Какво да направим, ако детето се задави?Какво да направим, ако детето се задави?Известната испанска болница  Nisa Pardo Aravaca в Мадрид издаде наръчник за родители за  първа помощ при битови инциденти с деца, които могат да възникнат по време на целия им живот.

Паниката е първото нещо, което не трябва да допускате, в случай, че детето ви се задави. Най-често родителят или друг много близък роднина не реагира правилно или изобщо не предприема нищо, за да  помогне на малчугана. Първата реакция, към която се прибягва - да се потупа детето по гърба е неправилна, тъй като може  частичното задушаване да стане пълно, което ще усложни ситуацията още повече и ще причини още по-голям шок за родителят и за детето, отбелязва испанското сп. Hola.

По-важното е да се реагира бързо в ситуация като тази, съветват лекарите. Ако детето се задави и не можете да достигнете до предмета и да го издавите с пръсти, то приложете метода на Хаймлих като първа помощ.

Имайте предвид, че малчуганът може да глътне нещо и то да попадне в трахеята му и да няма оплаквания – като  кашлица напр, да не плаче , да не държи за шията и да се опитва да си вземе въздух.

При частично  запушване на дихателните пътища  най-често кожата на лицето се зачервява, детето  издава свирещ или хъркащ звук,  изпитва страх, опитва се да се изкашля  шумно. Ако след 1-2 минути, малчуганът не изкашля предмета, се обадете на тел. 112!

За метода на Хаймлих трябва:
1. Поставете едната  си ръка, свита в юмрук малко над пъпа на детето,  другата ръка върху нея и направете до 5 бързи притискания в посока навътре и нагоре точно под гръдния кош.

2. След всяко притискане следете дали има някакъв резултат - детето да кашля, плаче или да повърне, защото това е индикация, че въздух отново навлиза в дихателните пътиша.

3. Ако детето губи съзнание, докато чакате линейка, приложете вдишване уста в уста.

4. Ако бебето е по-малко от годинка, наклонете го напред и с дланта на ръката направете до  5 удара по гръбчето  като след всяко потупване проверявайте дали не е изкашляло предмета, който запушва трехеята.

За да не се случват подобни инциденти, възпитавайте децата да не говорят и да не се смеят докато се хранят, да не звънят по телефон , да не тичат със залък в устата.

Светлана ЖЕЛЕВА


Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email