Лекарите говорят за метаболитен синдром дори при нормално тегло (част 1)


| Прочетено Прочетено: 1493 пъти | КоменариКоментари: 0



Лекарите говорят за метаболитен синдром дори при нормално тегло (част 1)

Съветите са на д-р Райна Стоянова, ендокринолог, диетолог в София

Метаболитен синдром е болестно състояние, при което е налице коремно затлъстяване, наблюдават се  и отклонения от кръвни показатели, най-вече нивата на липидите, високи нива на триглицеридите, ниски нива на т.нар добър холестерол. Повишено е кръвното налягане, повишена и кръвната захар. Така, че метаболитният синдром е сбор от няколко заболявания, с висок риск от сърдечно-съдови инциденти. При него се наблюдава т.нар „мъжко” затлъстяване и се среща все повече при жените.

Още от 1947 г. се заговорва за Метаболитния синдром, който се изучава все по-добре с времето. В наши дни се счита, че това не е въпрос за лайфстайл, а  става дума за сериозни промени в начина на живот и храненето.

Лекарите говорят за метаболитен синдром дори при нормално тегло.  В някои случаи се наблюдава само натрупавне на мазнини само в областта на корема. Това води до чернодробна стеатоза, която дори и да не е повишена, е предпоставка за поява на заболявания.

Счита се, че около ¼ от възрастното население страда от метаболитен синдром. Това е висока цифра, предвид на това, че тези болни са предразположени 3пъти към ифаркт и инсулт и 2 пъти по-висока смъртност.

Освен това метаболитният синдром е прекурсор на захарната болест.

Затлъстяването е проблем, на който се обръща внимание от години. Различават се няколко степени: първа, втора и трета, последвано от екстремнно затлъстяване, според индекса на телесната маса (Body Mass Index - BMI). При екстремнното затлъстяване се налага прием на определени медикаменти, а също и на хирургична намеса – с поставяне на стомашен байпас, т.е гастрален пръстен при разширен стомах, за да се върне пациентът към по-нормален живот.

Затлъстяването и наднорменото тегло се свързват с едно състояние, което е познато на лекарите под името „инсулинова резистентност:.За сега не е известно кое се развива първо дали затлъстяването или инсулиновата резистентност. Но при това състояние нивата на инсулин са високи, поради невъзможност на хормона да проникне в клетките поради резистентност на рецепторите.

Като последица от натрупаните килограми се появява и високото кръвно налягане. Артериалната хипертония може да бъде открита както в начална форма, така и в напреднала. А като още една последица се добавя и повишеният холестерол. Може човекът да има повишена кръвна захар / на гладно/.

При метаболитния синдром специалистите все по-често открита и чернодробна стеатоза, както и повишени нива на пикочна киселина. Пикочната киселина се образува при разграждането на белтъчни съединения, наречени „пурини“.

При метаболитния синдром първо се променя обмяната на въглехидратите, след което се наблюдават и всички останали метаболитни отклонения.

Опасно е свръхнормното натрупване на липиди в клетките. Това е патологичен процес, който се проявява като общо или локално затлъстяване на организма. Те водят до образуването на атеросклеторични плаки, които са предпоставка за сериозни сърдечно-съдови заболявания и инциденти.

Храненето, което води до метаболитния синдром е свързано с хапване на много мазнни, възглехидрати, понижен прием на фибри. Тези пациенти не консумират достатъчно и полезните омега 3-мастни киселини, не се движат достатъчно.  Някои от тези пациенти страдат и от битов алкохолизъм.

Едно от нещата, които тези пациенти трябва да направят е спрат цигарите, ако пушат,защото никотинът допълнително се свързва с клетките и усложнява заболяването.

Въпроси и отговори:

Въпрос 1: Преди 5 г. претьрпях операция на паращитовидна и щитовидна жлеза.Сега сьм с хашимото,хормоните и останалите показатели са ми в норма,но качаам килограми.Движа се и сьм на на диета ,и резултата е нулев.Не мога да си обясня какво се случва и не знам как да си помогна.

