Трябва ли родителите да следят теглото на дететоТрябва ли родителите да следят теглото на дететоНека да видим дали родителите трябва да следят теглото на детето си и как да говорят с него по този въпрос.

Ето някои съвети как да говорим с децата си, когато става дума за теглото им. Тези препоръки са базирани на опита на стотици семейства и техните деца с проблеми с теглото.

Трябва ли да кажем на детето си, че има проблеми с теглото?
Преди да предприемете разговор по такава деликатна тема, ще бъде добре, ако се уверите, че детето наистина е с наднормено тегло. За децата е трудно да разберат, че трябва да полагат допълнителни грижи за теглото си.
Здравните специалисти използват набор от мерки, за да определят дали детето е със затлъстяване, включително индекс на телесната маса (ИТМ), обиколката на талията и телесните мазнини.

Децата под 7-годишна възраст имат малък контрол над това, което ядат. Теглото на детето може да бъде контролирано като сами контролирате достъпа му до сладки и мазни храни и следите за адекватната физическа активност на малчугана.

Децата на възраст 7-11 години имат възможност да направят по-голям избор в това, с което се хранят. Грижата за теглото на децата в тази възраст обикновено предполага известна степен на сътрудничество между детето и родителя. Ще бъде полезно ако внимателно обяснявате на детето си защо не трябва да прекалява с яденето на дадена храна и до какви последици може да доведе това.
Съвет на Здравница

виж всичко за Затлъстяване

прочети още Внимавайте с храната на децата!


Юношите (12-16 години) обикновено са добре осведомени за това кои храни трябва да консумират, имат оценка за външния си вид и да критични към проблемите с теглото. Имат много по-добър (но не изцяло) подход към храната, разбират, че е важно да се следи теглото.

Претегляне на децата
На всяка възраст децата трябва да се претеглят редовно – но не по-често от веднъж седмично. Запомнете, че децата сега растат и ако са натрупали някои килограм повече те бързо ще влязат в норма. Не се препоръчва голяма загуба на тегло при децата, освен ако това не е изрично преписано от специалист.

Как да говорим с децата за наднорменото тегло?

На първо място трябва да се много деликатни при разискването на тази тема. Не очаквайте, че детето ще бъде в състояние да приеме и разбере нещата, които му казвате веднага. Способността да се храниш правилно изисква време, както при децата, така и при възрастните.Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email