Маргарита Бакрачева: Пет фактора, които могат да отключат детската депресияМаргарита Бакрачева: Пет фактора, които могат да отключат детската депресияДепресия в ранна детска възраст е в състояние да разстрои всеки родител. Още повече, че случаите зачестяват в последните години – от 3 до 6 на сто от малчуганите се сблъскват с нея в невинните си години, а също и като тийнеджъри. Създава ли това предпоставки  детето да се превърне в лабилен млад човек споделя психоложката на „Здравница” доц.Маргарита Бакрачева.

- Доц.Бакречева, опасна ли е и с какво депресията при децата?

- Депресията има еднакви последствия, независимо от възрастта. При продължителна депресия се влошава здравословното състояние, целият тонус и трябва да се обърне внимание особено на децата, които  не разпознават емоциите и симптомите си и по-трудно намират думи да опишат състоянието си.

- Как да познаем симптомите й, предвид на това, че децата се променят през пубертета?

- Симптомите са много - обща загуба на интерес към всичко от ежедневието, прекалена раздразнителност, усамотяване, загуба на желание за излизане. Апатия и много сън или проблеми със съня. Промени в поведението. При тийнейджърите родителите често се стряскат като чуят нещо, свързано със смъртта или самоубийство. Тези „сигнални” думи са много деликатни – в тази възраст и често, ако не са съпроводени с други оплаквания, са свързани единствено с експериментирането и търсенето на отговор на въпроса за живота и смъртта.

- Кои са по-трудни за лечение – момчетата или момичетата?

- Полът не оказва значение върху тежестта и формата на депресиите. И при двата пола се наблюдават различни форми на проявление. В тази възраст по-често срещани са емоционално провокираните депресии, свързано с липсата на достатъчно добра себеоценка, признание и място сред връстниците.

- Кои са 5-те най-чести фактори, които могат да отключат депресията?

- Отхвърлянето, нехаресването, липсата на подкрепа, на близки приятели, външността.

 - Често депресивните състояния, тревожното разстройство и др. състояния, проявени през юношеството оставят отпечатък и в по-късните години на човек. Какво можем да се направи в подобна ситуация?

- Тук е основната роля на родителите, които наблюдават и познават своето дете и са чувствителни към промени в поведението му. От една страна, предвид възрастта, а от друга и понеже са най-близки често намесата се оказва трудна. В тези случаи се препоръчва консултиране със специалист.

- Дайте съвети за това как родителите да се отнасят към такова дете в семейството, а също и как да създадем по-уверено, а не лабилно и тревожно поколение.

- На първо място, е спокойствието – децата, които виждат, че родителите им са уверени и спокойни и приемат нещата философски, сами изграждат подобен мироглед. Следващ основен момент е приемането – родителят може да не одобрява и да наказва конкретни постъпки, поведение, навици, но детето трябва да има усещането, че е обичано и приемано, макар и контролирано. Наличието на контрол е третият основен елемент.

Светлана ЖЕЛЕВА


Съвет на Здравница

виж повече за доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница

прочети още „Трудното дете” не е диагноза

прочети още Как да изградим емоционална връзка с детето си и да го отворим за света

Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Психология на детето (9)"Още от "Психология на детето (9)"


Детската агресия е вик за помощ

Агресивният акт може да бъде и вик за помощ на една самотна и страдаща дълго време душа. Но преди всичко той е себеизява на егото и опит да се привлеч ...още

Защо децата обичат да бъдат плашени?

Децата понякога изпитват недостиг на силни емоции. Те интуитивно чувстват, че трябва да се научат да преодоляват страховете си. Затова си играят на ст ...още

Родителите - разведени, децата - дебели

Разводът може да стане причина за появата на наднормено тегло и затлъстяване на децата. Потомството на двойката, която се разделя е по-склонно да надд ...още

„Трудното дете” не е диагноза

Психологът на Здравница Маргарита Бакрачева в искрен разговор с родителите за техните деца. ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email