдечна недостатъчност: Както вече споменахме, сънната апнея е свързана с увеличен риск от развитие на сърдечна недостатъчност и коронарна болест.

Симптоми и лечение на сънната апнея:

Симптомите на сънна апнея могат да включват:
- Хъркане: Обикновено един от най-очевидните симптоми, особено ако се съчетава с прекъсвания в дишането.
- Прекъснат дълбок сън: Хората със сънна апнея често се събуждат повече през нощта, като резултат на прекъснатия сън.
- Умора и сънливост през деня
- Сърдечни проблеми
- Неспособност за концентрация: Прекъснатият сън може да влоши когнитивните функции и концентрацията.
- Повишено кръвно налягане: Сънната апнея може да допринесе за повишено кръвно налягане и други кардиоваскуларни проблеми.

Лечението на сънна апнея може да включва:

- Промяна в начина на живот: Загубата на тегло, избягването на алкохол и тютюнопушене, редовна физическа активност и подобряване на навиците преди сън могат да подпомогнат лечението.
- Употреба на CPAP устройства: Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) устройствата се използват за отваряне на дихателните пътища и поддържане на нормалното дишане през цялата нощ.
- Орални апарати: Специално изработени апарати могат да помогнат за поддържане на дихателните пътища отворени по време на сън.
- Хирургически процедури: В някои случаи се извършват хирургически процедури за корекция на анатомични проблеми в горните дихателни пътища, които предизвикват сънна апнея.

Лечението на сънна апнея обикновено се индивидуализира в зависимост от тежестта на състоянието и индивидуалните нужди на пациента. В клиника по Кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се прилага комплексен подход за диагностика и лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания и сънна апнея, обяснява д-р Калайджиев. Миналата година той имаше публикация в престижното американско списание Sleep Medicine: X, изучаващо проблемите на съня.

В него талантливият кардиолог, който по време на пандемията от коронавирус, оглавяваше най-голямото COVID отделение в болницата, представи своите изследвания сред пациенти с остра сърдечна недостатъчност и сънна апнея. Д-р Калайджиев бе и презентатор от страна на болницата и в Европейския конгрес за остри сърдечно-съдови заболявания през 2023 г. Той представи опита на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на комбинацията от сърдечна недостатъчност и сънна апнея.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email