Няма ден в който някой да не влети в клиниката с бездомен домашен любимецНяма ден в който някой да не влети в клиниката с бездомен домашен любимец
Снимка: Агенция "Монитор"

Д-р Васил Капашиков работи в пловдивската ветеринарна клиника "Д-р Капашиков и колектив". Той има специализация в Торино, Италия при големите имена във ветеринарната ортопедията и хирургията проф. Бруно Пейроне и проф. Паоло Бурако.

Името на д-р Капашиков се свързва с неговия професионализъм, а в последните месеци със случая Трошко - пловдивското коте, хвърлено безмилостно от високо от своите стопани, което бе със счупени 4 крачета, оперирано, близо месец интензивно обгрижвано, но за съжаление здравето на котарачето тръгна надолу и то почина.

- Д-р Капашиков, защо станахте ветеринарен лекар?
- Харесвам Достоевски, а също и фразите му за животните: "Обичайте животните. Бог им е дал познания и безпрекословна радост”, а също и "Животното никога не може да бъде толкова жестоко като човека". Тези думи останаха в съзнанието ми още преди да реша какво да следвам.

Вероятно днес това е една от причините за нарастващия брой домашни любимци в домовете  е именно тази :  хората ставаме все по - лоши и жестоки един към друг. И още един цитат от Бърнард Шоу: „Колкото повече опознавам хората, толкова повече обичам животните!”

- Разкажете за някои от най-фрапантните случаи във вашата клиника?
-Почти няма ден в който някой да не влети в клиниката с бездомен домашен любимец. И то има нужда не само от диагностика, но от престой и често от скъпоструващо лечение. В България животните не се застраховат, нямат здравни осигуровки, няма здравна каса, която да покрива разходите. И оттук положението става драматично, не във всички случаи, разбира се.

От едната страна са състрадателни хора, които се сблъскват често със скъпоструващо лечение и операции, финансова невъзможност да се помогне на животинчето, непредвидени разходи. От другата страна са ветеринарните лекари, които изпитват  огромно желание да помогнат, и изпадат в положение да се срамуват от това, че ще вземат пари за лечението на бездомно животно. Надявам се всичко не звучи като клише.

И започва един от следните сценарий дълбоко познати на всички ветеринари: Негативни коментари по социалните мрежи: „„Ти си "скъпар" или „Взимаш пари за бездомно животно”, или животинчето/ за нас, пациент/ остава в клиниката, лекарите се втурват да се грижат за него и започват да се събират пари...

Второто звучи добре..., но има възможност за различни изходи. При тези пациенти, а и не само понякога, изходът е летален. И не е задължително да е медицинска грешка, каквато винаги се търси. Но вече е минало време, натрупали са се разходи, далеч надминаващи събраните средства... и животинчето умира. Понасяш критики за смъртта му и разходите.

Или всичко с пациента е наред, но сумата не се събира. И когато с времето несъбраните суми от лекуваните животинчета станат много... тук не желая да продължавам.

Но не всичко е черногледство... Ще продължаваме да помагаме въпреки всичко. Ще намираме начин.

- От какво имате нужда като ветеринарна клиника?
- В клиниката се опитваме да осмисляме здравословните проблеми на пациентите в дълбочина, прецизно мислейки за всички възможни диагнози, проследяваме стриктно резултатите от изписаното лечение чрез контролни преглед и постоянен контакт със стопанина на домашния любимец. Обсъждането, особено при сложните случаи между лекарите е задължително, защото повишава шансовете за лечение.

Едно от най - важните умения на лекаря е да може да работи в екип. Ветеринарните лекари се обучаваме постоянно, да, това отнема понякога всичкото свободно време , но така се чувстваме по - сигурни да намираме изход и от най - сложните медицински казуси. Нуждаем се от разбрани клиенти, които ни имат доверие и са готови да ни помогнат заедно да излекуваме техните любимци.

Едно интервю на Светлана ЖелеваВсички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Полезно (54)"Още от "Полезно (54)"


Как да излекуваме раните на душата си?

Защо се наричат рани на душата? Защото душата е изтощена, когато се отдалечава от своя план за живота и не може да го следва. Точно това се случва, ко ...още

Агресията в семейството: измерения и възможни противодействия

Агресията в семейството придобива особена значимост през последните десетилетия и се превръща в един от основните проблеми на съвременността, от които ...още

Психоанализата в България

В буквалния смисъл на думите сега е векът на психоанализата в България. Въпреки интереса към идеите на Фройд още от двадесетте години на XX век, до на ...още

Нов пътеводител из чудодейните места на България

Почти във всяко българско селце, град или местност има определено място, където хората вярват, че се случват чудеса. ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email