Акад. Проф. Иван Миланов: Ракът може да доведе до неврологично заболяване


| Прочетено Прочетено: 338 пъти | КоменариКоментари: 0Акад. Проф. Иван Миланов: Ракът може да доведе до неврологично заболяване

Около 3% от онкоболните пациенти развиват и неврологично заболяване. Това обяви председателят на Българското дружество по неврология акад. проф. Иван Миланов по време на международната конференция „По-широки перспективи в мениджмънта на пациентите” в София. Научното събитие, организирано от европейската лаборатория СИНЕВО, показа иновативни за България генетични тестове с голям потенциал при диагностицирането на трудни клинични случаи.

Когато специалистите лекуват неврологично заболяване, е трудно да се предположи, че има наличие на рак. Ето защо в диагностиката се прилагат иновативни лабораторни тестове.

„Единственият начин да се открие карцином е да се установи лабораторно дали има антитела. Ако има някакъв начален тумор някъде в тялото той експресира определени антигени, които предизвикват появата на антитела. Получава се така, че тези антитела освен, че атакуват тумора, атакуват и нервната система. Резултатът е появата на неврологично заболяване. Проблемът е, че неврологът трябва да се досети, че зад това състояние стои наличието на карцином. Някои от туморите дебютират с неврологични симптоми, а онкологичното заболяване се открива чак след 4-5 години. Това са едни загубени години за лечение. Най-често това става при дребноклетъчен белодробен карцином, рак на гърдата, лимфоми“, каза акад. проф. Иван Миланов. Той добави, че когато туморът бъде открит навреме, неговото премахване води до излекуване на неврологичното заболяване. При много случаи обаче карциномите са агресивни, растат и дори при операция, те дават метастази.

Глутенът може да бъде опасен само за хората, които имат непоносимост към него.

При всички останали здрави хора той не може да предизвика неврологично заболяване.

При пациентите, страдащи от т. нар. целиакия най-често се наблюдава разстройство на работата на стомашно-чревния тракт, съпроводено с болки в областта на корема.Според специалистите, при хората с непоносимост към глутен мозъчни увреждания могат да настъпят само ако има излагане на протеина в продължение на 20 години. Най-често става въпрос за появата на т.нар. глутенова атаксия, при която се наблюдават нарушения при дейности, като реч, ходене, бягане, а също така баланс. Получена веднъж тя има хроничен прогресиращ ход и трудно се връща назад.

Много рядко продължителното излагане на глутен при хора с непоносимост към него може да предизвика епилепсия.

„Дамите в половин България спряха да ядат глутен защото смятат, че може да им навреди. Това не е така. Ако нямате непоносимост, спокойно може да го консумирате“, каза акад. Миланов. Той добави, че има специални тестове, които изследват наличието на антитела, по които се открива целиакията.

Каква е разликата между алергия и хранителна непоносимост?

Чрез специален лимфоцитен информационен тест (LTT) може да бъдат доказани и различни хранителни алергии или непоносимост към дадени продукти. Началникът на Катедрата по инфекциозни болести към ВМА-София полк. доц. Георги Попов обясни, че изследването прави скрининг за 75 храни, като месо, риба, млечни продукти, ядки, цитруси и житни култури. Той добави, че този вид алергии и хранителна непоносимост се увеличават през последните 20 години. При някои продукти дори се наблюдават проблеми при 41% от хората.

Има съществена разлика между алергиите и хранителната непоносимост. Хранителната непоносимост включва всички нежелани симптоми, свързани с консумацията на определени продукти. Това състояние зависи от количеството приета храна. При него най-често страдат всички органи и системи. Началните симптоми при хранителната непоносимост са от няколко минути до три дни. Те са хронични, понякога - остри. Засегната е около 20-30% от популацията.

Алергиите са по-тежи състояния, които не бива да бъдат подценявани, защото в много от случаите освен кожни обриви, могат да причинят и дихателни проблеми. Началните симптоми се проявяват от секунди до един час. Те са остри, свръхостри и много по-рядко хронични. Специфичното тук е, че само молекула от дадена съставка може да предизвика алергична реакция. Процентът на засегната популация при хранителната алергия е значително по-малко, отколкото от хранителната непоносимост.

Някои клинични признаци на хранителната непоносимост са: депресия, промяна в настроението, умора, тъмни кръгове под очите, главоболие, загуба на съня, проява на автоимунни заболявания, обриви, сърбеж, задръжка на течности в организма, прояви на кандидоза по лигавицата, запек, мускулни и ставни болки.

Непоносимостта към метали засяга повече жени, отколкото мъже.

