Не сме си научили урока по екология!


| Прочетено Прочетено: 737 пъти | КоменариКоментари: 0





Не сме си научили урока по екология!

Годишно всеки европеец генерира пластмасов отпадък, равен на теглото му, казва Сабина Максимова в първо интервю за "Здравница".

Визитка:
Сабина Максимова е икономист и маркетолог с над 15 г. опит в управление на маркетинг проекти. Тя е маркетинг консултант; социален предприемач - основател и управител на ZERA решения за нулевиотпадъци и многократна употреба; активист в международното движение „Свободни от пластмаса“. Посланик е на Грийнпийс за премахване на пластмасовите чаши от детските градинив България. Създател и координатор на Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“към Обществения център за околна среда и устойчиво развитие-Варна.

- Г-жо Максимова, защо инициирате тази кампания гражданите да носят и да пазаруват с многократни памучни торби?
- Обществен център за околна среда и устойчиво развитие провежда първата акция срещу найлоновите торбички на 21 ноември в далечната 1998 г. Това става пред шестте тогава големи супермаркети в града. Най-големият по това време варненски ежедневник „Народно дело“ излиза с водещо заглавие от първата си страница „Варненци получиха урок по екология в… пазарска чанта“. 22 години по-късно ситуацията с потребителските навици на хората е колкото различна, толкова и сходна. Явно не сме си научили урока по екология. Да, днес проблемите с пластмасовото замърсяване карат все повече търговци да заменят найлоновите торби с хартиени или такива от био полимери. Но тук идва нашето притеснение на еколози  -- опасната тенденция да заменяме един проблем с друг.

Ако еднократните найлонови торби не се рециклират и остават в околната среда за столетия, то еднократните торби от хартия не решават проблема защото:

За производството на една хартиена торба се използва 26 пъти повече вода и 40% повече енергия, отколкото за найлонова.

Масовото навлизане на биополимерни торби води до безконтролното обезлесяване на големи територии за добив на биомаса.

Инициирахме кампанията „Ела с торба, спаси ела“ , за да покажем правилния модел на потребление - да използваме една и съща вещ/торба отново и отново.

Всеки път, когато изхвърляме една малотрайна вещ, задвижваме процеси, за които не подозираме или не се замисляме: заради още една торба, отсичаме още едно дърво. Изпращаме още един камион. Създаваме още един отпадък. Човекът употребява с нечувани темпове. И е откъснат от мисълта за последствията.

- Приложимо ли е в голям мащаб пазаруване с многократни памучни торби, така както бе някога?
- Да, напълно. Щом е било, пак ще бъде. И никак не е трудно – навикът да носиш собствени торби просто трябва да се възроди. Доказано е, че след 10-тия път всеки може да свикне. Важно е потребителят да го поиска.

- Какъв тип торби са най-екологични за природата?
- Многократни, трайни. Една торба трябва да се употреби минимум 120 пъти, за да неутрализира отпечатъка си върху природата. Какво да кажем за употребата на 120 торби за 3 месеца. И така, всеки един от нас…. Не е възможно, няма да се справим с такива темпове на потребление.

- Имате ли наблюдения за профила /бизнес и социален/ на тези, които подкрепят кампанията?
- Младите хора – защото са по-информирани. Всички хора които проактивно търсят информация по определени проблеми са наясно с последствията от свръхпотреблението. Но това са едва 10% от всички пазаруващи. Обръщаме се към останалите 90% с апел да започнат да носят със себе си винаги многократна торба, защото усилието си заслужава

- Откъде могат да закупят? Често продажби на памучни торби са свързани с други благотворителни каузи - напр. в полза на хора с увреждания и т.н?
- Да, в онлайн магазина на сайта ни - ecovarna.info, има не много продукти, но пък всяка покупка подпомага определена екологична кауза. Например печалбата от продажбата на металните гравирани чаши отива за Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“.

Тениски с логото „20 години Лист по лист“ са в полза на най-дългогодишната ни кампания за разделно събиране на хартия, която продължава и до днес.

На самия фермерски пазар – Варна също могат да се закупят многократни торби, като по този начин не само се подпомага организацията на пазара, но и фермерите, на които им спестяваме разхода да опаковат продуктите ни в еднократна хартиена или биополимерна торба.

- Какво да направим -  напр. забравили сме си торбата у дома или сме напазарували повече. Купуваме нова или правим компромис...
- Интересни са резултатите от нашата анкета, проведена сред клиентите на Фермерски пазар-Варна. Всички имат многократна торба. 30% имат поне една многократна торба, а 2/3 - поне четири.

Една трета от хората пазаруват спонтанно  и затова не си носят торба. Други 30%  имат, но са я забравили на път за магазина (у дома или в колата). Над 40% споделят, че имат торби, но обикновено прибягват към еднократна, защото са напазарували повече от планираното.

Решението е винаги да носим торба, както носим ключовете за дома. Защото винаги се налага да си закупим нещо.

Ако смятаме, че торбите не стигат, то тогава да започнем с пазаруване от най-тежкото към по-лекото. Така в една торба побираме, в повечето случаи, всичко необходимо от пазарния списък.

А и винаги можем да вземем нещо в ръце, докато стигнем до колата, например. Или защо не в дамската ни чанта. Тя побира неподозирано много. Няма защо винаги да ползваме торбичка за всичко. Винаги има решение, което изключва еднократната торба, стига да има желание да го открием.

- Какво казвате на тези, които не вярват, че по този начин можем да спасим Земята?
- Различни неща, според причините, поради които не вярват.На невярващите, че човекът няма сила на промени планетата – официално сме в ерата на Антропоцена – геология, състав на атмосферата, климата. 9 милиарда тона отпадъци покриват Земята.

Всеки европеец генерира пластмасов отпадък, равен на теглото му всяка една година. България е в челната тройка на потребителите с най-много използвани торби на човек. Затова казваме, че промяната зависи от нас.

В заключение искам да насоча вниманието към едно  вълнуващо видео. Направихме го специално за кампанията „Ела с торба, спаси ела“ от много красиво място във Варна, превърнало се, за съжаление, в сечище и впоследствие в сцена на граждански портести. Може да го видите тук: https://youtu.be/VD74KV0gzFc

Едно интервю на Светлана Желева











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email