Закаляване на детето или какво да правим през зимата?Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който  се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува.

Кои правила трябва да се спазват и кога да започнем?
Закаляването е процес, при който организмът се укрепва и става устойчив на колебанията на температурата на околната среда, умората и др. въздействия наоколо. Закалените деца боледуват по-малко, особено от простуди и грипни инфекции. То не се разболява от всеки по-широко отворен прозорец, а също може и без проблем да се мие в по-хладка вода. Закаляването лекува още нервността у децата, безапетитие и злоядство, както и повлиява по-благоприятно при много други болести като рахит и пр.

Всяко закаляване трябва да се прави постепенно и системно, за да даде резултат и да се съобрази с особеностите на детския организъм.  Не се притеснявайте, че не сте започнали по-рано. По-важно е системността при провеждане на закалителните процедури,

които се правят през цялата година  и без резки въздействия, особено когато са без предварителна подготовка.

Винаги трябва да имате предвид как реагира детето на тези външни дразнения, дали наддава на тегло, а също и да се храни правилно. Би било чудесно, ако с друг член на семейството заедно правят закалителните упражнения. Защото личният пример е най-заразителният стил на работа. Закаляването  се извършва чрез ежедневни процедури  в дневния режим на детето и чрез провеждане на специални закалителни упражнения.

Средствата, които се използват при закаляването са слънцето, въздухът и водата.

Чрез тяхното дозирано и ритмично прилагане се тренира организма на детето да понася колебанията на метереологичните фактори безпроблемно. Имайте предвид, че влажният въздух отнема повече топлина от сухия, затова и човек изстива повече на влажни места. Вятърът също увеличава загубата на топлина. Закаляването с въздух става не само когато сме съблечени. Обмяната на въздуха се извършва и чрез порите на облеклото.

Ето защо и през най-студените дни детето не трябва да е облечено повече от 3-4 пласта дрехи.

Крайно неподходящи за деца са кожените дрехи.

Температурата на стаята на детето трябва да се движи около 20-22 С. Тези градуси се считат за здравословни, защото хем предпазват от прегряване детето, хем от простудяване. Дали му е било студено можете да разберете по това дали краката му са топли след вдигане от сън.

През зимата трябва да се въведе системно проветряване на стаята в която живее детето. Това става като прозорците се оставят отворени 2-3 пъти дневно по 5-10 минути като през това време детето или излиза от стаята, или се завива добре.

Децата трябва да  се приучат да излизат на разходка от най-ранна детска възраст през всички сезони на годината и при всяко време освен при силен дъжд, силен вятър и гъста мъгла.

Зимата не бива да бъде пречка за редовното извеждане на детето навън. Но на студения въздух детето трябва да свиква постепенно. В началото престоят трябва да бъде 10-15 мин., като времето се увеличава постепенно и се стигне до 1-2 часа през деня.

Часовете  на извеждане на детето на разходка през зимата е от 11 ч. до 15 ч.

През студените месеци са полезни и разходките в хубавите снежни дни, когато в атмосферата изобилстват отразени от снега ултравиолетови лъчи.  Извеждане на по-големите деца навън може да става и при температури от минус 5, минус 10 С. Но преди това трябва да сме сигурни, че на детето ще му останат топли крачетата , а по време на разходката да се осигури достатъчно игра , занимания и движения, но без да се изпоти.

Пролетно-летният сезон е най-подходящият за започване  на специални закалителни процедури. 

Съчетаването на няколко закалителни процедури (напр. водна с въздушна, водна със слънчева и др.) дава по-голям закалителен ефект. При започване на закалителни процедури детето трябва да е привикнало към закалителния режим. А закалителните упражнения се започват само ако детето е напълно здраво.Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

Полезен ли е флуорът за детските зъби?

В периода на първите 7 години е изключително важно да се установи правилното равновесие между магнезия и флуора. И още първите зъбки дават информация ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email