Лимфоцитният информационен тест открива и непоносимост към медикаменти, като например пеницилин и метали. Никелът често присъства в някои от храните, както и в зъбните импланти и може да предизвика нежелани реакции. Алергията към метали, като никел, кобалт, хром, паладий, платина, алуминий, живак, злато, сребро, мед и цинк е широко разпространена сред населението. От нея страдат 17% от жените и 3% от мъжете. Доц. Попов обясни, че този вид алергия се получава в резултат на корозия на металите. При нея те отделят йони, които се свързват с определени протеини и така активират имунната система. Системното излагане на тези метали при пациенти с алергии може да предизвика хроничен артрит и неврологични заболявания.

Лимфоцитният информационен тест е особено полезен при наличието на лаймска болест, заяви доц. Попов. Той показа няколко клинични случаи, при които стандартните изследвания са дали противоречиви резултати. След направен LTT обаче, е доказано наличието на болестта и пациентите са лекувани навреме.

При 30% от пациентите с неалкохолна стеатозна болест тя преминава в цироза.

Началникът на клиниката по Ендокринология в УМБАЛ „Александровска“ проф. Здравко Каменов отбеляза, че през последните години медицината търси безопасни алтернативи на доказването на чернодробни заболявания чрез биопсия. Като такъв метод той посочи т.нар. Фибротест, който има 87% точност и предимството му пред биопсията е, че е изключително прост – чрез обикновена кръвна проба.

Фибротестът се използва най-вече за доказването на вирусни хепатити. Може обаче да бъде прилаган и при изследването за наличие на метаболитен синдром, а също така чернодробни изменения при неалкохолна стеатозна болест.

През последните години наднорменото тегло и затлъстяването са се превърнали в пандемия, която е засегнала около 40% населението. Прогнозата за всички развити страни е, че през 2030 г. неалкохолна стеатозна болест ще се увеличи, а с това ще нарасне и смъртността в резултат на цироза и карцином на черния дроб. Статистиката показва, че при 30% от пациентите с неалкохолна стеатозна болест тя преминава в цироза. Това важи и за 20% от заразените с вирусен хепатит. От тези хора около 10% развиват карцином на черния дроб.

Всички тези иновативни тестове, както и много други се извършват в България само в лабораториите СИНЕВО. У нас те работят с над 5000 лекари, като само за една година се правят над 500 000 теста. Лабораториите СИНЕВО България разполагат с бази в София и Пловдив.

Хисто-патологична дигитална мрежа улеснява работата на лекарите.

Генералният мениджър на компанията Себастиан Ротариу отбеляза, че най-новата разработка на СИНЕВО са т.нар. хисто-патологична дигитална мрежа. При нея се използват снимки направени от скенери, които лекарите могат да използват за поставянето на по-добра диагноза.

Съвет на Здравница

прочети още Как българската биогенетика може да пребори рака?

прочети още Според д-р Симончини: Ракът е Candida

прочети още Ракът бяга от хлебна сода и кленов сироп

прочети още 8-те най-популярни рецепти при рак

прочети още Имаме ли кандида? (тест, който може да правите у дома)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 3)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 2)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 1)

прочети още Мислете за рака като за всяко друго хронично заболяване, а не за смъртта!

прочети още Възможно ли е химиотерапията да не лекува рака?

прочети още Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

прочети още Ракът е лечим, но фармацевтичната мафия го крие?

прочети още Как в Швейцария лекуват рак с бял имел?

прочети още Възможно ли е микроб да причинява рака?
Акценти от ЗдравницаТри дни безплатни прегледи на пациенти с акне в София

Три дни безплатни прегледи на пациенти с акне в София

Специалисти от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА) ще консултират безплатно пациенти, които страдат от акне....още

Психологията не може да съществува без изкуството (част 1)

Психологията не може да съществува без изкуството (част 1)

Магдалена Пюскюлева - артерапевт, психолог и педагог по изобразителни изкуства в първо интервю за „Здравница” казва "Има песен за всяка болест"....още

След 5 години всеки 2-ри ще е с наднормено тегло?

След 5 години всеки 2-ри ще е с наднормено тегло?

Над 1.9 млрд. са хората над 18 години по света, които имат наднормено тегло, от тях 13% или 650 млн. са със затлъстяване, каза проф. Здравко Каменов - началник на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ Александровска....още

Цикория - целебният зеленчук

Цикория - целебният зеленчук

Яли ли сте цикория?! Някои познават цикорията като заместител на кафето, но това е зеленчук, който е изключително вкусен на салати, супи и други ястия....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Магнезиев хлорид, хранителна добавка - 500 гр. Магнезиев хлорид, хранителна добавка - 500 гр.

Магнезиевият хлорид намалява на умората и отпадналостта, подпомага електролитния баланс, нормализира метаболизма и производството на енергия....


Цена: 20.00 лв.


Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email