Полски хвощ - билка за здрави зъби


| Прочетено Прочетено: 4116 пъти | КоменариКоментари: 0



Полски хвощ - билка за здрави зъби

Съветите са на д-р Радосвета Симеонова, зъболекар от Варна.

Билките в българските домове не са изключение. Почти във всяко домакинство се поддържа наличност от поне една - две билки, които се използват за различни леки симптоми: чай от лайка при простуда, запарка от смрадлика при кожни проблеми и т.н. От няколко години аз открих прибавих и хвощът към домашната билкова аптечка, като най-ефективен е под формата на тинктура.
В тази статия от моя блог bezkaries.com ще ви покажа как можете да си направите домашна тинктура и да я използвате, разбира се, след като се консултирате с личния си лекар.

Тинктурата от хвощ е богата на силиций, който е един от ключовите микроелементи за реминерализиране на зъбите и костите. Хвощът съдържа още витамин С, витамини от групата В, витамин Е, витамин К, минералите калий, калций и магнезий, желязо, цинк и мед. Този богат на минерали и антиоксиданти състав благоприятства също съединителната тъкан като заздравява кожата, косата и ноктите; подсилва имунитета и справянето с вирусни инфекции; подобрява храносмилането, кръвоносната и дихателната система; от древността е познат като лек за бъбречни проблеми, включително при нощно напикаване.

Рецепта за тинктура от полски хвощ

Първа стъпка е да си наберете свежи стръкове хвощ, които се намират през лятото, между юни и септември в планините със средна надморска височина. След това стръковете се смилат на ситно с робот, а може да се намачкат и с хаванче и пестик.

Слагате смленият хвощ в стъклени буркани и заливате с вряла вода, колкото да покрие зелената маса. Това помага да се освободят повече от ценните съставки.

За разтворител може да използва алкохол или глицерин. Аз направих две партиди - една с домашна ракия, която подарих и една с глицерин за лична употреба.

Добавя се глицерина, който трябва да е в съотношение 3:1 спрямо сместа от хвощ и вода.

За консервант може да се добави 1 лъжица меласа. Аз я добавих още на този етап, но сега смятам че би било по-уместно да се прибави на края, след като тинктурата се прецеди. С лъжица разбърквате добре, за да сте сигурни, че няма никакви балончета с въздух в сместа.

Затваряте буркана добре и го надписвате. Оставяте на тъмно място за 4-6 седмици като през няколко дни разклащате буркана.

След това прецеждате сместа през марля и съхранявате на стайна температура в съд от тъмно стъкло.

Приема се по 1 ч.л. сутрин на гладно, разтворен във вода. На всеки 3 седмици правете по 1 седмица почивка.

Не забравяйте преди да започнете да приемате добавки да се консултирате с личният си лекар!












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email