Спонтанен аборт: кога мога да забременея отново и има ли риск от повторен абортСпонтанен аборт: кога мога да забременея отново и има ли риск от повторен абортЗагубата на дете е голяма трагедия за всеки родител. Родителите, преживели такава загуба, желаят да имат дете отново, веднага щом преживеят поне донякъде мъката по изгубеното дете. Важно е обаче да сте наистина физически и психически готови за подобно нещо.

Кога е подходящо да започнете опитите да забременеете отново?
Няма точно определен период от време, който е добре да мине преди следващата бременност, но обикновено специалистите съветват да се изчака поне няколко месеца, за да се увеличат шансовете за една здрава бременност. Ако жената не е физически здрава и психически уравновесена, рискът от преживяване на нов спонтанен аборт съществува.

От медицинска гледна точка, в случай че не е открита причината за аборта или не е проведено лечение, най-безопасно е да забременеете след като са минали два или три менструални периода. Някои лекари съветват двойките да изчакат от шест до дванайсет месеца преди да започнат опитите за ново забременяване, за да могат да свикнат с преживяната загуба, други пък смятат, че не е налице причина да се изчаква толкова дълго. 

Какви са шансовете за нов спонтанен аборт?
Много жени, преживяли спонтанен аборт, се страхуват, че отново ще преживеят такъв. За щастие 85% от жените преживели един спонтанен аборт имат шансове за успешна следваща бременност. Процентът при тези, които са преживели два или три спонтанни аборта намалява до 75%.

В кои случаи е необходима консултация със специалист след преживяване на спонтанен аборт и желание за забременяване отново?
Наблюдаващият бременността ви лекар може да ви насочи към специалист, който да ви назначи най-доброто лечение с цел увеличаване шансовете за една здрава следваща бременност. Такава специализирана помощ ще ви е необходима, ако:
 - сте преживяли два или повече спонтанни аборта
 - сте на възраст над 35 години
 - страдате от болест, която може да окаже въздействие върху бременността ви (например диабет)
 - имате или сте имали проблеми със забременяването

Как да решите кога да опитате отново?
Решението за нова бременност е единствено във вашите ръце. Една бременност няма да заличи спомена от загубата, но ще ви помогне да превъзмогнете нещата и да фокусирате вниманието си върху нещо друго. Ако абортът е бил съпроводен с допълнителни усложнения, е добре да обсъдите решението си за ново забременяване с вашия лекар.

Как ще се чувствате по време на новата бременност?

Вероятно по време на новата си бременност няма да се чувствате толкова щастливи както сте били при предходната, тъй като ще изпитвате известен страх дали всичко ще е наред. Няма да сте нито първите, преживяващи това, нито последните, но все пак, за да се чувствате малко по-спокойни, можете да правите следните неща:
 - Помолете бременността ви да се наблюдава внимателно.
 - Не приготвяйте нищо за бебето до неговата поява на бял свят.
 - Много ваши познати ще ви дават най-различни съвети какво да правите и какво да не правите, за да бъде успешна бременността ви. Изслушвайте ги, но правете това, което вие, вашият партньор и вашият лекар сметнете за най-добро.Всички статии в "Бременност и майчинство"

Всички статии в "Зачеване и бременност (11)"Още от "Зачеване и бременност (11)"


Десет признака, че сте бременна

Тестът за бременност, съчетан с преглед при личния лекар или гинеколога е най-сигурният начин да се установи категорично дали очаквате бебе или не. Но ...още

Кога бременната жена започва да има корем и как трябва да се развива плода?

Бременността за всяка жена е стъпка към нов живот. Въпросът кога започва да ни личи и кога се коремът започва да наедрява интересува предимно младите ...още

Кога бременната жена започва да има корем и как трябва да се развива плода?

Бременността за всяка жена е стъпка към нов живот. Въпросът кога започва да ни личи и кога се коремът започва да наедрява интересува предимно младите ...още

Какви са шансовете да заченете близнаци?

Има много жени, които мечтаят и планират да заченат близнаци. Възможно ли е това? Какво по-специално има в планирането на раждане на две деца едноврем ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email