Какво е пост-ковид синдром и можем ли бързо да си помогнем?


| Прочетено Прочетено: 510 пъти | КоменариКоментари: 0Какво е пост-ковид синдром и можем ли бързо да си помогнем?

Д-р Стоян Везенков от Център за приложни невронауки, който прилага био- и неврофийдбек. Д-р Везенков има магистърска степен по молекулярна биология и ерготерапия, автор на книги, лектор пред списание 8.

Доктор по невробиология на Георг-Август Университет в Гьотинген, Германия.

Сертифициран неврофийдбек терапевт  в Институт по Неврофийдбек в Мюнхен, Германия.

Доцент по неврофизиология и бивш декан на Факултет Обществено здраве, здравни грижи и спорт в Югозападен Университет „Неофит Рилски“ –  Благоевград.

Автор е на книгите „Приложна неврофизиология на човека – биофийдбек и неврофийдбек“ и „Соматична поведенческа терапия – биофийдбек парадигми, проблеми, приложения, ефикасност“, както и на множество научни статии в областта на приложните невронауки.

Разработил е комплексна програма за самопомощ при вегетативно-съдова дистония и синдром на вегетативна дизфункция (хипертония, безсъние, главоболие, коремна болка, синдром на раздразнено черво, вегетативни кризи, паник атаки, сърцебиене, задух и др.) чрез вегетативни невротренинги с биофийдбек - тренинги на вегетативната нервна система

Водещ специалист е в областта на психофизиологията на заекването.

- Какво е пост-ковид синдром и как да се отървем бързо от него?
- Според последни публикации, около 20 на сто от хората са го прекарали, минава през пост-ковид синдром и в по-голямата част засяга жените. Говорим за синдром, защото има повече от един симптоми. При пост-ковид синдрома се наблюдава задух, лесна уморяемост, постоянна умора, сърцебиене, а също болки в корема, главоболие. Интересното е, че тези, които дори по-леко са прекарали коронавирусната инфекция, се оплакват по-дълго от подобна симптоматика.

На различни места в Европа изследват заболяването много внимателно за „странности” или особености. Напр. по-леки симптоми по време на заболяването, по-продължителна и тежка симптоматика при възстановяването. Болестта много прилича на паник-атаки и паническо разстройство, само, че не предизвикани от психоемоционални или социални фактори, а от въздействието на вируса върху организма и върху нервната система.

Ниското насищане на кръвта с кислород е един от симптомите на болестта. И последицата е появата на задух.

- Защо хората изпадат в паник атаки, предизвикани от ковид?
- Когато въздействието на вируса е силно, то пост-ковида синдрома почти го няма. Когато въздействието на вируса е слабо, а това се наблюдава при доста млади хора, тогава той имитира страхови, тревожни състояния и паник атаки. Това състояние не трябва да се подценява, хората се опитват да отговорят напр. с физическа активност – спорт, разходки, външна активност, но не се получава. Другата посока е, хора, които се занимават с духовни практики, опитват с медитации, релаксации и други методи да се справят, но не се получава. Това поражда страх и ужас едва ли не в тези, които са ги практикували и са поддържали своя баланс по този начин. Балансът между съзнавано и несъзнавано е много фин, и трябва да се знае, че тези подходи не вършат работа в тази ситуация. Това е нещото, което аз наблюдавам.

В някои случаи се наблюдават и припадъци, вкл. и епилептични.

Понякога имаме по-сериозна реакция на тялото при преживяване на ковид инфекцията.

Медицината няма опит, алгоритъм за лечение на това заболяване, то не е било познато в миналото. Още при първия локдаун, предупредих, че последиците за психичното здраве ще бъдат много сериозни. Това е много сериозна промяна, която настъпи в нашия живот. Може да се сравни със смяна на обществения строй. Това дори е много повече, защото всички аспекти на живота са променени. Това е страхотно предизвикателство към всички на техните приспособителни качества на психо-телесен план. Този факт не трябва да се подценява.Отделно е въздействието на вируса върху нервната система на човек. Смяната начинът на живот на хората е най-сериозният рисков фактор за здравето.

