Когато си изоставен се отключва агресия и автоагресия


| Прочетено Прочетено: 2359 пъти | КоменариКоментари: 0



Когато си изоставен се отключва агресия и автоагресия

С доц. Маргарита Бакрачева, консултант на „Здравница” разговаряме за патологичната ревност, за любовта, раздялата и крайните постъпки, които бележат ежедневието ни.

- Доц. Бакрачева защо все повече мъже посягат на жените, с които са или са се разделили? Същото правят и жени, но сякаш по-рядко?
- Формата на  насилие с цел убийство, а още повече разширеното самоубийство са много крайни актове на поведение.  Общото между тях е усещането за безсилие, заслепеност от гнева и  липсата на алтернатива и смисъл, които до такава степен стесняват съзнанието и мирогледа, че извършителят не вижда смисъл в нищо, особено в продължаването напред.

- И в миналото е имало не по-малко изневери, не по-малко раздели и изпепеляваща любов, но  сякаш чувствата са били повече удържани?
Условията на стрес, безнаказаност, арогантност и нужда от това да се справяме сами с проблемите си, защото няма кой да ни помогне оказват своето допълнително влияние. По-голямата част от хората са стресирани и натрупали значително количество агресия, която  е готова да избухне всеки момент.

- Кое може да тласне един мъж да убие и детето си, след като се е разделил с жена си?
-До голяма степен свързването на детето с майката и подчиняването  на отношението към детето на максимата, че е своеобразно продължение на майката и затова не заслужава да живее.  Става въпрос за изкривяване на представата и попадане в плен на  силния афект.

- Защо се сблъскваме по-често у нас с търсене на подобно решение - всичко или нищо? Само дива ревност може ли да бъде обяснение?

- При всички положения става въпрос за изкривена представа и възприемане на света, което може да е  свързано с афект или  някои психически отклонения.  Напълно здрав човек може да загуби контрола над живота си, ако прекалено  силно се фиксира само върху една идея или мисъл1 и останалата част от света изгуби значение за него.

- Патологичната ревност, какво не знаем за нея?
- Това, което я подхранва е самият  ревнивец, а не обективните обстоятелства. Тя е необоснована по същността си, не е подкрепена с факти и се дължи на липсата на увереност и самооценка. Без значение какви са действията и поведението на другия, патологичният ревнивец намира измислени причини за гнева си.

Как можем да контролираме ревността - на половинката и своята?
- На първо място, да се запитаме имаме ли или даваме ли основания. Често недоразуменията, неизказаните думи и липсата на достатъчна комуникация в двойката стават причина за възникване и задълбочаване на проблеми там, където принципно не съществуват. Пораждайки се обаче те се самоподхранват.

- Мъжът насилник със сигурност е бил наясно, че става нещо с него, но не е  направил нищо. Тогава?
Убийството под влияние на афект често е спонтанно, а не предварително планирано. Обсебеният и фиксиран човек не си дава сметка за състоянието си.

- Казват, че жените, които търпят подобна ревност са склонни да защитават насилника си, защото ги е срам да признаят в каква ситуация са попаднали.Така ли е?
- Да, във всички случаи. Чувството за срам не е коренът на проблема. Това, което се получава е порочен психологически  механизъм. Сблъсквайки се с ирационално и необяснимо поведение, човек се опитва да внесе яснота. Тъй като няма логика в поведението на отсрещната страна, няма алтернатива освен да започне да се самообвинява и да изпитва чувство за вина. Ирационално, но факт.

- Никой не е застрахован от това, че няма да поиска да се раздели с половинката си. Какви съвети могат да помогнат в случая?
- Няма безболезнена раздяла, когато е провокирана от единия партньор, а това са 99 % от случаите. Другият се чувства наранен, предаден с изгубена инвестиция на време, емоции. И така се провокира и агресия, и автоагресия.  Възможността раздялата да прерасне в приятелство също не е решение. Въпреки това е важен начинът по който  се поднася информацията, за да се избегне задълбочаване на нараняването.

Съвет на Здравница

виж повече или се свържи с доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница


Още полезна информация от доц. Маргарита Бакрачева:

прочети още Когато се сърдим, манипулираме другите

прочети още Какво първо ти идва наум, като чуеш щастие?

прочети още Снимка първо, после ако има време, я изживей

прочети още Пълноценната почивка държи далеч професионалния срив

прочети още Доц. Маргарита Бакрачева: Езикът на тялото издава болестите ни?

прочети още Намерете своя начин да кажете сбогом на гадните емоции

прочети още С емоционална подкрепа децата по-лесно се справят с проблемите си












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email