Дарителството - безценен Дар!ДАРИТЕЛСТВОТО - Безценен дар!


 Първата хемотрансфузия от човек на човек е осъществена на 01.09.1818 г. от д-р Джеймс Блъндел в Лондонската болница “Сейнт Томас и Гайс”. Д-р Блъндел прелива кръв на пациентка с кръвоизлив, използвайки за донор съпругът й.
Известният британски социолог Ричард Титмус описва кръводаряването като “дар” и говори за “дари – телско отношение” между донор и пациент. Титмус, изучава алтруистичният акт на кръводаряването и описва в своето неповторимо произведение “Дари-телско отношение” (публикувано през 1970 г.) дарената кръв като “подарък от дарителя, който бързо се възстановява от тялото му. Не съществува никаква загуба. За получателят кръвта е подарък, който може да бъде всичко: самият му живот”.


Ето няколко истински истории:

Споделено в Blog.bg от oli4ka (реципиент):
30.03 - 07:53 - Моят особен живот
Това е една много лична история. Иска ми се да спра да я пиша още сега, но пък ми се искам да вярвам, че тя може да промени нещо.
Аз съм Мария и имах "щастието" да се родя преди 28 и малко години с рядка форма на Таласемия. Някой от Вас може и да са чували това заболяване, но по - скоро не са. Не си мислете, че искам да предизвикам съжаление. Искам просто да знаете. Моите родителите случайно са се оказали “подходящи”. Все пак да си като мен има 25% вероятност, но само ако и двамата ти родители са носители на форма на Таласемия, за която може да не разберат цял живот. Каръшка история! За да съм сред живите толкова години всеки месец, аз имам нужда от Вашата жертва - трябва ми "свежа" кръв. Звучи като, че ли съм съвременен вариант на Дракула, но моите клетки просто се разпадат... И тук идва най - "болната" ми тема.
Що е то кръводаряване и има ли почва у нас? По моите скромни наблюдения почвата е мнооого рехава. Нямам представа защо хората възприемат кръводаряването както нещо травмиращо, болезнено или страшно. Нямам представа защо хората се сещат да даряват кръв, само когато знаят че техен близък го е закъсал, ако мога така да се изразя. Дори нямам представа какво да направя за да накарам хората да отидат да дарят част от своята кръв...
Ако искате приемете тази история като лична и помислете как бихте се чувствали на мое място. Ако искате мислете, че само благодаряние на Вас аз все още съм тук.
НО ВИ МОЛЯ бъдете кръвоДАРИТЕЛИ!
Бих разменила живота си, ако знаех че от това зависи живота на някое от стотиците деца които чакат, като мен, някой добър човек да дари кръв.
И ВИ МОЛЯ станете кръвоДАРИТЕЛИ!
Знам, че има и по-големи и важни неща в личното битие на всеки. Знам че една птичка пролет не прави. Но ако тази история Ви накара да се замислите поне за малко, че спасяването на нечий живот е достойно и благодарение на нея решите да отидете и да дарите кръв поне два пъти в годината, ще знам че е имало смисъл да вярвам в доброто у хората.

