Закаляване на детето или какво да правим през зимата?Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който  се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува.

Кои правила трябва да се спазват и кога да започнем?
Закаляването е процес, при който организмът се укрепва и става устойчив на колебанията на температурата на околната среда, умората и др. въздействия наоколо. Закалените деца боледуват по-малко, особено от простуди и грипни инфекции. То не се разболява от всеки по-широко отворен прозорец, а също може и без проблем да се мие в по-хладка вода. Закаляването лекува още нервността у децата, безапетитие и злоядство, както и повлиява по-благоприятно при много други болести като рахит и пр.

Всяко закаляване трябва да се прави постепенно и системно, за да даде резултат и да се съобрази с особеностите на детския организъм.  Не се притеснявайте, че не сте започнали по-рано. По-важно е системността при провеждане на закалителните процедури,

които се правят през цялата година  и без резки въздействия, особено когато са без предварителна подготовка.

Винаги трябва да имате предвид как реагира детето на тези външни дразнения, дали наддава на тегло, а също и да се храни правилно. Би било чудесно, ако с друг член на семейството заедно правят закалителните упражнения. Защото личният пример е най-заразителният стил на работа. Закаляването  се извършва чрез ежедневни процедури  в дневния режим на детето и чрез провеждане на специални закалителни упражнения.

Средствата, които се използват при закаляването са слънцето, въздухът и водата.

Чрез тяхното дозирано и ритмично прилагане се тренира организма на детето да понася колебанията на метереологичните фактори безпроблемно. Имайте предвид, че влажният въздух отнема повече топлина от сухия, затова и човек изстива повече на влажни места. Вятърът също увеличава загубата на топлина. Закаляването с въздух става не само когато сме съблечени. Обмяната на въздуха се извършва и чрез порите на облеклото.

Ето защо и през най-студените дни детето не трябва да е облечено повече от 3-4 пласта дрехи.

Крайно неподходящи за деца са кожените дрехи.

Температурата на стаята на детето трябва да се движи около 20-22 С. Тези градуси се считат за здравословни, защото хем предпазват от прегряване детето, хем от простудяване. Дали му е било студено можете да разберете по това дали краката му са топли след вдигане от сън.

През зимата трябва да се въведе системно проветряване на стаята в която живее детето. Това става като прозорците се оставят отворени 2-3 пъти дневно по 5-10 минути като през това време детето или излиза от стаята, или се завива добре.

Децата трябва да  се приучат да излизат на разходка от най-ранна детска възраст през всички сезони на годината и при всяко време освен при силен дъжд, силен вятър и гъста мъгла.

Зимата не бива да бъде пречка за редовното извеждане на детето навън. Но на студения въздух детето трябва да свиква постепенно. В началото престоят трябва да бъде 10-15 мин., като времето се увеличава постепенно и се стигне до 1-2 часа през деня.

Часовете  на извеждане на детето на разходка през зимата е от 11 ч. до 15 ч.

През студените месеци са полезни и разходките в хубавите снежни дни, когато в атмосферата изобилстват отразени от снега ултравиолетови лъчи.  Извеждане на по-големите деца навън може да става и при температури от минус 5, минус 10 С. Но преди това трябва да сме сигурни, че на детето ще му останат топли крачетата , а по време на разходката да се осигури достатъчно игра , занимания и движения, но без да се изпоти.

Пролетно-летният сезон е най-подходящият за започване  на специални закалителни процедури. 

Съчетаването на няколко закалителни процедури (напр. водна с въздушна, водна със слънчева и др.) дава по-голям закалителен ефект. При започване на закалителни процедури детето трябва да е привикнало към закалителния режим. А закалителните упражнения се започват само ако детето е напълно здраво.Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

Полезен ли е флуорът за детските зъби?

В периода на първите 7 години е изключително важно да се установи правилното равновесие между магнезия и флуора. И още първите зъбки дават информация ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - за регулиране на кръвната захар Диабор - за регулиране на кръвната захар

100% натурален продукт за нормализиране на глюкозата в човешката кръв (кръвна захар). Не съдържа токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 12.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email