Д-р Васил Хрисчев: Левкемията е сборна дума за различни видове рак на кръвта


| Прочетено Прочетено: 15276 пъти | КоменариКоментари: 0Д-р Васил Хрисчев: Левкемията е сборна дума за различни видове рак на кръвта

Визитка:Д-р Васил Хрисчев
Д-р Васил Хрисчев е сред най-добрите ни онкохематолози у нас. Шеф е на отделението по химиотерапия, хематотерапия и наследствени заболявания на кръвта в Националната болница по хематологични заболявания- София. Д-р Хрисчев може да бъде открит на тел. 0879 104 915.

Д-р Хрисчев, за или против химиотерапията?

- Аз като лекар съм пристрастен в отговора си и той е за химиотерапията. Раковите болести нямат друга алтернатива извън химиотерапията. Може да се каже, че химиотерапията има странични ефекти, дори тежки странични ефекти, но ако имаше алтернатива , ние щяхме да я прилагаме.

- Какво е вашето обяснение за появата на раковите заболявания?
- Много труден въпрос, незнам. Защо се случват на хората, не знам. Може би от всичко по малко: околна среда, наследственост…И конкретно си остава загадка. Този въпрос няма отговор.

- И все пак защо се увеличават раковите заболявания през последните години?
- Не съм убеден, че се увеличават. Не съм запознат конкретно с онкостатистиката, като цяло раковите заболявания държат едно ниво на заболеваемост.

- Кой рак е по-лечим- този в детската възраст или в по-късните години?
Болестите са доста разнообразни. По принцип в детската възраст левкемиите са по-успешно лечими. Но има ред заболявания, които атакуват предимно зрялата и по-късната възраст, но и те могат да се лекуват успешно с методите, които разполагаме. С напредването на годините човек не е вече толкова здрав, появили са се придружаващи заболявания, които често усложняват лечението. Един възрастен човек почти никога не страда само от една болест. Но всичко е много индивидуално. Има заболявания,  макар и злокачествени са лечими, а други, макар и не онкологични, много малко може да се направи за болния.

- Може ли да се предпазим от левкемия?
- Конкретната причина за появата й не е ясна. Левкемията е сборно понятие. Има заболявания на кръвта, които човек си ги „носи”, не протичат латентно, и след като се установи болестта, дори не се налага лечение в продължение на много години, понякога и въобще. Напр. хроничната миелогенна левкемия. Тя най-често се открива случайно, по друг повод се правят кръвни изследвания. Тогава при нас на тези болни се правят някои уточняващи изследвания и те остават само под наблюдение. С въвеждането на новите лекарства, хроничната миелогенна левкемия  от едно твърде тежко и фатално завършващо заболяване се превърна в напълно лечима болест. Болест с добра прогноза, казано по друг начин. По отношение на острите левкемии също имаме доста  успехи- удължава се живота на болния, въведоха се нови методи на лечение като напр. трансплантация на столови клетки, и т.н, но винаги има какво да се желае.

- А кое прави една левкемия толкова агресивна?
- Левкемиите са разнородни заболявания- има такива, които не изискват никакво лекарско вмешателство и обратно,  други се развиват бързо и агресивно, дори за седмици. За всеки болен се преценява индивидуално и за всеки болен се борим.

- При какви оплаквания човек трябва да се насочи към хематолог?
- Обикновено пътят е този: пациентът трябва да отиде при личния си лекар и след кръвни изследвания да бъде изпратен към нас. Защото без кръвната картина много малко може да се каже какво му е на болния. Увеличените лимфни възли са свързани с лимфомите. Пациентът може да няма никакви други оплаквания, освен увеличени лимфни възли. Той обикновено случайно си напипва бучка, възел на врата напр. Тогава трябва да се обърне към хематолог. При повтарящи се инфекции( бактериални и вирусни), кръвоизливи и температурни състояния- също. Появява се и анемия, отпадналост, умора, пребледняване. При някои злокачествени онкологични заболявания се увеличават  също далака и черния дроб.

- Думата левкемия в превод означава „бяла кръв”? В какъв смисъл точно се променя кръвта на болния?
- Разбира се, че кръвта остава червена, но при  това патологично състояние има нарушение в узряването на белите кръвни клетки, особено при някои форми левкоцитите са много , а когато се утаи кръвта- те образуват по-голям слой.

- Новости в диагностика и лечението на левкозите?
У нас се прави медицина на световно ниво, с някои малки изключения. Разполагаме със съвременна диагностика и методи на лечение.

- Тогава, защо все повече българи, когато се сблъскат с някое сериозно заболяване търсят медицинска помощ навън?

- Някои медицински центрове в чужбина  се рекламират добре у нас. Не виждам основания да не се лекуват у нас, тъй като цената на това лечение не е ниска. Пак повтарям, с някои малки изключения правим това, което се прави и в чужбина. Не мога да кажа, че няма проблеми, но като цяло нещата у нас са добре. Поне аз ги виждам така. Не мога да кажа, че има и чувствителен недостиг на хематолози напр.

Съвет на Здравница

прочети още Според д-р Симончини: Ракът е Candida

прочети още Ракът бяга от хлебна сода и кленов сироп

прочети още 8-те най-популярни рецепти при рак

прочети още Имаме ли кандида? (тест, който може да правите у дома)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 3)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 2)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 1)

прочети още Мислете за рака като за всяко друго хронично заболяване, а не за смъртта!

прочети още Възможно ли е химиотерапията да не лекува рака?

прочети още Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

прочети още Ракът е лечим, но фармацевтичната мафия го крие?

прочети още Как в Швейцария лекуват рак с бял имел?

прочети още Възможно ли е микроб да причинява рака?
Акценти от ЗдравницаЗащо баба Марта ту се смее, ту плаче?

Защо баба Марта ту се смее, ту плаче?

В народната представа Баба Марта е своенравна и капризна. Докато се смее, изведнъж заплаче. От месец март може да се очаква всичко. И добро, и лошо, и слънце, и сняг....още

Емил Нешев подкрепи децата с аутизъм в Русе

Емил Нешев подкрепи децата с аутизъм в Русе

Децата от Сдружение "Родители на деца и възрастни с аутизъм - Русе" имаха вълнуваща среща с Емил Нешев, или както всички го наричат - бате Емо, от СОП Спорт Самбо за развитие – София....още

За да отгледаш едно дете, трябва цяло село

За да отгледаш едно дете, трябва цяло село

Йоанна Рачовска и Мартина Димитрова, членове на родителски кооператив "Морски таралежчета" - Варна за това как обучават и отглеждат 9 морски таралежчета....още

Рецепта с карфиол на Айдън Мустафов за хроничен цистит

Рецепта с карфиол на Айдън Мустафов за хроничен цистит

Със сигурност няма да преувелича, ако ви споделя, че няма жена, която да е страдала от хроничен цистит и да не е постигнала изцеление с отварата от карфиол....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email