Сокът от червена боровинка - витаминозният елексир от природата


| Прочетено Прочетено: 1100 пъти | КоменариКоментари: 0



Сокът от червена боровинка - витаминозният елексир от природата

Съветите са на проф. Пенчо Далев и книгата му" Диворастяща храна".

Плодовете на червената боровинка съдържат към 10% захари – глюкоза, захароза, фруктоза; към 2% органични киселини – бензоена, ябълчена, лимонена, винена, оцетна; пектини, дъбилни вещества, фитостероли, гликозиди (гликозида вакцинин), витамин С и каротени.
Съдържат се и така популярните напоследък, като антиоксиданти есенциални мастни киселини: линоленова киселина (OMEGA-6), алфа линоленова киселина (OMEGA-3). Богати са и на соли на много биологично-активни елементи: калий 73 мг%, калций 40 мг%, натрий 7 мг%, магнезий 7 мг%, фосфор 16 мг%, желязо 0,4 мг%. Високо е съдържанието на витамините от групата Р – 425 мг%.
Използване като храна

По хранителните, диетични и здравни качества червената боровинка е един от най-щедрите дарове на природата. От нея се приготвят чай, сладка, сокове, кисели, сиропи, пастили, мармалади, пълнежи на банички и др. В Русия, където тя е много разпространена в горските райони, я слагат заедно с киселите краставички – за подобряване на вкусовите им качества.

В домашни условия я съхраняват в каци или бъчви, като я заливат с вода (моченая брусника), или засипват със захар или замразяват. Благодарение на високото си съдържание на бензоена киселина, която притежава консервиращи свойства (потиска развитието на микроорганизмите), плодовете на червената боровинка трудно загниват и добре се съхраняват целогодишно, както в прясно, така и в сварено състояние.

Сушените червени боровинки са идеални за добавка към мюсли, както и за приготвяне на сладкиши. Най-добра, естествено, тя е в свежо състояние, но пресните боровинки може да бъдат съхранявани при домашни условия замразени във фризер и по този начин да се съхранят целогодишно.

При домашно обработване на червената боровинка обикновено се добавя захар, за да се намали естественият й тръпчив вкус, а също така често се смесва с други плодови сокове в коктейли.

Чай от червена боровинка
3 ч.л. листа от червена боровинка се заливат с 2 ч.ч. врялата вода, похлупват се и се оставят 10-12 мин. Прецеждат се подслаждат с пчелен мед.

Сок от червена боровинка
1 кг плодовете от червена боровинка се заливат се заливат с 4 л вряла вода и се оставят за 5-6 дни на хладно, като от време навреме са разбърква. Сокът се отлива или прецежда и се съхранява в стъклени бутилки на хладно. Остатъкът от плодовете може да се използва за компоти и кисели.

Сок от червена боровинка с карамфил
5 кг плодове от червена боровинка се заливат с преварена вода, добавя се 1 кг захар и 1 чаена лъжичка смлян карамфил и се оставя за 10-12 дни на хладно, като от време навреме се разбърква. Сокът се отлива или прецежда и се съхранява в стъклени бутилки на хладно.
Сок от червени боровинки (морс)

 200 г плодове от червена боровинка се размачкват с дървен пестик и сокът се отцежда през гъсто сито. Остатъкът се залива с 1 л гореща вода и се вари 5 мин. Прецежда се, към топлия още сок се прибавя 200 г захар, разбърква се до разтварянето на захарта, охлажда се и се смесва с отделения преди това сок. Сервира се охладен след 1-2 дни.

Подправка от червена боровинка с хрян (полски сос)
1 ч.ч. плодове от червена боровинка се заливат до покриване с леко подсолен горещ оцет и 20-30 мл олио и се разбъркват. Прибавя се ½ чаена чаша настърган хрян и отново се разбъркват. Оставя се да престои 24 часа нахладно или в хладилник. Подправката е подходяща към печено свинско, телешко или дивечово месо.

Лечебни качества
Народната медицина прилага червената боровинка при най-различни болести и болестни състояния: при простудни заболявания, ревматизъм, подагра, хипертония, за подобряване на храносмилането, повишаване на апетита. Използват се както плодовете, така и листата, като чай, запарки и др.

Днес в аптеките на цяла Европа се продават като лечебно средство изсушени листа от червена боровинка, които се препоръчват от лекуващия лекар със своето диуретично действие, при отоци, камъни в бъбреците, заболяване на пикочния мехур, чернодробно неразположение, подагра, диария, като противовъзпалително средство. 

Съвременната медицина откри неподозирани лечебни качества в червената боровинка. В нея се съдържа веществото токотриенол – един от най-мощните природни антиоксиданти, 50 пъти по ефективен от токоферола (витамин Е). Тя има висок капацитет за свързване и обезвреждане на свободните радикали (Oxygen Radical Absorbance Capacity – ORAC ).

Изследвания показват, че полифенолите, антоцианите и катехините на червената боровинка инхибират метаболизма на раковите клетки, като по този начин намаляват риска от рак. Те показват благоприятно въздействие и при някои невродегенеративни изменения, свързани със стареенето, като при болестта на Алцхаймер, например.

Червената боровинка показва и благоприятно действие върху сърцето и кръвното налягане, като понижава холестерола и тоталното липидно ниво в кръвта. Стоматолозите препоръчват сок от червени боровинки, който инхибира образуването на зъбни плаки от бактерията Streptococcus mutans, причинител на зъбния кариес.

Кисел от червена боровинка
200 г плодове от червена боровинка се намачкват с дървен пестик и сокът се отцежда през гъсто сито. Остатъкът върху ситото се залива с вряла вода – 1 ч.ч. с 5 ч.ч. вода и се кипва за 4-5 мин. Още докато е топла, отварата се прецежда през гъсто сито, охлажда се и към охладената отвара се прибавя 50 г картофено нишестето, предварително размито на рядка кашица в малко студена вода. Кипва се за 1-2 мин, снема се от огъня и се добавя отцеденият преди това сок. Разбърква се и се разлива в подходящи съдове. Сервира се след охлаждане.

Сладко от червена боровинка
1 кг плодове от червена боровинка се засипват с 1 кг захар и се оставят покрити на хладно за 24 часа. След това се кипват за 5-10 мин или до желаната гъстота. Сладкото се разлива в сухи и предварително затоплени буркани още докато е топло. За получаване на допълнителни вкусови-ароматни качества, преди варенето към сместа се прибавя чаена лъжичка канела или половин чаена лъжичка смлян карамфил.
Конфитюр от червена и черна боровинка
 1 кг плодове от червена боровинка и 1 кг плодове от черна боровинка се намачкват леко с дървен пестик, посипват се с 1 кг захар, заливат се с 2 ч.ч. вода и се разбъркват. Вари се до получаване на желаната гъстота.

Съвет на Здравница

разгледай или поръчай Червена боровинка, изсушен плод, Здравница, 50 гр.

разгледай и поръчай Циститин, Екстракт от червена боровинка, ФитоФарма, 30 капсули

разгледай и поръчай БИО Сок от червена боровинка, Voelkel, 330 мл.

разгледай и поръчай Червена боровинка, изсушени листа, Билкария, 30 гр.

разгледай и поръчай Червена боровинка, билкова тинктура, Биохерба, 50 мл.

прочети още Здравословните ползи от червената боровинка

прочети още За червената боровинка и с какво е полезна тя












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email