Кръводаряване или как да дам кръв..



Кръводаряване или как да дам кръв

След като няколко месеца с един колега се канехме да ходим да даряваме кръв, ей така, за спорта, изведнъж се наложи да се помага на една приятелка, на която баща и трябва да влиза за операция.


В съботата се занесохме четирима човека до Националния център по кръводаряване на улица Братя Миладинови 112. Бях дал идеята да отидем към 10 докато още народа не се е събудил, така че, да има по-малко навалица, но уви - пред нас имаше към 10-тина човека.

Процедурата е следната:

В първия кабинет се оставят личните карти, за да направи там една весела леля проверка в кумпютърта дали не сте ban-нат като кръводарител. После излиза и ви дава личната карта с един лист, който трябва да попълните (носете си химикалки. Тя лелята има такива за раздаване, но ограничен брой). В въпросника има разни неща като “Чувствате ли се здрав?”, “Боледували ли сте от хепатит, малария…”. Трябва да си знаете и името на личния лекар и към кое ДКЦ е.

След като попълните листа, пак се нареждате пред същия кабинет за преглед. Преглъдът се състои в измерване на кръвното и преслушване на сърцето - отнема около минута.

След това отивате при следващия кабинет, където ще ви боцнат пръста да вземат няколко капки кръв за някакъв предварителен тест. Ако не си знаете кръвната група - ще ви я кажат. Там ще ви дадат и чашка кафе ако в предишния кабинет са ви казали, че кръвното ви е ниско и трябва да изпиете една за всеки случай.
После се отива в една малка чакалня и там си давате пак личната карта и листа на една друга докторка или сестра (тия медицинските що нямат пагони да може човек да ги различи кой е офицер и кой вся осталная сволоч?). Сядате и чакате да ви извикат.

Като ви извикат ви слагат на някое от леглата, дезинфекцират ви ръката около мястото, където ще сложат иглата и след това ви “включват” към системата.

Цялото “източване” трае около 10-ина минути.

След това ви слагат една лека превръзка, която не трябва да сваляте поне един час. Отделно мястото където е била иглата не трябва да се мокри 24 часа.

Дават ви една бележка с която да удостоверявате, че сте дал кръв (която ви дава право и на два дена допълнителен платен отпуск), върщат ви личната карта и сте готови.

На всеки кръводарител му дават една торбичка с разни шоколади, бисквити, енергийна напитка и т.н.

Това е цялата процедура.

За тези, които се страхуват от доктори, игли и кървища мога да кажа, че нещата никак не са страшни. Всичко на всичко две леки бодвания. Всъщност, ако има нещо неприятно, то е намръщената лекарка/сестра във втората стая. Нещо много нервна, все едно два цикъла са и доИли едновременно. Както и да е…

Готино е да се даде кръв - човек си продухва системата един вид. Отделно, че тази кръв спасява живот.

За дамите, които се мъчат с разни диети има и допълнителна мотивация да станат кръводарители - от раз сваляте 450 грама (колкото е една банка), Отделно после организма се опитва да си възстанови изгубеното количество кръв и работи в много по интензивен режим и нищо чудно още поне половин килограм да се изгаря в този процес.


Материалът е от блога на
Огнян Банков




Всички статии в "Кръводаряване и Кръвопреливане"

Всички статии в "Кръводаряване (11)"







Още от "Кръводаряване (11)"


17 мита за кръводаряването, които трябва да знаем

Доц. д-р Андрей Андреев, директор на Националния център за трансфузионна хематология (НЦТХ) коментира правилните и погрешните мнения, които битуват в ...още

От кои кръвни групи може да получаваме кръв?

Често се питаме, от кои кръвни групи може да получаваме кръв? Може би тази информация ще е полезна! ...още

Наредба № 12 от 3.05.1995 г

Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки ...още

Ничий ЖИВОТ не е стока за продан!

Пак се занимавам да ровя из нета по темата кръводаряване. Интересно ми е какво се случва от гледна точка на дарителите, какво се случва, когато се нал ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email