Благотворната сила на растенията: Стевия


| Прочетено Прочетено: 3276 пъти | КоменариКоментари: 0



Благотворната сила на растенията: Стевия

Стевията или медена билка е известна на човечеството преди повече от 1,5 хиляди години, но съвременното човечество я открива съвсем скоро. Stevia Rebaudiana е „открита” за съвременния свят от американския изследовател Антонио Бертони през 1905 година, но после отново е “забравена”.

На езика на маите нейното име звучи „каа-ехе”. На руски език се използва нейното латинско понятие стевия. Индийците наричат тази трева „ка-хе-хе”, което значи сладка трева.

Това е многогодишно растение с височина от 50 до 70 см с опушени малки дребни листенца, с много малки бели цветчета. Обича топъл и влажен климат, добре обогатена почва. От един квадратен метър се събира и се изсушава трева, която може да замести 7 кг захар. Достатъчно е да се сложат в чашка чай две-три малки листенца от тази трева и чаят става толкова сладък, колкото, ако сложите две-три бучки захар.

За какво е нужна на сегашното човечество билката Стевия?
За нейните качества в момента най-много знаят японците, които са започнали да я използват от 1954 година като част от програма за спасяване на нацията след ядрената катастрофа през 1945 година. От 1960 година в Япония тя става основен подсладител във всички произвеждани продукти и оттогава е забранен износа на тази билка от Япония. Тази билка има мощно профилактично значение за лекуване на повече от болестите на нашето време с ярко изразен хомеопатичен начин на действие. В САЩ вносителите в началото на стевия в началото са посрещнати “на нож”, (всъщност става въпрос за конкуренция с  производителите на захар и изкуствени подсладители), но след дълги научни спорове и изследвания, стевията е одобрена като хранителна добавка, а от 1997 година е определена за единствен подсладител в менюто на армията на Пентагона. От 1951 година тази билка масово се отглежда в южните части на Русия, Молдавия, Грузия и най-много в бившите азитски републики. Тази сладка трева съдържа преди всичко гликозиди, които участват в обменния процес на човешкия организъм без инсулин, като нормализират нивото на глюкозата в кръвта. Сладката трева съдържа широк спектър необходими и полезни вещества за човешкия организъм: целулоза, пектинови вещества, растилени липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2, микролементи - калий, магнезий, цинк, селен, желязо, калций, натрий, антиоксиданти, аминокиселини, мениарлин съединения и др. Тя създава комфортното усещане за сладост, което е необходимо за всички обменни процеси в нашия организъм.

Какви са лечебните свойства на тази сладка трева?
На първо място се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания, като тонизиращо средство, стимулиращо умствената и физическа активност, като анитсептик и противовъзпалително средство и естествено – при излишно тегло. Сладката трева може да се използва като изсушена билка (при това изсушаването става много бързо),  като воден, спиртен и маслен извлек. Използва се като подсладител при производство на всички видове продукти, които се нуждаят от сладка съставка. Доказано е, че тази билка е абсолютно безвредна за разлика от предлаганите в момента други подсладители. В момента сладката трева в целия свят се смята за една от най-важните билки, която стои в списъка на полезните билки на едно от първите места редом с такива реликтови растения като жен-шена, елеутерокока, розовата радиола, аралията. Всички тези растения са адаптогени, чиято ценност се заключава в това, че с тяхна помощ се подобряват обменните процеси на клетъчно ниво.

Регулярното използване на стевия нормализира нивото на захарта в кръвта. Тя е "извор на живота" за болни от захарен диабет. Въздейства положително на мастния обмен, заздравява сърдечно съдовата система, понижава нивата на холестерина в кръвта, способства за изхвърляне на токсините и шлаката на организма.  

Във фармацевтичната промишленост стевията се използва за приготвянето на препарати, които помагат при токсикомания (алкохолизъм и наркомания).

Особено полезна е тази билка при възстановяване на хора, пострадали в резултат на извънредни ситуации – аварии и катастрофи, за повишаване на имунитета.

От къде да купим Стевия?

Стевия под формата на изсушени листа или натурален подсладител можете да намерите в "Здравница".

Можете да направите Вашата поръчка онлайн. "Здравница" доставя своите продукти до всяка точка на България и Европа.

Стевия можете да закупите и на място в търговските обекти на "Здравница":

Здравословен магазин "Здравница"
гр. София, ул. Неофит Рилски 23, тел.: 02 483 73 42

Здравословен магазин "Здравница"
гр. София, ул. Одрин 74, тел.: 02 483 72 91












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email