Отговор: Синдромът на Хашимото е хронично възпаление на щитовидната жлеза, свързано с намалена секреция на периферните хормони, а те са свързани с обмяната на веществата. Те са пряко свързани с горенето на мазнини. Ако тези пациенти не се лекуват правилно и не се нормализира функцията на тезии хормони, много често качват килограми.  Трябва да се изследват  по-подробно и да се види дали нямат и друго  нарушение в обмяната на веществата. Необходимо е да се направи и промяна в храненето: с повече фибри, пресни плодове и зеленчуци, с прием на качествени мазнини и възглехидрати. Добре е да се направи индивидуален хранилен план, към който болният да се придържа.

Въпрос 2: Може ли да се кърми и да се спазва плодова диета?

Отговор: Може, дори е препоръчително. Храненето се отразява на качеството на кърмата. Единствено, ако плодовете съдържат повече фибри това може да причини  газове у бебето. Имайте предвид също, че кърменето е процес, който е нервнозависим. При кърменето се горят от 400 до 800 килокалории дневно, включително и че тялото се дехидратира. Натрупаните мазнини по време на бременност помагат на жените кърмата им да бъде качествена. Трябва да се избяга още прием на кафе, черен чай и др. възбуждащи напитки.

Въпрос 3: Как да се преборим с биреното коремче?

Отговор: Биреното коремче е свързано с прекалената консумация на бира и хранене с тежки храни. Натрупаните килограми говорят и за метаболитен синдром, и трябва да се установи точно неговото проявление. Напр дали не е налице инсулинова резистентност.

Повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които  хранителните навици, стресовото хранене и липсата на физическа активност. Т.е., за да останем във форма, по-важно е да внимаваме с мезетата и да не забравяме да се движим.

Имайте предвид, че нормалният прием на бира е полезен. Пивото има малко калории (около 45 на 100 гр.), не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което го прави естествена част от режимите за отслабване. За това допринасят и антиоксидантите от малца и хмела и изобилието на витамини от група В, които имат положително въздействие върху метаболизма.

Въпрос 4:
Има ли рецепта за засилване на метаболизма?

Отговор: Един от съветите е  свързан със спортуването и поддържането на мускули.Те ни помагат за по-добър метаболизъм. Грешка в храненето е да се ядат студени храни, особено през лятото: ледена вода от хладилника, студени напитки, студени супи и таратор и т.н. За тях организмът изразходва допълнителни калории за затоплянето им в тялото и това пречи на метаболизма. Трябва да се внимава и със смутита. Понякога съставките им са твърде много и за организма е повече усилие да ги усвои, отколкото да поеме полезните вещества.

Избягвайте високофруктозен царевичен сироп. Готовите сосове често съдържат високофруктозен царевичен сироп, който учените свързват с риск от затлъстяване.

Храните, които съдържат високофруктозен царевичен сироп, включват: газирани напитки, енергийни напитки и спортни напитки, бонбони и сладолед, кафе, сметана, сосове и подправки, включително салатни дресинги, кетчуп и барбекю сос, подсладени храни, като кисело мляко, сокове и консерви

хляб и други готови печива. А също зърнени закуски, зърнени зърна и барове с „енергия“ или „ хранене “. За да намалите приема на царевичен сироп и други добавки: проверете етикетите преди да купите, когато е възможно, изберете не подсладени или по-малко обработени артикули, направете салатни дресинги и печете други продукти у дома.

Въпрос 5:
Как изглежда едно примерно антицелулитно меню.

Отговор: За появата на целулит е отговорен начинът на натрупване на мазнини в тялото. Добре е да пият природни дрениращи напитки: напр. от дръжките на череши, вишни и др. масажите също помагат.

Въпрос 6: Съвети за плосък корем

Отговор: Подуването на корема е свързано с нерегулярна перисталтика на червата , а нерядко и със Синдром на раздразненото черво. Трябва да си осигурите редовно хранене, да вземате пробиотици, хранене с повече фибри, Много полезно е лененото семе. Разбира се, не забравяте и коремните преси.

Въпрос 7: Какъв начин на хранене може да редуцира теглото при метаболитен синдром? С какво да започна?

Отговор: Храненето е много важно, залитането в крайности обикновено води до йо-йо- ефекти и в крайна сметка до натрупване на килограми. Трябва да се направи индивидуален хранителен план. Храната трябва да е нискокалорична, не хапвайте между храненията, това води до поддържане на инсулина във високи стойности. Избягвайте безалкохолните напитки и скритата захар в тях. Включете повече фибри и пълнозърнести храни. Движете се повече, препоръката е до 10 хил. крачки на ден.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email