Какво показва повишеният апетит при децата и какво трябва да правим?Какво показва повишеният апетит при децата и какво трябва да правим?Фактори, които предизвикват напълняване са: наследствеността, темперамента, апетита и душевното състояние. Спокойното дете, което не се движи много, му остават повече калории, които се трансформират в тлъстини.

Най-главният фактор е апетитът. Детето с много добър апетит, което обича тестени изделия, естествено ще бъде по-пълно от онова, което обича повече плодове, зеленчуци и месо. Това повдига въпроса, защо някои деца обичат големи количества висококалорийни храни? Не са известни всички причини за това, но вроденият повишен апетит на децата си проличава още от самото начало. Такива деца се раждат с голям апетит и никога не го изгубват, независимо дали са болни или здрави, дали са спокойни или тревожни, дали предложената им храна е вкусна или не. На 2-3 месеца те са излишно дебели и остават такива поне през цялото си детство.

Какви са причините за повишения апетит?
Понякога причината може да бъде душевното състояние. Повишеният апетит, който се появява по-късно у децата, в някои случаи е резултатна нарушено душевно равновесие у детето. Това се случва към 7-мата година на детето при деца, които са се почувствали нещастни и самотни. В този период детето се откъсва от близката емоционална зависимост с родителите. Ако то не умее да си създава близко приятелство с други деца, то се чувства изоставено. Яденето на сладки и висококалорийни храни се явява донякъде заместител на това, което му липсва. Възможно е тревогите около училище също да го карат да търси утеха в храната.

Лекото напълняване е нещо обикновено между 7 и 12 годишна възраст. Съществува нормална тенденции към напълняване в тази възраст, но малко от децата напълняват прекомерно. Повечето остават пълни през двете години на бързо развитие по време на пубертета и по-късно отслабват. Много момичета например без никакво усилие отслабват към 15 години.

Колкото по-пълно е детето, толкова по-малко изпитва удоволствие от движението и игрите, което пък способства за натрупването на тлъстини. Това е порочен кръг. Той кара детето да не се включва в игри, а в последствие да се чувства отчуждено от другите деца и те започват да му се присмиват.

Какво може да се направи?
Спазването на диета е много трудно. Какво трябва да се прави с излишно пълното дете? Оставянето на диета звучи лесно решение, но всъщност не е. Детето има по-слаба воля от възрастния. Ако майката постави детето на диета, това означава, че цялото семейство трябва да е на диета. В противен случай, пълното дете ще чувства, че към него се отнасят несправедливо, което ще усили апетита му още повече.

Тактичната майка може да направи много за премахването на съблазнителни храни около детето, без да прави голям въпрос. Вместо бисквити и курабийки тя може да осигури плодове за лека закуска. Може често да сервира негови любими храни, от които не се пълнее.

За диета обаче е нужно да се води самостоятелен разговор с лекар. Детето не трябва да приема никакви лекарства за отслабване без лекарска препоръка и без редовен медицински контрол.

Тъй като прекаленото ядене е често пъти признак на самотност, най-полезната мярка е да проверите дали детето се чувства щастливо и доволно в къщи, в училище и сред приятелите си.Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email