Гризането на ноктиНа какво се дължи

Майките често пъти си мислят, че когато детето им си гризе ноктите, то прави това от притеснение. Въпреки това много хора смятат гризането на ноктите за нервен навик. Притеснението и чувствотото на безпокойство са само едно от възможните обяснения за гризането на ноктите. Причините могат да бъдат и не толкова обезпокоителни като например – скука, за отпускане на напрежението, за убиване на време или просто по навик.

От всички нервни навици - смученето на палеца, въртенето на косата, чопленето на носа, гризането на ноктите е най-често срещаният (почти всички деца го правят в някакъв момент) и запазващ се и в по-късна възраст навик. Всяко трето дете в началното училище и всеки втори тинейджър си гризе ноктите. Все пак има шансове детето ви да се откаже само от този навик, в случай че загуби интерес към него или пък ако приятелите и съучениците му се подиграват.

Какво да правите

Дръжте ръцете му заети с нещо
Ако успеете да установите времето и мястото, в които детето ви най-често си гризе ноктите – например докато гледа телевизия, вози се в колата – дайте му тогава някакви играчки, с които да се занимава (животни, които се слагат на пръстите и с тях се прави куклен театър, топка за мачкане, нещо, което да се огъва и т.н.). Изрежете ноктите на детето къси, така че да не го изкушват да ги гризе.

Проявете търпение и не се отчайвайте

Като изключим заместването на този навик с играчки, второто най-добро нещо, което можете да направите, е да игнорирате това поведение.

Гризането на нокти е неосъзнат навик, което означава, че детето не го прави нарочно и това е така, докато не привлечете вниманието му към него. Затова не се заяждайте и не наказвайте детето. Всяко натякване за това колко лош и грозен навик е гризането на нокти би могло да насърчи детето да го прави още по-често.

Ако детето ви е в периода на отричане – когато отговаря на всичко, което му кажете с „не”, то може да отговори на натиска да прекрати навика си с упоритото му превръщане в неразделна част от поведението. Разбира се можете да използвате като решение на проблема и горчивите отвари от аптеката, но имайте предвид, че на тази възраст, подобно насилствено мазане върху пръстите ще бъде сметнато от детето като несправедливо наказание. Те биха могли да бъдат полезни по-късно през първите години в училище, когато детето ви вероятно само ще иска да се оттърве от този неприятен навик.

Вземете мерки, в случай че...

В някои случаи, особено ако гризането на нокти е съпроводено и от други нервни състояния, това може да е сигнал за някакво напрежение. Ако например детето си гризе ноктите толкова много, че разкървави крайчетата на пръстите си или пък дъвче ноктите си и едновременно с това дърпа косата си, в такива случаи най-добре е да се консултирате с педиатъра си. Детето може да преживява по-голям стрес или напрежение от обичайното за деца на тази възраст.

Повечето деца се отдават на един или повече навици (смучене на палеца и човъркане на носа), по-късно лесно губят интерес към тях. Като родители се опитайте максимално да игнорирате тази навици и изведнъж ще дойде денят, в който ще забележите, че те са изченали като пелените и бибероните-залъгалки.

predainatatak.bg

Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Психология на детето (9)"Още от "Психология на детето (9)"


Детската агресия е вик за помощ

Агресивният акт може да бъде и вик за помощ на една самотна и страдаща дълго време душа. Но преди всичко той е себеизява на егото и опит да се привлеч ...още

Защо децата обичат да бъдат плашени?

Децата понякога изпитват недостиг на силни емоции. Те интуитивно чувстват, че трябва да се научат да преодоляват страховете си. Затова си играят на ст ...още

Родителите - разведени, децата - дебели

Разводът може да стане причина за появата на наднормено тегло и затлъстяване на децата. Потомството на двойката, която се разделя е по-склонно да надд ...още

Маргарита Бакрачева: Пет фактора, които могат да отключат детската депресия

Депресия в ранна детска възраст е в състояние да разстрои всеки родител. Още повече, че случаите зачестяват в последните години – от 3 до 6 на сто от ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email