Могат ли антибиотиците да лекуват грип?


| Прочетено Прочетено: 3938 пъти | КоменариКоментари: 0



Могат ли антибиотиците да лекуват грип?Няма да е новост ако кажем, че странични ефекти могат да се появят и от прекаляването с антибиотици.

Трябва да се има предвид какъв е грипът, през кой сезон се боледува, какво е професионалното натоварване на пациента.

Когато няма токсини, кръвта и лимфата циркулират без проблеми, а имунната система се справя с чуждите за организма тела.
Когато обаче организмът е замърсен с токсини, нито медикаментите, нито билковите смеси могат да стимулират имунната система.

Екип от учени към Световната здравна организация започват изследвания върху антивирусното лекарство “Тамифлу”, с което се лекува вирусният грип. Изследването е по повод на това, че двама тийнейджъри в Япония посегнали на живота си, след като доста време приемали от това лекарство. Двата инцидента се случили само в Япония през 2004 и 2005 година. Родителите на двете момчета били категорични, че причина за случилото се е лекарството “Тамифлу”. Това накарало японските медици да внесат поправка в списъка за страничните ефекти, която предупреждава, че е възможно лекарството да предизвиква психично разстройство. Говорител на Европейския лекарски съюз обяви, че при тях са постъпили доклади от 48 случая, при които пациенти, приемали този медикамент, са изпадали в делириум и халюцинации. Говорител на “Рош” - производител на лекарството, обяви, че компанията е запозната и с двата случая. Оттам твърдят, че това са ефекти, свързани със силната грипна треска, и нямат нищо общо с приемането на “Тамифлу”. Въпреки всичко те са започнали подробно изследване на лекарството и вероятната му употреба като наркотик.

Защо това заболяване убива?

Учените са категорични, че са на път да разберат защо вирусът може да се превърне в убиец
Изследователи от Световната здравна организация са открили, че основна роля за влошаване на състоянието на пациента и стигане до летален изход играе реакцията на собствената имунна система на човека.

Според тях смъртните случаи вследствие на грип най-вероятно са причинени от т. нар. щамове убийци. Това откритие ще позволи на специалистите да разработят ефикасни лекарства срещу бъдещи вирусни щамове. Неотдавна експертите в областта на грипа предупредиха, че вирусът постоянно мутира и че всеки момент може да възникне мощен болестотворен щам.

Последната голяма грипна пандемия от 1918 г. причини смъртта на десетки милиони души само в Европа. След избухване на епидемията в Хонконг през 1997 г., отнела живота на много хора, специалисти от тамошния университет изследвали щама в лаборатория и установили, че той е отключил мощен имунен отговор. Имунната реакция е била съпроводена с образуването на големи количества цитокини, които позволяват на организма да унищожава вредните клетки. Изследователите са стигнали до извода, че произведените цитокини са били толкова много, че са започнали да атакуват собствените клетки на тялото и са увредили много органи. Това откритие противоречи на предишни теории, според които за смъртните случаи е виновен самият вирус.


Ще има ли нови противовирусни лекарства?
От известно време световните учени в областта на медицината бият тревога, че ще настъпи нова грипна пандемия. Те добавят обаче, че резултатите от изследванията им могат да им помогнат за разработването на лекарства срещу всякакви нови щамове. При създаването на нови лекарства е много важно да се постигне равновесие между вируса и гостоприемника, предупреждава британската микробиоложка Уенди Баркли от университета в Рединг. “Ако организмът, или гостоприемникът, произвежда твърде много цитокини, може да потиснем неговия имунен отговор, но трябва да внимаваме заедно с това да не увредим способността на гостоприемника да се бори с вируса”, предупреждава тя.

Източник: Блиц













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email