Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди


| Прочетено Прочетено: 33568 пъти | КоменариКоментари: 0



Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простудиУсещате, че ви наляга настинка. Сякаш мравки полазват тялото ви, носът започва да тече, а в очите се появява блясък, защото температурата се повишава. Има природни методи, които ще ви помогнат да спрете простудата в началото, преди да посегнете към лекарствата от аптеката, твърди д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Ето какви съвети даде тя:

Съвет №1
Ако хората срещу нас са хремави или кихат, има два начина да се предпазите от заразяване. Единият е сутрин и вечер да промивате лигавицата на носа със солена вода (става дума за физиологичен разтвор, какъвто се предлага в аптеките). Методът е често прилаган в клиники или болници, където се приемат малки деца. Ефектът е, че не се позволява на вируса да се развие, защото за да "набере мощност", той трябва да попадне на лигавица. Същата мярка помага, ако примерно някой колега или близък току-що ви е кихнал в лицето.

Съвет №2
Другото "оръжие", преди да пристъпите към лекарствата, е утвърдено от столетия в Индия. Когато хората там усетят, че ги атакува настинка, те си правят масаж на носа с разстопено масло Ги. "Това също е начин носната лигавица да стане по-устойчива и да бъде "подкрепена" срещу вируса", обясни д-р Пачова.

Как се прави масажът? Няма проблем да се осъществи и в домашни условия. Купете си чисто краве масло и го стопете на котлона на много тих огън, така че да се изпари водата, а получилите се "бели парцалчета" (млечните киселини) да се запържат до златисто. След това прецедете мазнината, която вече е абсолютно чиста. "В нея няма млечни белтъци, няма вода, което е и тайната на лечебната мазнина. Например в древната индийска медицина Аюрведа такава мазнина се използва за производство на лечебни кремове. Но и в чистия си вид е много добра за масаж на лигавицата на носа", уточни специалистката.

След като вземете с пръст малко от топлата мазнина, поставете я отвътре в носната си лигавица. Намажете носа и отвън. Може да извършвате процедурата сутрин и вечер като профилактика или при сухи корички в носа. "Но, ако видите, че хремата е започнала развитието си, много ефикасен е масажът на точките около носа - например непосредствено под ноздрите, в горната част на носа под веждите, във вътрешните ъгли на очите. Така се активира кръвообращението, което осигурява "пристигането на по-свежа кръв" и на повече "активни бойци" срещу вируса.

Съвет №3
"Обикновено настинките ни застигат, когато сме се охладили. Това означава, че трябва да направим всичко възможно, за да затоплим тялото си", заяви д-р Пачова. Една от най-ефикасните мерки е пиенето на топли напитки на глътки - например гореща вода или чай. По този начин се осигурява допълнителна енергия на организма за справяне с инфекциите.
Друг вариант е да приемете природни загряващи течности, като поставите в тях малко джинджифил. Приготвите смес от 2 лъжици ситно нарязан пресен джинджифил, 2 лъжици лимонов сок и същото количество мед. Полученият микс се приема сутрин и вечер. "Ако сте се разболели и сте се прибрали у дома, можете да го взимате още един-два пъти. Не се притеснявайте от предозиране! Сместа е изключително полезна, защото набавя и голямо количество витамин С", обясни д-р Пачова.

Съвет №4
Ако човек има температура, не е добре да се опитва да я свали веднага, съветва лекарката. "Това е една от грешките, която допускат и родителите, и възрастните, когато са на легло. А така болестите се задържат по-дълго у нас. Установено е, че тялото работи най-добре за изграждане на антитела срещу инфекциите, когато температурата е 38,5°. Т.е. докато не се стигне тази стойност, не е добре да се сваля предварително (за да не се поставят спирачки пред "машините за антитела")", твърди д-р Пачова. Според нея, ако имаме температура от 38,5°, също може да си позволим да постоим известно време с нея, защото тя е "произведена" от тялото ни именно, за да се справи с вирусите. Задължително обаче, ако вдигнете температура, потърсете лекар и следвайте съветите му.

Д-р Пачова смята още, че ако все още сме в периода на студени тръпки, е добре да приемаме горещи напитки. Ако вече сме с висока температура, да се завием, за да се изпотим. Така с един "тласък" ще се справим с инфекцията.

Съвет №5
За болки в гърлото се препоръчват гаргари с разреден лимонов сок или с мед, а може и с градински чай. Добро решение е да се смуче топче захаросан мед, но в легнало положение, за да може той да "облее" задната стена на фаринкса. Още по-добре е да се направи загряващ компрес, който много хора вече забравиха дори как се прави. Начинът е следният: взима се лента памук, сгъната на два или три пласта, намокря се със студена вода и добре се изцежда. Студеното парче се поставя на гърлото, отгоре се притиска с найлон и накрая се завива с шал така, че да няма никакъв достъп на външен въздух, което е тайната на лечебното действие на компреса.

Съвет №6
Инхалациите са друг народен метод, помагащ при хрема и синузит. Може да се подложите на лечебната парна баня, като сварите картофи с обелките. Махнете тенджерата от котлона, застанете над нея и вдишвайте парите с кърпа на главата. Към всички тези природни методи срещу простудата може да се прибави лечение с хомеопатия, Шуслерова терапия с различните видове соли, които помагат при понижен имунитет, хрема, дихателни инфекции, или пък да се приемат фитопродукти с прополис и ехинацея, засилващи защитата ни.

Съвет №7
За подсилване защитните сили на организма по традиция говорим през есента или зимата, но мерки трябва да се вземат през цялата година. От значение е и с какво се храним.
Добре е всеки ден да хапваме продукти от 5 основни хранителни групи: плодове и зеленчуци, хляб и зърнени храни, ориз, млечни и месни продукти, риба, яйца и бобови храни. Трябва да се движим поне 30 мин, да се раздвижваме, ако стоим с часове пред компютъра и да намалим стреса - основната причина за понижаването на имунитета. А в студа е задължително да сме добре облечени и да не оставяме кръста непокрит.

Източник: Труд




Съвет на Здравница

виж всичко за Грип

разгледай или поръчай Здравословни продукти при грип

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Прополис и ехинацея срещу грипа

прочети още Кои са най-добрите народни рецепти и натурални продукти при грип и простуда?

прочети още Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

прочети още Могат ли антибиотиците да лекуват грип?

прочети още Седем начина да се предпазите от грип или настинка

прочети още Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email