Лечение на сколиоза с метода Шрот


| Прочетено Прочетено: 367 пъти | КоменариКоментари: 0Лечение на сколиоза с метода Шрот

Немската система постига реални резултати в клиничната корекция на сколиоза, казва рехабилитаторът Стела Тошева.

Мануалният терапевт от отделението по „Физиотерапия и ребахилитация“ на болница „Тракия“ – Стела Тошева, е един от малкото сертифицирани специалисти в област Стара Загора за прилагане на наложения в Европа ефективен метод за корекция на сколиоза и кифоза, известен като методът „Шрот“. Терапията е подходяща най-вече за деца и младежи над 8 години и с изкривяване до 40-50 градуса. Преди всичко обаче е важна правилната диагностика и прясна рентгенография.

Системата „Шрот“ съчетава мануални техники с физически упражнения със и без уреди и специфичен начин на дишане. Целта е да се постигне 3D-корекция на гръбначния стълб, чрез дишане и асиметрични упражнения. „Резултатите от лечението са видимо подобрение на стойката на пациента още след десетата процедура, особено при подрастващите,  казва Стела Тошева. Системата „Шрот“ помага и при хора с лоша стойка, със сколиозни изменения в зряла възраст, но най-ефективна е при децата.

Сколиозата е триизмерно изкривяване на гръбначния стълб и торса. Комбинира се с ротация на прешлените в хоризонталната равнина и с промяна на физиологичните извивки, когато вече говорим за кифоза и лордоза в сагиталната равнина, които най-често се изглаждат.

Идиопатичната сколиоза все още е с неизяснен произход. Тя може да засегне деца в добро общо здравословно състояние и може да прогресира по време на пика на растежа при навлизане на детето в пубертета. Статистиката сочи, че това се случва при 2-3% от подрастващите. Именно за това е важна ранната диагностика и първата цел на терапията е да спре прогреса на сколиозата.

Методът „Шрот“ възниква като автотренинг – измислен е от германката Катарина Шрот през 1921 година, тъй като самата тя била със сколиоза, която се опитвала да лекува с корсет. През 70-те години на миналия век методът „Шрот“ става широко известен най-вече в Германия, след като е доразвит от Криста Линърт-Шрот и бързо се превръща в една от най-популярните неинвазивни терапевтични системи в света.

Упражненията  по Шрот, веднъж усвоени, могат да се практикуват удома, а срещата с терапевт да е рядка и най-вече с цел корекция при нужда. От терапията обаче няма да има задоволителен резултат, ако човек не спазва основните правила за ежедневните дейности - как стои, седи, лежи или дори работи.

В България методът „Шрот“ е въведен през 2014 година и постепенно набира все по-широка попурялност. Една от спецификите на метода е обучението на пациента в особен начин на дишане с дясната и лявата част на гръдния си кош, познато като „ротационно дишане на Шрот“. За подпомагане на корекцията терапевтът прилага мануални техники,  с които допълнително стимулира зоните за дишане и елонгацията, така типични за Шрот. В помощ на специалните вербални команди идва и система от огледала, която също помага на пациента да постигне правилна корекция. За постигане на допълнително мускулно напрежение пациентите използват различни уреди като щеки, гимнастическа шведска стена, столове и други уреди..

Ако искате да запишете детето си за рехабилитация на гръбначно изкривяване, можете да запишете час за преглед и консултация при Стела Тошева на телефон 0988949677 или да позвъните на телефона на отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ в болница „Тракия“.Акценти от ЗдравницаЦенните рецепти с Алое на личния лекар на Екатерина II

Ценните рецепти с Алое на личния лекар на Екатерина II

Употребата на сок от алое във вид на сабур на прах е на голяма почит от древността. Египтяните от векове са пълнели телата на мъртвите със сабур, смесен с други аромати, и така са ги предпазвали от гниене....още

Колко полезна може да бъде една диня?

Колко полезна може да бъде една диня?

Отговорът на този въпрос може да бъде само един. Ползите за здравето и външния вид от динята са огромни. Ето някои факти за динята, които доказват колко полезна може да бъде тя....още

България има вече първия робот, дарен от ЕС за дезинфекция на болнични стаи срещу ковид

България има вече първия робот, дарен от ЕС за дезинфекция на болнични стаи срещу ковид

Роботизиран апарат за дезинфекция срещу коронавирус и осигуряване на стерилна среда ще получи безвъзмездно от Европейската комисия УМБАЛ Свети Георги - Пловдив....още

Сокът от червена боровинка - витаминозният елексир от природата

Сокът от червена боровинка - витаминозният елексир от природата

По хранителните, диетични и здравни качества червената боровинка е един от най-щедрите дарове на природата. От нея се приготвят чай, сладка, сокове, кисели, сиропи, пастили, мармалади и др....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email