Психолог: Рожден ден веднъж на 4 г.! Забравете това!Психолог: Рожден ден веднъж на 4 г.! Забравете това!

Макар че високосния ден мина, то много въпроси остават още и ще се дискутират с това как да отбелязваме рождения ден на близък или приятел, роден на 29-и февруари, така че да не се чувства пренебрегнат. Превърнете различието в предимство за рожденика, съветва психоложката на „Здравница” доц. Маргарита Бакрачева.


- Ако имаме дете, приятел или близък, роден на 29-и февруари кога да му честим в невисокосна година, така че да не се чувства пренебрегнат?
- Всичко се определя от модела, заложен в детството. Добре е да се компенсира  „липсата” на рожден ден. Защото това е травматично за детето и семейството да си измисли някаква алтернатива за празнуване, като на високосна година празникът може да бъде „по-специален”. А за тези, с които се запознаваме вече са пораснали, можем да ги питаме как са свикнали, така че да не  сме в разрез с добрия тон. А  когато има 29-то число, да бъдем особено мили с пожеланията.

- Децата обаче винаги искат да го празнуват, как да решим дилемата?
- Винаги може да се организира алтернатива – 28 вечерта или 1ви март сутринта, докато е малко детето, при по-големите това може да е полунощ, всяко нещо, което семейството индивидуално реши. Добре е да се помисли и по отношение на организирането на детските партита, като всичко  да се подчини на идеята детето да не се чувства лишено от празник, а напротив – специално.

- Някои майки решават, ако детето се роди на 29-и да го запишат или на 28-и , или на 1-март, за да има "нормален" рожден ден. Добре ли е това?
- Индивидуално решение на родителите. По-скоро астролозите имат дума по темата. От психологическа гледна точка е важно майката да се чувства спокойна, за да предаде това и на детето си.

- Дайте още съвети за това как у човекът, роден на 29-и да не остава чувството, че е пренебрегнат, защото на 4 години неговият ден става "видим"?
- Това мисля, е най-лесно. Ако той реши да празнува рождения си ден на 29-то число само, нека си представим колко бавно ще остарее. Не е ли прекрасно това? На практика би следвало да е така и по закон.  Така на около 6 – 7 години ще завърши гимназия. Направо феноменално! Но различията са трудни за приемане.  Подкрепата дава възможност тези хора да се почувстват специални, а не изолирани.

- Имала ли сте подоби случаи, когато някой е страдал, че трябва рядко да празнува рождения си ден, и това го е наранявало системно?
- Конкретно за родените на 29-ти февруари не. Но темата да се чувстваш „различен” не е чужда на никого. Всеки се е чувствал неразбран, по-дебел, по-красив, по-грозен.  Субективното усещане за такава дистанцираност е това, което създава проблеми. Разбира се, това усещане може да бъде формирано и от реакцията на околните.

Съвет на Здравница

виж повече или се свържи с доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница


Още полезна информация от доц. Маргарита Бакрачева:

прочети още Когато се сърдим, манипулираме другите

прочети още Какво първо ти идва наум, като чуеш щастие?

прочети още Снимка първо, после ако има време, я изживей

прочети още Пълноценната почивка държи далеч професионалния срив

прочети още Доц. Маргарита Бакрачева: Езикът на тялото издава болестите ни?

прочети още Намерете своя начин да кажете сбогом на гадните емоции

прочети още С емоционална подкрепа децата по-лесно се справят с проблемите си

Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (55)"Още от "Полезно (55)"


Защо оризът трябва да се измие добре, преди да се свари и други полезни съвети

Как японците остават слаби? Ами, мият ориза. Плакнат го, докато водата се избистри и изчисти не само нишестето, но и от някои токсични вещества като а ...още

Няма ден в който някой да не влети в клиниката с бездомен домашен любимец

Името на д-р Капашиков се свързва с неговия професионализъм, а в последните месеци със случая Трошко - пловдивското коте, хвърлено безмилостно от висо ...още

Как да излекуваме раните на душата си?

Защо се наричат рани на душата? Защото душата е изтощена, когато се отдалечава от своя план за живота и не може да го следва. Точно това се случва, ко ...още

Агресията в семейството: измерения и възможни противодействия

Агресията в семейството придобива особена значимост през последните десетилетия и се превръща в един от основните проблеми на съвременността, от които ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email