Споделено в Blog.bg от О.Б. (дарител) :
01.07 - 01:00:37 - Кръводаряване или как да дам кръв?
След като няколко месеца с един колега се канехме да ходим да даряваме кръв, ей така, за спорта, изведнъж се наложи да се помага на една приятелка, на която баща и трябва да влиза за операция.В съботата се занесохме четирима човека до Националния център по кръводаряване на улица Братя Миладинови 112. Бях дал идеята да отидем към 10 докато още народа не се е събудил, така че, да има по-малко навалица, но уви - пред нас имаше към 10-тина човека.
Процедурата е следната: В първия кабинет се оставят личните карти, за да ви бъде направена проверка в кoмпютърта дали не сте ban-нат като кръводарител. После излиза и ви дава личната карта с един лист, който трябва да попълните (носете си химикалки). Във въпросника има разни неща като “Чувствате ли се здрав?”, “Боледували ли сте от хепатит, малария…”. Трябва да си знаете и името на личния лекар и към кое ДКЦ е.След като попълните листа, пак се нареждате пред същия кабинет за преглед. Преглъдът се състои в измерване на кръвното и преслушване на сърцето - отнема около минута. След това отивате при следващия кабинет, където ще ви боцнат пръста да вземат няколко капки кръв за някакъв предварителен тест. Ако не си знаете кръвната група - ще ви я кажат. Там ще ви дадат и чашка кафе ако в предишния кабинет са ви казали, че кръвното ви е ниско и трябва да изпиете една за всеки случай. После се отива в една малка чакалня и там си давате пак личната карта и листа на една друга докторка или сестра и сядате и чакате да ви извикат. Като ви извикат ви слагат на някое от леглата, дезинфекцират ви ръката около мястото, където ще сложат иглата и след това ви “включват” към системата. Цялото “източване” трае около 10-ина минути. След това ви слагат една лека превръзка, която не трябва да сваляте поне един час. Отделно мястото където е била иглата не трябва да се мокри 24 часа. Дават ви една бележка с която да удостоверявате, че сте дал кръв (която ви дава право и на два дена допълнителен платен отпуск), върщат ви личната карта и сте готови.
На всеки кръводарител му дават една торбичка с разни шоколади, бисквити, енергийна напитка и т.н.
Това е цялата процедура.
За тези, които се страхуват от доктори, игли и кървища мога да кажа, че нещата никак не са страшни. Всичко на всичко две леки бодвания.
Готино е да се даде кръв - човек си продухва системата един вид. Отделно, че тази кръв спасява живот.
За дамите, които се мъчат с разни диети има и допълнителна мотивация да станат кръводарители - от раз сваляте 450 грама (колкото е една банка). Отделно после организма се опитва да си възстанови изгубеното количество кръв и работи в много по интензивен режим и нищо чудно още поне половин килограм да се изгаря в този процес.


Нашият призив:

След всичко, което прочетохте до тук, Вие вече имате мнение, отношение и позиция по въпросът, който си е задавал британският социолог Ричард Титмус относно кръвоДАРяването...

Ние, Българска Aнти – Tаласемична Oрганизация, сме организация на пациенти и родители, обединени от заболяването Таласемия майор. Поставили сме си цели, от които зависи живота на повече от 300 души в България, част от които са:

•   
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА НУЖДАТА която имат пациентите с Таласемия майор от кръв;
•    регистриране и анализиране на месечните потребности от кръв и кръвни съставки на пациентите с Тласемия майор и Хемоглобинопатии;
•    подготовка и провеждане на целенасочени, масови кръводарителски кампании с цел ПОВИШАВАНЕ БРОЯ НА ДОБРОВОЛНИТЕ ДАРИТЕЛИ;
•    организиране на доброволна кръводарителска мрежа СПЕЦИАЛНО ЗА ПАЦИЕНТИТЕ С ТАЛАСЕМИЯ МАЙОР.
Ние вярваме в тези цели, просто търсим СЪМИШЛЕНИЦИ и ПАРТНЬОРИ!


КАНИМ ВИ:
Присъединете се и участвайте във всяка една ДАРИТЕЛСКА акция  за доброволно и безвъзмедно кръводаряване като ДАРИТЕ КРЪВ в полза на пациентите с Таласемия майор !

Присъеденете се,
ДАРЕТЕ кръв и изразете своето “ДАР-ителско” отношение тук в България, сега в XXI-ви век!
Всички статии в "Кръводаряване и Кръвопреливане"

Всички статии в "Кръводаряване (11)"Още от "Кръводаряване (11)"


17 мита за кръводаряването, които трябва да знаем

Доц. д-р Андрей Андреев, директор на Националния център за трансфузионна хематология (НЦТХ) коментира правилните и погрешните мнения, които битуват в ...още

От кои кръвни групи може да получаваме кръв?

Често се питаме, от кои кръвни групи може да получаваме кръв? Може би тази информация ще е полезна! ...още

Наредба № 12 от 3.05.1995 г

Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки ...още

Ничий ЖИВОТ не е стока за продан!

Пак се занимавам да ровя из нета по темата кръводаряване. Интересно ми е какво се случва от гледна точка на дарителите, какво се случва, когато се нал ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email