Вирусът причинява оплаквания, сходни и на пост-травматична преживяно събитие, без да има такова. Подценяваме тези симптоми на преживяната вирусна инфекция, смятайки, че ще мине, но то не минава.

Вирусът е променил всичко около нас и ние трябва да изграждаме нов подход, включително и тялото ни да се напасне към новите условия. Малцина успяват с лекота да го направят, защото са преминали през едва ли не всякакви премеждия. Но тези, които са свикнали със статуквото, с някакъв стереотип, подредили са си живота, така да се каже, изведнъж това е катастрофично.

- Какво да направим?
- Трябва да се тръгне отново във всички аспекти на живота. Първото, което трябва да определим дали е стрес реакция на организма и засягане на човека от вируса. Специалистите първо оценяваме типа нервна система на пациента. Така можем да му кажем кои практики и / медитативни/ техники са за него и кои –не.  Даже дори не съм фен на определени техники, колкото на ефекта, който трябва да се постигне върху даден човек предвид на неговия тип нервна система. Дори ще се обърна към тези, които практикуват различни практики: Не следвайте това, което другите правят, а слушайте тялото си.

При пост-ковид синдрома се наблюдава още нещо: когато се сблъскваме с нещо и не можем да го решим, започваме да го избягваме, да го заобикаля. Има такива ситуации и в реалния живот, когато човек е изправен пред даден проблем, но няма сили да го разреши. И нашата задача в Центъра е точно такава: да подсилим ресурсите на човека, нервната му система, за да може той да намери сили и да реши собствения си проблем. Това са тънки моменти в терапевтичното изкуство, за да се осъществи една желана промяна.И всякакви догматични решения за различни терапии не вършат работа, особено в условията на пост-ковид-синдром.

- Какво представляват био- и неврофийдбек и как помагат да се излекуваме сами?
- Невротренингите с биофийдбек (биологичната обратна връзка) са част от приложните невронауки. Практическото му използване има за цел да научи човек самостоятелно да се справя с нежелани симптоми и състояния. За практикуването на упражнения за нервната система (централна, периферна и вегетативна/автономна) с биологична обратна връзка не е от значение дали е поставена медицинска диагноза или каква е тя, нито какви са психологическите причини за симптомите (травми от миналото, стрес и т.н.).

Тъй като симптомите са свързани с тялото, упражненията за нервната система се фокусират върху естествения начин, по който работят човешкият мозък и тялото при справяне с последиците от стрес и натоварване, било то физическо, умствено или емоционално. Конкретното ѝ съдържание, дейности и активности се конструират индивидуално за всеки. Използвайки последните достижения на невронауките в комбинация с апаратурни методи с биологична обратна връзка, комплексните решения връщат естественото равновесие в човешкото тяло и създава устойчив механизъм за самостоятелно поддържане на това равновесие в бъдеще.

Упражненията за нервната система с биофийдбек (биологична обратна връзка) е система за трениране на естествените способности на организма за саморегулация чрез прости последователности от обикновени дейности. Целта й е да отстрани конкретни нежелани симптоми от една страна, а от друга – да създаде в човешкото тяло устойчив механизъм за самостоятелно справяне в бъдеще.

 Използват се невротренинги за централната нервна система с ЕЕГ неврофийдбек, който по същество е биофийдбек (биологична обратна връзка), но сигналите, които се регистрират и се тренира тяхното управление са вълни в мозъка - бета, алфа, тета, делта. Тези невротренинги с ЕЕГ фийдбек се използват за подобряване на концентрацията и вниманието, паметта, агресивно поведение, хиперактивност, трудности в обучението, зависимости и други функции на кората и подкорието на мозъка.

При тези невротренинги се регистрира и анализира количествено електроенцефалографските сигнали от една или 19 точки върху скалпа и се връщат към човека на живо. Така освен качествен ЕЕГ запис, тук се прави количествена оценка на ЕЕГ сигналите.Акценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email