Кога секциото може да бъде опасно?Кога секциото може да бъде опасно?До 40% стигат ражданията с цезарово сечение в софийските държавни и общински болници, а в някои частни - и до 90%. Подобна тенденция се наблюдава в цял свят, защото хората се стремят към плановост в зачеването и раждането. Но секциото малко или много е една коремна операция, която носи своите рискове, заяви пред "Труд" д-р Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова").

Сериозно усложнение при следваща бременност след веднъж извършено секцио е появяването на ниско разположена плацента. "Тя има свойството да се прикрепя в долните сегменти на матката, където при първото цезарово сечение е била шита маточната стена

А когато "падналата" плацента застане и пред главата на плода, това опасно състояние вече се нарича плацента превия", разясни д-р Костов. Още по-сериозно усложнение е, когато описаната плацента прорасне през мястото, където матката вече е била шита. В този случай по време на раждането може да се стигне до голяма кръвозагуба.

"Затова нека жените разберат, че няма по-добър начин за раждане от нормалния. Той е най-атравматичното, най-физиологичното и най-евтиното нещо за системата и пациента.

А до секцио трябва да се прибягва само когато има медицински индикации. Най-честите от тях при жената са: тесен таз на родилката и едър плод, високо кръвно налягане, голям диоптър, активен генитален херпес и др.", изброи д-р Костов. Медицински показания за пристъпването към секцио може да има и заради плода - най-често при задушаване на бебето преди или по време на раждането, при изпадане на пъпна връв, при отлепяне на плацентата и т.н.

В болница "Света София" тази седмица лекарите спасиха пациентка именно с тежкото усложнение - отлепена предлежаща плацента заради вече извършени цезарови сечения. Това е 39-годишната Милена, която е била приета в болницата в понеделник. Болките започнали през нощта, тя пристигнала в "Св. София" в ранния следобед в тежко състояние и със силно кръвотечение. Милена е майка на три деца, родени със секцио.
"Активизирахме целия си лекарски и акушерски екип - гинеколози, анестезиолози, специалисти от кръвната банка, от лабораторията, акушерки. За щастие след много усилия майката и бебето бяха преведени в добро състояние. Детето е момченце с тегло 3,2 кг и ръст 50 см", разказа д-р Костов.

"Имайки предвид, че това бе седмата бременност за пациентката, и всичките досегашни раждания са били с цезарово сечение, ние предположихме, че би могло плацентата да е в посоченото рисково състояние", добави д-р Валентина Григорова, зам.-директор на "Св. София". Тя обясни, че заради многото и трудни бременности маточната стена се преобразява така, че плацентата често прилепва плътно или се инплантира на неподходящо място. "При това състояние плацентата не може да се отдели, независимо от прилаганите действия. В резултат на това кървенето се увеличава, и то много бързо, което рязко влошава състоянието на жената", посочи д-р Григорова.

Анестезиологът д-р Димитър Терзийски също е бил поставен в критична ситуация. "От една страна, трябваше да се извърши секцио в условията на изключителна спешност - само  в рамките на 5-7 мин. Това изискваше бърза, адекватна  и безопасна  за детето анестезия, тъй като то вече страдаше от тежкото усложнение на бременността, засегнало майката. А в тази ситуация обикновено е много трудно да се установят придружаващи заболявания, алергични предразположения и други проблеми при родилката", разказа д-р Терзийски. Колегите му и той били поставени на нокти, когато   неочаквано състоянието на Милена прогресивно започнало да се влошава. Тя изпаднала в тежък хеморагичен шок. "Това заболяване води до смърт или трайни увреждания на болния, ако не се реагира агресивно. Ние имахме късмет! Тя се оправи, независимо че кръвозагубата беше огромна - над 4 литра. Това е почти цялото количество кръв, което тя имаше...", обясни анестезиологът. До пристигането на кръвта и плазмата докторите дали всичко от себе си, за да задържат живота на пациентката.

След секциото лекарите не препоръчват напрягане на коремната мускулатура или упражнения с тежести поне през първите два месеца. А следващото забременяване трябва да е най-малко след 2 години.

Източник: Труд
Всички статии в "Бременност и майчинство"

Всички статии в "Раждане (15)"Още от "Раждане (15)"


Защо повечето раждания започват нощем и рано сутрин?

Биологичният часовник на майката регулира ритъма на сън и бодърстване. Поради това повечето раждания започват в часовете на покой: нощем и рано сутрин ...още

Какво е плацентарна баня за новородени (видео)

Френска клиника разпространиха видео, с което популяризират техниката thalasso bain, предназначена за къпане на новородени. Кадрите, изпълнени са неж ...още

Плюсове и минуси за раждането в различните сезони

Продължават споровете кога от здравна гледна точка е най-подходящо да родиш дете. Според учените всеки сезон си има своите плюсове и минуси. Всеки тря ...още

Бременността и кога идва времето да отидем до болницата

От деня, в който сте разбрала, че сте бременна си представяте себе си в болницата. Разбира се имали сте достатъчно време да помислите какво да вземете ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email