Лечение на сколиоза с метода Шрот


| Прочетено Прочетено: 1111 пъти | КоменариКоментари: 0



Лечение на сколиоза с метода Шрот

Немската система постига реални резултати в клиничната корекция на сколиоза, казва рехабилитаторът Стела Тошева.

Мануалният терапевт от отделението по „Физиотерапия и ребахилитация“ на болница „Тракия“ – Стела Тошева, е един от малкото сертифицирани специалисти в област Стара Загора за прилагане на наложения в Европа ефективен метод за корекция на сколиоза и кифоза, известен като методът „Шрот“. Терапията е подходяща най-вече за деца и младежи над 8 години и с изкривяване до 40-50 градуса. Преди всичко обаче е важна правилната диагностика и прясна рентгенография.

Системата „Шрот“ съчетава мануални техники с физически упражнения със и без уреди и специфичен начин на дишане. Целта е да се постигне 3D-корекция на гръбначния стълб, чрез дишане и асиметрични упражнения. „Резултатите от лечението са видимо подобрение на стойката на пациента още след десетата процедура, особено при подрастващите,  казва Стела Тошева. Системата „Шрот“ помага и при хора с лоша стойка, със сколиозни изменения в зряла възраст, но най-ефективна е при децата.

Сколиозата е триизмерно изкривяване на гръбначния стълб и торса. Комбинира се с ротация на прешлените в хоризонталната равнина и с промяна на физиологичните извивки, когато вече говорим за кифоза и лордоза в сагиталната равнина, които най-често се изглаждат.

Идиопатичната сколиоза все още е с неизяснен произход. Тя може да засегне деца в добро общо здравословно състояние и може да прогресира по време на пика на растежа при навлизане на детето в пубертета. Статистиката сочи, че това се случва при 2-3% от подрастващите. Именно за това е важна ранната диагностика и първата цел на терапията е да спре прогреса на сколиозата.

Методът „Шрот“ възниква като автотренинг – измислен е от германката Катарина Шрот през 1921 година, тъй като самата тя била със сколиоза, която се опитвала да лекува с корсет. През 70-те години на миналия век методът „Шрот“ става широко известен най-вече в Германия, след като е доразвит от Криста Линърт-Шрот и бързо се превръща в една от най-популярните неинвазивни терапевтични системи в света.

Упражненията  по Шрот, веднъж усвоени, могат да се практикуват удома, а срещата с терапевт да е рядка и най-вече с цел корекция при нужда. От терапията обаче няма да има задоволителен резултат, ако човек не спазва основните правила за ежедневните дейности - как стои, седи, лежи или дори работи.

В България методът „Шрот“ е въведен през 2014 година и постепенно набира все по-широка попурялност. Една от спецификите на метода е обучението на пациента в особен начин на дишане с дясната и лявата част на гръдния си кош, познато като „ротационно дишане на Шрот“. За подпомагане на корекцията терапевтът прилага мануални техники,  с които допълнително стимулира зоните за дишане и елонгацията, така типични за Шрот. В помощ на специалните вербални команди идва и система от огледала, която също помага на пациента да постигне правилна корекция. За постигане на допълнително мускулно напрежение пациентите използват различни уреди като щеки, гимнастическа шведска стена, столове и други уреди..

Ако искате да запишете детето си за рехабилитация на гръбначно изкривяване, можете да запишете час за преглед и консултация при Стела Тошева на телефон 0988949677 или да позвъните на телефона на отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ в болница „Тракия“.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email