Д-р Васил Хрисчев: Левкемията е сборна дума за различни видове рак на кръвта


| Прочетено Прочетено: 15511 пъти | КоменариКоментари: 0Д-р Васил Хрисчев: Левкемията е сборна дума за различни видове рак на кръвта

Визитка:Д-р Васил Хрисчев
Д-р Васил Хрисчев е сред най-добрите ни онкохематолози у нас. Шеф е на отделението по химиотерапия, хематотерапия и наследствени заболявания на кръвта в Националната болница по хематологични заболявания- София. Д-р Хрисчев може да бъде открит на тел. 0879 104 915.

Д-р Хрисчев, за или против химиотерапията?

- Аз като лекар съм пристрастен в отговора си и той е за химиотерапията. Раковите болести нямат друга алтернатива извън химиотерапията. Може да се каже, че химиотерапията има странични ефекти, дори тежки странични ефекти, но ако имаше алтернатива , ние щяхме да я прилагаме.

- Какво е вашето обяснение за появата на раковите заболявания?
- Много труден въпрос, незнам. Защо се случват на хората, не знам. Може би от всичко по малко: околна среда, наследственост…И конкретно си остава загадка. Този въпрос няма отговор.

- И все пак защо се увеличават раковите заболявания през последните години?
- Не съм убеден, че се увеличават. Не съм запознат конкретно с онкостатистиката, като цяло раковите заболявания държат едно ниво на заболеваемост.

- Кой рак е по-лечим- този в детската възраст или в по-късните години?
Болестите са доста разнообразни. По принцип в детската възраст левкемиите са по-успешно лечими. Но има ред заболявания, които атакуват предимно зрялата и по-късната възраст, но и те могат да се лекуват успешно с методите, които разполагаме. С напредването на годините човек не е вече толкова здрав, появили са се придружаващи заболявания, които често усложняват лечението. Един възрастен човек почти никога не страда само от една болест. Но всичко е много индивидуално. Има заболявания,  макар и злокачествени са лечими, а други, макар и не онкологични, много малко може да се направи за болния.

- Може ли да се предпазим от левкемия?
- Конкретната причина за появата й не е ясна. Левкемията е сборно понятие. Има заболявания на кръвта, които човек си ги „носи”, не протичат латентно, и след като се установи болестта, дори не се налага лечение в продължение на много години, понякога и въобще. Напр. хроничната миелогенна левкемия. Тя най-често се открива случайно, по друг повод се правят кръвни изследвания. Тогава при нас на тези болни се правят някои уточняващи изследвания и те остават само под наблюдение. С въвеждането на новите лекарства, хроничната миелогенна левкемия  от едно твърде тежко и фатално завършващо заболяване се превърна в напълно лечима болест. Болест с добра прогноза, казано по друг начин. По отношение на острите левкемии също имаме доста  успехи- удължава се живота на болния, въведоха се нови методи на лечение като напр. трансплантация на столови клетки, и т.н, но винаги има какво да се желае.

- А кое прави една левкемия толкова агресивна?
- Левкемиите са разнородни заболявания- има такива, които не изискват никакво лекарско вмешателство и обратно,  други се развиват бързо и агресивно, дори за седмици. За всеки болен се преценява индивидуално и за всеки болен се борим.

- При какви оплаквания човек трябва да се насочи към хематолог?
- Обикновено пътят е този: пациентът трябва да отиде при личния си лекар и след кръвни изследвания да бъде изпратен към нас. Защото без кръвната картина много малко може да се каже какво му е на болния. Увеличените лимфни възли са свързани с лимфомите. Пациентът може да няма никакви други оплаквания, освен увеличени лимфни възли. Той обикновено случайно си напипва бучка, възел на врата напр. Тогава трябва да се обърне към хематолог. При повтарящи се инфекции( бактериални и вирусни), кръвоизливи и температурни състояния- също. Появява се и анемия, отпадналост, умора, пребледняване. При някои злокачествени онкологични заболявания се увеличават  също далака и черния дроб.

- Думата левкемия в превод означава „бяла кръв”? В какъв смисъл точно се променя кръвта на болния?
- Разбира се, че кръвта остава червена, но при  това патологично състояние има нарушение в узряването на белите кръвни клетки, особено при някои форми левкоцитите са много , а когато се утаи кръвта- те образуват по-голям слой.

- Новости в диагностика и лечението на левкозите?
У нас се прави медицина на световно ниво, с някои малки изключения. Разполагаме със съвременна диагностика и методи на лечение.

- Тогава, защо все повече българи, когато се сблъскат с някое сериозно заболяване търсят медицинска помощ навън?

- Някои медицински центрове в чужбина  се рекламират добре у нас. Не виждам основания да не се лекуват у нас, тъй като цената на това лечение не е ниска. Пак повтарям, с някои малки изключения правим това, което се прави и в чужбина. Не мога да кажа, че няма проблеми, но като цяло нещата у нас са добре. Поне аз ги виждам така. Не мога да кажа, че има и чувствителен недостиг на хематолози напр.

Съвет на Здравница

прочети още Според д-р Симончини: Ракът е Candida

прочети още Ракът бяга от хлебна сода и кленов сироп

прочети още 8-те най-популярни рецепти при рак

прочети още Имаме ли кандида? (тест, който може да правите у дома)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 3)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 2)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 1)

прочети още Мислете за рака като за всяко друго хронично заболяване, а не за смъртта!

прочети още Възможно ли е химиотерапията да не лекува рака?

прочети още Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

прочети още Ракът е лечим, но фармацевтичната мафия го крие?

прочети още Как в Швейцария лекуват рак с бял имел?

прочети още Възможно ли е микроб да причинява рака?
Акценти от ЗдравницаНа Спасовден Христос се възнася на небето

На Спасовден Христос се възнася на небето

Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек....още

Трудните моменти са част от живота, не може само радост и щастие

Трудните моменти са част от живота, не може само радост и щастие

Болката, травмата, тъгата са еднакво присъстващи в живота, наред с радостта, спокойствието и щастливите моменти. Те съставляват едно цяло....още

Какви здравословни проблеми могат да ни донесат жегите

Какви здравословни проблеми могат да ни донесат жегите

Слънце, отпуска, къпане. Сега седим до късно вечер в градините на бирариите. Използваме всяка свободна минута за пикник, планираме пътувания. Лудуваме с децата. Но внимание! Слънцето и топлината галят душите ни, но крият много опасности за тялото....още

Бъдещето е на фермерските пазари

Бъдещето е на фермерските пазари

Хората все повече се замислят откъде идва храната и как се гледа, искат да се здрави, те и техните деца и искат продуктите да са български!...още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email