Трябва ли родителите да следят теглото на дететоТрябва ли родителите да следят теглото на дететоНека да видим дали родителите трябва да следят теглото на детето си и как да говорят с него по този въпрос.

Ето някои съвети как да говорим с децата си, когато става дума за теглото им. Тези препоръки са базирани на опита на стотици семейства и техните деца с проблеми с теглото.

Трябва ли да кажем на детето си, че има проблеми с теглото?
Преди да предприемете разговор по такава деликатна тема, ще бъде добре, ако се уверите, че детето наистина е с наднормено тегло. За децата е трудно да разберат, че трябва да полагат допълнителни грижи за теглото си.
Здравните специалисти използват набор от мерки, за да определят дали детето е със затлъстяване, включително индекс на телесната маса (ИТМ), обиколката на талията и телесните мазнини.

Децата под 7-годишна възраст имат малък контрол над това, което ядат. Теглото на детето може да бъде контролирано като сами контролирате достъпа му до сладки и мазни храни и следите за адекватната физическа активност на малчугана.

Децата на възраст 7-11 години имат възможност да направят по-голям избор в това, с което се хранят. Грижата за теглото на децата в тази възраст обикновено предполага известна степен на сътрудничество между детето и родителя. Ще бъде полезно ако внимателно обяснявате на детето си защо не трябва да прекалява с яденето на дадена храна и до какви последици може да доведе това.
Съвет на Здравница

виж всичко за Затлъстяване

прочети още Внимавайте с храната на децата!


Юношите (12-16 години) обикновено са добре осведомени за това кои храни трябва да консумират, имат оценка за външния си вид и да критични към проблемите с теглото. Имат много по-добър (но не изцяло) подход към храната, разбират, че е важно да се следи теглото.

Претегляне на децата
На всяка възраст децата трябва да се претеглят редовно – но не по-често от веднъж седмично. Запомнете, че децата сега растат и ако са натрупали някои килограм повече те бързо ще влязат в норма. Не се препоръчва голяма загуба на тегло при децата, освен ако това не е изрично преписано от специалист.

Как да говорим с децата за наднорменото тегло?

На първо място трябва да се много деликатни при разискването на тази тема. Не очаквайте, че детето ще бъде в състояние да приеме и разбере нещата, които му казвате веднага. Способността да се храниш правилно изисква време, както при децата, така и при възрастните.Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email